piątek, 9 grudnia 2016 r.

Zamość

Po franki do Paryża

Dodano: 18 grudnia 2001, 19:19
Autor: (lew),

Od 7100 do 12000 franków brutto (ok. 3,9 -6,6 tys. zł) mogą zarobić miesięcznie osoby, którym uda się wyjechać na wiosnę do pracy w podparyskim Disneylandzie. Praca czeka m.in. na kelnerów i pokojówki, ale do wzięcia są też stanowiska kierownicze.

Taka oferta wpłynęła do Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Lublinie i jego filii terenowych przed tygodniem. Francuzi gotowi są zatrudnić od marca pracowników w wieku od 19 do 30 lat na okres od 6 do 18 miesięcy.
Disneyland Paris położony jest 40 kilometrów na wschód od Paryża. Jest to park z mnóstwem butików, restauracji, barów i hoteli. Jak nam powiedziała Alina Fudali, kierownik zamojskiej filii Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Lublinie, pracodawca znad Sekwany poszukuje personelu, ale do obsadzenia są również stanowiska kierownicze. Francuzi zapewniają wyżywienie, strój służbowy, zwrot połowy kosztów biletu miesięcznego uprawniającego do przejazdów publicznymi środkami komunikacji miejskiej, możliwość zakwaterowania oraz ubezpieczenia społeczne. Osoby na kontraktach powyżej 12 miesięcy mogą liczyć na urlop. Zatrudnionym przysługiwać będą w tygodniu dwa dni odpoczynku. Po wygaśnięciu kontraktu Francuzi zwrócą też koszty podróży w obie strony.
Na znalezienie pracy we Francji mogą liczyć kelnerzy i kelnerki oraz personel do pracy przy bufecie w barach szybkiej obsługi, a także w kuchni, barze, przy bankietach. Francuzi czekają też na pracowników do obsługi w pokojach hotelowych. Polacy mogą też znaleźć pracę w recepcji, na portierni, gdzie zajmą się przyjmowaniem gości, bagaży i parkowaniem samochodów. Pracodawca liczy też na osoby, które zajmą się sprzedawaniem biletów, pracą w butikach, sprzątaniem parku. Miesięcznie wszyscy zatrudnieni na tych stanowiskach mogą zarobić 7100 franków brutto (ok. 3,9 tys. zł).
Za pracę na stanowiska kierowniczych Francuzi zapłacą więcej - miesięcznie 10000-12000 tys. franków brutto (ok. 5,5-6,6 tys. zł). Czekają m.in. na kierownika housekeepingu i recepcji czy restauracji. Poza tym na Polaków czekają posady na następujących stanowiskach: kierownik fast foodu, kierownik baru, zastępca szefa kuchni, kierownik butiku. Zatrudnieni na tych stanowiskach mogą liczyć na premie pieniężne. Wszyscy chętni do podjęcia pracy we Francji muszą się spieszyć. Termin składania zgłoszeń w urzędach pracy upływa bowiem 4 stycznia 2002 roku. Szczegółowymi informacjami na temat zasad zatrudnienia i stawianymi przez Francuzów warunkami podjęcia pracy dysponuje zamojski oddział WUP.

Alina Fudali - kierownik zamojskiej filii Wojewódzkiego Urzędu Pracy

To najprawdopodobniej jedna z ostatnich zagranicznych ofert, jaka wpłynęła do nas w tym roku. Na początku grudnia o nasze pielęgniarki "upominali się” Włosi. W tym samym czasie przyszła oferta z Wielkiej Brytanii. Polscy pracownicy branży hotelarsko-gastronomicznej mogą liczyć na pracę w sieci hoteli na wyspie Jersey. •
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

10-11 grudnia
komentarze (0)0
polubienia (0)0
09-12-2016

10-11 grudnia

Alarm 24

CENEO