sobota, 16 grudnia 2017 r.

Zdrowie

Szef sanepidu: Higiena to podstawa

  Edytuj ten wpis
Dodano: 13 lipca 2011, 19:06

Paweł Policzkiewicz (Jacek Świerczyński)
Paweł Policzkiewicz (Jacek Świerczyński)

Rozmowa z dr. n. med. Pawłem Policzkiewiczem, dyrektorem Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.

• Jak przechowywać żywność w lecie?
– Radzę kupować tyle, ile zjemy.

• Czy dobre są konfitury, z wierzchu których zdejmiemy pleśń?
– Nie powinno się takich jeść, bo zarodniki wchodzą w głąb i zdjęcie kożuszka z wierzchu nie sprawi, że produkt będzie od nich wolny.

• Czy w lecie są inne zasady przechowywania żywności niż w zimie?
– Nie ma to znaczenia, choć może w lecie szczególnie powinniśmy być wyczuleni na terminy przydatności do spożycia. Ale zawsze musimy stosować te same środki ostrożności i higieny.

• Czyli jakie?
– Nie mieszać asortymentu w lodówce – nie może leżeć surowy drób, mięso obok warzyw czy nabiału. Nieprawdą jest, że jajka, które poleżą w lodówce pozbywają się salmonelli. Zawsze przed ich użyciem trzeba je dokładnie umyć. Lodówka musi być czysta, pozbawiona zapachów, a żywność posegregowana.

  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
nasion
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

nasion
nasion (18 lipca 2011 o 14:18) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Wow!!!!!!!!! No to teraz już wiem jak postępować
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!