Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Rolnictwo

7 stycznia 2014 r.
10:00
Edytuj ten wpis

Unia zwędzi nam kiełbasę?

15 9 A A

Nowe przepisy unijne dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności uniemożliwią tradycyjne wędzenie wędlin - grzmią producenci.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
We wrześniu 2014 r. mają wejść w życie nowe unijne wymogi dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności. W szczególności mogą dotknąć tych producentów, którzy korzystają z komór wędzarskich opalanych drewnem. Obecnie w kilogramie wędliny może znajdować się najwyżej 5 mikrogramów benzoapirenu, który wydziela się, gdy tłuszcz z wędzonego dymem mięsa spada na palenisko. Od września dopuszczalna ilość ma być zmniejszona do 2 mikrogramów. Dotrzymanie takiej normy dla niektórych producentów może być problemem. - Jest gama producentów stosujących tradycyjne metody, którzy będą musieli skrócić okres wędzenia - ocenia Witold Choiński, prezes zarządu Związku Polskie Mięso. - Poza tym rynek rosyjski wymaga mocno wędzonych produktów. Kiedy okres wędzenia zostanie skrócony, zastrzeżenia może mieć więc klient. W ten sposób przygotowuje produkowane przez siebie wędliny Janusz Cioczek z Krzczonowa. - Inaczej tradycyjnych wędlin przygotować się nie da - przekonuje Cioczek. - Wędząc w sposób tradycyjny, który od setek lat stosowali nasi przodkowie, nie jesteśmy w stanie zmieścić się w normach. To nóż wsadzony w plecy naszej tradycji - grzmi z kolei Fryderyk Kapinos, dyrektor ds. marketingu z przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego "Taurus” z Pilzna na Podkarpaciu. Ale nowych przepisów nie obawiają się wszyscy. Prezes Zakładów Mięsnych "Dobrosławów” uważa, że powinny być wprowadzone już dawno temu. - W mój zakład nie uderzą - podkreśla Henryk Amanowicz. - Mogą się obawiać ci, którzy wędlin robić nie powinni. Tacy, co robią trującą żywność - przekonuje. - Mamy certyfikaty wyborów tradycyjnych, a to o czymś świadczy - dodaje producent wędlin z Krzczonowa. - Poza tym robimy badania przechowalnicze i mikrobiologiczne. Ludziom nasze wędliny smakują. Kwestie związane z wejściem w życie nowych przepisów będziemy uzgadniać jeszcze z lekarzami weterynarii. Przedstawiciele Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej i Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Lublinie nie mają jeszcze zbyt wielu informacji na ten temat. - Wiemy tylko, że te zmiany są planowane. Być może wejdą w życie, ale jeszcze będą konsultacje - zastrzega Ryszard Stanibuła, zastępca Lubelskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii. Polska jest jednym z największych eksporterów produktów tradycyjnych w Europie. Według specjalistów nowe przepisy mogą dotyczyć kilkuset naszych producentów.
Czytaj więcej o:

Komentarze 9

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Antygril / 17 stycznia 2014 o 09:59

A kto pod wędliną umieszcza palenisko?Prawdziwych fachowców to nie dotknie bo wędlina jest tylko w dymie,palenisko z boku.

Raczej grillowania powinni zakazać.

Avatar
producent kiełbachy / 17 stycznia 2014 o 08:15

kolejny "fakt" medialny.

Ludzie,nie dajcie się zwariować. Ponad 90 % zakładów mięsnych w Polsce spełnia te normy. i wcale te normy nie są nowe, od 2 lat temat był wałkowany w Komisji Europejskiej i kto chciał albo musiał już dawno przestawił produkcję. Tylko dziennikarze w Polsce jak zwykle budzą się po fakcie

Avatar
Dud / 7 stycznia 2014 o 21:28
który wydziela się, gdy tłuszcz z wędzonego dymem mięsa spada na palenisko.

A kto pod wędliną umieszcza palenisko?Prawdziwych fachowców to nie dotknie bo wędlina jest tylko w dymie,palenisko z boku.

Avatar
kiełbsiara / 7 stycznia 2014 o 14:57

Niech żyje wedzona kiełbasa a unia niech się wypcha

Avatar
Przeżuwacz / 7 stycznia 2014 o 12:32

Dym niezdrowy, ale cała tablica Mendelejewa w "dodatkach" do wędlin to już ok! Dodac jeszcze soli drogowej i suszu jajecznego i kiełbacha będzie git. Na promocję po 4,99 do grylka jak znalazł.

Avatar
konserwatysta / 7 stycznia 2014 o 12:17

Termometry rtęciowe, zielone strzałki na skrzyżowaniach, konieczna jazda na światłach, żarówki, teraz wędzenie. Co będzie następne?

Trzeba zwiewać z Unii jak najprędzej.

Avatar
masarz / 7 stycznia 2014 o 11:36

Wyjedź z kraju. Poszukaj pracy w innym państwie. Nie potrzebujemy tutaj takich malkontentów, sierot nierobów. Jak sie nie podoba to zmień pracę, taką, gdzie to Ty będziesz szefem.

mogą mnie cmoknąć, wędziłem, wędzę i będę wędził. Sprzedawałem, sprzedaję i będę sprzedawał i nikt sraczki nie dostał. Właśnie wyciąłem parę olch i czereśni bo po ostatnim wędzeniu zabrakło taki miałem ruch w interesie.

Avatar
folkatka / 7 stycznia 2014 o 11:25

Przecież tu chodzi o to, by zniszczyć naszych producentów, którzy są konkurencyjni wobec tych z Zachodu.

Avatar
arek / 7 stycznia 2014 o 11:22

jak świat światem ludzie utrwalali mieso solą i dymem. Czyżby chemia było zdrowiej?

Avatar
Antygril / 17 stycznia 2014 o 09:59

A kto pod wędliną umieszcza palenisko?Prawdziwych fachowców to nie dotknie bo wędlina jest tylko w dymie,palenisko z boku.

Raczej grillowania powinni zakazać.

Avatar
producent kiełbachy / 17 stycznia 2014 o 08:15

kolejny "fakt" medialny.

Ludzie,nie dajcie się zwariować. Ponad 90 % zakładów mięsnych w Polsce spełnia te normy. i wcale te normy nie są nowe, od 2 lat temat był wałkowany w Komisji Europejskiej i kto chciał albo musiał już dawno przestawił produkcję. Tylko dziennikarze w Polsce jak zwykle budzą się po fakcie

Avatar
Dud / 7 stycznia 2014 o 21:28
który wydziela się, gdy tłuszcz z wędzonego dymem mięsa spada na palenisko.

A kto pod wędliną umieszcza palenisko?Prawdziwych fachowców to nie dotknie bo wędlina jest tylko w dymie,palenisko z boku.

Avatar
kiełbsiara / 7 stycznia 2014 o 14:57

Niech żyje wedzona kiełbasa a unia niech się wypcha

Avatar
Przeżuwacz / 7 stycznia 2014 o 12:32

Dym niezdrowy, ale cała tablica Mendelejewa w "dodatkach" do wędlin to już ok! Dodac jeszcze soli drogowej i suszu jajecznego i kiełbacha będzie git. Na promocję po 4,99 do grylka jak znalazł.

Avatar
konserwatysta / 7 stycznia 2014 o 12:17

Termometry rtęciowe, zielone strzałki na skrzyżowaniach, konieczna jazda na światłach, żarówki, teraz wędzenie. Co będzie następne?

Trzeba zwiewać z Unii jak najprędzej.

Avatar
masarz / 7 stycznia 2014 o 11:36

Wyjedź z kraju. Poszukaj pracy w innym państwie. Nie potrzebujemy tutaj takich malkontentów, sierot nierobów. Jak sie nie podoba to zmień pracę, taką, gdzie to Ty będziesz szefem.

mogą mnie cmoknąć, wędziłem, wędzę i będę wędził. Sprzedawałem, sprzedaję i będę sprzedawał i nikt sraczki nie dostał. Właśnie wyciąłem parę olch i czereśni bo po ostatnim wędzeniu zabrakło taki miałem ruch w interesie.

Avatar
folkatka / 7 stycznia 2014 o 11:25

Przecież tu chodzi o to, by zniszczyć naszych producentów, którzy są konkurencyjni wobec tych z Zachodu.

Avatar
arek / 7 stycznia 2014 o 11:22

jak świat światem ludzie utrwalali mieso solą i dymem. Czyżby chemia było zdrowiej?

Zobacz wszystkie komentarze 9

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Lublin: Restauracje powalczą o tytuł "Miejsce Inspiracji". Dwa miesiące imprez nad talerzem

Lublin: Restauracje powalczą o tytuł "Miejsce Inspiracji". Dwa miesiące imprez nad talerzem 0 1

Przez całe wakacje lubelscy restauratorzy mają organizować imprezy walcząc o miejsce na liście lokali polecanych turystom przez władze miasta. Wczoraj rozpoczął się nabór chętnych do tej rywalizacji. Każdy, kto przejdzie do drugiego etapu, będzie musiał zorganizować własne, otwarte wydarzenie.

Młodzi posłowie oburzeni na Sejm

Młodzi posłowie oburzeni na Sejm 5 1

Ten wyjazd do Warszawy to była dla nas nagroda, którą nam odebrano – mówią Mateusz Sroka i Adam Sygocki, posłowie tegorocznego XXIV Sejmu Dzieci i Młodzieży, którzy w środę w Lublinie zorganizowali konferencję prasową w tej sprawie. Kancelaria Sejmu odwołała posiedzenie młodych parlamentarzystów, przekładając je z 1 czerwca na wrzesień.

List minister zdenerwował niektórych rodziców. "Zaklinanie rzeczywistości"

List minister zdenerwował niektórych rodziców. "Zaklinanie rzeczywistości" 1 4

– To zaklinanie rzeczywistości – tak mama siódmoklasisty ze Szkoły Podstawowej nr 16 w Lublinie komentuje list do rodziców wystosowany przez minister edukacji narodowej. Anna Zalewska pisze w nim, że rekrutacja do zdublowanych klas pierwszych szkół średnich „nie spowoduje istotnych problemów”.

