niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Rolnictwo

Wytwórcy z województwa lubelskiego zdobyli pięć "Pereł"

Dodano: 27 września 2016, 20:12
Autor: opr. aa

Tegoroczni laureaci (od lewej) Maria Siej, Sławomir Struski, przedstawiciele OSM Opole Lubelskie
Tegoroczni laureaci (od lewej) Maria Siej, Sławomir Struski, przedstawiciele OSM Opole Lubelskie

Wręczenie statuetek i tytułów „Perła 2016” miało miejsce podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu. W grupie wyróżnionych produktów znalazły się m.in. twaróg półtłusty (pergamin) OSM w Opolu Lubelskim i makowiec lubartowski Marii Siej z Lubartowa.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty

„Smaki Regionów” to targi wyrobów tradycyjnych i regionalnych, których jednym z celów jest promocja lokalnej żywności. Dwudniowa impreza odbyła się w miniony weekend w Poznaniu.

– Rosnąca z roku na rok ilość wystawców świadczy o popularności tradycyjnych produktów i przede wszystkim o rosnącym popycie na żywność wytwarzaną domowymi sposobami, która wyróżnia się jakością, smakiem i trwałością – mówił podczas gali inauguracyjnej targów Sławomir Sosnowski, marszałek województwa lubelskiego, który jest jednocześnie wiceprezes Związku Województw RP. – Na naszych oczach grupa entuzjastów przekuwa domowe hobby w coraz lepiej prosperujący biznes i naszym, samorządowców, obowiązkiem jest ich wspierać. Babcine przepisy na lokalne smakołyki dają podstawę do kreowania alternatywnych źródeł dochodów na terenach wiejskich.

W niedzielę zostały wręczone również statuetki i tytuły „Perła 2016” przyznawanych przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego dla najlepszych regionalnych produktów i potraw.
W tym roku te prestiżowe nagrody otrzymali – twaróg półtłusty pergamin OSM w Opolu Lubelskim, makowiec lubartowski Marii Siej z Lubartowa, syrop malinowy z Mikołajówki Małgorzaty Solis z Mikołajówki, pralina z Lublina Tomasza Machonia z Cukierni „Staropolska” z Lublina. Jedną wspólną statuetkę za danie obiadowe – zupę chmielową i żeberka wieprzowe na kaszy z dudkami otrzymał zaś Montis Hotel&Spa z Poniatowej.

Wśród nagrodzonych znaleźli się również urzędnicy. „Klucz do polskiej spiżarni” – nagrodę przyznawaną za zasługi w promocji produktów regionalnych otrzymał Sławomir Struski, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.

Czytaj więcej o: Sławomir Sosnowski rolnictwo
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
(17) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (30 września 2016 o 08:53) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Na rzecz PSL w Lublinie darowizny przekazali kolejno ...
Rozwiń
Gość
Gość (30 września 2016 o 08:49) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Król kefiru teściu Oli też wyróżniony?
Rozwiń
Gość
Gość (30 września 2016 o 08:47) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
ROLNICY! CZYLI JEDNAK "KTOŚ" ZARABIA NA PRODUKTACH Z WASZEGO MLEKA !! Teraz wiecie przed czyimi drzwiami macie strajkować!
Rozwiń
Gość
Gość (28 września 2016 o 13:28) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Tylko pisowski rynsztok potrafi obrażać ludzi. Brawo województwo lubelskie, gratulacje dla laureatów. Gość
Rozwiń
gość
gość (28 września 2016 o 13:10) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
He, he postawmy pomniczki i popierajmy prawo odbierające kobietom decyzji czy chcą wychowywać dzieci swoich oprawców. Małżeństwom cierpiącym bo nie mają dzieci z braku choroby mówmy NIE. I gdzie tu logika?
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (17)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!