Brawo Parczew! Niech ktoś napisze jak się pracuje pod nowym właścicielem?
|
|
Brawo Parczew Niech lepiej ktoś napisze co tam u Arona Pierwszego busiarza RP
|
|
Panie Dyrektorze TVP-Lublin Tomaszu Rakowski(wiele razy do Was pisałem,a Wy honoru nie macie i nie odpowiadacie i prawo Lamiecie)a gdzie ta Wasza lubelszczyzna jest,do Waszych umysłów nie dociera to:RADA JĘZYKA POLSKIEGO
PRZY PREZYDIUM POLSKIEJ AKADEMII NAUK
Warszawa ,dnia 6 lipca 2011 roku RJP-183/W/2011
Szanowny Panie,
Lubelszczyzna to 'ziemia lubelska', a nie 'wojewódzwto lubelskie'. Wyraz ten
powstał przez dodanie do przymiotnika lubelski przyrostka -yzna,
wskazującego na jakiś obszar. Podobnie zostały utworzone nazwy:
Opolszczyzna ('ziemia opolska'), Słowiańszczyzna ('ziemia słowiańska'),
Wileńszczyzna ('ziemia wileńska'), Suwalszczyzna ('ziemia suwalska'),
Kielecczyzna ('ziemia kielecka') oraz wiele innych.
Łączę wyrazy szacunku
/-/ dr Katarzyna Kłosińska
Sekretarz Rady Języka Polskiego przy Prezydium PAN.
KANCELARIA PREZESA RADY MINISTRÓW
pismo z dnia 15 lipca 2011r. Nr. DSWRU-571-513/10-(05)/11/JI cytuję:
" Miarodajne w opisywanej przez Pana sprawie są wyjaśnienia przekazane Panu w piśmie z dnia 31 sierpnia 2005r. przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji.Jak słusznie Pan zauważa w mowie potocznej i nie tylko,stosowane są określenia nieadekwatne.Wynika to-jak można sądzić-zarówno przyzwyczajenia jak i również i z niewiedzy stosujących takie określenia." podpisał:Radca Szwfa KPRM Jerzy Izdebski.
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji Departament Administracji Publicznej.Pismo AP/712-1102/05/Jmo z dnia 31.08.2005.Obecne województwo lubelskie posiada prawne umocowanie w ustawie z dnia 24 lipca 1998r o wprowadzeniu zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego państwa/Dz.U.Nr 96,poz.603/Przepisy tej ustawy są jednoznaczne i nie umożliwiają stosowania w odniesieniu do tej jednostki zasadniczego podziału terytorialnego państwa nazw zamiennych.Zatem używanie nazwy "Ziemia Lubelska-Lubelszczyzna/czy innych/ na określenie województwa lubelskiego jest nieuprawnione.Dorota Żebrowska.
|
|
Skandal, jaka kremska?!!! Sarepska rules for ever!!!? Jak kiedyś fabryka się zjarała to byłem w normalnej żałobie:-) Jak będą chcieli likwidować firmę to sam pojadę strajkować!
|
|
Perła,płatki z Chełma mrożonki z Ryk Lubella wafle bezcukrowe ze Świdnika mięso z Łukowa
a dlaczego Musztardy nie mogę kupić z Parczewa w Stolicy to co mi z niej
byście wysłali towar do warszawy my tu lublimy sosy itp
|
|
Podlaska czy poleska?
|
|
WOM Parczew (producent musztardy) sukcesywnie redukuje zatrudnienie i szykuje się do zamknięcia...
Dostali nagrodę na dobranoc
|
|
Parczewska fabryka octu i musztardy nie zostanie zamknięta..została sprywatyzowana i świetnie sobie radzi
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|