Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Dużo dobrej kawy

Utworzony przez anka10, 20 kwietnia 2012 o 10:02
GWIAZDA TIRAMISU SKŁADNIKI: 450 g mrożonego ciasta francuskiego 5 żółtek 1 łyżka mleka 40 g grubego cukru 6 płatków żelatyny 100 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 130 ml likieru amaretto 250 g serka mascarpone 250 g pełnotłustego jogurtu 300 ml śmietanki 50 ml kawy Segafredo Zanetti 60 g ciasteczek migdałowych amarettini 1 łyżka cukru pudru PRZYGOTOWANIE: 1,5 godziny - Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni C - Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Należy wykroić z niego pięć okrągłych placków śr. 28 cm. Z dwóch placków wycinamy ładne kształtne gwiazdy. - Jedno żółtko dokładnie mieszamy z mlekiem - Placki z ciasta francuskiego kolejno przekładamy na blachę opłukaną zimna wodą. smarujemy je żółtkiem, posypujemy grubym cukrem i pieczemy po około 15 min. - Żelatynę namaczamy i rozpuszczamy. - Cztery żółtka, 100 g cukru kryształu, cukru waniliowego i 80 ml amaretto ubijamy w ciepłej kapieli wodnej na puch. Dodajemy serek mascarpone i jogurt, mieszamy. Wlewamy rozpuszczoną żelatyne, ponownie mieszamy. Krem chłodzimy przez około 20 minut. Śmietankę ubijamy i dodajemy do tężejącego kremu. - Ciasteczka amarettini zalewamy chłodną kawą wymieszaną z 50 ml likieru amaretto. - Upieczone placki i gwiazdy smarujemy kremem z serka mascarpone. Na plackach kładziemy po kilka ciasteczek, układamy placki jeden na drugim, na wierzchu umieszczamy gwiazdy. - Tort tiramisu dekorujemy pozostałymi ciasteczkami i posypujemy przesianym przez sitrko cukrem pudrem. Od razu podajemy miłym gościom i domownikom. polecam
0
Muffiny Espresso Wilgotne, czekoladowo – kawowe babeczki , w sam raz do popołudniowej filiżanki espresso Składniki na 14 muffinek: - 125 g masła - 125 g mąki - 2 duże jajka - 125 g ciemnego cukru muscovado - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal, - 50 g gorzkiej czekolady, roztopionej - 1 - 2 łyżki mleka - 1 łyżka kakao Miękkie masło miksować z cukrem, dodać jajka, znów zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i kawę. Zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Dla rozcieńczenia masy dodać 1 - 2 łyżki mleka, zmiksować. Ciasto wyłożyć do papilotek na muffiny, lub silikonowych foremek muffinkowych. Piec w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka, około 20 minut. Polać dokładnie polewą: Polewa: - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal, - 150 g gorzkiej czekolady - 25 g masła Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać. Udekorować muffiny.
