sobota, 19 sierpnia 2017 r.

Rolnictwo

Jesteśmy coraz bardziej eko

Dodano: 18 czerwca 2012, 17:30
Autor: AM, PAP

8 proc. Polaków raz w tygodniu kupuje żywność ekologiczną
8 proc. Polaków raz w tygodniu kupuje żywność ekologiczną

8 proc. Polaków raz w tygodniu kupuje żywność ekologiczną – wynika z badań naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW).

– Udział żywności ekologicznej w ogólnej sprzedaży żywności w Polsce jest poniżej 1 proc. Tak samo jak w Hiszpanii, Grecji i Portugalii – mówi dr Sylwia Żakowska-Biemans z SGGW.

Według niej głównymi przyczynami, dla których ludzie nie kupują takiej żywności są: brak informacji o miejscach sprzedaży, mała dostępność, wyższa cena oraz brak umiejętności odróżnienia żywności ekologicznej od innej.

Mimo to przetwórstwo żywności ekologicznej stopniowo zyskuje na znaczeniu. W 2004 r. w Polsce było 55 takich zakładów, a w roku 2011 już 267.

– W latach 2004-2011 w Polsce liczba gospodarstw ekologicznych i powierzchnia wykorzystywanych przez nie użytków rolnych wzrosła sześciokrotnie – mówi dr Krzysztof Jończyk z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, koordynator projektu Dolina Ekologicznej Żywności.

Klaster Dolina Ekologicznej Żywności wspiera działalność producentów i przetwórców żywności eko. Zrzesza 19 firm z pięciu wschodnich województw. W tych pięciu regionach znajduje się 46 proc. z 23,4 tys. wszystkich gospodarstw ekologicznych w Polsce oraz 23 proc. spośród 293 zakładów przetwórstwa ekologicznego. Na swoją działalność klaster dostał 2,5 mln zł dofinansowania ze środków unijnych.

Klastry to forma współpracy między przedsiębiorstwami, podmiotami naukowo-badawczymi oraz władzami publicznymi. Według informacji resortu gospodarki obecnie w Polsce jest zarejestrowanych około 200 klastrów, ale aktywnych 50-60.

EKOLOGICZNYM BĘDZIE ŁATWIEJ

Ministerstwo Rolnictwa pracuje nad nowelizacją ustawy o rolnictwie ekologicznym – donosi dziennik "Rzeczpospolita”.Co się zmieni? Jednostki certyfikujące mają przekazywać organom administracji mniej informacji na temat producentów. Dane nieistotne będą pomijane. Przesunięty zostanie też termin składania danych o producentach z 31 października na 31 grudnia i zmieni się urząd przyjmujący wykaz producentów, którzy spełnili określone wymagania. Zamiast ministra rolnictwa, będzie to Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Przewidziano także możliwość zwolnienia z obowiązku ponownego zdawania egzaminu na inspektora rolnictwa ekologicznego po trzech latach.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!