![]() |
"świaTkami"? kto pisze te teksty?!
|
![]() |
właśnie ,,światkami" kto pisze te teksty ? Wydaję mi się ,że jakiś niedouczony dziennikarz, po byle jakiej uczelni, który ma wujka dyrektora w redakcji :)
|
![]() |
Jeżeli prawdą jest to co napisane że "jadąc lewym pasem" to kierowca ma juz przegrane.
Bo jeśli nawet wtargnęła na jezdnie to musiała dobiec do lewego pasa. A jeśli stała na wysepce to też stoi się po to aby przejśc.
Szkoda dziewczyny.
Chyba jednak potrzebne są drastyczne akcje informacyjne aby kierowcy jeździli ostrożnie.
|
![]() |
znaczenia:
rzeczownik, rodzaj męski
(1.1) osoba, która widziała coś na własne oczy
(1.2) przen. podobnie jak świadek (1.1), ale również w odniesieniu do rzeczy
(1.3) praw. osoba zeznająca podczas procesu sądowego; zob. też świadek w Wikipedii
(1.4) rel. osoba obecna podczas aktu religijnego (np. chrztu, bierzmowania, małżeństwa) i potwierdzająca jego zaistnienie
(1.5) geol. ostaniec
odmiana:
(1.1)
[ukryj▲]
przypadek
liczba pojedyncza
liczba mnoga
mianownik
świadek
świadkowie
dopełniacz
świadka
świadków
celownik
świadkowi
świadkom
biernik
świadka
świadków
narzędnik
świadkiem
świadkami
miejscownik
świadku
świadkach
wołacz
świadku
świadkowie
przykłady:
(1.1) Wczoraj na ulicy byłem świadkiem, jak matka uderzyła własne dziecko.
(1.2) Ten kościół był świadkiem wielu historycznych wydarzeń.
(1.3) Przypominam świadkowi o karze za składanie fałszywych zeznań.
(1.4) Krzysiek poprosił mnie, żebym był jego świadkiem na ślubie.
kolokacje:
|
![]() |
Współczuję rodzinie z całego serca.Wysłali swoje dziecko z dala od domu, aby zdobyła wiedzę i miała w przyszłości lepsze życie,a w rzeczywistości dostali taki cios od złego losu.
|
![]() |
Żegnaj OLA!!!
|

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.