Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

18 grudnia 2008 r.
21:42
Edytuj ten wpis

Świnki i krówki pod lupą debeściaków z Puław

0 0 A A

Kosztowało 50 milionów euro, ale jest najnowocześniejszym laboratorium w Europie. Blisko pół tysiąca specjalistów szuka tu ptasiej grypy, pryszczycy, choroby wściekłych krów, dioksyn, melaminy i licho wie jeszcze jakich świństw.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
- Jesteśmy debeściaki - śmieje się prof. Tadeusz Wijaszka, szef Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

Wszystko zaczyna się gdzieś w Polsce. Dajmy na to powiatowy lekarz weterynarii z Ustrzyk Dolnych ma podejrzenie, że świnia w jego okolicy mogła zachorować na pryszczycę. Swoim podejrzeniem dzieli się z instytutem w Puławach, a następnie wysyła tu pobraną próbkę. - W sytuacjach, kiedy sprawa może dotyczyć grypy ptaków, pomoru świń, pryszczycy czy BSE działamy jak straż pożarna. Najważniejsze to dać jak najszybszą odpowiedź, czy podejrzenie jest słuszne - podkreśla prof. Tadeusz Wijaszka.

Muszę wiedzieć o babci

W czasie, kiedy próbki jadą do Puław, specjaliści już szykują się na ich przybycie. Instytut nie działa w systemie ciągłego alertu: naukowcy są w pracy od 7 do 15. Ale na wypadek nagłych wydarzeń, takich jak np. podejrzenie epidemii ptasiej grypy, szef instytutu musi wiedzieć, gdzie są najważniejsi ludzie. - Nawet jeśli jakiś pracownik na weekend jedzie do babci do Kolbuszowej, też muszę o tym wiedzieć - mówi Wijaszka.

Po przybyciu próbki na miejsce trzeba ocenić, czy nadaje się do badań. W przypadku świń bada się najczęściej nabłonek z języka, płyn pobierany z jamy ustnej i często pęcherze na racicach. Po przyjęciu w punkcie pobrań uruchamiany jest cały łańcuszek działań i rozpoczynają się badania.

Wyrok śmierci na kury

W specjalnej komorze laminarnej próbki są przepakowywane i korytarzem transportowane do odpowiednich laboratoriów. To korytarz, który jest przeznaczony wyłącznie dla próbek. Prowadzi równolegle do korytarza, którym przemieszczają się ludzie.

W przypadku grypy ptaków wykonuje się rozcier z tych narządów, które zostały dostarczone do badań. Są rozdrabniane na kawałki, z których ekstrahuje się wirus albo jego kwas nukleinowy. Na podstawie tego wiadomo, czy mamy do czynienia z wirusem, czy nie. Badanie w przypadku ptasiej grypy trwa kilka godzin. Jeśli wynik wyjdzie dodatni, jest powtarzane. Jeśli to również się potwierdzi, to los drobiu w miejscu, gdzie znaleziono wirusa, jest przesądzony.
Najczęściej do wybicia ptaków używa się dwutlenku węgla.

Ciśnienie

Do tej pory nie zdarzyło się jeszcze, żeby jakieś badanie się nie potwierdziło. - Działamy w sieci laboratoriów, nad nami znajduje się jeszcze laboratorium unijne w Weybridge pod Londynem - mówi prof. Wijaszka. - Zawsze potwierdzają nasze wyniki badań.

W instytucie stosuje się cztery podstawowe środki ostrożności. Pierwszy to system wentylacji powietrza.

W laboratoriach cały czas panuje niższe ciśnienie niż na zewnątrz. Powietrze, które wchodzi do środka, jest filtrowane, tak by nie znajdowały się w nim żadne bakterie. Ale powietrze wyprowadzane z laboratorium jest jeszcze czystsze, bo filtrowane dwukrotnie. Kiedy jeden filtr się uszkodzi, to wtedy jego zadania przejmuje drugi. Wymiana filtrów, czy choćby zwykłej świetlówki, odbywa się na drugim poziomie znajdującym się ponad laboratoriami.

