Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

(ws)

Lista artykułów:

„Trzeba potrafić modyfikować swoje plany”. Czego nauczyła nas pandemia koronawirusa?
magazyn

„Trzeba potrafić modyfikować swoje plany”. Czego nauczyła nas pandemia koronawirusa?

Trzy lata minęły od odnotowania pierwszych zakażeń koronawirusem w Polsce. Tak zaczął się bardzo trudny czas okupiony zamykaniem firm, zmianą stylu życia i śmiercią bliskich. Stawiamy dziś jedno pytanie: czego nauczyła nas pandemia?

Karp w śmietanie z bursztynowym kajmakiem. Poleca wieloletni szef kuchni na dworze króla Belgów

Karp w śmietanie z bursztynowym kajmakiem. Poleca wieloletni szef kuchni na dworze króla Belgów

Jean Bos, wieloletni szef kuchni na dworze króla Belgów: W Belgii nie ma tradycji wieczerzy wigilijnej. Je się bardziej uroczystą kolację, ważniejszy jest uroczysty świąteczny obiad. Z dzieciństwa pamiętam, że na kolacje poprzedzające święta z rzadka podawało się ryby, które zdarzały się raz na dziesięć. Kiedy pierwszy raz zdarzyło mi się spędzać święta w Polsce, ryby były podstawą wigilii.

Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Poleca Urszula Plewik

Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Poleca Urszula Plewik

Urszula Plewik, aktorka Stacji Teatr w Konopnicy: To obowiązkowa pozycja na naszym wigilijnym stole. Pochodzę z Galicji, gdzie pierogi ze słodkiej kapusty są na porządku dziennym. Staram się lepić pierogi ze słodką kapustą wedle rodzinnych przepisów, ale zaglądam też do starych książek kucharskich. Na przykład do Monatowej.

Piker Open Summer Jumping Cup. Czyli świetna zabawa na koniach
zdjęcia
galeria

Piker Open Summer Jumping Cup. Czyli świetna zabawa na koniach

W weekend odbyły się zawody jeździeckie, które były pierwszym etapem zmagań. Piker Open Summer Jumping Cup.

Lwowskie pierogi z makiem - przepis z Hades Szeroka
magazyn

Lwowskie pierogi z makiem - przepis z Hades Szeroka

Lwowskie marzenia makowe mojego taty. Już w dzieciństwie, gdy jako mała dziewczynka pomagałam w przygotowaniach świątecznych, lubiłam podjadać mak. Następnie mak ten był parzony, odsączany i mielony razem z cukrem w maszynce do mięsa przez sitko o małych oczkach - mówi Elżbieta Cwalina, Hades Szeroka.

Wigilia w Motyczu: Muszą być uszka i gołąbki
Magazyn

Wigilia w Motyczu: Muszą być uszka i gołąbki

Co było u nas na wigilijnym stole? Zawsze śledzie w dwóch rodzajach. Jedne z cebulą i świątecznym olejem rzepakowym, drugie w zalewie octowej. Na gorąco był czerwony barszcz z grzybami i uszkami. Uszka musiały być obowiązkowo - opowiada Danuta Rozdoba, Koło Gospodyń Wiejskich w Motyczu.

Wigilijne pierogi i zupa grzybowa - przepisy

Wigilijne pierogi i zupa grzybowa - przepisy

Najlepsze przepisy na wigilijne pierogi i zupę grzybową

W zastępstwie wigilijnego barszczu: kapuściorka z grzybami
Magazyn

W zastępstwie wigilijnego barszczu: kapuściorka z grzybami

Z gór posyłam wam przepis na kapuśniorkę. Wiem, że u was barszcz czerwony z kołdunami, ale może sobie odmienicie choć raz. Do przepisu dołączam życzenia zdrowia, niech wam malutki Pan Jezusik dopomaga. Dobrych, rodzinnych świąt Bożego Narodzenia - mówi Myra Horal (Mirosława Zaziabło-Hubiak), wokalistka zespołu Tryptyk.

Przepisy na ostatnią chwilę "Wigilijne racuchy to mój smak dzieciństwa"
magazyn

Przepisy na ostatnią chwilę "Wigilijne racuchy to mój smak dzieciństwa"

Co będzie na stole wigilijnym? Śledzie, czerwony barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami. Obowiązkowo karp smażony. Mam na tego karpia rodzinny patent: filety z karpia nacieram przyprawami i zalewam mlekiem. Po godzinie płuczę i jeszcze raz do mleka, z listkiem i zielem angielski. Karp marynuje się trzy godziny. Następnie obtaczam go w mące i smażę na oleju na złoty kolor. Jest chrupiący, ale bardzo soczysty - mówi Iwona Baruk, z Restauracji Atrium.

Przepis na udane święta. Włodawskie ciasteczka świąteczne

Przepis na udane święta. Włodawskie ciasteczka świąteczne

Przepis z nad Buga na korzenne ciasteczka, które sprawdzą się podczas wigilii i będą niezastąpione podczas świąt Bożego Narodzenia.