piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Lublin

Z woreczka na talerz. Gastronomia XXI wieku (zdjęcia)

Dodano: 31 maja 2012, 21:09
Autor: (aa)

VI Wystawa Technologii Pakowania (Jacek Świerczyński)
VI Wystawa Technologii Pakowania (Jacek Świerczyński)

Maszyny do pakowanie kurczaków i wędliny, ale też gotowych dań można było oglądać wczoraj podczas VI Wystawy Technologii Pakowania.

– Prezentujemy sześć kompletnych linii pakujących, łącznie z krojeniem, ważeniem, etykietowaniem, jak też kontrolą zanieczyszczeń– wyjaśnia Marek Rachwalski, dyrektor handlowy firmy Multivac.

To najbardziej znany producent maszyn pakujących próżniowo na świecie. Firma obecna jest w ponad 110 krajach. Jako spółka jest jedną z 49 firm siostrzanych. Na polskim rynku działa od końca lat 80. – Zapakować można wszystkie świeże produkty: wędliny, sery, surowe mięso, twaróg, sałatki, jak też gotowe dania.

Ostatnim hitem jest cuisson sous vide – proces zamykania próżniowego składników dania – mięs czy warzyw.

– Jest to ciekawa propozycja dla gastronomii, coraz popularniejsza wśród restauracji i cateringu – zaznacza Rachwalski. – Dany produkt, np. ryba, jest zamknięty próżniowo a później gotowany w niskich temperaturach (50–60 st. C), przez co zachowane są dobre parametry odżywcze. Kolejny etap to schładzanie. – Taki produkt można przechowywać przez 2–3 tygodnie – dodaje przedstawiciel Multivac. Prezentacja maszyn pakujących odbyła się w Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym "Etiuda”.
Czytaj więcej o:
smakosz
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

smakosz
smakosz (1 czerwca 2012 o 11:37) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
dla ograniczenia ludności świata zgodnie z raportem rzymskim
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!