Ryba w solnej skorupie
wypatroszona ryba 1 szt.
gruboziarnista sól 2 kg
białko 1 szt.
Rybę oczyścić, wypłukać w zimnej wodzie, a potem dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Sól wymieszać z niepełną szklanką zimnej wody i białkiem. Przygotowaną rybę obłożyć grubą warstwą masy solnej, włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni. Piec około 30 minut, do zbrązowienia skorupy solnej. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić rybę jeszcze na 10 minut. Przed podaniem potrawy na stół rozbić twardą solną skorupę.
|
|
Pstrąg w liściach kapusty
2 pstrągi
4 duże liście młodej kapusty lub kapusty włoskiej
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4 gałązki koperku
sól
pieprz
Boczniaki w śmietanie:
30 dag boczniaków lub grzybów leśnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki śmietany (22-proc.)
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Pstrągi spraw, opłucz, osusz, posól i popieprz. W każdą rybę włóż 1 listek laurowy, 2 gałązki koperku i zgnieciony ząbek czosnku. Liście kapusty sparz i osącz. Każdą rybę zawiń w 2 liście kapusty i ułóż w brytfannie. Ziemniaki obierz i opłucz, posól. Każdy zawiń w folię aluminiową, ułóż obok ryby. Piecz 40 minut w temp. 180-200°C. Boczniaki oczyść, pokrój w paski i usmaż na oleju z dodatkiem czosnku i posiekanej cebuli. Duś 5-7 minut na wolnym ogniu, wlej śmietanę i wino, duś jeszcze 10 minut. Ryby podawaj z ziemniakami i duszonymi boczniakami
|
|
Trochę przypomina mi czasy przedszkolne, gdzie serwowana była kasza z syropem truskawkowym
SOOJI HALVA (DESER Z KASZY MANNEJ)
1 szklanka kaszy manny, 10 kardamonu, 1 szklanka cukru, 2 szklanki wody, 150 g masła roślinnego, szczypta soli, do dekoracji: rodzynki, nerkowce, migdaly
Roztopić masło w patelni. Dodać kasze manna i gotować na małym ogniu stale mieszając dopóki kasza nie stanie się jasno brązowa i zacznie wydobywać się przyjemny aromat. Dodaj wodę. Dodaj cukier, sol i gotuj na małym ogniu stale mieszając przez 5-7 minut aż kasza osiągnie gęstą konsystencję. Przełóż do szklanego naczynia i udekoruj rodzynkami, migdałami i nerkowcami.
|
|
Topielec - ciasto dojrzewające w wodzie
2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
5 dag drożdży
1 cukier waniliowy
Podgrzej mleko, wkrusz drożdże. Wsyp łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Rozczyn jest gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy. Przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do środka wbij jajka, wlej rozczyn i stopione przestudzone masło. Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie wyrób ciasto ręką, aby stało się jednolite.
Ciasto włóż do garnka o pojemności 3-4 litrów i zalej zimną wodą (garnek powinien być pełen wody). Po 15 minutach ciasto wypłynie na wierzch. Podtrzymując je ręką, zlej wodę i dokładnie osącz ciasto. Zrób w nim wgłębienie, wsyp cukier i cukier waniliowy, ponownie dokładnie wyrób. Przełóż do natłuszczonej formy keksowej, piecz 40 minut w temp. 180°C.
Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie patyczek jest suchy po wyjęciu. Ostudzone ciasto polukruj lub posyp cukrem pudrem
|
|
Vanilkove rohlicky - oryginalny czeski przepis
1 duża kostka miękkiego masła (250 g)
1/2 szklanki cukru
2 szklanki przesianej mąki
1 szklanka zmielonych lub posiekanych, obranych migdałów
1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
cukier puder do posypania
Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszysta masę. Dodawać mąkę, po 1/2 szklanki na jeden raz i mieszać dalej. Dodawać kolejno migdały, cukier/ aromat waniliowy i sól. Z ciasta uformować kulę, owinąć przezroczysta folia i włożyć do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu odrywać z kuli kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Rolować na grubość ok 1 cm i zaginać brzegi, formując rożki.
Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem, lekko posmarowanym masłem. Układać rożki w odległości min. 1 cm od siebie (podczas pieczenia lekko się rozpływają). Piec ok. 15 min., aż się lekko zarumienia.
Rohlicky wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
|
|
Bramboraky
800 g ziemniaków, 4 łyżki mleka, 200 g mąki, 250 g wędzonki, 4 ząbki czosnku, 2 jajka, sól, 2 łyżeczki majeranku, pieprz, smalec do smażenia, liście sałaty i natka pietruszki do przybrania.
Ziemniaki umyć, obrać i utrzeć. Wodę odlać. Czosnek obrać, poszatkować lub pokroić na cienkie plasterki. Mleko podgrzać i wlać do utartych ziemniaków. Następnie dodać mąkę, pokrojoną w drobną kostkę wędzonkę, jajka i czosnek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać trochę mleka. Na patelni podgrzać tłuszcz. Nakładać ciasto łyżką, smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru. Sałatę i natkę pietruszki opłukać i osuszyć i przybrać nimi półmisek. Na tak przygotowany półmisek wyłożyć bramboráky.
|
Strona 2 z 2
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|