wtorek, 24 października 2017 r.

Zdrowie

Za otyłość odpowiedzialne są związki chemiczne stosowane do produkcji plastikowych butelek i puszek do napojów

- twierdzą uczeni z USA. Najgroźniejszy z nich to bisfenol A, którego jak ognia powinny unikać kobiety w ciąży.

W Polsce opakowania zawierające bisfenol A (BPA) są dopuszczone do kontaktu z żywnością.
- Pozwala na to rozporządzenie ministra zdrowia z 2004 roku - mówi dr Małgorzata Witusik, kierownik działu żywności lubelskiego sanepidu.
A zatem BPA jest zupełnie legalnie używany
do wyrobu plastikowych butelek, puszek i pojemników na żywność. A nawet butelek dla dzieci. Pracownik jednej z polskich firm produkujących opakowania nieoficjalnie potwierdził nam, że bisfenol A jest powszechnie stosowany jako składnik lakierów, którymi pokrywa się wnętrza puszek.
Naukowcy alarmują: napojów z butelek zawierających ten związek nie powinny pić przede wszystkim kobiety w ciąży! Chemikalia z opakowania - jak twierdzą - przenikają bowiem do organizmu matki, a więc i płodu. Potem u dzieci powodują otyłość. Bo BPA to związek, który przypomina ludzki hormon - estrogen. Naśladuje jego działanie, wchodzi w reakcje z receptorami tego hormonu.

Z lubelskich firm,

które zapytaliśmy o to, czy stosują BPA, odpowiedział jedynie producent Nałęczowianki. Anna Makowska, dyrektor marketingu Nestlé Waters Polska SA, w przesłanym do redakcji oświadczeniu informuje, że opakowanie produkowanej przez koncern wody mineralnej nie zawiera związku bisfenol A.
- Nasza firma podchodzi do oferowanych przez siebie produktów kompleksowo, traktując opakowanie jako integralną część wyrobu. Stosowane są tylko takie materiały, które przeszły surową procedurę weryfikacyjną, potwierdzającą, że nie stanowią zagrożenia. Zarówno woda, jak i butelka PET, w której się znajduje, muszą spełniać bardzo rygorystyczne normy jakości - zapewnia Makowska.

W Polsce wzrasta liczba otyłych dzieci

Według Instytutu Żywności i Żywienia na nadwagę cierpi już co piąte dziecko.
- Do tej pory za epidemię otyłości wśród dzieci obwiniano głównie predyspozycje genetyczne oraz niezdrowy sposób odżywiania przy jednoczesnym braku ruchu - mówi Joanna Smarzak, dietetyczka. - Jeżeli badania amerykańskich naukowców dotyczące bisfenolu A zostaną potwierdzone, będzie to kolejny powód, dla którego warto eliminować z diety produkty wysoko przetworzone. Unikniemy w ten sposób nie tylko tuczącej żywności, ale i chemii, której negatywnego działania dziś nie jesteśmy jeszcze w stanie przewidzieć.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!