0
Babka kawowa pijana likierem kawowym Foremka o średnicy 23cm i 9 cm wysokości. Babka jest przepyszna i bardzo wilgotna. Składniki: - 180 g masła - 1 1/4 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal, - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Syrop do nasączenia: - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal, - 100 ml wrzątku - 2 łyżki cukru pudru - 150 ml likieru kawowego Lukier: - 3/4 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mleka - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal, Piekarnik nagrzewamy do 175 °C. Formę dokładnie natłuszczamy, ewentualnie wysypujemy bułką tartą. Masło musi być miękkie- ucieramy je z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy po 1 jajku. Kiedy składniki się połączą dodajemy kawę (można ją dodatkowo rozetrzeć w moździerzu aby była zupełnie miałka) i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy do dokładnego połączenia Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na około 25 minut, aby trochę przestygła, następnie wyjmujemy z formy. Przygotowujemy syrop. Kawę z cukrem zalewamy gorącą wodą i dodajemy do niej likier. Taki syrop wlewamy do formy na babkę a następnie do formy wkładamy babkę. Babkę pozostawiamy w formie ok 5 minut, aby "wpiła" cały syrop. Aby wyjąc babkę należy przykryć formę odrobinę większym talerzem i energicznym ruchem ją odwrócić. Babkę odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc . Na drugi dzień przygotowujemy lukier. Kawę (można ją dodatkowo rozetrzeć w moździerzu, aby była zupełnie miałka) mieszamy z cukrem, a następnie dodajemy mleko. Lukier ucieramy mieszamy do chwili aż będzie gładki i jednolity. Polukrowaną babkę odstawiamy na godzinę aby lukier zastygł
0
Torcik cappucino boskie połączenie słodyczy masy z goryczą kawy. Jeden kawałek to stanowczo za mało . Uwielbiam to ciasto od wielu lat, przygotowanie go wymaga trochę zachodu, ale warto! Porcja na prostokątna blaszkę tradycyjnych rozmiarów. Biszkopt na spód: Składniki: - 2 jajka - 1/3 szkl cukru - 1/2 szkl mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli, Białka ubijamy z odrobiną soli, na sztywno. Dodajemy partiami cukier i ubijamy na sztywno jak bezę. Pod koniec ubijania dodajemy żółtka rozmieszane z łyżką wody. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (pieczemy z termoobiegiem ok. 20min). Studzimy i dopiero wyjmujemy z formy. Masa: Składniki: - 4 żółtka - 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 1 kostka masła - 3 małe lub 2 duże serki homogenizowane waniliowe - 1 szklanka mleka w proszku - 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: - 35 dag biszkoptów okrągłych - 1 szkl mocnego naparu kawy Espresso Casa Wykonanie: Kawę zaparzyć, odstawić do wystygnięcia. Żółtka, jajko i cukier ubić na parze. Trwa to trochę- masa musi zwiększyć objętość, zrobić się jasna i puszysta. Gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia, ubijać jeszcze przez chwilę, i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody na 1/2 godziny. Mikserem utrzeć masło na puch, ucierać dodając stopniowo ubite żółtka. Następnie dodać stopniowo dwa serki homogenizowane. Cały czas ucierając dodać partiami mleko w proszku. Żelatynę podgrzewać mieszając aż się rozpuści, schłodzoną wlać do masy, Zmiksować. Biszkopt nasączyć równomiernie kawą. Na biszkopt wyłożyć połowę masy. Biszkopty maczać w naparze kawy i układać na masie jeden obok drugiego. (Najwygodniej kawę wlać do miseczki, wkładać do niej po kilka biszkoptów i wyjmować gdy nasiąkną kawą. Trzeba uważać, aby się nie rozpadły – wszystko zależy od rodzaju biszkoptów. Ja preferuję porządnie nasączone kawą.) Połowę biszkoptów wyłożyć na masę. Przykryć drugą jej połową. Na wierzch ułożyć resztę biszkoptów maczanych w kawie. Torcik można polać polewą. Odstawić do lodówki, kroić najlepiej na drugi dzień.
0
Włoskie tiramisu z truskawkami Składniki: - 50 dag serka mascarpone - 5 łyżek cukru pudru lub zwykłego - 1/2 litra śmietanki 30% -36% - podłużne biszkopty typu ladyfingers - 2 fixy do śmietanki, kakao -1/2 szkl mocnego naparu kawy Espresso Casa - kilkanaście truskawek. Do podania: szklane pucharki lub szerokie szklanki – świetnie nadają się kwadratowe na whisky Wykonanie: Przygotować napar kawowy- według uznania co do jego mocy. Ostudzić. Truskawki umyć, obrać, zmiksować. W razie konieczności dosłodzić. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubić schłodzoną śmietankę. Dwie masy delikatnie ze sobą połączyć. Biszkopty nasączyć kawą i ułożyć w pucharkach. Oprószyć je kakao (najlepiej zrobić to małym sitkiem). Na biszkopty wyłożyć połowę masy serowej, a na nią znowu nasączone biszkopty oprószone kakao i pozostałą masę. Poszczególne warstwy układać starannie, aby w przekroju deser prezentował się elegancko. Na wierzch wylać mus truskawkowy. Schłodzić w lodówce, Podawać udekorowane zielonym listkiem mięty. Biel i czerń, słodycz i gorycz - uwielbiam ten deser nie tylko latem.