Hol w szpitalu dziecięcym zamienili w salon kosmetyczno-fryzjerski

Hol w szpitalu dziecięcym zamienili w salon kosmetyczno-fryzjerski 1 0

Kosmetyki do makijażu, lokówki i suszarki, szczotki do włosów, lakiery do paznokci, pędzle oraz lusterka i lampy. W środę hol na parterze Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Lublinie zamienił się w salon kosmetyczno-fryzjerski

Unia Hrubieszów – Eko Różanka 1:0. Pierwszy finał w historii!

Unia Hrubieszów – Eko Różanka 1:0. Pierwszy finał w historii! 0 1

Najniżej notowany zespół z całej czwórki półfinalistów Pucharu Polski sprawił niespodziankę i ograł u siebie Eko Różanka 1:0

Lublin: Szykują strefę kibica na mundial. Ma być trzy razy większa niż podczas Euro 2016

Lublin: Szykują strefę kibica na mundial. Ma być trzy razy większa niż podczas Euro 2016 58 5

Nie czekając na telewizyjną licencję MOSiR zamawia już wielki ekran, na którym obok Areny Lublin chce wyświetlać mecze zbliżających się Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej. Planowana przy stadionie strefa kibica ma być trzykrotnie większa od tej, którą przygotowano na Euro 2016 obok Aqua Lublin

Powiślak - Orlęta Spomlek 2:5. Finał Pucharu Polski dla trzecioligowca

Powiślak - Orlęta Spomlek 2:5. Finał Pucharu Polski dla trzecioligowca 0 0

Piłkarze Powiślaka robili co mogli, ale kończą przygodę z Pucharem Polski na etapie wojewódzkiego półfinału. W środę lepsze okazały się Orlęta Spomlek, które wygrały w Końskowoli 5:2

Kalarepa w menu może być groźna

Kalarepa w menu może być groźna 0 1

Przedwojenny amerykański poeta zajął się pewnym bardzo popularnym warzywem. Kto używa kalarepy w kuchni może być zaskoczony

Zabójstwo na stacji paliw. Damian S. i Magdalena J. przed sądem
galeria
film

Zabójstwo na stacji paliw. Damian S. i Magdalena J. przed sądem 2 0

Damian S. i Magdalena J. stanęli w środę przed sądem. Odpowiadają za udział w rozboju i brutalne zabójstwo pracownika stacji benzynowej. Mirosława W. napadnięto, kiedy pełnił swój ostatni nocny dyżur na stacji paliw w Pałecznicy-Kolonii (gm. Niedźwiada). Sprawcy zabrali mu 140 zł.

Wojewoda lubelski z wizytą w USA

Wojewoda lubelski z wizytą w USA 0 4

Spotkania z Polonią, odwiedzanie nekropolii, msze święte oraz odsłonięcie tablicy poświęconej prezydentom Lechowi Kaczyńskiemu i Ryszardowi Kaczorowskiemu – to były główne punkty wizyty wojewody lubelskiego Przemysława Czarnka w USA.

Przystanek bez dojazdu? Radni PiS: Może być taka sytuacja

Przystanek bez dojazdu? Radni PiS: Może być taka sytuacja 0 20

Dojazdu do nowego przystanku kolejowego Lublin Zachód dotyczyć ma uchwała, której projekt chce w czwartek przeforsować w Radzie Miasta opozycyjny klub radnych Prawa i Sprawiedliwości

Świdnik z góry. Zdjęcia miasta
galeria

Świdnik z góry. Zdjęcia miasta 2 1

Zobacz zdjęcia Świdnika z góry.

218 najlepszych studentów z woj. lubelskiego ze stypendiami [lista nagrodzonych]
ZDJĘCIA
galeria

218 najlepszych studentów z woj. lubelskiego ze stypendiami [lista nagrodzonych] 39 7

218 najlepszych studentów z regionu dostało w środę stypendia od marszałka województwa. Sławomir Sosnowski wręczył im decyzje na uroczystej gali w Lubelskim Centrum Konferencyjnym.

Po awanturze na przyjęciu komunijnym restauracja chce wprowadzić nowy rodzaj rosołu
sonda
film

Po awanturze na przyjęciu komunijnym restauracja chce wprowadzić nowy rodzaj rosołu 44 10

Szef restauracji „Krokus” rozważa wprowadzenie do stałego menu nowej zupy o nazwie Kwaśny rosół a'la Sylwia. W ten sposób, z przymrużeniem oka odnosi się do konfliktu z kobietą o tym imieniu, która zakwestionowała jakość przygotowanego dla jej dziecka przyjęcia komunijnego.

Najeźdźcy szykują oblężenie Twierdzy Zamość
25 maja 2018, 21:00

Najeźdźcy szykują oblężenie Twierdzy Zamość 1 0

Już w najbliższy piątek rozpocznie się Szturmu Twierdzy Zamość przez wojska Chmielnickiego. Wielkie widowisko plenerowe potrwa przez trzy dni.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Uwaga czytelniku!
Nie teraz Przeczytaj i wyraź zgodę

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.