Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

44 osoby zatrute po komuniach i weselu w jednym lokalu

Utworzony przez Adam, 12 czerwca 2014 r. o 16:30
Urzędnicy sanepidu zamiast kontrolować lokale i nakładać kary na właścicieli nic nie robią. W takich lokalach nie przestrzega się podstawowych zasad higieny ale urzędnicy mają to gdzieś. Interweniują dopiero jak się zdarzy jakaś tragedia. Taki sanepid powinien przeprowadzać kontrole w lokalach dwa razy w miesiącu, w razie jakichś nieprawidłowości należy zamknąć lokal do odwołania a na właściciela nałożyć surową karę pieniężną. No ale to Polska..... urzędnicy odbębnią swoje 8 godzin, wypiją trzy kawy, nawcinają się pączków a w lokalach smród i brud  :D  :D  :D
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Może by tak z łaski redakcja napisała o jaką to karczmę szumnie zwaną restuarację chodzi? Nikt by więcej brudasów nie odwiedzał.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
było cymbalistów wielu.....:)
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
podobno przy wylocie na Lublin..tak karmili
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zamknąć lokal w piz du !!!!Jak  właściciel nie umie dbać o czystość to niech sprzedaje bigos z kotła na wiejskim bazarze lum mortadele na straganie a nie bierze się za prowadzenie lokalu. Dowalić taką karę aby poszedł z torbami.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
...ludzie. po co te wszystkie utyskiwania? restaurator na pewno nie chcial zatruc tych ludzi w stopniu znacznym, a wiec zmuszajacym do hospitalizacji! zyja wsrod nas przedsiebiorcy oszczedni i wyrachowani, a wiec dbajacy o to, aby nic sie nie zmarnowalo! a ze opiasne 44 osoby mialy zanizony poziom odpornosci na drobnoustroje, to juz nie Jego wina!  ludzie chca pokazac sie i organizuja wielkie imprezy, ale zadaja cen na poziomie rodzinnej kolacyjki. wszyscy wiec sa po trochu winni zaistnialej sytuacji, a szczegolnie Ci ze slabszym zdrowkiem.   wyjezdzacie nam polskie morze i tez jecie swierza rybke. najzabawniejsze, jak pomykacie na dorsza nie zdajac sobie sprawy, ze w okresie letnim swierza to moze ewentualnie byc flondra, a dorsz, co najwyzej swierzo rozmrozony ... ale Wasze zoladki tez nie zawsze toleruja brud, smrod i ogolny syf panujacy w tych nadmorskich "jadlodajniach"!
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Dlaczego odrazu wina restauratora?!! ,a tak może ktoś kupił produkt z hurtowni ,nie macie pojęcia co wypychają z hurtowni ,spotrafia date ważności przerobić ,a wy odrazu oceniacie książkę po okładce .
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
 Ty GOSCIU myslę że i mortadela i bigosikiem bys sie zatruł!!!! Nie masz pojęcia o gastronomii.Znam tenlokal i nie ma tam brudu!!! głupi przypadek i krach! wina potrosze jest w zamawiających impreze- chcą najtaniej- a wiadomo to kurczaczki - a  według badan co 4 kurczak jest zarazony salmonellą i wystarczy ze lekko nie dopieczone mieso! i masz salmonellę. A dochodzi jeszcze słaba odporność konsumenta i gotowe !
