![]() |
Do Zamościa w piątki ludzie jeżdżą ściśnięci jak śledzie , te szynobusy to parodia łącznie z rozkładem jazdy dopasowanym pod drużyny konduktorskie spólki IC
|
![]() |
Jesienią wysłałem drogą mailową zapytanie do rady miasta Hrubieszowa , w sprawie reaktywacji kolei pasażerskiej z Hrubieszowa do Zamościa. Miło wiedzieć , że burmistrz Garaj popiera miłośników kolei.
|
![]() |
Jestem za likwidacją pociągów pasażerskich na lubelszyźnie.
|
![]() |
Tak, tak aronku każdy o tym wie, wie także, że kolej to konkurencja dla twojego grata BUSA. |
![]() |
Puciungi w wojewodztwom lubelskom nie majom senu ekonomicznego. Som przeciez busy z klimom, z duzom iloscia miejsca na nogi i bagaż na kolanach
|
![]() |
kolejarze kolejny raz dali d... powierzyli sprawę...
|
![]() |
Tak,pociągi z Hrubieszowa do Zamościa mogą się "sprawdzić' -bo trasa pociągu jest dość równoległa do trasy autobusu PKS -a na trasie z Zamościa do Lublina pociąg zdecydowanie "przegrywa" choćby i szybko jechał.... Powinni też w Zamościu zrobić dodatkowy przystanek gdzieś w okolicy przejazdu przy ul.Partyzantów czyli niedaleko Dworca PKS.
|
![]() |
Dlaczegow tym artykule nikr nie napisal ze Posel chce jednoczesnie zlikwidowac PKS w Hrubieszowie i kase za ten PKS przekazac do Zamoscia
|
![]() |
Szynobusy w Hrubieszowie nie majom sensu ekonomicznego podobnie jak w Zamościu. Jedynym ich efektem będzie zakorkowanie ul. Partyzantów w Zamościu. Dworzec w Hrubieszowie jest fatalnie położony, poza tym jest jednotor.
Trzeba zlikwidować pociągi regionalne w woj. lubelskim ( korzysta z nich mniej niż 1% mieszkańców województwa) i kase przekazać na remonty dróg, z których korzystają wszyscy.
|
![]() |
Puciongi do Zamościa to porażka pod względem ilości pasażerów. Mimo obniżki cen Nie przejeły nawet 10% rynku przewozów pasażerskich na odc. Lublin - Zamość. 90% nadal jeździ busami, kilka % PKSem. Miliony wyrzucono w błoto.
|
![]() |
Bardzo często jeżdżę do Lublina z Zamościa i do Zamościa z Lublina, właśnie SZYNOBUSEM. Pochwalam komfort jazdy, nie wspominam o niższej cenie - chociaż to też ważne. Frekwencja zadowalająca. Piszący o "tak odpowiednich busach" zapewne robią to interesownie, ale jazda busem to dyskomfort w porównaniu do jazdy pociągiem. Wspomnę tylko o męczących komunikatach "gdzie miśki są, gdzie ich nie ma". Kierowcy (nie wszyscy) najczęściej nie liczą się z pasażerami, wyprzedzają na podwójnej ciągłej... takie prostackie popisy denerwują nas pasażerów.
|
![]() |
Zlikwidować? chyba nie dokońca, chodzi o połączenie pks z Hrubieszowa, Zamościa, Tomaszowa Lub. i Biłgoraja w jedną spółkę PKS Roztocze. |
![]() |
Zlikwidować? chyba nie dokońca, chodzi o połączenie pks z Hrubieszowa, Zamościa, Tomaszowa Lub. i Biłgoraja w jedną spółkę PKS Roztocze. |
![]() |
Sensu to mają twoje w dużej ilości wpisy tzw. SPAM na każdym forum, pod każdym artykułem dotyczącym kolei. TRollu. |
![]() |
Frekwencja nie jest zadowalająca, ponieważ szynobus pali jak smok. Pociągi powinny zostać zlikwidowane, bo to transport niszowy. Ponad 99% mieszkańców województwa lubelskiego nie korzysta z pociągów pasażerskich.
