piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Rozrywka

Piwo niepasteryzowane - świeże i zdrowe? Nie do końca

Autor: łm, "Fakt"

Jak odróżnić dobre piwo niepasteryzowane
Jak odróżnić dobre piwo niepasteryzowane

Piwa niepasteryzowane - "świeże, zdrowie i robione odmienną metodą" - głoszą reklamy. A jak jest naprawdę?

Coraz modniejsze stają się w Polsce piwa niepasteryzowane. Są promowane przez sklepy. Bardzo łatwo znaleźć je na półkach. A do tego są tanie i ponoć świeże.

Prawda jest jednak taka, że niektóre trunki, są tylko z nazwy "niepasteryzowane", a co za tym idzie nie mają zbyt wielu wartości odżywczych.

Jak odróżnić te dobre?

Zasada pierwsza: Prawdziwe piwo niepasteryzowane ma krótki termin ważności - od kilku dni do 3 tygodni.
Zasada druga: Prawdziwe piwo niepasteryzowane ma osad, który widać na dnie butelki.

To, że trunki z kilkumiesięczną datą ważności niewiele mają wspólnego z piwem niepasteryzowanym, potwierdzają specjaliści.

- Producenci stosują tzw. mikrofiltrację, gdzie w specjalnych maszynach odfiltrowuje się mikroorganizmy, przez co złocistego trunku nie trzeba podgrzewać. Nie są zatem pasteryzowane, ale – jak tłumaczy w gazecie "Fakt" prof. Tadeusz Tuszyński z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie – też są pozbawione wartości odżywczych.
Czytaj więcej o:
piwosz
Kufel
piwosz
(3) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

piwosz
piwosz (25 października 2011 o 10:41) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Łeb pusty jak kufeł. Prawda w oczy kole? Dałeś się omotać kanadyjskiej propagandzie? Wspieraj dalej bandę która zamknęła browar Zwierzyniec i pozbawiła wielu ludzi pracy a nas dobrego piwka. Perła niepasteryzowana jest tak wyjałowiona ze wszystkiego że pasteryzacja to zbędny wydatek. Ale widać ignorantów nie brakuje. Twu, wspieram tylko polskie browary bo nie lubię piwa z koncentratów!!!
Rozwiń
Kufel
Kufel (24 października 2011 o 21:09) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Puknij się w głowę Piwosz Perłą Niepasteryzowaną. Może w końcu zacznie normalnie funkcjonować twój mózg.
Rozwiń
piwosz
piwosz (24 października 2011 o 13:19) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Kanadyjski Browar produkujący m.in. Perłę oszukuje klientów wciskając im piwo poddane mikrofiltracji która wyjaławia piwko jeszcze bardziej niż pasteryzacja. Taki napój nie potrzbuje obróbki termicznej (pasteryzacji) bo po filtracji nic już nie zostaje z kultur bakterii.Stąd ciemny narodzie 5tygodniowy termin przydatności do spożycia.Smacznego, nabijajcie kasę głupim kanadolom.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (3)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!