wtorek, 12 grudnia 2017 r.

Zamość

Browar w Zwierzyńcu gotowy do rozpoczęcia produkcji

  Edytuj ten wpis
Dodano: 6 września 2013, 16:14
Autor: (mag)

 (Agnieszka Mazuś / Archiwum)
(Agnieszka Mazuś / Archiwum)

Są już wszystkie niezbędne maszyny i urządzenia, pracownicy czekają w gotowości. Browar w Zwierzyńcu jest gotowy do uruchomienia produkcji piwa.

– To końcowy etap inwestycji. Przygotowujemy niezbędną dokumentację, musimy jeszcze opomiarować urządzenia i uzyskać status składu podatkowego – mówi Andrzej Stawiszyński, dyrektor operacyjny Perły – Browary Lubelskie.

Szefowie browaru wciąż nie zdradzają, jakie piwo wypijemy ze Zwierzyńca. Prawdopodobnie będzie do powrót do znanej marki "Zwierzyniec”. – Ale to wciąż otwarty temat. Cały czas analizujemy go z działem marketingu – dodaje Stawiszyński

Perła ma jeszcze niespełna dwa miesiące, by uruchomić produkcję. Zgodnie z umową dzierżawy musi to nastąpić do 30 października. Umowa ma obowiązywać przez 15 lat.

W browarze uwarzą minimum 10 tys. hektolitrów piwa rocznie, z wyłączeniem okresu na rozpoczęcie produkcji. Perła zapowiada jednak uruchomienie produkcji na większą skalę.

– Będziemy produkować tyle, ile kupi rynek. 10 tys. hektolitrów to minimum – mówi dyr. Stawiszyński.

Przetarg na dzierżawę browaru w Zwierzyńcu został rozstrzygnięty we wrześniu ub. roku. Wygrała go Perła, której ofertę komisja przetargowa oceniła najwyżej. Perła Browary Lubelskie SA dzierżawiła już browar w Zwierzyńcu, ale w 2008 r. spółka zwolniła część załogi i całą swoją produkcję przeniosła do Lublina. W 2010 r. umowa została ostatecznie rozwiązana.

Browar z historią

Zabytkowy browar w Zwierzyńcu został założony przez Stanisława Kostkę Zamoyskiego w XIX wieku. Na jego dziedzińcu rokrocznie odbywa się Letnia Akademia Filmowa. Browar położony jest przy głównej ścieżce spacerowej Zwierzyńca prowadzącej do Roztoczańskiego Parku Narodowego.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
smbd_smn
pmwd
smakosz prawdziwego piwa
(9) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

smbd_smn
smbd_smn (8 września 2013 o 14:36) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Kończąc jałową dyskusję,zapytam tylko czy znaffca słyszał o piwach produkowanych bez chmielu?

A propos - polecam Gruita Kopernikowskiego z Kormorana.

@smakosz prawdziwego piwa - głupoty gadasz nie z tej ziemi. Perła nigdzie nie pisze, że piwo zawiera TYLKO słód jęczmienny.

Polecam obejrzeć i posłuchać "smakoszu": 

http://blog.kopyra.com/index.php/2012/10/16/jak-czytac-etykiety-na-piwie-odcinek-2/

Inna sprawa, że w piwach typu Perła tego chmielu jest tyle, co kot napłakał.

PS. Przerzuć się na piwa z browarów rzemieślniczych, skoro taki z Ciebie smakosz PRAWDZIWEGO piwa.

Rozwiń
pmwd
pmwd (8 września 2013 o 12:25) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Kończąc jałową dyskusję,zapytam tylko czy znaffca słyszał o piwach produkowanych bez chmielu?

Rozwiń
smakosz prawdziwego piwa
smakosz prawdziwego piwa (8 września 2013 o 10:25) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Co za smakosz,który nie wie,że do warzenia piwa chmiel wcale konieczny nie jest? Chmiel nie jest głownym składnikiem piwa,ale tylko czymś w rodzaju przyprawy nadajacej mu charakterystycznej goryczki.

Może jeszcze jakieś sensacje na temat bydlęcej żółci pan smakosz nam zaserwuje?

Jeśli wg Ciebie chmiel nie ma żadnego znaczenia przy WARZENIU piwa bo jest tylko rodzajem przyprawy to pij szczyny piwopodobne. Ja " piwo" Perłę dawno przestałem konsumować. Wolę prawdziwe piwa jak te na chmielu warzone przez browary; Kormoran w Olsztynie, Ciechan w Ciechanowie, Konstancin, Racibórz, Łask, Lwówek Śl, Namysłów, czy browar Amber k/Gdańska. Te piwa kosztują  ~4 zł i warto za nie dać, niż za "siki" około połowy mniej, które zazwyczaj piją tylko żule.

Rozwiń
pmwd
pmwd (7 września 2013 o 18:10) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

"Perła  przestała być piwem z chwilą gdy do lubelskiego browaru wszedł zagraniczny współwłaściciel. Od tego czasu produkuje się produkt piwo podobny przemysłową metodą, Prawdziwe piwo się WARZY i tylko takie pochodzi

z malych regionalnych browarów, gdzie do warzenia jest użyty chmiel. W "Perle"  chmielu nie ma, o czym na etekitce butelki pseudo piwa informuje producent, że zawiera tylko słód jęczmienny.

Co za smakosz,który nie wie,że do warzenia piwa chmiel wcale konieczny nie jest? Chmiel nie jest głownym składnikiem piwa,ale tylko czymś w rodzaju przyprawy nadajacej mu charakterystycznej goryczki.

Może jeszcze jakieś sensacje na temat bydlęcej żółci pan smakosz nam zaserwuje?

Rozwiń
edyta
edyta (7 września 2013 o 16:44) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

a ja lubię summera z perły, jak dla mnie najlepsze piwo smakowe

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (9)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!