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kangury też chodzą z torbami- widocznie też kogoś żarciem zatruły cholery jedne. I piętno na całe życie.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Za takie coś właściciel przedsiębiorca powinien stracić ten lokal  Wiem jacy są polscy właściciele lokalów. Przeterminowane, produkty się wrzuca do jedzenia. Nie dba się o czystość, pracownicy pracują po 12 godzin są przemęczeni i popełniają błędy. Większość polskich przedsiębiorców to tłuki i osły  bez szkoły nadający się do prowadzenia budki z piwem i hot-dogami a nie restauracji.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
W mojej okolicy też jest taki właściciel jadłodajni. Jeszcze parę lat temu za pługiem w polu chodził :lol:  i obornik miał za pazurami. Teraz zrobił się wielki restaurator gdyż lewej kasy się nachapał. Podejrzewam że teraz jako szef jadłodajni też zagląda na kuchnię , poucza swoich ludzi i roztrząsa ten brud zza pazurów i smród z gaci :blink:  :o po całej restauracyjnej kuchni. Zaraz i u niego pewnie jakąś kiłę, salmonellę lub innego syfa ktoś złapie. :blush:
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Skąd w Was tyle jadu? Znam osobiście wszystkie osoby pracujące w owej restauracji, wszyscy mają książeczki sanepidowskie, wszystko jest czyste, zadbane a szefostwo najeży do najlepszych na świecie. Niejednokrotnie byłam tam na imprezach i nigdy nie zdarzyła sie taka sytuacja, ze ktoś był niezadowolony. Nieszczęśliwy zbieg okoliczności i tyle, to nie musi być wina właściciela.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Skąd w Was tyle jadu? Znam osobiście wszystkie osoby pracujące w owej restauracji, wszyscy mają książeczki sanepidowskie, wszystko jest czyste, zadbane a szefostwo najeży do najlepszych na świecie. Niejednokrotnie byłam tam na imprezach i nigdy nie zdarzyła sie taka sytuacja, ze ktoś był niezadowolony. Nieszczęśliwy zbieg okoliczności i tyle, to nie musi być wina właściciela.
Zamknij dupę.A skąd ty niby wiesz że wszyscy mają książeczki sanepidu? Łazisz tam na przeszpiegi i wszystkich wypytujesz. Skąd wiesz , że wszystko jest czyste przecież osoby postronne nie mogą wchodzić na zaplecze restauracji czyli na kuchnię? pier***isz jak typowa polska stara baba plotkara, która wszystko wie i wszystko widzi. Jak masz tak pier***ić to lepiej nic nie pisz bo wiochą zalatuje.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Nie Twój biznes smarkaczu skąd wiem, wiem i tyle, taka jest prawda. Nie można oskarżać właściciela za wszystkie błędy popełniane w kuchni, nikt nie jest Bogiem i nie potrafi być w kilku miejscach na raz. Identyczna sytuacja była dwa lata temu w Białce i co sie okazało? Że to dzieci przyniosły pasożyty a nie ludzie tam pracujący. Jeśli wiesz lepiej jaka jest prawda to proszę powiedz, a jeśli nie to idź już spać, bo wieczorynka już dawno się skończyła, a gibusy jutro mają do szkoły.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Nie Twój biznes smarkaczu skąd wiem, wiem i tyle, taka jest prawda. Nie można oskarżać właściciela za wszystkie błędy popełniane w kuchni, nikt nie jest Bogiem i nie potrafi być w kilku miejscach na raz. Identyczna sytuacja była dwa lata temu w Białce i co sie okazało? Że to dzieci przyniosły pasożyty a nie ludzie tam pracujący. Jeśli wiesz lepiej jaka jest prawda to proszę powiedz, a jeśli nie to idź już spać, bo wieczorynka już dawno się skończyła, a gibusy jutro mają do szkoły.
Właściciel w przebraniu?
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Właściciel w przebraniu?  
W mojej okolicy też jest taki właściciel jadłodajni. Jeszcze parę lat temu za pługiem w polu chodził :lol:  i obornik miał za pazurami. Teraz zrobił się wielki restaurator gdyż lewej kasy się nachapał. Podejrzewam że teraz jako szef jadłodajni też zagląda na kuchnię , poucza swoich ludzi i roztrząsa ten brud zza pazurów i smród z gaci :blink:  :o po całej restauracyjnej kuchni. Zaraz i u niego pewnie jakąś kiłę, salmonellę lub innego syfa ktoś złapie. :blush:
To teraz już chyba nikt nie będzie tam jadł. Po co sanepid ma karać właściciela pieniężnie. Już rynek go zweryfikuje. Po takim numerze już chyba kretyn będzie tam jadł i urządzał  imprezę. Tak to jest jak nie dba się o czystość i z własnego lokalu robi się chlew !!!!!
