Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

11 czerwca 2016 r.
15:13

Piłka jest okrągła, a golonki są dwie. Przepisy na ulubione dania kibiców

0 2 A A
Podajemy golonkę po bawarsku - mówi Miguel Angel Gonzalez Bravo, hiszpański szef kuchni w Browarze Restauracja „Grodzka 15”<br />
Podajemy golonkę po bawarsku - mówi Miguel Angel Gonzalez Bravo, hiszpański szef kuchni w Browarze Restauracja „Grodzka 15”

Dziś przepisy na ulubione potrawy kibiców z Irlandii Północnej, Niemiec i Ukrainy. Są potrawy, które nas łączą. Golonka, pierogi i irlandzka zapiekanka.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zacznijmy od kuchni Irlandii Północnej. Tajemniczej, dzikiej i ascetycznie prostej. Gdyby szukać wspólnych cech z kuchnią polską, to kibice Polski i Irlandii Północnej mogliby zacząć wspólny posiłek od ziemniaków po irlandzku. To gotowane ziemniaki, ubite z masłem i śmietaną, do których należy dodać dużo sera cheddar. Na Ukrainie kartoszka w tej wersji także się znajdzie. W Lublinie mamy do dyspozycji znakomity cheddar z Mlecznej Dolny koło Rogalowa.

Kartoszka po irlandzku

Składniki: kilogram ziemniaków, pół kostki masła, mała śmietana, 30 dag sera cheddar.

Wykonanie: ziemniaki ugotować, ubić z masłem i śmietaną, wymieszać ze starym cheddarem. Na finał można podać z podsmażoną cebulą. Można też kartoszkę zapiec pod serem. W obu wersjach będzie doskonała. Kolejną potrawą, która przypomina polskie potrawy jednogarnkowe jest zapiekanka pasterska, czyli Shepherd’s pie.

Zapiekanka pasterska
Składniki: kilogram ziemniaków, 50 dag posiekanej wołowiny lub jagnięciny, 2 cebule, 6 ząbków czosnku, 25 dag mieszanki warzywnej, pół szklanki bulionu, 2 pomidory z puszki, pół szklanki śmietany, 2 żółtka, 1 łyżka masła, 15 dag cheddara, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz.

Wykonanie: na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać posiekane pomidory, bulion, warzywa. Dodać zioła, wymieszać. Ziemniaki ugotować, ubić z masłem, śmietaną, żółtkami, czosnkiem, pieprzem, dodać ser. Wymieszać, jak trzeba doprawić. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, nakryć warstwą ziemniaków i obficie posypać serem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, kiedy na potrawie utworzy się złota skorupka.

Ukraińskie pielmieni

Zje kibic polski i ukraiński. Fantastyczne pierogi z surowego mięs wyglądają jak powiększone kołduny.
Składniki: 50 dag mąki, 2 jajka, woda. Na farsz: 50 dag zmielone wieprzowiny, 50 dag zmielonej wołowiny, 1 duża cebula, 1 jajko, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Cebulę posiekać, wygnieść, wymieszać z dwoma gatunkami mięsa. Dobrze wyrobić, dodać jajko, doprawić. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, nakładać farsz, lepić jak kołduny, owinąć na palcu i złączyć rogi. Gotować w osolonej wodzi do wypłynięcia. Polać masłem. Podawać ze śmietaną.

Lubił kozak wareniki

Wareniki są podstawą ukraińskiej kuchni. Trochę inne ciasto i kilkadziesiąt odmian farszu. Do wareników szedł ser, smażona kapusta, gotowane ziemniaki, fasola, groch a nawet mąka. Ale to jeszcze nie wszystko. Za nadzienie służył mak, wiśnie, jagody, kalina, jabłka, bakalie.

Ciasto na wareniki robiono z mąki, wody, jajek i soli. Woda musiała być chłodna, bo taka dłużej trzymała wilgoć. Wareniki gotowały się w osolonym wrzątku, odcedzone wędrowały do rondla, tam, zalewano je rozgrzanym masłem i potrząsano, żeby nie lepiły się jeden do drugiego. Wareniki z ciasta drożdżowego pieczono w piecu.

