poniedziałek, 23 października 2017 r.

Rolnictwo

Unia zwędzi nam kiełbasę?

  Edytuj ten wpis
Dodano: 7 stycznia 2014, 10:00

Nowe przepisy unijne dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności uniemożliwią tradycyjne wędzenie wędlin - grzmią producenci.

We wrześniu 2014 r. mają wejść w życie nowe unijne wymogi dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności. W szczególności mogą dotknąć tych producentów, którzy korzystają z komór wędzarskich opalanych drewnem. Obecnie w kilogramie wędliny może znajdować się najwyżej 5 mikrogramów benzoapirenu, który wydziela się, gdy tłuszcz z wędzonego dymem mięsa spada na palenisko. Od września dopuszczalna ilość ma być zmniejszona do 2 mikrogramów. Dotrzymanie takiej normy dla niektórych producentów może być problemem. - Jest gama producentów stosujących tradycyjne metody, którzy będą musieli skrócić okres wędzenia - ocenia Witold Choiński, prezes zarządu Związku Polskie Mięso. - Poza tym rynek rosyjski wymaga mocno wędzonych produktów. Kiedy okres wędzenia zostanie skrócony, zastrzeżenia może mieć więc klient. W ten sposób przygotowuje produkowane przez siebie wędliny Janusz Cioczek z Krzczonowa. - Inaczej tradycyjnych wędlin przygotować się nie da - przekonuje Cioczek. - Wędząc w sposób tradycyjny, który od setek lat stosowali nasi przodkowie, nie jesteśmy w stanie zmieścić się w normach. To nóż wsadzony w plecy naszej tradycji - grzmi z kolei Fryderyk Kapinos, dyrektor ds. marketingu z przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego "Taurus” z Pilzna na Podkarpaciu. Ale nowych przepisów nie obawiają się wszyscy. Prezes Zakładów Mięsnych "Dobrosławów” uważa, że powinny być wprowadzone już dawno temu. - W mój zakład nie uderzą - podkreśla Henryk Amanowicz. - Mogą się obawiać ci, którzy wędlin robić nie powinni. Tacy, co robią trującą żywność - przekonuje. - Mamy certyfikaty wyborów tradycyjnych, a to o czymś świadczy - dodaje producent wędlin z Krzczonowa. - Poza tym robimy badania przechowalnicze i mikrobiologiczne. Ludziom nasze wędliny smakują. Kwestie związane z wejściem w życie nowych przepisów będziemy uzgadniać jeszcze z lekarzami weterynarii. Przedstawiciele Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej i Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Lublinie nie mają jeszcze zbyt wielu informacji na ten temat. - Wiemy tylko, że te zmiany są planowane. Być może wejdą w życie, ale jeszcze będą konsultacje - zastrzega Ryszard Stanibuła, zastępca Lubelskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii. Polska jest jednym z największych eksporterów produktów tradycyjnych w Europie. Według specjalistów nowe przepisy mogą dotyczyć kilkuset naszych producentów.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o: kiełbasa ue
Antygril
producent kiełbachy
Dud
(9) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Antygril
Antygril (17 stycznia 2014 o 09:59) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

A kto pod wędliną umieszcza palenisko?Prawdziwych fachowców to nie dotknie bo wędlina jest tylko w dymie,palenisko z boku.

Raczej grillowania powinni zakazać.

Rozwiń
producent kiełbachy
producent kiełbachy (17 stycznia 2014 o 08:15) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

kolejny "fakt" medialny.

Ludzie,nie dajcie się zwariować. Ponad 90 % zakładów mięsnych w Polsce spełnia te normy. i wcale te normy nie są nowe, od 2 lat temat był wałkowany w Komisji Europejskiej i kto chciał albo musiał już dawno przestawił produkcję. Tylko dziennikarze w Polsce jak zwykle budzą się po fakcie

Rozwiń
Dud
Dud (7 stycznia 2014 o 21:28) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
który wydziela się, gdy tłuszcz z wędzonego dymem mięsa spada na palenisko.

A kto pod wędliną umieszcza palenisko?Prawdziwych fachowców to nie dotknie bo wędlina jest tylko w dymie,palenisko z boku.

Rozwiń
kiełbsiara
kiełbsiara (7 stycznia 2014 o 14:57) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Niech żyje wedzona kiełbasa a unia niech się wypcha

Rozwiń
Przeżuwacz
Przeżuwacz (7 stycznia 2014 o 12:32) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Dym niezdrowy, ale cała tablica Mendelejewa w "dodatkach" do wędlin to już ok! Dodac jeszcze soli drogowej i suszu jajecznego i kiełbacha będzie git. Na promocję po 4,99 do grylka jak znalazł.

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (9)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!