Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Zdrowie

24 lutego 2010 r.
9:10
Edytuj ten wpis

Dlaczego chiński czosnek pleśnieje?

170 23 A A

Do redakcji "Dziennika Wschodniego" zadzwoniła zbulwersowana Czytelniczka. Kupiła w sklepie chiński czosnek. A ten spleśniał po kilku dniach. Dlaczego? Z pytaniem zwróciliśmy się do naszych ekspertów.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Chiny wytwarzają aż 75 proc. czosnku na świecie. Zanim trafi do Europy, musi być poddany procesowi fumigacji. Czyli zagazowaniu bromkiem metylu. Zanim trafi do Polski, każda partia chińskiego czosnku musi być odebrana przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Jak poinformowano nas w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Puławach, każda partia chińskiego czosnku sprzedawanego w puławskich sklepach ma potwierdzenie jej odbioru na granicy. Mówiąc inaczej, czosnek może być sprzedawany, bo kontrolerzy nie mają zastrzeżeń.

– Dlaczego zatem pleśnieje? Nigdy nie zdarzyło mi się to w przypadku polskiego czosnku kupowanego na targu – mówi nasza Czytelniczka.

W latach 1994–96 amerykańskie służby sanitarne zakwestionowały duże partie chińskiego czosnku. Powód: brud, pleśń i gromadzenie się owadów.

– Natura stworzyła czosnek po to, żeby zwalczał bakterie. Substancje zawarte w czosnku niszczą bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym. Skoro chiński czosnek pleśnieje, to nie ma żadnej wartości – mówi prof. Michał Tombak.

– Dlatego chińskiego czosnku nie należy kupować. Jego wartość biologiczna może być znikoma – potwierdza prof. Janusz Podleśny z IUNG w Puławach.

Jeszcze dalej idzie prof. Adam Gąsiorowski, prodziekan Wydziału Fizjoterapii Wyższej Szkoły Społeczno-Przyrodniczej w Lublinie, który interesuje się medycyną naturalną. – Znam wyniki badań prowadzonych przez dr Zbigniewa Jóźwika na UMCS. Mówiąc obrazowo, chińskim i polskim czosnkiem potraktowano bakterie chorobotwórcze. Polski je zniszczył. Chiński nie działał – mówi Gąsiorowski.

Komentarze 23

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 19 lutego 2015 o 06:08

...chiński rośnie w super dobrych warunkach , ciepło wilgoś to i jest dorodny a na północy rośnie lilipuci taki właśnie jak nasz i jest zjadliwy bo ma mało słońca i krótki okres wegetacji

no to ja nie wiem jakie ja zapewniam warunki polskiemu skoro głównki mimo ze polskie rosna czasami wkesze niz chinskie i nie sa pryskane i nie są chemią podsypywane

Avatar
Gość / 19 lutego 2015 o 05:59

a skąd go wziąć? nie ma nigdzie polskiego.

na targ i kupic od starszej PAni

Avatar
Ares / 10 września 2011 o 07:40
[quote name='maria' timestamp='1267006684' post='239470']
Gdyby przebadać wszystkie produkty made in china, to okazałoby się, ze sprowadzamy samo badziewie. Swoją drogą, to polityka państwa jest dla mnie niezrozumiała. Czy my naprawdę musimy sprowadzać czosnek do Polski. To już nie mamy własnego??
[/quote]

badziewie od dłuższego czasu mamy w sklepach;) na początku sezonu wszystko sprawdzane, wiec nie ma sie co dziwić. zdązyłem się doczytać, że nasz czosnek jest aromatyczny i "daje zdrowie", bo uprawiany jest w naturalnych warunkach, bez chemicznych nawozów i pestycydów. Ale przegrywa z chińską konkurencją, która zalewa nasz rynek. I zagraża naszym rolnikom. - On nas wykończy, bo nie dość, że przestaje nam się opłacać uprawa, to jeszcze nie wiadomo, jakimi konserwantami jest faszerowany!

a no i co do TEMATU i pytania dlaczego czosnek pleśnieje.. - bo jest nafaszerowany jakimś gównem na "porost, jakość, wielkość, smak, aromat" a te czynniki niszczą bohatera tego wątku od środka
[quote name='maria' timestamp='1267006684' post='239470']
Gdyby przebadać wszystkie produkty made in china, to okazałoby się, ze sprowadzamy samo badziewie. Swoją drogą, to polityka państwa jest dla mnie niezrozumiała. Czy my naprawdę musimy sprowadzać czosnek do Polski. To już nie mamy własnego??
[/quote]

badziewie od dłuższego czasu mamy w sklepach;) na początku sezonu wszystko sprawdzane, wiec nie ma sie co dziwić. zdązyłem się doczytać, że nasz czosnek jest aromatyczny i "daje zdrowie... rozwiń
Avatar
S@uber / 5 września 2011 o 10:52
Dlaczego chiński czosnek pleśnieje?


