Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Dużo dobrej kawy

Utworzony przez anka10, 20 kwietnia 2012 r. o 10:02
Suflet kawowy 20 g mielonej kawy Segafredo 3 żółtka 4 białka 150 g cukru pudru 15 g mąki ziemn 20 g masła do formy Z kawy i 1/2 szkl wrzątku zaparzyć napar,przecedzić.Żółtka utrzeć z częścią cukru na parze.Mąkę rozprowadzić 4 łyżkami zimnej wody.Napar z kawy,zawiesinę z mąką dodać do utartych żółtek,ubijać do zgęstnienia.Z białek i reszty cukru ubić pianę,dodać do masy.Masę przełożyć do ogniotrwałej natłuszczonej formy,Zapiekać 20 min
Ostatnio edytowany 28 kwietnia 2012 r. o 19:49
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kawa mrożona 8 kulek lodów waniliowych 4 łyżki bitej śmietany 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych 2 szkl mocnej kawy Segafredo 2 łyżki likieru pomarańczowego Do pucharków nałożyć po 2 kulki lodów,zalać je zimną przecedzoną kawą.Na wierzch dodać po łyżce bitej śmietany,posypać posiekanymi orzechami,skropić likierem.Cały deser należy przyrządzić tuż przed podaniem.
Ostatnio edytowany 28 kwietnia 2012 r. o 19:49
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Likier kawowy 1 laska wanilii 5 łyżek kawy ziarnistej Segafredo 500 ml wódki 40 procentowej 3 łyżki cukru kandyzowanego Wanilię rozciąć wzdłuż.Kawę i wanilię zalać wódką w szklany słoju.Odstawić na 8 dni w ciepłe miejsce,od czasu do czasy potrząsając słojem.Przefiltroać.200 ml wody podgrzać ,rozpuścić cukier,ostudzić.Nalewkę zmieszać z syropem.Przelać do butelek.
Ostatnio edytowany 28 kwietnia 2012 r. o 19:46
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Trójkąty z kremem kawowym 1 op ciasta francuskiego-45 g 10 plastrów 1 jajko 2 łyżki posiekanych orzeszków makadamia łyżka posiekanych orzeszków pistacjowych3 łyżki brązowego cukru 400 ml słodkiej śmietanki 2 op środka utrwalającego do śmietany 2 łyżki kawy rozpuszczalnej segafredo 3 łyżki cukru pudru Ciasto rozmrozić.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Kwadraty ciasta pociąć na pół po przekątnej,posmarować rozmąconym jajkiem,posypać brązowym cukrem zmieszanym z orzechami.Piec na papierze 15 min.Śmietanę ubić ze środkiem utrwalającym,wymieszać z kawą,cukrem.Krem nałożyć na pozostały dolny trójkąt,przykryć górnym o orzechami
Ostatnio edytowany 28 kwietnia 2012 r. o 19:46
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Mus kawowy 2 jajka 80 g cukru pudru 1/8 l świeżo zaparzonej mocnej kawy Segafredo 6 łyżek likieru kawowego 6 listków żelatyny 50 g nutelli 1/4 l słodkiej śmietanki 2 cukry waniliowe 40 g czekolady ulubione owoce 2 łyżki likieru pomarańczowego 2 łyżki cukru do posypania 4 łyżek syropu z wiśni 20 g pistacji Jajka z cukrem pudrem,kawą,likierem ubić na parze,Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Zdjąć krem,dodać nutellę.wymieszać.Dodac odciśniętą żelatynę,mieszać do rozpuszczenia.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym.2/3 połączyć z kremem kawowym,Schłodzić.Ułożyć kulki z kremu na talerzu,posypać tartą czekoladą.Owoce pokroić ,skropić likierem,posypać cukrem.Resztą bitej śmietany udekorować mus,dodając syrop wiśniowy i posypując pistacjami.
Ostatnio edytowany 28 kwietnia 2012 r. o 19:46
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Krem kawowy 200 ml mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki płatków migdałowych 2 listki białej żelatyny Łyżka kawy espresso Classico 3 żółtka 100 g nutelli 200 ml słodkiej śmietanki 150g malin melisa Z dwóch łyżek cukru sporządzić karmel,zdjąć z ognia wymieszać z płatkami.Rozsmarować na folii aluminiowej,ostudzić.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Mleko zagotować z kawą.Żółtka ubic z z resztą cukru na parze.Wlewać powoli ciepłą kawę,ubijac do zgęstnienia.Zdjąć z ognia dodać nutellę.Kiedy masa zacznie gęstnieć dodać ubitą śmietankę.Do pucharków włożyć maliny,napełnić kremem,ozdobić masę z migdałami,listkami melisy
Ostatnio edytowany 4 maja 2012 r. o 16:47
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
[quote name='Pyza' timestamp='1335018523' post='623539'] Babka kawowa http://1.bp.blogspot.com/-0IF_-R9Krrg/Twhfj3yH_YI/AAAAAAAASOE/cbojZzdpIsc/s400/DSCN2742.JPG Boska mam pytanie- forme o jakiej średnicy Pani użyła?
