Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Małe piekarnie stoją na krawędzi bankructwa

Utworzony przez 5, 6 czerwca 2011 o 08:03
piekarnie tradycyjne to jakiś slogan.gdzie dziś można kupić tradycjny chleb.wszędzie kruszący się kit z chemią.może trzeba piec żytni ale taniej.zyto jest tańsze od pszenicy ,rolnik nie ma go gdzie sprzedać a chleb żytni zamiast jako podstawowy jest jako luksusowy
0
Jak to jest ? cyt. "Ceny zbóż rosną, a Polacy jedzą coraz mniej chleba". Czy ktoś panuje nad tym bajzlem ? Czy wolny rynek to to samo co rynek spekulantów ? Czy państwo ma możliwość działań interwencyjnych ? Czy ewentualnie poprzez zaniechanie lub niemożliwość organizacyjną tych działań nie wspiera spekulacji w obrocie zbożem ?
0
5 napisał:
piekarnie tradycyjne to jakiś slogan.gdzie dziś można kupić tradycjny chleb.wszędzie kruszący się kit z chemią.może trzeba piec żytni ale taniej.zyto jest tańsze od pszenicy ,rolnik nie ma go gdzie sprzedać a chleb żytni zamiast jako podstawowy jest jako luksusowy
W mojej miejscowości jest piekarnia, która wypieka fantastyczny chleb na lokalny rynek. Odkąd pamiętam zawsze ten sam smak i trwałość bez sztucznych utrwalaczy. No może oprócz czasu stanu wojennego gdy jadło się czarnego gniota
0
jemy coraz mniej pieczywa To prawda.Ale prawda jest taka,że chleb jest corazgorszy smakowo i czasami nie nadaje się do spożycia.Chleb rano kupiony,wieczorem just jest czerstwy i niesmaczny.Bułki (chleb również) są niewypieczone,lekko zarumienione,śmierdzą kwasem.W chlebie są różne dodatki i polepszacze (mielona szczecina świńska,stary jęczmień,gips).Zdarza się,że w chlebie znajdują się odchody gryzoni,popiół z papierosa itp I za co płacić?Za truciznę?
0
Nie spotkałem się nigdzie z chlebem na prawdziwym zakwasie produkowanym tradycyjnymi dawnymi metodami.Wszędzie bylejakość,pośpiech i maksymalizacja zysków. Niechby był trochę droższy-to ludzie kupią, a to co oferują pod nazwą chleb to nic innego jak chemia. Ulepszacze i spulchniacze zamiast zakwasu chlebowego,skrócony cykl produkcji,tanie i złej jakości mąki czynią chleb jadalnym ale tylko z pozoru i wyglądu.Kupiłem urządzenie do produkcji chleba w markecie za 200 zł i od roku sam dla rodziny wytwarzam pyszne pachnące chlebki żytnie lub mieszane na prawdziwym własnej produkcji zakwasie i 1 kg tego chlebka kosztuje mnie ok 2 zł.POLECAM.
0
I bardzo dobrze. Niech sami sobie jedzą ten syf który pieką. Na dobry chleb zawsze będzie popyt.
0
ziggy napisał:
W mojej miejscowości jest piekarnia, która wypieka fantastyczny chleb na lokalny rynek. Odkąd pamiętam zawsze ten sam smak i trwałość bez sztucznych utrwalaczy. No może oprócz czasu stanu wojennego gdy jadło się czarnego gniota
takie można policzyć na palcach.pamietacie chleb,który był kiedys popękany,przylepiony jeden do drugiego.koło piekarni pachniało a teraz nic nie czuć.mrożone bułki wkładają do piekarnika i pyszne chrupiące,tylko nak naciśniesz palcem to zostaje dziura bo tam nic nie ma.W lublinie to tylko chyba kużmiuk trzyma fason ale chleb drożyzna
0
mosquito napisał:
Jak to jest ? cyt. "Ceny zbóż rosną, a Polacy jedzą coraz mniej chleba". Czy ktoś panuje nad tym bajzlem ? Czy wolny rynek to to samo co rynek spekulantów ? Czy państwo ma możliwość działań interwencyjnych ? Czy ewentualnie poprzez zaniechanie lub niemożliwość organizacyjną tych działań nie wspiera spekulacji w obrocie zbożem ?
W Polsce nie ma wolnego rynku.
0
5 napisał:
piekarnie tradycyjne to jakiś slogan.gdzie dziś można kupić tradycjny chleb.wszędzie kruszący się kit z chemią.może trzeba piec żytni ale taniej.zyto jest tańsze od pszenicy ,rolnik nie ma go gdzie sprzedać a chleb żytni zamiast jako podstawowy jest jako luksusowy
Zyta nikt nie sieje bo go nikt nie kupuje.a później mamy w supermarketach chleb bułkowy.
0
jeszcze dobre pieczywo na Choinach jest w piekarni na Sudeckiej
0
A pamiętacie '89 i zapewnienia solidaruchów.A pamiętacie '04 (maj) i zapewnienia ich klonów?Teraz jest '11 i widać kto miał rację ,a kto wpuścił gawiedź w maliny,która zagłosowała za Unią!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0
Trzeba rozszerzyć "Ojcze Nasz" o słowa-"chleba naszego powszedniego tego socjalistycznego ,a nie pomyl się i nie kapitalistycznego ,daj Nam dzisiaj"!!!