Bo chiński
Dlaczego ogórek nie śpiewa ?
Avatar
Andy69 / 5 września 2011 o 08:15
"Przepalenie żołądka i jelit" - bardzo groźne, ale czy nie wyssane z palca?

Ogólnie jak wiadomo "przesada jest gorsza od faszyzmu", więc z czosnkiem też bym nie przesadzał.

Co do szkodliwości chińskiego czosnku - być może jest szkodliwy, a być może takie pogłoski rozsiewają nasi producenci czosnku żeby zniszczyć konkurencję. W sumie nawet jestem za polskimi producentami - jestem jakby patriotą Ale czym nasi pryskają uprawy też nie wiem.
Z tego co się orientuję to chyba wszystkie produkty przywożone z dalekiej zagranicy są zabezpieczane (np. woskowane napromieniowywane, itd.). Inaczej na takim statku po prostu by wszystkie zgniły. Od razu podkreślam, że nie robiłem w tym celu badań i mogę się totalnie mylić.

Podobno czosnek chiński gnije - u mnie leży już tydzień w lodówce i na razie jest ok. A przyszło komuś do głowy takie wyjaśnienie: może czosnek chiński jest odporny na chińskie bakterie i grzyby i dlatego u nas gnije? Oczywiście nasuwa się od razu wniosek - skoro tak to tym bardziej w celach zdrowotnych do Polski się on nie nadaje.
P.S.
Wszystkie owoce i warzywa zagraniczne szybko gniją nie przechowywane w lodówce. Że nie wspomnę, że są sprzedawane często jako niedojrzałe.
"Przepalenie żołądka i jelit" - bardzo groźne, ale czy nie wyssane z palca?

Ogólnie jak wiadomo "przesada jest gorsza od faszyzmu", więc z czosnkiem też bym nie przesadzał.

Co do szkodliwości chińskiego czosnku - być może jest szkodliwy, a być może takie pogłoski rozsiewają nasi producenci czosnku żeby zniszczyć konkurencję. W sumie nawet jestem za polskimi producentami - jestem jakby patriotą Ale czym nasi pryskają uprawy też nie wiem.
Z tego co się orientuję to chyba wszystkie produkty p... rozwiń
Avatar
Miśka / 9 stycznia 2011 o 13:33
Jeśli chodzi o jakość czosnku to artykuł jest bzdurny. To że kształt chińskiego czosnku jest ładniejszy to po prostu wynik lepszej techniki uprawy i zadbania o jego rozwój. Czosnek jeśli jest przechowywany w dobrych warunkach nie ma prawa się psuć i pleśnieć. Tak samo Polski jak i Chiński. Jeśli chodzi o smak i zapach to każdy produkt ma swoje właściwości - ostrzejsze lub łagodniejsze. Na pewno nie jet szkodliwy. Będąc w Chinach widziałam rosnący na polach uprawnych czosnek i ma na pewno lepsze warunki niż w Polsce.
Avatar
~ewa~ / 11 maja 2010 o 11:22
czosnek fioletowy to jest czosnek zimowy , sadzi się go w sierpniu a zbiera w sezonie ogórkowym a biały to sadzimy na wiosnę a zbiór jesienią
Avatar
Konsument / 10 maja 2010 o 20:54
Gość napisał:
a skąd go wziąć? nie ma nigdzie polskiego.

JEST tylko trzeba wiedzieć gdzie i jak go poszukać .Po pierwsze nie wolno kupować takiego min. czosnku w sklepach wielkopowierzchniowych typu Le , clerk czy Tesco czy innych dużych sklepach gdzie idzie się na zarobek bez względu na dobro konsumenta ! najlepiej kupować czosnek i nie tylko na targowiskach ale też trzeba nauczyć się jak odróżnić czosnek Polski od Chińskiego chłamu bo tu też nie wszyscy kupcy muszą być uczciwi .Jak wspomniałem trzeba nauczyć się odróżniać dobry towar od złego i zabrzmieć to może śmiesznie ale jest to sztuka i tu warto po wskazówki udać się do naszych mam , babć czy starszych ludzi mnie nauczyła moja matka jak odróżnić wiejskie jaka od fermowych czy min. Polski bardzo dobry i zdrowy czosnek od Chińskiej szmiry bardzo rzadko mnie zdarzają się pomyłki ale w takich zakupach potrzebna jest logika i spostrzegawczość ! Aby nie być gołosłownym to powiem że ja zawsze wybieram jabłka parchate i robaczywe z prostego powody na ogół są nie pryskane chemią bo skoro przeżył robak to znaczy że ja też dam radę ,i to spostrzeżenie jest informacją od człowieka który ma wiele hektarów sadu i to on o tym mnie powiedział !.