Czerwony alarm

W centralnym miejscu całego instytutu znajduje się pomieszczenie zwane Building Management System. To serce całego budynku. Tutaj pracownik 24 godziny na dobę ma pod stałą kontrolą wszystkie pomieszczenia. Sprawdza, czy panująca w nich temperatura, ciśnienie i wilgotność jest na odpowiednim poziomie. Jeśli jakieś urządzenie ma awarię, on pierwszy się o tym dowiaduje. Na ekranie komputera pojawia się wtedy czerwony komunikat alarmowy. Pracownik pod ręką ma listę telefonów do techników, którzy natychmiast mogą usunąć usterkę.


Na własnym prądzie

Żeby w instytucie nigdy nie zabrakło energii elektrycznej, budynki są wyposażone w cztery niezależne źródła zasilania. W przypadku awarii jednego źródła w ciągu kilku sekund system przełącza się na drugie. Ponadto, instytut posiada własne generatory prądu włączające się w ciągu dwóch minut od wyłączenia prądu. To kosztowny sposób uzyskiwania energii, bo generatory są zasilane olejem napędowym. Średnio raz na miesiąc instytut pracuje na własnej energii uzyskanej właśnie w taki sposób - po to, żeby sprawdzić działanie sprzętu.

Brudne korytarze

W pomieszczeniach, gdzie prowadzi się badania na niebezpiecznych wirusach znajdują się komory laminarne. W każdej następuje bardzo szybka wymiana powietrza; tak by w przypadku uwolnienia wirusa został on błyskawicznie wchłonięty.
Wokół skrzydeł budynków są tzw. brudne korytarze. Tędy przez specjalne śluzy są odbierane wszelkie odpady powstałe w laboratoriach. Wstęp do korytarzy brudnych mają tylko pracownicy do tego wyspecjalizowani. Dodatkowo, przemieszczają się w nich w specjalnych kombinezonach.

CLS 3+ w zwierzęcarium

Zresztą, cały budynek jest podzielony na trzy strefy bezpieczeństwa. W strefie CLS 3+ panują najbardziej restrykcyjne zasady bezpieczeństwa. Pracownik wchodzący do laboratorium, po pokonaniu wejścia do przedsionka, musi zdjąć z siebie całe ubranie, wejść pod prysznic, a dopiero potem ubrać się w drugie ubranie. W takich warunkach trzeba badać np. wirusa pryszczycy albo klasycznego pomoru świń.

Obok głównych laboratoriów znajduje się jeszcze spalarnia, oczyszczalnia ścieków i zwierzęcarium. To tutaj trafiają martwe zwierzęta albo te jeszcze żywe, wobec których są podejrzenia że mogą cierpieć na jakąś chorobę.

Tylko polskie jaja

Rozmowa z prof. Janem Żmudzkim, kierownikiem Zakładu Farmakologii i Toksykologii Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach

• Ostatnio w mediach wybuchła panika, bo w różnych produktach znaleziono melaminę. A to właśnie wy jej szukacie.

- Tak, ale to tylko margines naszej właściwej działalności. Badamy każdą żywność pochodzenia zwierzęcego pod kątem zanieczyszczeń chemicznych, obecności w niej pestycydów, ołowiu, kadmu, rtęci i wszelkiego rodzaju innych zanieczyszczeń, np. leków weterynaryjnych. Są dwie grupy związków, których szukamy. Pierwsze, np. o działaniu anabolicznym, które są bezwzględnie zakazane w stosowaniu w weterynarii ze względu na swoją toksyczność czy działanie rakotwórcze. W drugiej grupie są środki, których można używać, ale w określonych stężeniach.

• A co z tą melaminą?

- Dzisiaj panuje panika związana z tą substancją, ale trzeba powiedzieć, że znajdowało się ją w środkach spożywczych już od dawna. Oczywiście w niskich - dopuszczalnych - stężeniach. Dlatego, że w styczności z żywnością melamina migruje chociażby z plastików. To nie było szkodliwe, bo melamina jest substancją mało toksyczną. Dopiero dwa lata temu wynikła sprawa ze Stanów Zjednoczonych, gdzie miejscowi producenci karmy dla zwierząt nieświadomie zaczęli dodawać melaminę, która stanowiła zanieczyszczenie koncentratów białkowych importowanych z Chin.

• I co się stało?

- Bardzo wysokie stężenia melaminy w karmie wywołały masowe zatrucia psów i kotów z objawami uszkodzenia nerek. Ostatnio podobne przypadki były w Chinach, gdzie melaminą zatruły się dzieci. Ale to były już tak wielkie ilości, że w nerkach zaczynały się tworzyć kryształki. Nic dziwnego, że doszło do tragedii.

• Ale po co dodawać melaminę do jedzenia?

- Dzięki temu udaje się zafałszować wyniki badania ilości białka. Tak naprawdę białka w produkcie nie było więcej, ale producenci wymyślili taki sposób, żeby polepszyć wyniki składu swoich wyrobów.

• Co jeszcze badacie?

- Rocznie badamy około 28 tysięcy próbek w kierunku występowania w nich różnych związków. Jeśli coś się stwierdzi, to Inspekcja Weterynaryjna jedzie do producenta i jego gospodarstwo zostaje określone jako "podejrzane”. Przez następny rok nic stamtąd nie może się wydostać na rynek bez kontroli laboratoryjnej.

• A kto decyduje, jakie miejsca są badane?

- Badania albo ukierunkowane, albo losowe. Przykładowo w Polsce na około 23 miliony poddawanych ubojowi świń w ciągu roku musimy zbadać 11,5 tys. próbek. I tylko w około 100 przypadkach wykrywa się jakieś przypadki nieprawidłowości. Porównując z innymi krajami to bardzo niewielkie liczby próbek dodatnich.

• Polskie jedzenie jest zdrowe?

- Jak najbardziej. Trzeba obalić mit tego, że w produkcji polskiej żywności gdziekolwiek stosuje się np. środki hormonalne. Nie ma żadnych badań, które by tego dowodziły. W Polsce nie ma kurczaków faszerowanych hormonami. Podobnie jest ze skażeniem jedzenia metalami, takimi jak rtęć czy kadm. Tego również w polskiej żywności jest stosunkowo niedużo. Oczywiście, są takie produkty, które w naturalny sposób zawierają zwiększone ilości zanieczyszczeń, np. nerki czy wątroba.

• Tyle że wątróbki są u nas bardzo popularne…

- Mając 30-letnie doświadczenie naukowe, sam wątróbkę ze swojego jadłospisu wypisałem. Wątroba to miejsce, które, mówiąc potocznie, można by nazwać śmietnikiem. Im zwierzę starsze, tym więcej w jego wątrobie może się znajdować substancji szkodliwych. Świnia jeszcze żyje krótko, ale takie kury nioski już długo. A im dłużej, tym więcej szkodliwych substancji można znaleźć w jego wątrobie.

• Jak jest z innymi produktami?

- W miodzie sprowadzanym z Chin jeszcze kilka lat temu można było często znaleźć zakazany chloramfenikol. Teraz ten antybiotyk znajdujemy znacznie rzadziej. Ale, oczywiście, najlepiej jeść polskie miody.

• Mleko?

- Tu jest coraz lepiej. Widzimy ogromny postęp w stosunku do tego, co było jeszcze 5-6 lat temu. Ilość bakterii znacznie się zmniejszyła, a jakość mleka jest znacznie lepsza.

• Czyli polskie jedzenie jest po prostu znakomite.