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ludzie szybko zapomną i nadal będą nabijać konto właścicielowi. Tak było, jest i będzie. W ogóle to strach teraz cokolwiek na weselach jeść bo nie wiadomo co tam jest. Inna sprawa ze we wszystkich restauracjach oszukują. Szkoda tylko tych ludzi którzy płacą a w zamian dostają zarażony syf i w konsekwencji gosci w szpitalu. Takiego przyjęcia to chyba nikt sobie nie życzy.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
...ludzie. po co te wszystkie utyskiwania? restaurator na pewno nie chcial zatruc tych ludzi w stopniu znacznym, a wiec zmuszajacym do hospitalizacji! zyja wsrod nas przedsiebiorcy oszczedni i wyrachowani, a wiec dbajacy o to, aby nic sie nie zmarnowalo! a ze opiasne 44 osoby mialy zanizony poziom odpornosci na drobnoustroje, to juz nie Jego wina!  ludzie chca pokazac sie i organizuja wielkie imprezy, ale zadaja cen na poziomie rodzinnej kolacyjki. wszyscy wiec sa po trochu winni zaistnialej sytuacji, a szczegolnie Ci ze slabszym zdrowkiem.   wyjezdzacie nam polskie morze i tez jecie swierza rybke. najzabawniejsze, jak pomykacie na dorsza nie zdajac sobie sprawy, ze w okresie letnim swierza to moze ewentualnie byc flondra, a dorsz, co najwyzej swierzo rozmrozony ... ale Wasze zoladki tez nie zawsze toleruja brud, smrod i ogolny syf panujacy w tych nadmorskich "jadlodajniach"!
Po pierwsze pisz coś ze słownikiem w ręce bo wstyd jak się to czyta, po drugie co mają wspólnego jadłodalnie nad morzem z brudem w knajpie o której mowa w artykule? Ogolnie wszystko z Tobą ok?
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Powyżej poruszono kwestię ceny- jeżeli restaurator wie, że za daną cenę nie przygotuje jedzenia ze świeżych produktów, to niech podwyższy ceny.. Świeże produkty nie są drogie, ale często jeśli coś zostanie to nie chcą wyrzucić tylko dodają do świeżych produktów i mamy problem.. Pytanie ile jest kucharek i ile dni wcześniej przygotowuje się np. rybę po grecku, nuggetsy czy inne dania smażone w jajku? I czy te jajka są parzone przed użyciem? Padły tu słowa, że to może nie wina restauratora, że w innym lokalu w Białce dziecko przyniosło bakterię. OK. Ale tutaj impreza odbywała się w dwóch budynkach, na trzech salach. Osoby będące na tych imprezach nie mieli ze sobą styczności. Przecież nikt nie przechodził przez główną drogę i nie szedł na drugą salę zobaczyć co tam jest na stołach.. A najwidoczniej zarażone dania były wszędzie.. Podają, że 44 osoby są zarażone. Ale część z nich jest z zupełnie innego województwa i oni również mogą być chorzy, także skala zjawiska może być większa...
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
większość lokali nie dba o podstawowe warunki sanitarne, największym błędem jest nie mycie drobiu, mięsa, nawet pieczarek pełnych ziemi , wiem o tym bo jestem właścicielem lokalu weselnego i przychodzący nowi kucharze popisują się takimi nawykami, toteż u mnie brudasów się  nie toleruje, prowadzę 8 lat lokal i jeszcze nikogo nie zatrułem, najważniejsza jest kontrola pracowników przez właściciela i wprowadzenie dobrych zasad.
0
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 1 z 2

Dodaj odpowiedź:

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.