niedziela, 22 października 2017 r.

Zamość

Groźne włośnie czają się w rąbance

  Edytuj ten wpis
Dodano: 19 marca 2008, 19:51

Na Zamojszczyźnie groźną chorobę wykryto już u trzech dzików.

Służby weterynaryjne podnoszą, że na włośnicę mogą chorować również świnie. Ale zajęci sporządzaniem świątecznych wyrobów rolnicy niewiele sobie z tego robią.

Pod Obszą jeden z myśliwych ustrzelił niedawno dzika. - Badania wykazały włośnicę - informuje Wiesława Lorenc, rzecznik prasowy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Biłgoraju. - Nikt na szczęście nie jadł mięsa, które trzeba było zutylizować.

Podobnie rzecz się miała z mięsem dwóch innych dzików, które padły od śrutów myśliwych w powiecie zamojskim. - Warto przypomnieć rolnikom, że świnie też zapadają na tę groźną chorobę i ich mięso trzeba badać - podnosi Wiesława Lorenc.

Reguluje to rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z lipca ub.r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na u użytek własny. - Każdy rolnik na dobę przed ubojem musi ten fakt nam zgłosić - informuje Paweł Piotrowski, wojewódzki inspektor weterynaryjny ds. higieny środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.

Jak to wygląda w praktyce? - O planowanym uboju informuje nas minimalna liczba hodowców - mówi Ryszard Kern, powiatowy lekarz weterynarii w Hrubieszowie. - Nie pomagają apele i bezpośrednie spotkania z rolnikami.

Dlaczego do gospodarzy nic nie dociera? - Bo kto jak kto, ale ja wiem, że mięso z wyhodowanej przeze mnie świni na sto procent jest nie tylko zdrowe, ale i smaczne - mówi zajęty świniobiciem rolnik z powiatu tomaszowskiego. - To i po co zawracać sobie głowę badaniami - dodaje.

Ale to błędne wywody, bo w zeszłym roku w województwie lubelskim wykryto włośnicę w dwóch gospodarstwach. Zachorowało w sumie 9 świń. Jak ustrzec się choroby? - Trzeba zabezpieczyć stada przed gryzoniami i innymi zwierzętami, które mogą być nosicielami włośnicy - wskazuje Piotrowski. - Przestrzegamy przed karmieniem świń surowymi odpadami mięsnymi i padliną.

Włośnica to ogólnoustrojowa, odzwierzęca choroba inwazyjna spowodowana spożyciem larw nicieni, zwanych też włośniami krętymi. Najczęstszym źródłem zarażenia jest mięso wieprzowe i dzików, rzadziej nutrii. Do zarażenia dochodzi wyłącznie przez spożycie mięsa i jego przetworów, zawierających larwy włośnia krętego, nie poddanych odpowiedniej obróbce termicznej.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!