sobota, 19 sierpnia 2017 r.

Lublin

Zdrowa żywność z resztek po jabłkach. "Wyniki badań obiecujące"


Dr inż. Justyna Cybulska i jej jabłkowy wypełniacz<br />
 (JACEK ŚWIERCZYŃSKI )
Dr inż. Justyna Cybulska i jej jabłkowy wypełniacz
(JACEK ŚWIERCZYŃSKI )

Lubelscy naukowcy chcą zastąpić sztuczne wypełniacze w produktach spożywczych dodatkiem z odpadów owocowo-warzywnych

Zajmuje się tym zespół dr inż. Justyny Cybulskiej z Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie. Badaczka znalazła się wśród 36 najzdolniejszych uczonych w kraju, których wzięło pod opiekę Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Każdy z nich w ub. roku dostał ok. 1 milion zł na badania.

– Mamy już analizy chemiczne. Przygotowujemy różne roztwory, próbujemy różne wersje. Otrzymaliśmy mnóstwo danych, które teraz analizujemy – mówi dr Justyna Cybulska. Pierwsze wyniki są obiecujące. – Przed nami testy typowo praktyczne na różnych produktach spożywczych.

W zależności od ich rodzaju dodatek będzie miał różne działanie. W produktach o niskiej zawartości wody, takich jak pieczywo, wyroby ciastkarskie czy piekarnicze, będzie zwiększał ich kruchość. W przypadku produktów mleczarskich, konserw mięsnych, przetworów owocowo-warzywnych będzie tzw. wypełniaczem. Bo np. jogurt to tylko przetworzone mleko. Zwykle są w nim jakieś wypełniacze.

Obecnie jako dodatek do żywności często wykorzystywana jest skrobia modyfikowana. Jednak nie dla każdego jest ona bezpieczna, bo powoduje wzrost poziomu cukru we krwi. To groźne zwłaszcza dla cukrzyków. Lubelski dodatek ma być zdrowszą alternatywą. Tym bardziej, że będzie uzupełniony o makroelementy i witaminy.

Ma powstawać z pozostałości owoców i warzyw, wcześniejszym po wyciśnięciu z nich soków czy oleju. Przede wszystkim z wytłoków jabłkowych, ale też z buraków i marchwi.

Produkt finalny ma być gotowy za dwa lata. Wtedy naukowcy złożą zgłoszenie patentowe. A firma, która kupi patent, będzie mogła zacząć produkcję dodatku. – Rozmawiamy z dwiema – zdradza Cybulska. To firmy zajmujące się przetwórstwem. – Mają odpady. Być może da się je wykorzystać i jeszcze na tym zarobić.
Czytaj więcej o:
Mariusz
ino jo
Halina Mlynkova
(4) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Mariusz
Mariusz (12 października 2012 o 14:13) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Gratulacje Justyna! Jesteśmy z Ciebie dumni :-)
Rozwiń
ino jo
ino jo (12 października 2012 o 11:53) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
gratuluję, trzeba nam więcej tak zdolnych i pomysłowych naukowców
Rozwiń
Halina Mlynkova
Halina Mlynkova (12 października 2012 o 11:32) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Rewelacja! Takich zdolnych pań naukowiec nam trzeba. I jeszcze ładna w dodatku. Trzymam kciuki!
Rozwiń
jonatan
jonatan (12 października 2012 o 09:42) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Smacznego
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (4)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!