niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Zamość

Uczniowie z Biłgoraja uczyli się sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach

Dodano: 7 maja 2016, 19:39
Autor: ask

Carving to wywodząca się z Dalekiego Wschodu sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach<br />
Carving to wywodząca się z Dalekiego Wschodu sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach

Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju wzięli udział w szkoleniu z nowych sposobów dekorowania potraw. Kurs poprowadził Dariusz Ślusarczyk, organizator i sędzia techniczny Mistrzostwa Polski w Carvingu.

Carving to wywodząca się z Dalekiego Wschodu sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, która znana jest od kilkuset lat. Na początku XXI wieku carving zawędrował do Europy. Jego celem jest uczynienie jedzenia bardziej atrakcyjnym i apetycznym, ale także łatwiejszym do skonsumowania. Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, rzodkiew, buraki, selery, marchewki.

– Podczas kursu uczestnicy zapoznali się z historią carvingu, narzędziami i podstawowymi technikami rzeźbienia w warzywach i owocach – relacjonuje Magdalena Szewczuk, rzecznik prasowy Starostwa Powiatowego w Biłgoraju. – Tworzyli własne kolorowe kompozycje dekoracji, m.in. z rzodkiewek, cukinii, kapusty pekińskiej, melonów, papryki.

(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!