wtorek, 22 sierpnia 2017 r.

Zdrowie

Jakich produktów nie wolno mrozić: Zrób porządek w lodówce

Dodano: 13 lipca 2011, 19:04

Egzotyczne owoce nie wymagają przechowywania w lodówce  (sxc.hu)
Egzotyczne owoce nie wymagają przechowywania w lodówce (sxc.hu)

Odpowiednie przechowywanie żywności, szczególnie w lecie, ma ogromne znaczenie. Od tego zależy czy to, co jemy, nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.

Przede wszystkim należy zwracać uwagę na daty przydatności do spożycia. Jeśli kończą się one lada dzień lub jeśli produkt już jest przeterminowany – nie kupujmy, nie dajmy się skusić niskimi cenami. Może się okazać, że trzeba go będzie wyrzucić.

Dokładnie sprawdzajmy żywność w lodówkach i szafach chłodniczych. Jeśli mrożonka jest zbrylona na kamień to znaczy, że już raz uległa rozmrożeniu. Jeśli lody są w przezroczystym opakowaniu, możemy sprawdzić, czy na dnie nie zebrała się zamrożona woda. To także znak, że nie powinniśmy ich jeść.

Mięsa i wędliny

Niezwykle ważne jest, żeby zakupiona żywność trafiła szybko do domu. Szczególnie dotyczy to mięsa i wędlin. Wiele osób popełnia błąd i zakupione wędliny w domowej lodówce przechowuje w woreczkach foliowych lub folii aluminiowej.

Niestety, bez dostępu powietrza szybciej się zepsują. Wyjątek stanowią te próżniowo pakowane, ale one też mają ograniczoną datę spożycia. Parówki i wędliny w sztucznych osłonkach nie powinny leżeć dłużej niż dwa dni, podsuszane w naturalnych osłonkach mogą poleżeć do 3–4 tygodni.

Lodówka

W lodówce powinien być porządek i miejsce wydzielone na poszczególne produkty. Temperatura w nowoczesnych lodówkach nie zależy od tego, gdzie znajduje się zamrażalnik, który może być na górze lub na dole.

• Na górnej półce kładziemy: dżemy, powidła, mleko, kefiry i jogurty.
• Na środkowej półce: produkty o krótkiej trwałości: biały ser, twarożek, pokrojoną wędlinę, potrawy w pojemnikach szczelnie okrytych.
• Na dolnej półce: to najbardziej zimne miejsce jest przeznaczone dla świeżego mięsa i ryb.

Dolne szuflady

W szufladach jest najcieplej, jest w nich wyższa wilgotność. To najlepsze miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Uwaga – przed włożeniem do lodówki nie powinno się ich myć. Trzeba też pamiętać, że sałaty czy zielonego ogórka nie powinno się trzymać w opakowaniu foliowym.

Lodówka ma także boczne półki – "kieszenie”. Tam można trzymać olej roślinny, słoiczki z chrzanem, soki w kartonach, opakowania z sosami. Na drzwiach lodówki znajduje się pojemnik na jajka. Nie powinno się ich myć przed włożeniem do niej. Można je przechowywać 2–3 tygodnie. W lecie należy pokrętło temperatury nastawić na silniejsze działanie niż w zimie.

Niektóre produkty nie wymagają przechowywania w lodówce. To egzotyczne owoce, pomidory, rośliny strączkowe. Również chleb przetrzymywany w lodówce szybciej czerstwieje.

Czytaj więcej o:
m
ten
amy
(4) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

m
m (1 sierpnia 2011 o 12:49) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
pokrojony świeży chleb zapakować w torbę foliową i do zamrażarki-nie zmarnuje się ani kromka, bo wyjmujesz z zamrażarki tyle kromek ile właśnie potrzebujesz, rozkładasz je pojedynczo na stole, talerzu, desce do krojenia i po kilku minutach masz tak świeży jak ten zapakowany do zamrażarki np 2 tygodnie wcześniej
Rozwiń
ten
ten (27 lipca 2011 o 10:26) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[quote name='amy' timestamp='1311708720' post='507081']
ale fascynujący artykuł ha ha ha
[/quote]
To wiedza dla normalnych,odpornym na wiedzę nic nie pomoże.
Rozwiń
amy
amy (26 lipca 2011 o 21:32) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
ale fascynujący artykuł ha ha ha
Rozwiń
pt18s
pt18s (19 lipca 2011 o 08:33) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
czy to kolejna dyrektywa UE?
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (4)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!