wtorek, 21 listopada 2017 r.

Zamość

To koniec browaru w Zwierzyńcu?

  Edytuj ten wpis
Dodano: 9 grudnia 2008, 16:50

Zarząd Perły - Browary Lubelskie zamierza ograniczyć produkcję piwa w zwierzynieckim browarze, bo nie jest w stanie spełnić standardów jakości stawianych przez rynek. Część załogi otrzymała już wypowiedzenia. Pracownicy mają żal do pracodawcy i do władz powiatu.

- W ciągu ostatnich dwóch tygodni większość z naszej ponad 30-osobowej załogi otrzymała wypowiedzenia umów o pracę - mówi jeden z browarników. - Wcześniej wywieziono amoniak, który jest niezbędny przy produkcji piwa. To koniec browaru.

W ponad dwustuletnim zakładzie Perła zamierza urządzić muzeum browarnictwa oraz mini browar, który ma zapewniać klientom świeże piwo wprost z linii produkcyjnej.

- To oznacza, że na dalsze zatrudnienie może liczyć zaledwie kilku pracowników - mówi poseł Sławomir Zawiślak z PiS, który z niepokojem śledzi rozwój wydarzeń. - Przedstawiciele załogi czują się oszukani przez starostę, który negocjował i podpisał pod koniec września z Perłą umowę dzierżawy browaru.

Podnoszą, że w umowie - wbrew zapewnieniom głowy powiatu - nie znalazł się zapis chroniący załogę przed redukcją zatrudnienia. - Żal jest tym większy, że zgłaszali się inni inwestorzy zainteresowani dzierżawą zakładu, dalszą produkcją piwa i utrzymaniem stanu zatrudnienia - wskazuje Zawiślak.

Starosta zamojski nie ma sobie nic do zarzucenia. - Perła obiecała, że zabezpieczy produkcję piwa - zapewnia Henryk Matej. - Wystąpię do prezesa o wyjaśnienia.
My również zwróciliśmy się do szefa Perły o potwierdzenie planów ograniczenia produkcji piwa w Zwierzyńcu. - Pan prezes jest w delegacji, wróci za dwa tygodnie - usłyszeliśmy od sekretarki, która nie chciała nam podać numeru telefonu komórkowego Roberta Wicińskiego.

A tylko on, według słów sekretarki, odpowiada za kontakty z mediami. - Wszystko wskazuje na to, że prowadzone przez starostę negocjacje zakończyły się pełnym sukcesem Perły, która dostała wszystko, czego żądała: dzierżawi browar, nie musi przy tym produkować piwa i zatrudniać załogi, a tym samym może wyeliminować na ćwierć wieku potencjalną konkurencję na lokalnym rynku - wskazuje poseł Zawiślak, który zwrócił się do starosty zamojskiego o udostępnienie treści umowy z Perłą.

Pracownicy zwierzynieckiego browaru mają nadzieję, że po zainteresowaniu się problemem przez wojewodę lubelską uda się jeszcze wytargować korzystniejsze warunki umowy.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
dub.soundsession
IŁ 2
HIPOLIT
(11) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

dub.soundsession
dub.soundsession (16 marca 2009 o 21:46) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Man'i netu i smakosze tego przepięknego browaru - RATUJMY BROWAR ZWIERZYNIEC !!! Powinniśmy być dumni iż mamy taaak tradycyjny i smakowity browar, niesamowicie wpisany w NASZĄ historię !! Nie pozwólmy na jego upadek, a późniejsze przejęcie przez wielką korporację !!! Zróbmy coś, załóżmy stronę, forum, piszmy petycje,...działajmy !!! To tak jakby godzić się na utratę dziedzictwa kulturowego na rzecz innej państwowej korporacji !!!
Rozwiń
IŁ 2
IŁ 2 (11 grudnia 2008 o 20:59) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Taki fajny browar smaczne piwo z tradycją, zdobył wiele medali. To celowa robota, Palikocie przybywaj.
Rozwiń
HIPOLIT
HIPOLIT (10 grudnia 2008 o 21:47) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
W moim odczuciu dla Lublina Zwierzyniecki browar jest do odstrzału ze względu na dekapitalizację urządzeń i budynków. Trzeba by było w niego wtopić sporo gotówki i to się im nie opłaca. Niestety w naszej rzeczywistości gorsze wypiera lepsze. Pewno wyprodukowanie 1 litra >perły< jest znacznie tańsze od >zwierzynieckiego<. Zaś co do walorów smakowych to zwierzynieckie nie ma sobie równych przynajmniej tu w regionie. Podstawą piwa to chmiel i dobra woda. I właśnie woda powoduje, że zwierzynieckie jest bardzo dobrym piwem. Jego walory smakowe doceniali i w Watykanie, gdy kuchnię prowadziły polskie siostry. Doceniają też kiperzy. Pracowałem sporo lat temu w starym browarze w Poznaniu i nijako >Lech< z rana smakował jak śmietana, ale zwierzynieckiemu nic dodać i nic ująć. A i jeszcze jedno w nim nie ma żadnych przyspieszaczy powodujących, że piwo jest krystalicznie czyste, a niektóre browary to stosują.
Dla mnie jest szkoda tego browaru, gdyż, gdy do mnie zjeżdża >wiara< ze Poznania, to jeden z kierunków >działania< jest Zwierzyniec i zwierzynieckie.
-------------------
Uważam, że straci dużo region, jako atrakcja dobrego piwa i smakosze znający się na wartości tego szlachetnego trunku.
Pozdrawiam smakoszy piwa
Hipolit
Rozwiń
lolo
lolo (10 grudnia 2008 o 17:50) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
CYTAT(edek @ 9.12.2008, 18:01)
jakie standarty mają te siki cioci Weroniki bo nie rozumiem

tego nie da się spożywać

Jesteś deb***em smakowym!!!!
Rozwiń
Gość
Gość (10 grudnia 2008 o 09:32) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
niepotrzebna była platformie i zielonym cukrownia, niepotrzebne i browary..... bo po co? postawić jeszcze parę hipermarketów na to miejsce, albo po prostu przejąc fajny kawałek gruntu....region ten nigdy nie miał jeszcze gospodarzy tak nie dbających o ludzi, gospodarkę. i skąd te notowania że na platformę pójdzie głosować 56% uprawnionych? to jakaś bzdura
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (11)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!