JEST tylko trzeba wiedzieć gdzie i jak go poszukać .Po pierwsze nie wolno kupować takiego min. czosnku w sklepach wielkopowierzchniowych typu Le , clerk czy Tesco czy innych dużych sklepach gdzie idzie się na zarobek bez względu na dobro konsumenta ! najlepiej kupować czosnek i nie tylko na targowiskach ale też trzeba nauczyć się jak odróżnić czosnek Polski od Chińskiego chłamu bo tu też nie wszyscy kupcy muszą być uczciwi .Jak wspomniałem trzeba nauczyć się odróżniać dobry towar od złego i zabrzmieć to może śmiesznie... rozwiń
Avatar
znawca!!! / 1 marca 2010 o 12:14
CZOSNEK TYLKO FIOLETOWY!!!! NAJLEPSZY!!! Trzeba zrobić jesienią zapas na rok , zeby nie kupować chińskiego!!!! POZDRAWIAM i ZYCZE ZDROWIA
Avatar
olo / 24 lutego 2010 o 17:28
ktoś mąci ludziom w głowach , ja w ubiegłym roku posadziłem kiełkujacy czosnek chiński i zebrałem plonik , czosnek jak każdy inny , chiński rośnie w super dobrych warunkach , ciepło wilgoś to i jest dorodny a na północy rośnie lilipuci taki właśnie jak nasz i jest zjadliwy bo ma mało słońca i krótki okres wegetacji
Avatar
Gość / 19 lutego 2015 o 06:08

...chiński rośnie w super dobrych warunkach , ciepło wilgoś to i jest dorodny a na północy rośnie lilipuci taki właśnie jak nasz i jest zjadliwy bo ma mało słońca i krótki okres wegetacji

no to ja nie wiem jakie ja zapewniam warunki polskiemu skoro głównki mimo ze polskie rosna czasami wkesze niz chinskie i nie sa pryskane i nie są chemią podsypywane

Avatar
Gość / 19 lutego 2015 o 05:59

a skąd go wziąć? nie ma nigdzie polskiego.

na targ i kupic od starszej PAni

Avatar
Ares / 10 września 2011 o 07:40
[quote name='maria' timestamp='1267006684' post='239470']
Gdyby przebadać wszystkie produkty made in china, to okazałoby się, ze sprowadzamy samo badziewie. Swoją drogą, to polityka państwa jest dla mnie niezrozumiała. Czy my naprawdę musimy sprowadzać czosnek do Polski. To już nie mamy własnego??
[/quote]

badziewie od dłuższego czasu mamy w sklepach;) na początku sezonu wszystko sprawdzane, wiec nie ma sie co dziwić. zdązyłem się doczytać, że nasz czosnek jest aromatyczny i "daje zdrowie", bo uprawiany jest w naturalnych warunkach, bez chemicznych nawozów i pestycydów. Ale przegrywa z chińską konkurencją, która zalewa nasz rynek. I zagraża naszym rolnikom. - On nas wykończy, bo nie dość, że przestaje nam się opłacać uprawa, to jeszcze nie wiadomo, jakimi konserwantami jest faszerowany!

a no i co do TEMATU i pytania dlaczego czosnek pleśnieje.. - bo jest nafaszerowany jakimś gównem na "porost, jakość, wielkość, smak, aromat" a te czynniki niszczą bohatera tego wątku od środka
[quote name='maria' timestamp='1267006684' post='239470']
Gdyby przebadać wszystkie produkty made in china, to okazałoby się, ze sprowadzamy samo badziewie. Swoją drogą, to polityka państwa jest dla mnie niezrozumiała. Czy my naprawdę musimy sprowadzać czosnek do Polski. To już nie mamy własnego??
[/quote]

badziewie od dłuższego czasu mamy w sklepach;) na początku sezonu wszystko sprawdzane, wiec nie ma sie co dziwić. zdązyłem się doczytać, że nasz czosnek jest aromatyczny i "daje zdrowie... rozwiń
Avatar
S@uber / 5 września 2011 o 10:52
Dlaczego chiński czosnek pleśnieje?