Golonka Grześkowiaka

Najsłynniejsza z lubelskich golonek powstała za sprawą Kazimierza Grześkowiaka, autora „Chłop żywemu nie przepuści”. Niemieccy kibice nie przepuściliby golonce Grześkowiaka właśnie. Jaka to golonka?

- Był 1991 rok. Grześkowiak lubił przychodzić do Hadesu. I gotować. Często miał ze sobą książki kucharskie. Któregoś dni przyszedł do mnie i mówi, że wymyślił przepis na golonkę. Kupiliśmy cztery golonki i spotkaliśmy się następnego popołudnia. Kazimierz kazał wrzucić do dużego gara kilka porcji włoszczyzny. Golonki się gotowały, Grześkowiak snuł kulinarne opowieści. W pewnym momencie nakłuł jedną z golonek. Następnie sypnął do gara cukru, wlał wódki. Po 10 minutach wyciągnął z kieszeni butelkę sosu sojowo-grzybowego. Na tamte czasy to była nowość. Wlewał po łyżce, próbował zalewy, znów wlewał. Aż w końcu wyjął golonki i podał na talerze - mówi Andrzej Malinowski, jeden z najwybitnieszych szefów kuchni, który gotował w Klubie Towarzyskim Hades mieszczącym się w podziemiach Centrum Kultury.

Polacy przepadają za to za golonką po bawarsku, gotowaną w piwie. Wzorcową podaje Browar Restauracja „Grodzka 15”. Ponieważ to golonka z młodych prosiaków, Niemcy w Lublinie zamawiają dwie.

Golonka po bawarsku

Składniki: 4 golonki, 4 szklanki ciemnego piwa, 4 cebule, 2 łyżki tłuczonego jałowca, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: natrzeć golonki jałowcem, solą i pieprzem, odstawić do lodówki na noc. Im więcej przypraw, tym lepiej. Następnego dnia golonki należy na chrupiąco obsmażyć na oleju z dodatkiem cebuli, zalać piwem i dusić do miękkości, aż mięso będzie odchodzić od kości. Podawać z puree grochowym.

Pozostałe informacje

Nowatorskie leczenie migotania przedsionków. Lubelscy lekarze pionierami w kraju
Foto/Wideo
galeria
film

Nowatorskie leczenie migotania przedsionków. Lubelscy lekarze pionierami w kraju

Kardiolodzy ze szpitala przy ul. Jaczewskiego przeprowadzili małoinwazyjną ablację techniką PFA. To pierwsze takie zabiegi w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej.

MKS FunFloor Lublin uciekł spod topora podczas meczu z Piotrcovią [zdjęcia]
galeria

MKS FunFloor Lublin uciekł spod topora podczas meczu z Piotrcovią [zdjęcia]

MKS FunFloor Lublin pokonał MKS Piotrcovia Piotrków Trybunalski 30:27 po bardzo zaciętym spotkaniu.

Bulla papieska z XVIII wieku i prawosławna ikona znalezione na Lubelszczyźnie
galeria

Bulla papieska z XVIII wieku i prawosławna ikona znalezione na Lubelszczyźnie

Wojewódzki konserwator zabytków pochwalił się kolejnymi cennymi znaleziskami z terenów naszego województwa . Jedno z nich należało do papieża, a drugie reprezentuje prawosławnych staroobrzędowców.

1,5 promila i parkowanie na przejściu. Wszystko w drodze na komendę

1,5 promila i parkowanie na przejściu. Wszystko w drodze na komendę

Pod komendę policji w Krasnymstawie przyjechał 49-latek, na którego był nałożony dozór policyjny. Zaparkował na wprost komendy. Na przejściu dla pieszych. Nie był trzeźwy.

Skrzydłowy Motoru wraca do gry

Skrzydłowy Motoru wraca do gry

Jacques Ndiaye będzie mógł pojawić się już na boisku podczas czwartkowego meczu Motoru Lublin z Chrobrym Głogów (godz. 18, na Arenie Lublin). Skrzydłowy z Senegalu, z powodu kontuzji pauzował od ponad miesiąca.

