niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Rolnictwo

Sitno 2012: Wielka wystawa zwierząt i maszyn

Dodano: 2 lipca 2012, 10:07

Najlepsze krowy dostawały tytuł czempinek (LESZEK WÓJTOWICZ)
Najlepsze krowy dostawały tytuł czempinek (LESZEK WÓJTOWICZ)

Ponad 30 tys. osób przewinęło się w weekend przez Ośrodek Szkoleniowo-Wystawienniczy w Sitnie k. Zamościa, gdzie zorganizowano XXVI Wystawę Zwierząt Hodowlanych, Maszyn i Urządzeń Rolniczych.

Dopisali zwiedzający, nie zawiedli wystawcy i hodowcy. – Zgłosiło się dokładnie 386 wystawców z całej Polski oraz ok. 200 hodowców zwierząt – mówi Ryszard Borowski, kierownik ośrodka.

W sobotę poznaliśmy laureatów konkursu Agroliga 2012 na szczeblu regionalnym. W kategorii rolników zwyciężyli Krystyna i Jan Chajęccy z miejscowości Marianka (pow. biłgorajski), właściciele gospodarstwa o powierzchni 8,9 ha, specjalizującego się w produkcji żywca wieprzowego. Nagrodzone gospodarstwo sprzedaje rocznie ponad 4,5 tys. sztuk tuczników i dysponuje nowoczesną, zmechanizowaną tuczarnią, wyposażoną m.in. w system wentylacyjny z automatyczną regulacją temperatury i wilgotności oraz linie do rozprowadzania pasz i leków dla zwierząt.

W kategorii firm pierwsze miejsce przypadło Zakładom Zbożowo-Młynarskim w Werbkowicach (pow. hrubieszowski).

Fachowcy oceniali zwierzęta. Najlepsze króliki, gołębie, drób użytkowy i ozdobny, bydło mleczne i mięsne, trzoda chlewna, kozy, owce oraz konie otrzymały tytuł czempiona, a hodowców uhonorowano dyplomami, pucharami i nagrodami.

Firmy z całej Polski przedstawiły najnowszą ofertę produkowanych maszyn i urządzeń oraz środków do produkcji rolnej i hodowli.

Podczas wystawy nie zabrakło ciekawych seminariów, kiermaszów, występów artystycznych oraz konkursów. Zorganizowany przez Urząd Marszałkowski konkurs kulinarny "Lubelska wołowina na talerzu” w kategorii "potrawy” wygrała restauracja Renesans z Zamościa, która przygotowała "polędwicę św. Huberta”.

W kategorii "produkt” pierwsze miejsce – za "szynkę wołową wędzoną gotowaną” – zdobyła Masarnia-Ubojnia "Zemat” Zdzisława Trościańczyka z Wołynia (pow. radzyński).

Organizatorami wystawy, która odbywała się pod patronatem medialnym "Dziennika Wschodniego, byli: Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli i Ośrodek Szkoleniowo-Wystawienniczy w Sitnie.

II edycja konkursu „Lubelska wołowina na talerzu”

Wyniki z kategorii „potrawa”

- wyróżnienie:
restauracja „Hetman” z Łuszczowa
za „Mostek w sosie wiśniowym z kluseczkami leniwymi”

warto przypomnieć, że w ubiegłym roku restauracja Hetman
zajęła pierwsze miejsce w naszym konkursie

- 3 miejsce:
Gminne Koło Aktywnych Kobiet gminy Fajsławice
za „Gulasz ziołowy fajsławicki”

- 2 miejsce:
restauracja „Koncertowa” z Lublina
za „Policzki wołowe na jarzębinie”

- 1 miejsce
restauracja „Renesans” z Zamościa
za „Polędwicę św. Huberta”

Wyniki z kategorii „produkt”

- 2 miejsce:
restauracja „Koncertowa” z Lublina
za „Salceson wołowy żukowski”

- 1 miejsce:
Masarnia-Ubojnia „Zemat” - Zdzisław Trościańczyk z Wohynia
za „Szynkę wołową wędzoną gotowaną”
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!