poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r.

Puławy

Co jedli Słowianie. Spotkanie w Puławach

Dodano: 5 lutego 2016, 18:20

Towarzystwo Inicjatyw Własnych „Inspiracje” oraz Puławski Ośrodek Kultury „Dom Chemika” zaprasza w niedzielę 7 lutego o godz. 16 do restauracji Papoo na spotkanie z autorami książki „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”.

Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa.

Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Ponadto autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach.

Z uwagi na przewidzianą degustację potraw obowiązuje rezerwacja stolików pod numerem tel.: 795-639-108. Po spotkaniu będzie możliwość nabycia książki.

Czytaj więcej o: kuchnia Puławy
Gość
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (5 lutego 2016 o 19:01) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
dlaczego nasi pradziadowie namchujadali?
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!