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
To forma na babkę, z kominem - góra ma średnicę 21 cm, jest wysoka na ok. 10 cm
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Przepis na peeling kawowy Zmieloną kawe (150 g) wsypać do słoika (np 500ml) i zalać wrzątkiem tak żeby zakryło kawę. Wymieszac i zostawić do ostygnięcia. Dodać 5 łyżek oliwy z oliwek oraz 4 łyżki gruboziarnistej soli. Wymieszać. Jeśli peeling jest za gęsty można dodać trochę wody. Jako opcja można dodać łyżeczkę cynamonu. Peeling kawowy jest rewelacyjny - świetnie usuwa martwy nasskórek, kofeina działa antycelulitowo, super pachnie i jest niedrogi. Ręce i ciało są aksamitne. Porcja w powyzszych proporcjach wystarcza na kilka razy. Polecam
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pyza napisał:
To forma na babkę, z kominem - góra ma średnicę 21 cm, jest wysoka na ok. 10 cm
dzięki
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
EKSPRESOWY TORCIK ANDRUTOWY Składniki:30 dag biszkoptów,2 okrągłe andruty,25 dag masła,4 żółtka,20 dag cukru pudru, 3 dag kawy mielonej. Kawę parzymy w małej ilości (ok pól szklanki)wrzącej wody. Przykrywamy i po 10 minutach odcedzamy. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem,dodając po parę kropli przestudzonej kawy. Smarujemy kremem krążek andruta,układamy biszkopty,znowu przekładamy kremem,kładziemy jeszcze jedną warstwę biszkoptów i kremu.Całość nakrywamy andrutem.Boki smarujemy resztą kremu,starannie wygładzamy. Tort ozdabiamy odrobiną kremu i ziarenkami kawy. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
DOMOWY IRISH CREAM Składniki: 2 szklanki śmietanki kremówki 4 kostki czekolady 3-4 łyżeczki mocnego naparu z kawy 3 puszki mleka skondensowanego słodzonego łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 szklanki whisky Pół szklanki kremówki podgrzewamy.Rozpuszczamy w niej czekoladę i kawę. Miksujemy z resztą śmietanki i pozostałymi składnikami. Przelewamy do karafki.Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Koneserzy lubiący bardziej karmelowy smak, mogą jedną puszkę mleka skondensowanego zastąpić karmelem w puszce. Życzę przyjemnych doznań smakowych. I radosnego biesiadowania przy karafce.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
KAWOWA MINI TARTA Z MIGDAŁAMI. Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego,2 łyżki mocnego naparu z kawy,500 ml śmietany 30 %,6 żółtek,100 g cukru,50 g płatków migdałowych,kilka listków mięty do dekoracji Z ciasta francuskiego należy wykroić krążki wielkości foremek do zapiekania. Dno i boki foremek do tarty należy wyłożyć przygotowanym ciastem. Śmietanę podgrzewamy w rondelku do temperatury ok 40 stopni,dodajemy napar z kawy,cukier,żółtka.Miksujemy bardzo dokładnie.Ważne jest to,żeby śmietanki nie podgrzewać do wyższej temperatury,bo masa się zetnie.Do foremek z ciastem wlewamy masę,posypujemy migdałami i wstawiamy je na 15-20 minut do piekarnik nagrzanego do 200 stopni. Tarty ozdabiamy listkami mięty i częstujemy nimi gości.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
GRANITA KAWOWA. SKŁADNIKI:185 g cukru,1,5 łyżki kakao,1,25 l naparu mocnej kawy. Cukier i kakao wsypujemy do garnka,zalewamy 125 ml wody i podgrzewamy mieszając,aż cukier się rozpuści.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut,po czym zdejmujemy z ognia i dolewamy kawę. Płyn studzimy i wlewamy do płytkiego pojemnika,który wstawiamy do zamrażalnika.Kiedy częściowo zastygnie mieszamy go widelcem i ponownie wstawiamy do zamrażalnika. Zamarzniętą granitę ponownie rozdrabniamy widelcem.Podajemy w pucharkach. Deser możemy ozdobić bitą śmietaną. