poniedziałek, 25 września 2017 r.

Lublin

Zapraszamy na Europejski Festiwal Smaku

Dodano: 7 września 2009, 17:43

Jarmark św. Jacka, pokazy kuchni tatarskiej, konkurs "Smaki Lubelszczyzny”, koncert Stanisława Soyki na Placu Po farze, wystawa Franciszka Starowieyskiego – to największe atrakcje nowego festiwalu w Lublinie. W ciągu trzech dni zobaczymy trzydzieści wydarzeń, które łączy dobry smak.

Już w najbliższy piątek o godz. 10 na Starym Mieście rozpocznie się Jarmark św. Jacka. Na kilkudziesięciu stoiskach będzie można degustować i kupić tradycyjne smakołyki i produkty regionalne z Lubelszczyzny i całej Polski.

Na Placu po Farze stanie Scena Smaku, na której codziennie będą odbywały się pokazy kulinarne i koncerty. W sobotę pojawią się tam zawodowi kucharze z najlepszych restauracji regionu. Staną w szranki konkursu "Smaki Lubelszczyzny”, corocznie organizowanego przez Urząd Marszałkowski w Lublinie. W restauracji Old Pub – w konkursie wystartują uczniowie szkół gastronomicznych. Konkursowe danie oceniać będą i komentować Piotr Bikont i Robert Makłowicz.

Także w sobotę w Sali Lustrzanej Old Pubu odbędzie się I Międzynarodowy Turniej Nalewek Polski i Krajów Ościennych. U Dominikanów – biesiada z renesansowymi tańcami organizowana przez Radio Lublin. O 20 na Scenie Smaku zaśpiewa Stanisław Soyka.

Festiwalowi towarzyszyć będą wystawy i koncerty. W Galerii Wirydarz odbędzie się wernisaż Antoniego Fałata, w Muzeum Czechowicza wystawa: Tatarzy z Podlasia, na Zamku Lubelskim – wernisaż wystawy Franciszka Starowieyskiego.

Zagrają zespoły Caci Vorba, Klezmaholics i Jerzy Szyszkowski z zespołem "Wątli kołodzieje” – ostatni koncert dedykowany jest Kazimierzowi Grześkowiakowi.



Czytaj więcej o:
Gość
Gosc2
Gość
(8) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (10 września 2009 o 12:15) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
kto zna przepis na prawdziwe węgierskie leczo ? teraz jest papryka,pomidory,cebula - nawet tanio można kupić jajka i kielbasę na targu czy w sklepie...
Rozwiń
Gosc2
Gosc2 (10 września 2009 o 10:41) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
To jest przepis czeski na placki ziemniaczane na slodko, z orzechami laskowymi i rodzaj konfiture sliwkowej,
Przepis moge znalesc
Rozwiń
Gość
Gość (10 września 2009 o 01:33) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Europiejski smak: REZANCE S LEKVAROM - czy ktoś to zna ? Proszę o przepis.
Rozwiń
Gosc2
Gosc2 (9 września 2009 o 23:34) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
"Europejski festiwal Smaku"...
Smiac mi sie chce z tego. Europa, to ponad 10 kraj, a tu reprezentowana tylko kuchnia polska i baltycka...
Przeciez w europie, jest tez wlochy, francja, hiszpania, tyle inne smaki rozne i ciekawe, natomiast mamy nalewki i schabowe, akurat jeszcze na starym miescie.
Lublin jest duzy miasto, czego wszystko sie dzieje w tych starych blokach? Old Pub ma inne okazje zarabiac caly rok na kiepskie jedzenie, to wszystko jest taka mafia...
A restauracja francuska w lublinie macie, i nie zaproponowano im udzial w tym "europejskim"festywalu...
Rozwiń
Gość
Gość (8 września 2009 o 18:02) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Buzon napisał:
Przecież został nazwany "Europejskim", a nie "Unio-Europejskim", więc o co chodzi ? (polecam analizę granic geograficznych Europy). Jeśli ma być prezentowana kuchnia polska, ukraińska, litewska i tatarska, to można mówić o festiwalu międzynarodowym, albo europejskim - nie wiem, po co robić z tego problem?

Jak kuchnia tatarska to pewnie powinien nazywać się mistrzostwa świata.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (8)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!