0
zbyslew napisał:
Nie spotkałem się nigdzie z chlebem na prawdziwym zakwasie produkowanym tradycyjnymi dawnymi metodami.Wszędzie bylejakość,pośpiech i maksymalizacja zysków. Niechby był trochę droższy-to ludzie kupią, a to co oferują pod nazwą chleb to nic innego jak chemia. Ulepszacze i spulchniacze zamiast zakwasu chlebowego,skrócony cykl produkcji,tanie i złej jakości mąki czynią chleb jadalnym ale tylko z pozoru i wyglądu.Kupiłem urządzenie do produkcji chleba w markecie za 200 zł i od roku sam dla rodziny wytwarzam pyszne pachnące chlebki żytnie lub mieszane na prawdziwym własnej produkcji zakwasie i 1 kg tego chlebka kosztuje mnie ok 2 zł.POLECAM.
Wątpię w tą cenę: 1. Koszt urządzenia 2. Koszt mąki 3. Koszt dodatków 4. Koszt energii 5. Koszt robocizny Cena wychodzi około 4 zł - 5 zł co przy małej rodzinie się nie opłaca.
0
t napisał:
takie można policzyć na palcach.pamietacie chleb,który był kiedys popękany,przylepiony jeden do drugiego.koło piekarni pachniało a teraz nic nie czuć.mrożone bułki wkładają do piekarnika i pyszne chrupiące,tylko nak naciśniesz palcem to zostaje dziura bo tam nic nie ma.W lublinie to tylko chyba kużmiuk trzyma fason ale chleb drożyzna
Pamiętam jak chodziłem do szkoły - potrafiłem zjeść ćwiartkę dużej bułki chleba, był pyszny. To prawda mało jest dobrych piekarni - w Lublinie polecam S.Kuźmiuka na Furmańskiej, LSS na Koncertowej (sklep przy piekarni). Inni piekarze też jak przypilnują żeby pracownicy pilnowali receptury to czasem coś dobrego wypieką - często pracownicy dają "na oko" spulchniacze i chleb się sypie. A zakwas...nikt się nie bawi w półkwasy, kwasy, zakwasy - bo to wymaga czasu - łatwiej jest dodać zakwas w proszku lub w żelu (naturalny oczywiście) do mąki już odpowiednio trzymającej gluten (młyny dodają różne ulepszacze). Chleb tyle, że tradycyjny jest bardzo zdrowy - ma dużo błonnika, substancji odżywczych, pałeczki kwasu mlekowego zbawiennie działające na procesy trawienne, powoli uwalniające się cukry. Chleb powinien pełnić podstawę naszego żywienia. Media przekonują, że lepszy batonik lub wafle ryżowe oszukując zapędzonych ludzi - stąd ta otyłość u dzieci i choroby. Niestety większość asortymentu piekarni produkuje się dodając na worek "koncentratu chleba pasterskiego" kilka wiader mąki i kilka wiader wody - ludzie się zachwycają jedząc swojski chleb, w którym 80% to chemia. Prawdą też jest, że gatunki pszenicy sprzed lat wypierają odmiany wysokoglutenowe - co tak do końca nie jest dobre dla naszego zdrowia, tradycja odchodzi w zapomnienie zabierając nam zdrowie.
0
Małe piekarnie będą padać bo nie ma kto o nich zadbać. Są skostniałe struktury rzemiosła, które same mają problemy finansowe. Tylko wierchuszka sobie coś załatwi, a członek traktowany jak członek.
0
Od jakiegoś czasu chleb wypiekam samodzielnie. Zakwas mam dość stary i mocny więc z wyrastaniem chleba nie ma problemów. Niestety czas nie pozwala mi na to, żeby wypiekać częściej niż raz w tygodniu ale przy odpowiedniej ilości jednorazowy wypiek wystarczy na tydzień dla 3 osobowej rodziny. Kiedyś kupiłem maszynę do chleba ale używam jej teraz tylko do mieszania ciasta. Wyrastanie w zależności od rodzaju chleba w koszyku chlebowym lub blasze (chleby żytnie). Wypiek w piekarniku. Zapach podczas pieczenia jest niesamowity a smak nie ma sobie równych. Chlebek bez problemu wytrzymuje tydzień. Nie liczyłem ile kosztuje wypiek kilograma chleba, smak rekompensuje mi ewentualną wyższą cenę. Obecny chleb w sklepach to syf nafaszerowany chemia.
0
rufus napisał:
Od jakiegoś czasu chleb wypiekam samodzielnie. Zakwas mam dość stary i mocny więc z wyrastaniem chleba nie ma problemów. Niestety czas nie pozwala mi na to, żeby wypiekać częściej niż raz w tygodniu ale przy odpowiedniej ilości jednorazowy wypiek wystarczy na tydzień dla 3 osobowej rodziny. Kiedyś kupiłem maszynę do chleba ale używam jej teraz tylko do mieszania ciasta. Wyrastanie w zależności od rodzaju chleba w koszyku chlebowym lub blasze (chleby żytnie). Wypiek w piekarniku. Zapach podczas pieczenia jest niesamowity a smak nie ma sobie równych. Chlebek bez problemu wytrzymuje tydzień. Nie liczyłem ile kosztuje wypiek kilograma chleba, smak rekompensuje mi ewentualną wyższą cenę. Obecny chleb w sklepach to syf nafaszerowany chemia.
No to nie chwal się tylko dawaj tu przepis
0
Szpieg przemysłowy napisał:
No to nie chwal się tylko dawaj tu przepis
Całą wiedzę przyswoiłem z tej strony http://chleb.info.pl/ Rewelacyjne przepisy oraz podstawy wypieku chleba na zakwasie. Uprzedzam, że początki są trudne a przy wypieku na zakwasie ważna jest cierpliwość
0

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.