0
Łosoś w sosie z avokado i kawy ok 500g łosoisa, sól biały pieprz,masło klarowane Sładniki:na sos potrzeba: 2 dymki (drobno pokrojone) 1/2 awokado 1/2 cytryny 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki łagodnej kawy 2 suszone pomidory 40 ml likieru amaretto oliwa z oliwek sos Worcestershire sól, pieprz Wykonanie:Suszone pomidory namaczamy na noc w oliwie z oliwek (można też wykorzystać suszone pomidory w oliwie ze słoika).Sok z połowy cytryny i połówkę awokado bez skórki dusimy widelcem lub miksujemy w blenderze razem z kilkoma kroplami sosu Worcestershire. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.Awokado skrapiamy sokiem pozostałą połówką z cytryny i odkładamy.Umytego łososia bez skórki porcjujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy delikatnie solą i białym pieprzem.Smażymy łososia na klarowanym maśle, na niewielkim ogniu. Usmażonego przykrywamy, żeby nie wystygł i odstawiamy.Cebulkę dymkę delikatnie szklimy na oliwie z oliwek.Dodajemy kawę i redukujemy na dużym ogniu płyn do 1/4 objętości.Dolewamy do kawy z cebulką śmietankę kremówkę. Najlepiej gdy jest to gęsta śmietanka, a tę rzadszą, schłodzoną, można wcześniej delikatnie ubić. Na dużym ogniu gotujemy sos aż śmietanka zgęstnieje.Do sosu dodajemy uduszone awokado oraz drobno pokrojone, namoczone w oliwie, suszone pomidory. Podgrzewamy chwilę, dokładnie mieszając.Dolewamy do sosu likier amaretto i doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilę.Na talerzu układamy plasterki świeżego awokado i sos, a na wierzchu układamy usmażonego łososia.Danie można dodatkowo udekorować plasterkiem cytryny.
0
CIASTO KAWOWE Z MASĄ MLECZNO-SERKOWĄ Biszkopt: 3 jaja ½ szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonej kawy Espresso Classico 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i żółtka. Następnie mąkę, kawę i proszek do pieczenia oraz zapach. Dokładnie wymieszać i piec około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. Masa: 250 g masła 2-3 serki waniliowe po 150 g 120 g mleka w proszku ¾ szklanki cukru pudru zapach pomarańczowy Masło utrzeć z cukrem. Dodawać na przemian serki i mleko. Ucierać aż powstanie jednolita masa. Dodać zapach pomarańczowy. Na biszkopt nałożyć masę, na masę biszkopciki okrągłe. Biszkopty polać polewą czekoladową.
0
Kurczak z kawą 500 g piersi kurczaka, 2 łyżeczki pieprzu kolorowego, 1 łyżka octu, 1 łyżka oliwy, 1/2 szklanka wody, 4 łyżki cukru, 3 łyżki gęstej śmietany kwaśnej np. 18%, 2 łyżki ziaren kawy Zaczynam od sosu. Do rondelka wlewam wodę, dodaję cukier i kawę i gotuję, aż wywar będzie miał wyrazisty kolor i zapach. A także lekko zgęstnieje. W tym czasie przygotuję kurczaka. Pieprz rozcieram w moździerzu. Dodaję ocet i oliwę. Kawałki kurczaka maczam w marynacie i odstawiam na kilka minut. Z sosu kawowego wyjmuję ziarna kawy, a do płynu dodaję śmietaną. Mieszam. Kurczaka podsmażam aż będzie jasny. Przed podaniem polewam sosem kawowym. Smacznego.
