poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r.

Styl życia - Plotki i ciekawostki

Jakie potrawy najchętniej zamawiamy przez internet?

Dodano: 5 lutego 2014, 16:40
Autor: PAP Life

Oszczędność czasu, wygoda i promocje - to najczęstsze powody, dla których Polacy zamawiają jedzenie przez internet. Przestaje to być już formą snobizmu i staje sie coraz popularniejsze, aż 64 proc. Polaków zamawia jedzenie z dostawą do domu lub pracy.

Popularyzacja smartfonów i tabletów sprawiła, że Polacy coraz chętniej korzystają z aplikacji mobilnych i serwisów www do realizacji codziennych czynności. W ostatnim roku trend mobilny dał się też silnie zauważyć na rynku zamawiania jedzenia do domu czy pracy i już ponad jedna trzecia Polaków korzysta ze smartfona czy tabletu, by zamówić posiłek z dowozem. Najpopularniejszą zamawianą potrawą jest pizza (78 proc.), wynika z raportu Homo Homini przeprowadzonego na zlecenie Foodpanda. Jednak gdy spojrzymy na popularność poszczególnych rodzajów kuchni w konkretnych miastach, gusta warszawskie znacznie różnią się od pozostałych miast. W stolicy bowiem, króluje kuchnia azjatycka - 29 proc., pizza jest drugim najczęściej zamawianym daniem - 21 proc. "W Warszawie mamy do czynienia z bardzo dużym zróżnicowaniem, jeśli chodzi o gusta konsumentów. Podczas gdy w innych miastach pizza zdecydowanie dominuje wśród zamawianych potraw, w stolicy zajmuje ona drugie miejsce pod względem liczby zamówień. Wynika to m.in. z tego, że mieszkańcy Warszawy mogą sobie pozwolić na zamówienie trochę droższego jedzenia, lubią eksperymentować, poza tym mają do wyboru większą ofertę" - tłumaczy Michał Rokosz, dyrektor zarządzający w Foodpanda.pl. Przeprowadzone badanie dowodzi, że najchętniej jedzenie z dostawą zamawiane jest w porze kolacyjnej, od piątku do niedzieli. Aż 44 proc. badanych wybiera właśnie tę porę i dni. Wśród posiłków z dostawą, popularne są również sobotnie i niedzielne obiady - 18,5 proc. "Kiedy zamawiamy? To jest rzecz ciekawa, kiedy porównamy Polskę z resztą świata, gdzie szczyt zamówień przypada w godzinach wieczornych, w Polsce szczyt zamówień zwykle przypada w porze lunchu i weekendy. Jeśli chodzi o pozostałe dni tygodnia najmniej zamówień przypada na poniedziałek i wtorek, wynika to z faktu, że w czasie weekendu ludzie mają czas, żeby sobie przygotować jedzenie i zabrać do pracy. Może tu również pokutować głośne ostatnio zjawisko +słoika+. Warszawa ma zdecydowanie największą różnicę w ilości zamówień między pierwszą, a drugą połową tygodnia w porównaniu z innymi miastami" - dodaje Michał Rokosz z Foodpanda.pl, która jest aplikacją mobilną i portalem internetowym umożliwiającym zamawianie posiłków z ponad 1 200 restauracji w Polsce. (PAP Life)
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje