niedziela, 17 grudnia 2017 r.

Magazyn

Piłka jest okrągła, a golonki są dwie. Przepisy na ulubione dania kibiców

Dodano: 11 czerwca 2016, 15:13

Podajemy golonkę po bawarsku - mówi Miguel Angel Gonzalez Bravo, hiszpański szef kuchni w Browarze Restauracja „Grodzka 15”<br />
Podajemy golonkę po bawarsku - mówi Miguel Angel Gonzalez Bravo, hiszpański szef kuchni w Browarze Restauracja „Grodzka 15”

Dziś przepisy na ulubione potrawy kibiców z Irlandii Północnej, Niemiec i Ukrainy. Są potrawy, które nas łączą. Golonka, pierogi i irlandzka zapiekanka.

Zacznijmy od kuchni Irlandii Północnej. Tajemniczej, dzikiej i ascetycznie prostej. Gdyby szukać wspólnych cech z kuchnią polską, to kibice Polski i Irlandii Północnej mogliby zacząć wspólny posiłek od ziemniaków po irlandzku. To gotowane ziemniaki, ubite z masłem i śmietaną, do których należy dodać dużo sera cheddar. Na Ukrainie kartoszka w tej wersji także się znajdzie. W Lublinie mamy do dyspozycji znakomity cheddar z Mlecznej Dolny koło Rogalowa.

Kartoszka po irlandzku

Składniki: kilogram ziemniaków, pół kostki masła, mała śmietana, 30 dag sera cheddar.

Wykonanie: ziemniaki ugotować, ubić z masłem i śmietaną, wymieszać ze starym cheddarem. Na finał można podać z podsmażoną cebulą. Można też kartoszkę zapiec pod serem. W obu wersjach będzie doskonała. Kolejną potrawą, która przypomina polskie potrawy jednogarnkowe jest zapiekanka pasterska, czyli Shepherd’s pie.

Zapiekanka pasterska
Składniki: kilogram ziemniaków, 50 dag posiekanej wołowiny lub jagnięciny, 2 cebule, 6 ząbków czosnku, 25 dag mieszanki warzywnej, pół szklanki bulionu, 2 pomidory z puszki, pół szklanki śmietany, 2 żółtka, 1 łyżka masła, 15 dag cheddara, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz.

Wykonanie: na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać posiekane pomidory, bulion, warzywa. Dodać zioła, wymieszać. Ziemniaki ugotować, ubić z masłem, śmietaną, żółtkami, czosnkiem, pieprzem, dodać ser. Wymieszać, jak trzeba doprawić. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, nakryć warstwą ziemniaków i obficie posypać serem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, kiedy na potrawie utworzy się złota skorupka.

Ukraińskie pielmieni

Zje kibic polski i ukraiński. Fantastyczne pierogi z surowego mięs wyglądają jak powiększone kołduny.
Składniki: 50 dag mąki, 2 jajka, woda. Na farsz: 50 dag zmielone wieprzowiny, 50 dag zmielonej wołowiny, 1 duża cebula, 1 jajko, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Cebulę posiekać, wygnieść, wymieszać z dwoma gatunkami mięsa. Dobrze wyrobić, dodać jajko, doprawić. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, nakładać farsz, lepić jak kołduny, owinąć na palcu i złączyć rogi. Gotować w osolonej wodzi do wypłynięcia. Polać masłem. Podawać ze śmietaną.

Lubił kozak wareniki

Wareniki są podstawą ukraińskiej kuchni. Trochę inne ciasto i kilkadziesiąt odmian farszu. Do wareników szedł ser, smażona kapusta, gotowane ziemniaki, fasola, groch a nawet mąka. Ale to jeszcze nie wszystko. Za nadzienie służył mak, wiśnie, jagody, kalina, jabłka, bakalie.

Ciasto na wareniki robiono z mąki, wody, jajek i soli. Woda musiała być chłodna, bo taka dłużej trzymała wilgoć. Wareniki gotowały się w osolonym wrzątku, odcedzone wędrowały do rondla, tam, zalewano je rozgrzanym masłem i potrząsano, żeby nie lepiły się jeden do drugiego. Wareniki z ciasta drożdżowego pieczono w piecu.

Golonka Grześkowiaka

Najsłynniejsza z lubelskich golonek powstała za sprawą Kazimierza Grześkowiaka, autora „Chłop żywemu nie przepuści”. Niemieccy kibice nie przepuściliby golonce Grześkowiaka właśnie. Jaka to golonka?

- Był 1991 rok. Grześkowiak lubił przychodzić do Hadesu. I gotować. Często miał ze sobą książki kucharskie. Któregoś dni przyszedł do mnie i mówi, że wymyślił przepis na golonkę. Kupiliśmy cztery golonki i spotkaliśmy się następnego popołudnia. Kazimierz kazał wrzucić do dużego gara kilka porcji włoszczyzny. Golonki się gotowały, Grześkowiak snuł kulinarne opowieści. W pewnym momencie nakłuł jedną z golonek. Następnie sypnął do gara cukru, wlał wódki. Po 10 minutach wyciągnął z kieszeni butelkę sosu sojowo-grzybowego. Na tamte czasy to była nowość. Wlewał po łyżce, próbował zalewy, znów wlewał. Aż w końcu wyjął golonki i podał na talerze - mówi Andrzej Malinowski, jeden z najwybitnieszych szefów kuchni, który gotował w Klubie Towarzyskim Hades mieszczącym się w podziemiach Centrum Kultury.

Polacy przepadają za to za golonką po bawarsku, gotowaną w piwie. Wzorcową podaje Browar Restauracja „Grodzka 15”. Ponieważ to golonka z młodych prosiaków, Niemcy w Lublinie zamawiają dwie.

Golonka po bawarsku

Składniki: 4 golonki, 4 szklanki ciemnego piwa, 4 cebule, 2 łyżki tłuczonego jałowca, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: natrzeć golonki jałowcem, solą i pieprzem, odstawić do lodówki na noc. Im więcej przypraw, tym lepiej. Następnego dnia golonki należy na chrupiąco obsmażyć na oleju z dodatkiem cebuli, zalać piwem i dusić do miękkości, aż mięso będzie odchodzić od kości. Podawać z puree grochowym.

Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (11 czerwca 2016 o 23:46) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
ja pier..., kto to pisał? czytał to ktoś przed publikacją? "Woda musiała być chłodna, bo taka dłużej trzymała wilgoć.", "Ponieważ to golonka z młodych prosiaków, Niemcy w Lublinie zamawiają dwie.", "Do wareników szedł ser,...". Panie Sulisz, pan chcesz coś przekazać, ale nie bardzo pan dajesz sobie radę. Styl jak u ucznia podstawówki. To na bani pisane? Owszem, nic naprzeciw, ale niech to się jakoś składa w całość, a nie że w głowie kołacze się jakaś myśl i już ją pan zapisujesz. Potem jeszcze ze trzy kielony i materiał do redakcji bez czytania. A rano nie dość, że kac, to jeszcze ból zębów przy czytaniu tego, co się napisało poprzedniego wieczora...
Rozwiń
Gość
Gość (11 czerwca 2016 o 15:59) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ta golonka w piwie to chyba ma ze 2000 kalorii
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!