0
W pierwszej kolejności, poproszę o informację do kiedy naprawdę potrwa konkurs.
0
Muffiny Espresso Wilgotne, czekoladowo – kawowe babeczki , w sam raz do popołudniowej filiżanki espresso Składniki na 14 muffinek: - 125 g masła - 125 g mąki - 2 duże jajka - 125 g ciemnego cukru muscovado - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal, - 50 g gorzkiej czekolady, roztopionej - 1 - 2 łyżki mleka - 1 łyżka kakao Miękkie masło miksować z cukrem, dodać jajka, znów zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i kawę. Zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Dla rozcieńczenia masy dodać 1 - 2 łyżki mleka, zmiksować. Ciasto wyłożyć do papilotek na muffiny, lub silikonowych foremek muffinkowych. Piec w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka, około 20 minut. Polać dokładnie polewą: Polewa: - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal, - 150 g gorzkiej czekolady - 25 g masła Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać. Udekorować muffiny.
0
mus kawowy 100g gorzekiej czekolady,125g serka Mascarpone, 2 łyżki cukru pudru,6 łyżek zaparzonej mocnej kawy Segafredo, 150ml śmietany kremówki,kakao i rurki waflowe do dekoracji. Przygotowanie: czekoladę łamiemy na kawalki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej,odstawiamy do ostygnięcia,serek ubijamy z cukrem pudrem, mieszamy z kawą, czekolada, z bitą smietana ubitą na sztywno. Mus nakładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na noc.Przed podaniem dekorujemy bita smietana ,kakao i rurkami waflowymi. Smacznego:)
0
Babka kawowa http://1.bp.blogspot.com/-0IF_-R9Krrg/Twhfj3yH_YI/AAAAAAAASOE/cbojZzdpIsc/s400/DSCN2742.JPG składniki: 4 duże jajka 220 g cukru 300 g mąki pszennej luksusowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła albo margaryny 2 łyżeczki 'przyprawy do kawy i deserów' 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal 120 g łuskanych orzechów włoskich, pokruszonych 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego kilka kropli aromatu migdałowego POLEWA - kilka kostek czekolady deserowej lukier utarty z cukru pudru, kawy rozpuszczalnej (j.w.) i gorącej wody do ozdoby - czekoladowe ziarenka kawy połówki orzechów włoskich sposób przygotowania: tłuszcz rozpuściłam i odstawiłam do przestudzenia. Mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, proszkiem do pieczenia, kawą i przyprawą do kawy i deserów. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Stopniowo, na przemian, dodawałam po trochu płynnego tłuszczu i mieszanki mącznej. Na koniec dolałam olejek zapachowy, ekstrakt i wsypałam orzechy wcześniej wymieszane z mąką ziemniaczaną. Masę przelałam do formy na babkę, takiej z kominem spryskanej tłuszczem w sprayu. Piekłam ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C - do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam do wystudzenia na kratkę odwracając formę do góry dnem i ciasto samo się wysunęło. Gdy babka wystygła posmarowałam ją rozpuszczoną na parze czekoladą i polałam gęstym lukrem utartym z cukru pudru i gorącej wody dodając 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Udekorowałam czekoladowymi ziarenkami kawy i połówkami orzechów włoskich.
