poniedziałek, 23 października 2017 r.

Świdnik

Pierwsza rzemieślnicza wytwórnia cydru w regionie już działa. Kilka lat starań

Dodano: 9 września 2016, 13:29
Autor: Paweł Puzio

Kilka lat starań i w końcu się udało. Od paru tygodni można cieszyć się cydrem z pierwszej rzemieślniczej wytwórni w naszym województwie

Elżbieta Buła z podlubelskiej Kolonii Świdnik Mały z dumą pokazuje pierwszy kieliszek musującego cydru. – Na półki naszego sklepu trafił 11 sierpnia. Zrobiliśmy go z soku tłoczonego pod koniec minionego roku. Zanim trafił do butelek przez kilka miesięcy leżakował i dojrzewał – opowiada Elżbieta Buła, która wspólnie z bratem prowadzi 20-hektarowe gospodarstwo ogrodnicze Szczepanówka. Cydrownia powstała ze środków pozyskanych w ramach szwajcarskiego programu „Szlak Jana III Sobieskiego”.

Pomysł produkcji cydru pojawił się w efekcie wielu zagranicznych podróży. – Wzorowaliśmy się na kolegach sadownikach z Europy Zachodniej, którzy od lat robią własne cydry. My też zawsze chcieliśmy mieć w naszym gospodarstwie taki naturalny produkt. Furtka otworzyła się w 2011 roku, kiedy weszła w życie ustawa zezwalająca sadownikom wytwarzanie cydru – opowiada Elżbieta Buła.

Załatwienie wszystkich niezbędnych formalności trwało kilka lat. – Trud się opłacił. Jesteśmy pierwszą w Lubelskiem i ósmą w kraju legalną rzemieślniczą cydrownią – podkreśla Buła. – Specjalizujmy się w cydrach wytrawnych, z minimalną ilością cukru resztkowego (jest to naturalny cukier pozostały po fermentacji moszczu – przyp. red.). Cydr wytwarzamy z naszych jabłek odmian gala, golden, jonagold. Korzystamy wyłącznie z naturalnego moszczu jabłkowego bez dodatku wody – tłumaczy.

Cydr ze Szczepanówki jest naturalnie musujący, w smaku przypomina wina szampańskie. Jest mocniejszy niż większość piw – ma ponad 7 proc. alkoholu.

Zgodnie z polskim prawem w gospodarstwie rocznie może powstać nie więcej niż 10 tys. litrów cydru. – Mamy jeszcze jednego asa w rękawie. W tankach dojrzewa cydr mętny, bardzo żywy, naturalnie mocno musujący. Zalecamy daleko idącą ostrożność podczas jego otwierania – dodaje Elżbieta Buła.

Obu tych napitków będzie można spróbować 17 września podczas Święta Młodego Cydru w Lublinie.

Wielki potencjał trunku z jabłek

W 2016 r. konsumpcja cydru w Polsce może wzrosnąć do 15 mln litrów. Wartość rynku osiągnie 130 mln zł. To prawie połowa polskiego rynku win musujących. – Po trzech latach od wprowadzenia cydru możemy mówić o sukcesie. Rynek rośnie. W ubiegłym roku przekroczył 10 mln litrów. W 2016 r. spodziewamy się ponownie kilkudziesięcioprocentowego wzrostu – mówi Robert Ogór, prezes Ambry, producenta Cydru Lubelskiego. – Potencjał rynku oceniamy na 1–2 proc. ilościowej konsumpcji piwa, co oznacza nawet 80 mln litrów rocznie – dodaje.

Dziś ok. 30 proc. dorosłych konsumentów deklaruje, że spróbowało cydru w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Do spożycia piwa przyznaje się ponad 70 proc. Polaków.

Czytaj więcej o: jabłka cydr Kolonia Świdnik Mały
zorientowany
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
(16) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

zorientowany
zorientowany (25 września 2016 o 10:41) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Widzę co dzień jak pryskają te jabłka- jeden syf. Jak ktoś  nie wierzy  to zapraszam do Koloni Świdnik Mały niech przekona się na własne oczy. Co ty p........?! Ale co się dziwić. Tam wielu zawistników,  którym solą w oku jest sukces p. Eli i jej męża. Sami nic sobą nie reprezentują, niczego nie mogą ofiarować światu,  więc i innym zazdroszczą. A jabłka są pryskane na pewno nie codziennie,  na pewno tyle ile trzeba i na pewno nie szkodzą zdrowiu. W przeciwieństwie do głupców i zawistników 
Rozwiń
Gość
Gość (11 września 2016 o 08:54) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Wyrażam uznanie do ludzi, którym chce się pracować, robić coś nowego, a nade wszystko walczyć z naszą biurokracją, pokonywać jej liczne, idiotyczne wymagania, wielkie brawaaaaaaaaaaaaaaaa
Rozwiń
Gość
Gość (10 września 2016 o 23:03) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Marian jesteś wielki pmnagro.pl
Rozwiń
Gość
Gość (10 września 2016 o 20:59) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Widzę co dzień jak pryskają te jabłka- jeden syf. Jak ktoś nie wierzy to zapraszam do Koloni Świdnik Mały niech przekona się na własne oczy.
Rozwiń
Gucio
Gucio (10 września 2016 o 09:43) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
pisałem ogólnie
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (16)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!