- Pracuję w komisji ministra rolnictwa, która przyznaje wyróżnienia dla najlepszych produktów. W konkursie Poznaj Dobrą Żywność do tej pory uhonorowano już kilkaset wyrobów. Wystarczy pojechać do krajów zachodnich i spróbować ich kotleta schabowego albo jajecznicy. Ich jajecznica po prostu śmierdzi. Zintensyfikowany sposób produkcji żywności w krajach zachodnich wywiera wpływ na smak i zapach produktów. Ich świnia jest na półce już po czterech miesiącach, a nasza dopiero po 6-8. A to ma duże znaczenie.

• A poleca pan jedzenie tzw. ekologiczne?

- Nie jestem jego wielkim zwolennikiem. Drób puszczony wolno czasami ma dostęp do takich rzeczy, których nie powinien zjadać. I potem to wychodzi w analizach. Oczywiście, w skali globalnej tendencja do zmniejszania intensywności produkcji jest istotna. Ale nie należy szafować hasłami, że wszystko co tzw. ekologiczne jest najlepsze. Uważam, że polska żywność w perspektywie czasu wygra na tym, że jej produkcja była w pewnym sensie "zacofana”. Nie umiemy jeszcze tego do końca wykorzystać, ale nasze produkty żywnościowe są skazane na sukces.

Rozmawiał Paweł Buczkowski

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Będzie strajk? Związki chcą wycofania zawiadomienia do prokuratury

Będzie strajk? Związki chcą wycofania zawiadomienia do prokuratury 0 0

Związki zawodowe działające w Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Lublinie nie podjęły jeszcze decyzji o terminie i formie strajku. Chcą natomiast wycofania zawiadomienia do prokuratury, które złożyła dyrektor centrum. Chodzi o akcję rozwieszania plakatów.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 18 czerwca 2018

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 18 czerwca 2018 0 0

Lublin: Mieszkańcy trzech bloków nie chcą budowy kolejnego. Pozwolenie już jest

Lublin: Mieszkańcy trzech bloków nie chcą budowy kolejnego. Pozwolenie już jest 0 17

Zaskarżone zostało pozwolenie na budowę 100 mieszkań u zbiegu ul. Startowej i Elektrycznej. Na nowy blok nie zgadzają się lokatorzy trzech budynków po przeciwnej stronie ulicy. Obawiają się, że stracą tu miejsca parkingowe i nie jest to ich jedyne zastrzeżenie

MUNDIAL 2018. Brazylia – Szwajcaria 1:1. Kolejna niespodzianka

MUNDIAL 2018. Brazylia – Szwajcaria 1:1. Kolejna niespodzianka 1 0

MUNDIAL 2018 W drugim meczu grupy E Brazylia, uznawana przez wielu za głównego kandydata do złota zaledwie zremisowała ze Szwajcarią. Tym samym po pierwszej serii gier na prowadzeniu są Serbowie

Lotnisko Lublin cieszy się z nowego połączenia. Niestety są też złe wiadomości
galeria

Lotnisko Lublin cieszy się z nowego połączenia. Niestety są też złe wiadomości 16 17

W piątek o godz. 12.15 (10 minut przed czasem) w Świdniku wylądował samolot z Kijowa. Ze 120 osób na pokładzie, 80 to uczestnicy oficjalnej delegacji, w której znaleźli się przedstawiciele przewoźnika, portów lotniczych, ukraińscy parlamentarzyści oraz dziennikarze. Zanim odleciał z powrotem do Kijowa, samolot linii Bravo Airways wykonał połączenie do Chersonia i z powrotem

Zalew Zemborzycki: Na wiatę trzeba jeszcze poczekać

Zalew Zemborzycki: Na wiatę trzeba jeszcze poczekać 0 1

Na wiatę dla rowerzystów i morsów w pobliżu zapory Zalewu Zemborzyckiego poczekamy nawet do przyszłego roku. Przyznaje to oficjalnie Ratusz.