0
Grzybki ptysiowe http://2.bp.blogspot.com/-jpU4YnYnn1M/TobR8s3fOaI/AAAAAAAAQWc/pvY1JImVJII/s400/50145_grzybki-ptysiowe-_0_2.jpg składniki: CIASTO - 1 szkl. mąki pszennej 50 g masła albo margaryny 1 szkl. wody 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka POLEWA - 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal 1 łyżka gorącej wody 3 - 4 łyżki rumu NADZIENIE - 1 , 5 - 2 szkl. śmietanki kremówki 30 - 36 % 3 - 4 łyżki cukru pudru 2 op. śmietan-fix 9 g 4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej (j.w.) do posypania: 2 - 3 łyżeczki drobnej posypki czekoladowej sposób przygotowania: CIASTO - Mąkę przesiałam. Wodę zagotowałam w rondlu, dodałam masło, sól i cukier waniliowy. Do wrzącego płynu wsypałam mąkę i od razu bardzo energicznie wymieszałam - najlepiej robić to drewnianą łyżką - aż zrobiło się jednolite, kluchowate, lśniące ciasto. Rondel cały czas trzymałam na ogniu i ucierałam ciasto 2 - 3 minuty aby mąka dobrze się zaparzyła. Zestawiłam i lekko przestudziłam. Do jeszcze dobrze ciepłego ciasta wbijałam kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto ma być gęste i lepkie. Napełniłam ciastem rękaw cukierniczy (końcówka z dużym otworkiem, może być karbowany) i wyciskałam na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, okrągłe, niezbyt duże kapelusze i podłużne trzonki. Między ciastkami zostawiałam dość duże odstępy bo sporo urosną. Piekłam ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, po czym zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C i piekłam dalej 10 - 15 min. Nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia bo ciasto może opaść Upieczone ciastka wyjęłam, w kapeluszach od spodu zrobiłam końcem noża otworki na trzonek i napełnienie śmietaną. W grubszych trzonkach też można zrobić otwór do napełnienia. Wystudziłam. POLEWA - Cukier puder utarłam z wodą, rumem i kawą na bardzo gęsty lukier. Smarowałam nim z wierzchu, za pomocą pędzelka, kapelusze. Posmarowałam też lekko jeden z końców trzonków i obsypałam je posypką czekoladową - taka imitacja resztek ściółki. NADZIENIE - Śmietana musi być dobrze schłodzona, bardzo zimna! Cukier puder zmieszałam z kawą i śmietan-fixem. Śmietanę ubijałam przez ok. 30 s. mikserem na wolnych obrotach, następnie dosypałam wymieszane suche dodatki i zwiększając obroty miksera ubijałam do pożądanej, sztywnej konsystencji. Ubitą pianą napełniłam kapelusze i grubsze trzonki przy pomocy rękawa cukierniczego z długą, cienką końcówką. Trzonki umocowałam w otworach, przez które napełniałam kapelusze śmietaną. Ciastka można upiec kilka godzin przed podaniem, ale śmietaną napełniamy je w ostatniej chwili aby nie rozmiękły.
0
Ciasto a'la tiramisu http://3.bp.blogspot.com/-89_RBZa3_sc/TqPbDKwlI6I/AAAAAAAAQnk/ZklMuyRbs28/s400/DSCN4815.JPG składniki: BISZKOPT - 6 jajek 1 czubata szkl. mąki tortowej (szkl. poj. 250ml) 1/2 szkl. cukru drobnego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki lodowatej wody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli MASA: 6 żółtek 1/2 szkl. cukru pudru 1 op. 500g serka mascarpone 1 op. 200g śmietany 36% 2 łyżeczki żelatyny w proszku 2 łyżeczki esencji waniliowej z prawdziwą wanilią SYROP: 1/2 szkl. wody 1/2 szkl. cukru 4 czubate łyżki kawy Cafe Mag Safari 3 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki olejku do ciast migdałowego dodatkowo: 2 łyżki kakao naturalnego sposób przygotowania: CIASTO: Naszykowałam dużą blachę - wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika - i wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam na sztywno z solą, pod koniec ubijania dodałam 3 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę razem ubijałam. W drugiej misce utarłam żółtka z drobnym cukrem na puch, w trakcie ucierania dodawałam po łyżce wody - ważne żeby była bardzo zimna. Dodałam białka, lekko