Bo chiński
Dlaczego ogórek nie śpiewa ?
Avatar
Andy69 / 5 września 2011 o 08:15
"Przepalenie żołądka i jelit" - bardzo groźne, ale czy nie wyssane z palca?

Ogólnie jak wiadomo "przesada jest gorsza od faszyzmu", więc z czosnkiem też bym nie przesadzał.

Co do szkodliwości chińskiego czosnku - być może jest szkodliwy, a być może takie pogłoski rozsiewają nasi producenci czosnku żeby zniszczyć konkurencję. W sumie nawet jestem za polskimi producentami - jestem jakby patriotą Ale czym nasi pryskają uprawy też nie wiem.
Z tego co się orientuję to chyba wszystkie produkty przywożone z dalekiej zagranicy są zabezpieczane (np. woskowane napromieniowywane, itd.). Inaczej na takim statku po prostu by wszystkie zgniły. Od razu podkreślam, że nie robiłem w tym celu badań i mogę się totalnie mylić.

Podobno czosnek chiński gnije - u mnie leży już tydzień w lodówce i na razie jest ok. A przyszło komuś do głowy takie wyjaśnienie: może czosnek chiński jest odporny na chińskie bakterie i grzyby i dlatego u nas gnije? Oczywiście nasuwa się od razu wniosek - skoro tak to tym bardziej w celach zdrowotnych do Polski się on nie nadaje.
P.S.
Wszystkie owoce i warzywa zagraniczne szybko gniją nie przechowywane w lodówce. Że nie wspomnę, że są sprzedawane często jako niedojrzałe.
"Przepalenie żołądka i jelit" - bardzo groźne, ale czy nie wyssane z palca?

Ogólnie jak wiadomo "przesada jest gorsza od faszyzmu", więc z czosnkiem też bym nie przesadzał.

Co do szkodliwości chińskiego czosnku - być może jest szkodliwy, a być może takie pogłoski rozsiewają nasi producenci czosnku żeby zniszczyć konkurencję. W sumie nawet jestem za polskimi producentami - jestem jakby patriotą Ale czym nasi pryskają uprawy też nie wiem.
Z tego co się orientuję to chyba wszystkie produkty p... rozwiń
Avatar
Miśka / 9 stycznia 2011 o 13:33
Jeśli chodzi o jakość czosnku to artykuł jest bzdurny. To że kształt chińskiego czosnku jest ładniejszy to po prostu wynik lepszej techniki uprawy i zadbania o jego rozwój. Czosnek jeśli jest przechowywany w dobrych warunkach nie ma prawa się psuć i pleśnieć. Tak samo Polski jak i Chiński. Jeśli chodzi o smak i zapach to każdy produkt ma swoje właściwości - ostrzejsze lub łagodniejsze. Na pewno nie jet szkodliwy. Będąc w Chinach widziałam rosnący na polach uprawnych czosnek i ma na pewno lepsze warunki niż w Polsce.
Avatar
~ewa~ / 11 maja 2010 o 11:22
czosnek fioletowy to jest czosnek zimowy , sadzi się go w sierpniu a zbiera w sezonie ogórkowym a biały to sadzimy na wiosnę a zbiór jesienią
Avatar
Konsument / 10 maja 2010 o 20:54
Gość napisał:
a skąd go wziąć? nie ma nigdzie polskiego.

JEST tylko trzeba wiedzieć gdzie i jak go poszukać .Po pierwsze nie wolno kupować takiego min. czosnku w sklepach wielkopowierzchniowych typu Le , clerk czy Tesco czy innych dużych sklepach gdzie idzie się na zarobek bez względu na dobro konsumenta ! najlepiej kupować czosnek i nie tylko na targowiskach ale też trzeba nauczyć się jak odróżnić czosnek Polski od Chińskiego chłamu bo tu też nie wszyscy kupcy muszą być uczciwi .Jak wspomniałem trzeba nauczyć się odróżniać dobry towar od złego i zabrzmieć to może śmiesznie ale jest to sztuka i tu warto po wskazówki udać się do naszych mam , babć czy starszych ludzi mnie nauczyła moja matka jak odróżnić wiejskie jaka od fermowych czy min. Polski bardzo dobry i zdrowy czosnek od Chińskiej szmiry bardzo rzadko mnie zdarzają się pomyłki ale w takich zakupach potrzebna jest logika i spostrzegawczość ! Aby nie być gołosłownym to powiem że ja zawsze wybieram jabłka parchate i robaczywe z prostego powody na ogół są nie pryskane chemią bo skoro przeżył robak to znaczy że ja też dam radę ,i to spostrzeżenie jest informacją od człowieka który ma wiele hektarów sadu i to on o tym mnie powiedział !.

