wtorek, 17 października 2017 r.

Lublin

Turniej cukierników i piekarzy w Lublinie

  Edytuj ten wpis
Dodano: 14 stycznia 2015, 19:36
Autor: reda

Uczniowie walczyli w eliminacjach do trzech ogólnopolskich turniejów dla młodych cukierników i piekarzy

Piekarze musieli w ramach zadań konkursowych uformować i przygotować do wypieku po dwie: bułki pszenne zwykłe i kajzerki oraz po cztery: bułki plecionki, chałki, rogale, drożdżówki. Musieli też udekorować chleb tak zwanym ciastem martwym.

Natomiast zadania cukierników polegało na złożeniu i udekorowaniu tortu z zastosowaniem dowolnego kremu oraz torciku do degustacji, zrobieniu dwóch figurek marcepanowych i pięciu ciastek bankietowych oraz wykonaniu napisu okolicznościowego z czekolady. Temat przewodni zadań dla piekarzy i cukierników - jeśli chodzi o zawody organizowane w Lublinie - był przewrotny: Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016. Uczniowie pisali też test.

Jurorzy docenili cukierników: Sylwię Tobolszewską, Weronikę Wierzchowską, Jakuba Janiuka z Lublina i Marlenę Kępowicz z Chełma. Jeśli chodzi o młodych piekarzy, najlepsi byli: Karolina Mendel, Sebastian Masztalerz i Jakub Ogórek z Lublina.

Turniej zorganizowano w Zespole Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego im. gen. Fr. Kleeberga w Lublinie, gdzie kierownikiem kształcenia praktycznego jest mgr inż. Maria Wesołowska.

  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o: szkoła edukacja
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!