przemieszałam, dosypałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszałam łyżką zagarniając ciasto od dołu, wylałam na blachę. Piekłam ok. 8 - 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po wyjęciu wystudziłam i pokroiłam na 4 równe paski. SYROP: wodę zagotowałam z cukrem, dodałam kawę, wystudziłam, do zimnego dolałam spirytus i olejek migdałowy. Syropem nasączyłam równomiernie paski ciasta za pomocą pędzla. MASA: żelatynę zalałam 6 łyżkami zimnej wody a gdy napęczniała podgrzewałam i mieszałam aż się rozpuściła - uwaga! nie wolno zagotować! Żółtka utarłam z cukrem na prawie białą, puszystą masę, dodałam esencję waniliową. Dodałam też serek mascarpone, wymieszałam, ale nie miksowałam już! Bardzo zimną śmietanę ubiłam na sztywno i dodałam do masy, delikatnie wmieszałam łyżką. Mieszając wlałam cienkim strumieniem lekko przestudzoną żelatynę - masa powinna od razu gęstnieć a gdyby tak się nie działo to trzeba odstawić ją na kilka minut do lodówki. Lekko tężejącym kremem smarowałam grubo nasączone paski biszkoptu i nakładałam je na siebie. Posmarowałam także boki ciasta. Wierzch oprószyłam przez sitko kakao naturalnym. Deser włożyłam do lodówki na kilka godzin żeby dobrze się schłodził.
0
Pianka kawowa z rumem i galaretką gruszkową http://3.bp.blogspot.com/-i4H1ibsrakM/Tkfp5PpFSPI/AAAAAAAAP0U/UhLtV0tph7I/s400/DSCN6565.JPG składniki: 4 gruszki sok z 1 cytryny 1 op. galaretki gruszkowej w proszku 3 łyżki cukru zwykłego 2 jajka 1 szkl. cukru pudru 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal 5 łyżeczek żelatyny 100 ml mleka 3,2% 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 22% 100 ml jogurtu greckiego 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1 łyżeczka esencji waniliowej 6 łyżek rumu, użyłam jasnego sposób przygotowania: Gruszki umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kostkę i przełożyłam do rondelka. Wlałam sok z cytryny, dodałam cukier, 400 ml zimnej wody i zagotowałam. Po 2 minutach gotowania zdjęłam z ognia i dosypałam galaretkę. Mieszałam aż całkowicie się rozpuściła. Gdy zaczęła tężeć przelałam do tortownicy śr. 22 cm z wkładem kominowym, odstawiłam do lodówki do zastygnięcia. Do zimnego mleka 3,2% dodałam żelatynę a gdy napęczniała podgrzewałam aż się rozpuściła, dodałam kawę, wymieszałam i odstawiłam do ostudzenia. Jajka umyłam, sparzyłam i wybiłam do miski. Dodałam cukier, ubiłam na bardzo puszystą masę. Dodałam mascarpone, śmietanę, mleko skondensowane, esencję waniliową i tężejącą lekko mieszankę kawową, zmiksowałam całość i dolałam rum. Przelałam to tortownicy na galaretkę gruszkową, odstawiłam na całą noc do lodówki. Aby łatwo było wyjąć deser w tortownicy przed wlaniem składników posmarowałam ją wewnątrz bardzo cieniutko olejem jadalnym - z tak przygotowanej foremki deser sam się wysunie.
Ostatnio edytowany 21 kwietnia 2012 o 16:49
0
Lody kawowe bez maszynki http://1.bp.blogspot.com/-kqfuGtHTgd8/TskNlw1S9JI/AAAAAAAARMw/R496xPxcF7g/s400/DSCN1048.JPG składniki: 500 ml śmietanki kremówki 4 bardzo świeże jajka kurze 3/4 szkl. cukru - może być biały albo trzcinowy 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal 1 szczypta soli sposób przygotowania: Jajka umyłam dokładnie i sparzyłam gorącą wodą. Oddzieliłam białka od żółtek. Żółtka utarłam z cukrem do białości, białka ubiłam z solą na sztywną pianę. Śmietankę, mocno schłodzoną, ubiłam aż była sztywna a pod koniec dodałam do niej kawę. Wszystkie trzy masy delikatnie, ale dokładnie wymieszałam łyżką i przełożyłam do szczelnie zamykanych pojemników - z tej ilości składników wyszło mi ok. 1 , 75 l masy do zamrożenia. Pojemniki wstawiłam do zamrażarki na kilka godzin - czas zależy od wielkości pojemników i ustawienia mocy zamrażarki. Dobrze jest zmiksować masę ponownie po 2 -3 godzinach albo chociaż przemieszać co jakiś czas (co 1 - 2 godziny) żeby była bardzo puszysta.