Agresja wśród młodzieży. Jak reagować i jak przeciwdziałać?

Agresja wśród młodzieży. Jak reagować i jak przeciwdziałać?

Stop agresji wśród młodzieży – to temat konferencji poświęconej sposobom zapobiegania sytuacjom konfliktowym w środowisku młodych osób. Spotkanie w piątek, 26 kwietnia, o godzinie 9 w siedzibie Urzędu Miasta Lublin przy ul. Spokojnej 2.

CSK zaprasza na spektakl „Z kapelusza”
28 kwietnia 2024, 18:00

CSK zaprasza na spektakl „Z kapelusza”

W najbliższą niedzielę na scenie Sali Operowej w lubelskim CSK z okazji Międzynarodowego Dnia Tańca odbędzie się przedstawienie „Z kapelusza”.

Gabinety historii naturalnej Lublina. Nowa wystawa w Muzeum Józefa Czechowicza
25 kwietnia 2024, 18:00

Gabinety historii naturalnej Lublina. Nowa wystawa w Muzeum Józefa Czechowicza

Gabinety historii naturalnej Lublina to tytuł wystawy nawiązuje do ducha oświeceniowych gabinetów historii naturalnej i osobliwości przyrody. Otwarcie wystawy odbędzie się 25 kwietnia o godzinie 18 w lubelskim Muzeum Józefa Czechowicza.

Jak zdrowo się starzeć? O tym już w piątek na międzynarodowej konferencji
Patronat Dziennika Wschodniego
26 kwietnia 2024, 9:00

Jak zdrowo się starzeć? O tym już w piątek na międzynarodowej konferencji

Profilaktyka, choroby metaboliczne, rehabilitacja i zdrowe żywienie - takie tematy poruszą specjaliści podczas międzynarodowej konferencji „Healthy Aging”.

Od jutra zmiany w organizacji ruchu na Wallenroda

Od jutra zmiany w organizacji ruchu na Wallenroda

Od czwartku, 25 kwietnia, część ulicy Wallenroda zostanie zamknięta. Wszystko przez rozpoczęcie kolejnego etapu prac remontowych.

Aż 11 niewybuchów w Białej Podlaskiej. Saperzy jeszcze tu wrócą
pilne

Aż 11 niewybuchów w Białej Podlaskiej. Saperzy jeszcze tu wrócą

Przy ulicy Sidorskiej w Białej Podlaskiej znaleziono aż 11 niewybuchów. Saperzy zakończyli dziś pracę o godz. 16.30. Ale powrócą tu w piątek. Wówczas ponownie mieszkańcy będą ewakuowani.

Noc Kultury 2024: Neurony Miasta ożywią Lublin
galeria

Noc Kultury 2024: Neurony Miasta ożywią Lublin

Tegoroczna, 18. już edycja festiwalu Nocy Kultury odbędzie się w nocy z soboty na niedzielę 1 i 2 czerwca. Poznaliśmy program tej imprezy. Będą się na niego składały projekty zgłoszone w otwartym naborze oraz wydarzenia specjalne Warsztatów Kultury.

Marta Wcisło jedynką z Lubelskiego do Europarlamentu. Dwójka dla Krzysztofa Grabczuka

Marta Wcisło jedynką z Lubelskiego do Europarlamentu. Dwójka dla Krzysztofa Grabczuka

Platforma Obywatelska przedstawiła swoich kandydatów do europarlamentu. Wśród nich jest Borys Budka, Dariusz Joński oraz lubelska posłanka, Marta Wcisło.

Bakterie coli w popularnym tatarze

Bakterie coli w popularnym tatarze

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii Escherichia coli w partii tatara wołowego łukowskiej firmy

Kawa. Fakty i mity
WIDEO
film

Kawa. Fakty i mity

Wokół kawy narosło wiele mitów. Z pomocą dietetyka Macieja Pokarowskiego postanowiliśmy sprawdzić co z nich jest prawdą, a co nie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium