piątek, 15 grudnia 2017 r.

Zdrowie

Salmonella w żywności nie śpi. Nadal trzeba uważać

  Edytuj ten wpis
Dodano: 24 czerwca 2011, 17:57
Autor: Kmo

 (sxc.hu)
(sxc.hu)

Jak twierdzą inspektorzy sanepidu, od czasu, kiedy do produkcji lodów nie używa się surowych jajek, ilość zachorowań na salmonellę w lecie zdecydowanie spadła.

Przypomnijmy – jajka trzeba myć zawsze. Nawet, jeśli chcemy usmażyć z nich jajecznicę.

Jajko ścina się w temperaturze poniżej 70 st. C. Jeśli nie jest mocno ścięte – może zarazić salmonellą. Myjemy je przed użyciem. Nie tylko przed włożeniem do lodówki. Trzeba także umyć ręce, bo można rękami roznieść salmonellę.

Uważa się, że wieprzowina lub wołowina są mięsem bezpiecznym, ale też koniecznie trzeba je umyć. Mogą być zanieczyszczone podczas uboju lub rozbierania.

  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!