sobota, 25 listopada 2017 r.

Zamość

Jak smakuje prawdziwy chleb?

  Edytuj ten wpis
Dodano: 10 września 2007, 19:24

Już czwarty raz na Rynek Wielki zawitali w niedzielę piekarze z chlebami, bułkami i rogalami.

Nie zabrakło cebularzy, które dla turystów są absolutną nowością.
Wypieki podczas IV Zamojskiego Święta Chleba prezentowały niemal wszystkie zamojskie piekarnie. Nie miały one jednak szans w konkurencji z domowym chlebem, pozbawionym konserwantów i sztucznych ulepszaczy. Schodził jak świeże bułeczki. - Oprócz tradycyjnie pieczonego chleba, przywiozłyśmy masło, pierogi oraz smalec ze skwarkami - powiedziała Krystyna Kozłowska z Sułowa.
Czy takie imprezy są potrzebne? - Nie ma chyba innej możliwości przekazania, a zarazem zaciekawienia młodzieży zwyczajami, które jeszcze kilkanaście lat temu były powszechne w każdym dom. Na wsi już niewiele gospodyń potrafi i chce samodzielnie wypiekać chleb - stwierdza Zofia Krupa, która każdy bochen w domu wypieka samodzielnie.
Przyznała, że zdarza jej się kupić chleb w sklepie, ale tylko w sytuacjach awaryjnych.
Kiermaszowi towarzyszyły koncerty. Na scenie pojawiły się m.in. zespoły Wesołe Gosposie z Kolonii Sitaniec, Blinowianki z Blinowa, Lasowiaczki z Baranowa Sandomierskiego, chór Rapsodia z Lubyczy Królewskiej, a także Zespół Pieśni i Tańca "Zamojszczyzna” oraz Polska Orkiestra Włościańska im. K. Namysłowskiego. (mce)
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!