IPN rozdał krzyże. Ale nie wszyscy je przyjęli [zdjęcia]
galeria

IPN rozdał krzyże. Ale nie wszyscy je przyjęli [zdjęcia] 0 7

Krzyże Wolności i Solidarności odebrali w piątek zasłużeni działacze opozycji demokratycznej. Cztery odznaczenia przyznano pośmiertnie.

Szybkie zakupy lubelskich policjantów. Zastrzeżenia NIK

Szybkie zakupy lubelskich policjantów. Zastrzeżenia NIK 4 3

Instytucje publiczne coraz częściej robią zakupy bez przetargów. Najwyższa Izba Kontroli ma zastrzeżenia m.in. do lubelskiej prokuratury i policji, która w ekspresowym tempie kupowała nowe radiowozy

Baraże o awans do CLJ: wygrane BKS Lublin i AMSPN Hetmana

Baraże o awans do CLJ: wygrane BKS Lublin i AMSPN Hetmana 16 2

Świetny występ podopiecznych trenerów: Marcina Zakrzewskiego i Jakuba Lewkowicza. BKS ograł w pierwszym meczu o awans do Centralnej Ligi Juniorów młodszych. Stal Stalowa Wola aż 4:0. Awans jest blisko

Huczwa  – Unia 2:4. Grała zamojska klasa okręgowa

Huczwa – Unia 2:4. Grała zamojska klasa okręgowa 3 0

ZAMOJSKA KLASA OKRĘGOWA W ostatnim, prestiżowym meczu tego sezonu Unia Hrubieszów pokonała Huczwę Tyszowce 4:2. Wygrana zespołu trenera Dariusza Herbina daje mu jedynie prestiż bo i tak pierwsze miejsce w tabeli zajmuje zespół z Tyszowiec

Tłumy na EkoPikniku rodzinnym nad Zalewem Zemborzyckim [zdjęcia]
galeria

Tłumy na EkoPikniku rodzinnym nad Zalewem Zemborzyckim [zdjęcia] 0 1

Nad Zalewem Zemborzyckim odbył się w niedzielę EkoPiknik Rodzinny

Nowe trolejbusy zawiozą mieszkańców Lublina. Można je było obejrzeć [zdjęcia]
galeria

Nowe trolejbusy zawiozą mieszkańców Lublina. Można je było obejrzeć [zdjęcia] 0 3

Na placu Zamkowym po raz pierwszy można było się w niedzielę przywitać z nowymi przegubowymi trolejbusami, które już niedługo będą wozić nas po Lublinie.

MUNDIAL 2018. Niemcy – Meksyk 0:1. Sensacja na Łużnikach!

MUNDIAL 2018. Niemcy – Meksyk 0:1. Sensacja na Łużnikach! 0 0

MUNDIAL 2018 Niemcy, obrońcy mistrzowskiego tytułu przegrali 0:1 z Meksykiem, a jedynego gola w tym spotkaniu zdobył w 35 minucie Hirving Lozano

Rolnik wygrał nowy ciągnik Ursus. "Myślałem, że to żart"
galeria

Rolnik wygrał nowy ciągnik Ursus. "Myślałem, że to żart" 60 1

To super maszyna – stwierdził Sebastian Krzyśpiak po tym jak zasiadł za kierownicą nowego Ursusa C-380. Pojazd warty ponad 130 tys. zł to główna nagroda w loterii puławskich Azotów i lubelskiego producenta ciągników.

Przebudowa deptaka w Lublinie. Znaleziono ludzkie szczątki i ciekawe przedmioty
galeria
film

Przebudowa deptaka w Lublinie. Znaleziono ludzkie szczątki i ciekawe przedmioty 56 10

W tym tygodniu zacznie się na deptaku sadzenie drzewek oraz montaż małej architektury i latarni – zapowiada Ratusz. W poniedziałek ma pokazać to, co odkryli archeolodzy na placu budowy. Jednym z odkryć jest odkopany w czwartek kolejny szkielet

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Uwaga czytelniku!
Nie teraz Przeczytaj i wyraź zgodę

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.