![]() |
Byli uczniowie z Czemiernik opiszcie pana pedagoga jak to drewniej bywało a i Ci z ZMW też dodajcie swoje spostrzeżenia z uroczystości zobaczmy kto zacz wiceministrem.
|
![]() |
Ten Pan nie odróżnia lubelskie od lubelszczyzny i awansował na wiceministra edukacji narodowej.Mierna głowa,to jaka będzie edukacja narodowa.
|
![]() |
Bardzo kompetentna osoba, bardzo dobry człowiek, bardzo oddany swojemu regionowi.Miałem kiedyś okazję poznać pana ministra i zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Uważam,że jest to właściwy człowiek na właściwym miejscu, któy jest wrażkiwy na sprawy człowieka.Myślę,że godnie będzie reprezentował lubelszczyznę.
|
![]() |
Leonku,Leonku coś z Lubelszczyzną jest nie w porządku i celowo użyłeś tego wątku,a zatem doucz się:RADA JĘZYKA POLSKIEGO PRZY PREZYDIUM POLSKIEJ AKADEMII NAUK Warszawa ,dnia 6 lipca 2011 roku RJP-183/W/2011 Szanowny Panie, Lubelszczyzna to 'ziemia lubelska', a nie 'wojewódzwto lubelskie'. Wyraz ten powstał przez dodanie do przymiotnika lubelski przyrostka -yzna, wskazującego na jakiś obszar. Podobnie zostały utworzone nazwy: Opolszczyzna ('ziemia opolska'), Słowiańszczyzna ('ziemia słowiańska'), Wileńszczyzna ('ziemia wileńska'), Suwalszczyzna ('ziemia suwalska'), Kielecczyzna ('ziemia kielecka') oraz wiele innych. Łączę wyrazy szacunku /-/ dr Katarzyna Kłosińska Sekretarz Rady Języka Polskiego przy Prezydium PAN. KANCELARIA PREZESA RADY MINISTRÓW pismo z dnia 15 lipca 2011r. Nr. DSWRU-571-513/10-(05)/11/JI cytuję: " Miarodajne w opisywanej przez Pana sprawie są wyjaśnienia przekazane Panu w piśmie z dnia 31 sierpnia 2005r. przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji.Jak słusznie Pan zauważa w mowie potocznej i nie tylko,stosowane są określenia nieadekwatne.Wynika to-jak można sądzić-zarówno przyzwyczajenia jak i również i z niewiedzy stosujących takie określenia." podpisał:Radca Szwfa KPRM Jerzy Izdebski. Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji Departament Administracji Publicznej.Pismo AP/712-1102/05/Jmo z dnia 31.08.2005.Obecne województwo lubelskie posiada prawne umocowanie w ustawie z dnia 24 lipca 1998r o wprowadzeniu zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego państwa/Dz.U.Nr 96,poz.603/Przepisy tej ustawy są jednoznaczne i nie umożliwiają stosowania w odniesieniu do tej jednostki zasadniczego podziału terytorialnego państwa nazw zamiennych.Zatem używanie nazwy "Ziemia Lubelska-Lubelszczyzna/czy innych/ na określenie województwa lubelskiego jest nieuprawnione.Dorota Żebrowska. |
![]() |
dziękuję za lekcję j.polskego, napewno zapamiętam,pozdrawiam.
|
![]() |
tiaa...dzieci powsadzał na stołki, jednego synka w lublinie, drugiego i córkę w radzyniu. a teraz jeszcze zreorganizowano urząd miasta w radzyniu po to, aby syn mógł naczelnikiem zostać. paranoja
|
![]() |
Panie Leonie dziękuję i jest to miłe słowo,jest Pan drugim internautą,który na portalu Dziennika wschodniego przyznał mi rację.Panie Leonie nie chcę wiele pisać,ale zapewniam Pana,że jet to długa historia.Pozdrawiam słowami:Żyj Pan dziesięć razy dziesięć,a zdrowie niech sprzyja i nigdy nie mija.Pozdrawiam. |
![]() |
kompetentny i obrotny, dla ludzi zielonych zasuwa załatwiać posadki aż się kurzy,ha,ha
|
![]() |
rozumiem że ten pan został wiceministrem ale od szkolnictwa agrarnego ze specjalnością świetlice ludowe na Lubelszczyźnie. PSL żywi i broni ale siebie i swoją rodzinę
|
![]() |
J 23 z której lubelszczyzny wiadomości o zielonych nadajesz. |
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|