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Tort kawowy na zimno SKŁADNIKI: 50 dag biszkoptów DO NASĄCZENIA: 1/8 l przegotowanej wody 1 łyżka cukru 2 łyżeczki kawy Espresso Casa mielona 1 kieliszek rumu KREM: 50 dag masła 6 żółtek 30 dag cukru pudru ewentualnie kieliszek spirytusu 4 łyżeczki kawy Espresso Casa mielona 1 łyżka mleka 6 białek Do posypania 1 łyżeczka kawy ziarnistej Espresso Casa. WYKONANIE KREMU KAWOWEGO: Margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodawac kolejno żółtka, ewentualnie trochę alkoholu. Białka ubić na sztywną pianę i utrwalić resztą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy jajecznej, delikatnie wymieszać na puszysty krem. WYKONANIE CIASTA: Biszkopty skropić kawą i połamać na kawałki. Wyłożyć nimi ścisło dno tortownicy o średnicy 26-28 cm. Boki wyłożyć folią aluminiową. Przyktyć częścia kremu, a następnie układać na zmianę ciastka i masę. Zakończyć kremem, wyrównać powierzchnię i posypać zmieloną kawą.Tort wstawić do lodówki na min 3h do całkowitego stężenia. SMACZNEGO!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Deser warstwowy kawowo-czekoladowy DOLNA WARSTWA: 500ml mleka 3 łyzeczki kakao 4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki żelatyny Z podanych składników przyrządzić kakao. W gorącym rozpuścić żelatynę, schłodzić i wylać po równo do 4 pucharków. GÓRNA WARSTWA 200ml mleka 1 Śnieżka 400ml kawy Espresso Casa 2 łyżeczki żelatyny W gorącym Espresso rozpuścić żelatynę, ostudzić. Ubić Śnieżkę wg przepisu na opakowaniu. Stale ubijając, połączyć z kawą i wylać na pierwszą warstwę. Schłodzić w lodówce. Można udekorować startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Tiramisu w pucharkach SKŁADNIKI: 1 cukier waniliowy 4 żółtka 150g sera śmietankowego 500ml śmietany 30% 1 szkl. mocnej kawy Espresso Casa biszkopty (100g) 1 czekolada starta na tarce o drobnych oczkach WYKONANIE: Żółtka utrzec z cukrem i cukrem waniliowym, dodać serek. Śmietanę ubić, połączyć z masą jajeczno-serową. W pucharkach układać kolejno: biszkopty namoczone w kawie, część masy, tartą czekoladę, biszkopty namoczone w kawie, masę. Desery posypać czekoladą. Schłodzić w lodówce. SMACZNEGO!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Andruty z masą kawową 1 paczka kwadratowych lub okrągłych andrutów (wafli) MASA KAWOWA: 2 paczki herbatników (po 10 dag) 2 jajka 25dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki kawy Espresso Casa 2 łyżki mleka 25dag masła lub margaryny WYKONANIE: Herbatniki ułożyć na blasze i wstawic do piekarnika średnio nagrzanego by lekko się zarumieniły i były chrupiące. Rozgnieść wałkiem na stolnicy. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 jajku. Kawę rozmieszać z mlekiem na gęstą papkę i wymieszać z zmiażdżonymi harbatnikami. Do masy jajecznej dodać masę kawową. Przełożyć wafle. SMACZNEGO!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SUFLET MOKKA Składniki:3 łyżki cukru,40 g mąki,2 łyżki masła,180 ml mleka,1 łyżka mocnego naparu z kawy,100 g czekolady,4 jaja W rondelku rozpuszczamy masło,na którym podsmażmy na złocisty kolor mąkę.Dolewamy ostrożnie mleko,cały czas mieszając i gotujemy aż masa będzie gładka i gęsta.Przekładamy ją do miski,dodajemy 2 łyżki cukru,kawę,stopioną czekoladę oraz żółtka.Całość ubijamy. Białka ubijamy na sztywną masę i ostrożnie łączymy z masą.Na koniec powstałą masę przelewamy do żaroodpornych miseczek,wysmarowanych masłem i posypanych odrobiną cukru.Zapiekamy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe,pachnące suflety podajemy gościom posypane cukrem pudrem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Wspaniały przepis na: KAWĘ Z MIODEM 150 ml naparu z kawy 150 ml kakao zaparzonego w wodzie 1 łyżeczka miodu 1 łyżka rumu cukier do smaku plasterek świeżego imbiru Kawę i kakao wlewamy do garnuszka,dodajemy miód oraz imbir i całość przez chwilę gotujemy.Imbir usuwamy a do kawy dodajmy rum.Na koniec słodzimy według uznania. Zapewniam ten napój stawia na nogi nawet największych śpiochów.Dodaje skrzydeł.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...