0
Piotr napisał:
Kurczak z kawą 500 g piersi kurczaka, 2 łyżeczki pieprzu kolorowego, 1 łyżka octu, 1 łyżka oliwy, 1/2 szklanka wody, 4 łyżki cukru, 3 łyżki gęstej śmietany kwaśnej np. 18%, 2 łyżki ziaren kawy Zaczynam od sosu. Do rondelka wlewam wodę, dodaję cukier i kawę i gotuję, aż wywar będzie miał wyrazisty kolor i zapach. A także lekko zgęstnieje. W tym czasie przygotuję kurczaka. Pieprz rozcieram w moździerzu. Dodaję ocet i oliwę. Kawałki kurczaka maczam w marynacie i odstawiam na kilka minut. Z sosu kawowego wyjmuję ziarna kawy, a do płynu dodaję śmietaną. Mieszam. Kurczaka podsmażam aż będzie jasny. Przed podaniem polewam sosem kawowym. Smacznego.
Szkoda tylko, Piotrze, że to nie Twój przepis - skopiowałeś go sobie ze strony http://kotlet.tv/kurczak-z-kawa
0
Cafe Liegeois Składniki: 2/3 szkl.smietany kremówki,1 łyżka cukru,1 łyzka kawy rozpuszczalnej Segafredo, 0,5 l lodów waniliowych.Dekoracja: 0,5 szkl. smietanki kremówki,1 łyzka cukru. Przygotowanie: Śmietane kremówke ubijamy z dodatkiem cukru, kawy rozpuszczalnej i mieszamy z lodami .Wkładamy do zamrażarki na noc>Gotowy deser nakładamy do pucharków,dekorujemy bita smietana.Cafe Liegeois mozemy tez udekorowac czekoladkami kawowymi lub przyprawa do kaw lub deserów.
0
Naleśniczki kawowe:) Składniki: 250g mąki pszennej,2 jajka,2 szklanki mleka,50g kakao, 3 łyzeczki kawy rozpuszczalnej Segafredo,szczypta soli,1 łyżka oleju,tłuszcz do smażenia. przygotowanie: Mąke wsypujemy do miski,wbijamy jajka, wlewamy mleko i miksujemy ciasto,dodajemy kawe,kakao,szczypte soli,olej.,jeszcze raz miksujemy,gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny.Smażymy naleśniczki na małej ilości rozgrzanego tłuszczu ,smacznego:)
0
Wieprzowina w kawie 0,5 kg wieprzowiny 3 cebule 1 mała główka czosnku 10 dag masła łyżka mąki 3 łyżki mleka 2/3 szkl mocnej kawy Segafredo oregano,bazylia,majeranek sól pieprz Mięso pokrojone w kostkę.Cebule i czosnek obrać ,drobno posiekać.w rondlu rozgrzać masło,zrumienić mięso,dodać cebulę i czosnek.Zalać 1/2 szkl wody,dodaj zaparzoną kawę.dusić 30-40 min.Doprawić ziołami.Mąkę zamieszać z mlekiem zagęścić sos.Zagotować.Podajemy z ryżem na sypko lub kaszą jęczmienną
Ostatnio edytowany 28 kwietnia 2012 o 19:49
0
Strona 1 z 4

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.