czwartek, 21 września 2017 r.

Praca

Lubelski makaron na stole w Chicago

Dodano: 10 sierpnia 2001, 17:22

Makaron Lubelski, Pastella, Kluseczki Domowe, Tradycyjny i Aldente, mieszanki piekarnicze, mąka na pizzę, paluszki słone, makowe, sezamowe i cebulowe, a ostatnio też kukurydziane płatki śniadaniowe - to specjały znanej lubelskiej firmy Lubella (dawniej PZZ Lublin).

- Nasz sukces jest wynikiem współ- pracy zespołu i kreatywności szefów - mówi Zbigniew Komsta, dyrektor ds. finansowo- księgowych, członek zarządu Lubelli.
Lublinianin. Ukończył Studium Ekonomiczne im. Vetterów, a w 1995 r. studia na Wydziale Prawa i Administracji UMCS. Zawsze interesował się finansami. Już podczas studiów pracował w prywatnej firmie dystrybucyjnej. Z Lubellą jest związany od 1997 r., po wygraniu konkursu na stanowisko dyrektora finansowego.
- Tu przeżyłem trudny okres transformacji - mówi. - To był czas bardzo dynamicznych zmian, skuteczne budowanie nowoczesnej firmy.
Lubella zatrudnia obecnie około 450 osób. Jako jedna z nielicznych w Polsce w branży spożywczej rozwija się samodzielnie, bez zagranicznego kapitału. W ciągu ostatnich trzech lat wprowadzono tu nowoczesne elementy zarządzania, łączność informatyczną z przedstawicielami handlowymi. Zdaniem Z. Komsty, narzędzia takie są niezbędne w prowadzonym na taką skalę biznesie.
- Jesteśmy w stanie podać rentowność uzyskaną na naszych produktach sprzedawanych w danej godzinie np. w Krakowie - twierdzi dyr. Komsta. Lubella jest jednym z krajowych liderów w dziedzinie przetwórstwa zbożowego. Ma około 30 proc. udziału w polskim rynku makaronowym. Eksportuje swoje wyroby do krajów nadbałtyckich – Litwy, Łotwy i Estonii.
- Nasze produkty sprzedajemy też na rynek amerykański. Kupuje je głównie tamtejsza Polonia. Widocznie przyzwyczailiśmy klientów do dobrej jakości naszych makaronów i ich polskiego smaku. Taka wierność klientów bardzo zobowiązuje - dodaje Z. Komsta.
grupa kapitałowa Lubella kontynuuje osiągnięcia Polskich Zakładów Zbożowych SA w Lublinie. W jej skład wchodzi też spółka Sorga Trade, zajmująca się skupem zbóż, przechowalnictwem i konfekcjonowaniem produktów zbożowych. Lubella ma też wytwórnię makaronu w Gorzowie Wielkopolskim. W ciągu doby z taśm produkcyjnych schodzi około 120 ton wyrobów z marką Lubella.
Dobry menedżer? Według dyrektora Komsty, powinien być odpowiedzialny i mieć dobry kontakt z zespołem. Sukces firmy to przede wszystkim wynik zbiorowej pracy. Plany na przyszłość? Dalszy rozwój, szkolenia z zakresu finansów i zarządzania. W wolnym czasie stara się poświęcać jak najwięcej uwagi rodzinie. Na urlop wybiera się na południe Europy.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!