JEST tylko trzeba wiedzieć gdzie i jak go poszukać .Po pierwsze nie wolno kupować takiego min. czosnku w sklepach wielkopowierzchniowych typu Le , clerk czy Tesco czy innych dużych sklepach gdzie idzie się na zarobek bez względu na dobro konsumenta ! najlepiej kupować czosnek i nie tylko na targowiskach ale też trzeba nauczyć się jak odróżnić czosnek Polski od Chińskiego chłamu bo tu też nie wszyscy kupcy muszą być uczciwi .Jak wspomniałem trzeba nauczyć się odróżniać dobry towar od złego i zabrzmieć to może śmiesznie... rozwiń
Avatar
znawca!!! / 1 marca 2010 o 12:14
CZOSNEK TYLKO FIOLETOWY!!!! NAJLEPSZY!!! Trzeba zrobić jesienią zapas na rok , zeby nie kupować chińskiego!!!! POZDRAWIAM i ZYCZE ZDROWIA
Avatar
olo / 24 lutego 2010 o 17:28
ktoś mąci ludziom w głowach , ja w ubiegłym roku posadziłem kiełkujacy czosnek chiński i zebrałem plonik , czosnek jak każdy inny , chiński rośnie w super dobrych warunkach , ciepło wilgoś to i jest dorodny a na północy rośnie lilipuci taki właśnie jak nasz i jest zjadliwy bo ma mało słońca i krótki okres wegetacji
Zobacz wszystkie komentarze 23

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Puławy dostarczą bąbelki dla słynnej firmy

Puławy dostarczą bąbelki dla słynnej firmy 0 0

Zakłady Azotowe „Puławy” otrzymały akredytację na dostarczanie dwutlenku węgla dla amerykańskiej korporacji PepsiCo. To kolejny, po Coca Coli, gigant spożywczy, który będzie korzystał produkowanych nad Wisłą bąbelków.

Speed Car Motor - Wanda Kraków 30:12 [RELACJA NA ŻYWO]

Speed Car Motor - Wanda Kraków 30:12 [RELACJA NA ŻYWO] 12 0

O godzinie 19:30 lubelscy żużlowcy podejmą na swoim torze outsidera Nice 1 Ligi Żużlowej - drużynę Wandy Kraków. Fani zgromadzeni na stadionie liczą więc na kolejne zwycięstwo ekipy trenera Dariusza Śledzia

Orion - Olimpiakos 1:1. Pozostałe wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Orion - Olimpiakos 1:1. Pozostałe wyniki zamojskiej klasy okręgowej 0 0

ZAMOJSKA KLASA OKRĘGOWA Orion Dereźnia po nieudanej jesieni wiosną zdecydowanie poprawił grę i wciąż liczy się w walce o utrzymanie. Tym razem zespół trenera Artura Czerwa urwał na własnym boisku punkt Olimpiakosowi Tarnogród strzelając gola w 94 minucie

Skatepark w Łęcznej zostanie odnowiony. Za 230 tysięcy złotych

Skatepark w Łęcznej zostanie odnowiony. Za 230 tysięcy złotych 0 0

Skatepark w Łęcznej czeka duża modernizacja. Rozebrane zostaną żelbetonowe fundamenty, wykonana nowa konstrukcja nawierzchni w postaci nowej płyty. Nowy bieg będą miały schody łączące jej dwie części.

Igros – Victoria 0:2. Grali tylko 55 minut

Igros – Victoria 0:2. Grali tylko 55 minut 0 0

ZAMOJSKA KLASA OKRĘGOWA Victoria Łukowa Chmielek prowadziła po niespełna na wyjeździe 2:0 po niespełna godzinie gry z Igrosem Krasnobród, ale więcej bramek w tym meczu nie padło bo jeden z zawodników gospodarzy naruszył nietykalność arbitra

Wschodnie rysy Maryi. Wystawa artysty z Szanghaju w Chełmie

Wschodnie rysy Maryi. Wystawa artysty z Szanghaju w Chełmie 1 0

W Chełmskiej Bibliotece Publicznej można oglądać wystawę obrazów Garego Chu Kar Kui. To artysta z Szanghaju, kilka lat temu ochrzczony w kościele katolickim

Nie żyje prezes OSP w Kurowie. Pracował przy wypadku, potrącił go samochód

Nie żyje prezes OSP w Kurowie. Pracował przy wypadku, potrącił go samochód 80 2

Nie żyje Witold Drążkiewicz, prezes Ochotniczej Straży Pożarnej w Kurowie (powiat puławski). 55-letni strażak zmarł dzisiejszej nocy. Był jedną z dwóch rannych osób w sobotnim wypadku w Bogucinie, kiedy to w pracowników służby drogowej wjechał kierowca audi.

Mają długą tradycję i wyjątkowy smak. Pączki ziemniaczane z różą

Mają długą tradycję i wyjątkowy smak. Pączki ziemniaczane z różą 0 0

Pączki ziemniaczane z nadzieniem różanym w wykonaniu Urszuli Bartoszcze z Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Niedrzwicy Dużej wygrały konkursu na „Najlepszy wypiek regionalny” o Puchar Prezesa Targów Lublin. Konkurs odbył się w ramach projektu Lubelska Majówka - Festiwal Aktywności Lokalnej. Miło było w jury pracować, słodkie dania były wyjątkowo udane.

W szczerym polu uprawiał konopie. Był zaskoczony wizytą policji

W szczerym polu uprawiał konopie. Był zaskoczony wizytą policji 28 1

Kryminalni z Parczewa zlikwidowali uprawę konopii indyjskich w gminie Siemień. Na jednym z pól znaleźli ponad 30 krzaków tej rośliny.

Premiera Teatru ITP - "Niebieski Ptak"
24 maja 2018, 21:00

Premiera Teatru ITP - "Niebieski Ptak" 1 0

Co Gdzie Kiedy. W czwartek, 24 maja o godz. 21 na dziedzińcu KUL (al. Racławickie 14) odbędzie się premiera spektaklu Niebieski Ptak, będącego nową odsłoną widowiska plenerowego z 2005 roku.

Sokół – Polesie 0:3. Nikomu nie życzą degradacji

Sokół – Polesie 0:3. Nikomu nie życzą degradacji 3 0

Lubelska klasa okręgowa Polesie Kock również przygotowuje się do niedzielnej konfrontacji z POM Iskra Piotowice. W meczu z Sokołem Konopnica Zbigniew Wójcik oszczędzał graczy, którzy byli zagrożeni żółtymi kartkami

Taneczna wariacja na temat "Wesela" Wyspiańskiego. Nowy spektakl w CK
23 maja 2018, 18:00

Taneczna wariacja na temat "Wesela" Wyspiańskiego. Nowy spektakl w CK 1 0

Co Gdzie Kiedy. W środę, 23 maja o godz. 18 w Centrum Kultury w Lublinie (ul. Peowiaków 12) odbędzie się pokaz spektaklu z cyklu work in progress - We_selle.

Mieszkańcy tego osiedla nie czują się bezpiecznie. Rzecznik policji: badania nie są wiarygodne

Mieszkańcy tego osiedla nie czują się bezpiecznie. Rzecznik policji: badania nie są wiarygodne 2 8

Większość mieszkańców nie zna swojego dzielnicowego, a połowa rzadko widuje w okolicy patrole mundurowych. To pierwsze wyniki ankiety, prowadzonej na os. Błonie. Policjanci dowodzą, że w dzielnicy jest coraz bezpieczniej

Szczytny cel, ale też dobra zabawa. Tak było na Rodzinnym Pikniku Motoryzacyjnym
ZDJĘCIA
galeria

Szczytny cel, ale też dobra zabawa. Tak było na Rodzinnym Pikniku Motoryzacyjnym 9 1

Wystawa nowych aut, motocykli, wykłady, pokazy, prezentacje i dobra zabawa. Za nami Rodzinny Piknik Motoryzacyjny w Lublinie. Dochód zostanie przekazany na lubelski dom dziecka, a za zebrane pieniądze dzieci pojadą na wycieczkę.

Rok temu usunęli prawie 30 ton azbestu. Czas na kolejną akcję

Rok temu usunęli prawie 30 ton azbestu. Czas na kolejną akcję 1 0

Od poniedziałku (21 maja) mieszkańcy Kraśnika będą mogli składać wnioski o dofinansowanie do usuwania wyrobów zawierających azbest. Nabór potrwa do 8 czerwca.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Uwaga czytelniku!
Nie teraz Przeczytaj i wyraź zgodę

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.