piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Łuków

Jaka przyszłość czeka zakłady mięsne? Konsolidacja z inną firmą

Dodano: 24 lipca 2017, 12:35
Autor: eb

"Czy to już koniec naszego największego pracodawcy, powodu do dumy i kawałka pięknej historii?" - pyta nasz Czytelnik z Łukowa, alarmując że Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków” w wyniku restrukturyzacji ograniczają swoją produkcję w Łukowie. Tymczasem, firma tłumaczy że prowadzi konsolidację z zakładami mięsnymi Henryka Stokłosy.

Łukowskie zakłady od ponad 40 lat produkują wędliny i konserwy, zatrudniając w Łukowie ponad 2 tys. pracowników.

– Podobno z Łukowa mają zniknąć ubój i produkcja, a zostać ma tu tylko magazyn – pisze nasz Czytelnik.

Firma jednak zaprzecza. – W 2017 roku rozpoczęliśmy procedurę połączenia z Zakładami Mięsnymi Henryka Stokłosy Sp. z o.o. w Śmiłowie. Finalizacja połączenia planowana jest na koniec bieżącego roku – mówi Monika Gątarz, kierowniczka działu marketingu.

Efektem konsolidacji ma być specjalizacja produkcji obu zakładów oraz optymalizacja kosztów działalności. – Zakłady Mięsne w Łukowie kontynuować będą ubój wieprzowy i wołowy, produkcję mięs kulinarnych wieprzowych i wołowych, produkcję wędlin i wyrobów z udziałem wołowiny, w tym wyrobów długo dojrzewających, oraz produkcję konserw – wylicza Gątarz. – Zakłady w Śmiłowie specjalizować się będą w produkcji wędzonek, kiełbas cienkich oraz wszelkich innych wyrobów wędliniarskich – dodaje.

Łmeat Łuków to jeden z największych polskich producentów wędlin, konserw oraz mięsa wołowego i wieprzowego. Jest też największym pracodawcą w Łukowie. W 2015 roku przychody firmy przekroczyły 596 mln zł.

Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
(5) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (24 lipca 2017 o 22:12) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Zastanówcie się tylko co będziecie jedli i za ile.
Rozwiń
Gość
Gość (24 lipca 2017 o 13:42) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Najlepsze mięso z uboju rytualnego idzie do pejsatych i turbaniastych a dla Wolaków zostaje kotlet z psa trzeciej kategorii pomielony razem z budą. To jest receptura kąsolidacji i kąserwacji Pana henia ex senatora.
Rozwiń
Gość
Gość (24 lipca 2017 o 13:19) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
kto kogo wykupuje...?!
Rozwiń
Gość
Gość (24 lipca 2017 o 12:56) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
gdyby konserwy firmy z Łukowa były smaczne bez syfu to by sie same obroniły i zakład. Teraz wyroby mięsne to jeden syf więc niech splajtują!
Rozwiń
Gość
Gość (24 lipca 2017 o 12:44) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Czy barbarzyńcy ubój rytualny również będą kontynuować?
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (5)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!