|
![]() |
...a ten głupek dalej swoje i od lat to samo pisze! A skąd Ty "Ajrunie" te Arcydane Statystyczne wziął??? |
![]() |
wystarczy pójśc na dworzec i policzyć pasażerów w pociągu. Poza piątkiem do Zamościa i niedzielą z Zamościa frekwencja jest bardzo słaba ( ok. 10-20 osó więc pociąg nie ma uzasadnienia ekonomicznego bo 20 osób to się mieści w busie. Szynobus pali tyle, że jak wiezie 20 osób to zanieczyszcza powietrze tak jakby te 20 osób jechało samochodem osobowym z niewielkim silnikiem.
No ale nie ma się co dziwić, bus jedzie z Zamościa do Lublina 1,5 godziny a szynobus 2 no i dowozi pasazera na ekskluzywny Klin.
Podobnie z Hrubieszowem - dworzec kolejowy w Hrubieszowie jest fatalnie położony a busy odjeżdżają z samego centrum. Zanim dojdziesz na dworzec, zanim kupisz bilet, zanim wsiądziesz do pociągu to jadąc busem będziesz już w Horyszowie. I po co komu taki pociąg. Tym bardziej nie ma sensu jeżdżenie szynobusem z Hrubieszowa do Lublina - czas jazdy 3 godziny jak bus jedzie 2.
Trzeba się pogodzić z tym że pociągi w woj. lubelskim nie mają sensu ekonomicznego i wreszcie wyremontować drogi wojewódzkie. Najmniej uczęszczaną drogą wojewódzką jest Witków - Dołhobyczów - ok. 500 pojazdów dziennie co daje ok. 700 osób dziennie. Widział ktos 700 osób dziennie w szynobusie? No właśnie.
Na kolej idą nieproporcjonalnie wielkie środki w porównaniu z drogami.
|
![]() |
Poza tym linia kolejowa Hrubieszów - Zamość to jednotor co oznacza że niedasię puścić pociągów częściej niż co 2 godziny. Czy wy myślicie że ktoś będzie czekał 2 godziny na pociąg? Nie. Pojedzie busem. To nie Wielkopolska.
Do tego dochodzi niebezpieczeństwo wypadku. Ludzie odzwyczaili się od pociągów i nie zwalniają na przejazdach bo myślą że nic nie jeździ. Ostatnio szynobus został uderzony przez samochód w Zawadzie ( dzięki Bogu osobowy nie ciężarowy).
|
![]() |
Dlatego trzeba jak najszybciej szynobusy sprzedać np. na dolny Śląsk albo do Wielkopolski bo niestety jeżeli będą dalej tu jeździć to zostaną rozbite na przejazdach i nikt ich nie będzie chciał kupić. W tamtym roku ciężarówka rozbiła szynobus pod Kraśnikiem, dzięki temu że jechało nim tylko 9 osób nikt nie zginął.
|
![]() |
Moje szokujące wyznanie czyli Chwila Prawdy. Czasem mam rozdwojenie jaźni i przy ataku schizofrenii wypisuję głupoty typu: "szynobusy na Lubelszczyźnie nie mają sensu ekenomicznego". A jeśli jestem normalny,to nic nie piszę -bo uważam,że pociągi na Lubelszczyźnie są okej,bo bus nie wszędzie dojeżdża. Więc tym ludziom na wsiach szynobus jest jak najbardziej potrzebny. Tak jak miasta dopłacają do MPK i MZK to tak samo powinny dopłacać do szynobusów,mimo iż nie zawsze są one rentowne. Prawda jest taka,że ja nie jeżdżę busem i nigdy nim nie jeździłem -to schizofrenia czyni w moim organiźmie tak ogromne spustoszenie i obrażam niewinnych ludzi,którzy chcą pociągów. Sorry ziomale...
|
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|