piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Rolnictwo

Jasionka k. Rzeszowa: Lubelskie smaki na targach "Ekogala" (zdjęcia)

Dodano: 10 grudnia 2016, 15:05

(fot. Tomasz Makowski/Urząd Marszałkowski w Lublinie)
(fot. Tomasz Makowski/Urząd Marszałkowski w Lublinie)

„Chleb żytni z amarantusem bez drożdży” z Lubelskiej Spółdzielni Spożywców „Społem” w Lublinie zdobył tytuł „Agro Polska”. Wśród nagrodzonych podczas targów „Ekogala” w Jasionce koło Rzeszowa jest też Spółdzielnia Mleczarska Ryki.

W Jasionce koło Rzeszowa trwają Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości „Ekogala”. To już dziesiąta edycja tej imprezy.

Na stoisku województwa lubelskiego swoje produkty oferuje aż siedmiu naszych wytwórców – Centrum Turystyki Wiejskiej - Alicja Czarna z Księżpola (nalewki regionalne), Zakład Mięsny Wasąg z Hedwiżyna (wędliny i certyfikowane mięso ekologiczne, wieprzowe, wołowe i drobiowe), OSM w Opolu Lubelskim (mleko, śmietana, maślanka, twarogi, napoje fermentowane, mleko i serwatka w proszku), „Barwy Zdrowia” - Tomasz Obszański z Tarnogrodu (oleje: lniany, rzepakowy, z ostropestu, mąki i kasze ekologiczne), F.H.U. „Biogrim” Grzegorz Maryniowski z Wojciechowa (soki naturalne), „Naturatur” - Robert Janowski z Turzych Rogów (oleje tłoczone na zimno, naturalne przyprawy bez glutaminianu sodu, miody) i Maria Siej z Lubartowa (wyroby cukiernicze -  szarlotki, makowce). Można także posmakować produktów z piekarni „Pola” w Stasinie Polnym (chleb „wygnanowski” w różnych odmianach smakowych i w wersji ekologicznej, cebularz lubelski, „ciastka robione przez maszynkę”).

– Produkty ekologiczne stają się coraz poważniejszym segmentem polskiego rynku spożywczego, dlatego szansę w tej dziedzinie na zwiększenie swoich dochodów i pozyskanie dużej grupy odbiorców znakomicie wykorzystują wytwórcy z województwa lubelskiego – mówi wicemarszałek Grzegorz Kapusta, który reprezentuje na targach władze naszego regionu. – Zajmujemy piąte miejsce w Polsce pod względem liczby producentów ekologicznych. Obecnie ponad tysiąc osiemset gospodarstw produkuje surowce i żywność bez chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, wykorzystując wyłącznie nawozy zielone a dla zwierząt własne ekologiczne pasze.

W piątek podczas pierwszego dnia targów ogłoszono wyniki Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego „Agro Polska”. Tytuł „Agro Polska” trafił do Lubelskiej Spółdzielni Spożywców „Społem” w Lublinie za „chleb żytni z amarantusem bez drożdży” natomiast tytuł laureata i prawo do posługiwania się Godłem Promocyjnym „Agro Poland-Euro Quality” otrzymała Spółdzielnia Mleczarska Ryki za ser „Rycki Maasdam” i ser „Ementaler”.

Czytaj więcej o: targi Ekogala
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!