KAWOWY CREME BRULEE.
400 ml słodkiej śmietanki 30 %,100 g cukru,1 łyżka kawy rozpuszczalnej,1 łyżeczka esencji waniliowej,5 żółtek
Śmietanę gotujemy z esencją waniliową.Żółtka roztrzepujemy około minuty.Ale nie do białości.Nie robimy kogla mogla.Do gorącej śmietany dodajemy kawę i mieszamy.Gorącą śmietaną zalewamy żółtka cały czas mieszając trzepaczką.Powstałą masę przecedzamy przez sito i przelewamy do małych,okrągłych naczynek żaroodpornych.Naczynka wstawiamy do głębokiej blachy wypełnionej gorącą wodą,do polowy wysokości naczyń.Całość wstawiamy na 40-50 minut do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczemy aż krem będzie twardy w środku.
|
|
Steki w kawowej skorupce
4 porcje
4 steki z rostbefu
oliwa z oliwek
Przeprawa;
łyżka drobno zmielonych ,uprażonych ziaren kawy Segafredo
2 łyżeczki soli morskiej
łyżeczka cukru brązowego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Przyprawy wymieszać.Steki posmarować oliwą,posypać równomiernie mieszanką przypraw,odstawić na 20 min.Grillować na grillu dwustrefowym 4-5 min.W tym czasie raz obrócić.Grillować następne 3 min przy zamkniętej pokrywie,raz obrócić.Zdjąć z ognia,odstawić na 3-5 min.Podawać ciepłe
Ostatnio edytowany 28 kwietnia 2012 r. o 19:50
|
|
Tort serowo-kawowy
Ciasto-5 jajek,100g cukru,szczypta soli,70 g mąki.50 g zagęstnika,łyżeczka proszku do pieczenia,30 g drobno mielonej kawy Emozini łyżeczka kakao,150 ml likieru kawowego
Krem-4 listki białej żelatyny,125 g ciasteczek migdałowych,60 ml likieru kawowego,3 żółtka,100g cukru,szczypta soli,125 g kakao,łyżka oleju orzechowego,500 g serka mascarpone
Ciasto-żółtka utrzeć z cukrem,solą na puszystą masę.Dodać mąkę z zagęstnikiem i proszkiem,kakao,kawę.Ubić białka dodać do masy.Upiec w tortownicy.Ostudzone przekroić na 3 placki,skropić likierem kawowym.
Krem-żelatynę namoczyć,ciastka pokruszyć i połączyć z likierem.Żółtka utrzeć z 50 g cukru i solą.Resztę cukru wymieszać z kakao,300 ml letniej wody,olejem Połową lukru posmarować dolny i środkowy blat.Żelatynę rozpuścić dodać do masy żółtkowej.wymieszać z mascarpone,dodać połowę pokruszonych ciasteczek,schłodzić ,aż żelatyna zacznie tężeć.Posmarować ciasto.Wierzch smarujemy masą kawową,posypać poruszonym ciasteczkami>Ozdobić według gustu
Ostatnio edytowany 28 kwietnia 2012 r. o 19:50
|
|
Kawowe czekoladki
1 gorzka czekolada
1 biała czekolada
2 łyżki kawy mielonej
50 ml kremówki
łyżka miodu
15 dag mlecznej czekolady
5 dag masła
ziarna kawy
Gorzką i białą czekoladę rozpuścić osobnych naczyniach,Przestudzić.Do białej czekolady dodać łyżkę kawy mielonej.Kremówkę wymieszać,z łyżką miodu i resztą kawy mielonej.Doprowadzić do wrzenia.Dodać mleczną czekoladę,masło.Dotować do połączenia składników.Do 10 małych foremek wlać po łyżeczce białej czekolady,do kolejnych 10 foremek po łyżeczce gorzkiej.Ostudzić.Dopełnić masą ze śmietany.Schłodzić.Wyjąć z foremek ,ozdobić ziarnami kawy
|
|
Piernik kawowy
3 szkl mąki
1 szkl cukru
łyżka masła
1 szkl mocnego naparu z kawy mielonej
4 jajka
1 szkl miodu
łyżeczka sody
przyprawa do piernika
Rozgrzać miód,dodać zaparzoną kawę,zagotować.Ostudzić.Żółtka utrzeć z cukrem,masłem.Stopniowo dodawać mąką wymieszaną z sodą,przyprawą do piernika.Nie przerywając ucierania dodać miód z kawą.Białka ubić dodać do masy.Upiec-ok 60 min.
Lukier;2 szkl cukru pudru,2 łyżki soku z cytryny,2 łyżki kawy rozpuszczalnej,łyżka wrzącej wody.Składniki połączyć,utrzeć.Polać ostudzone ciasto.
|
|
Steki wołowe z kawą
4 steki
2 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki oleju
łyżka czerwonego octu winnego
łyżka sosu Worcester
łyżka pieprzu
Sos;
125 ml keczupu
125 ml bulionu wolowego
4 łyżki mocnej kawy
łyżka sosu worcester
łyżeczka melasy
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
1/4 łyżeczki soli morskiej
Składniki sosu podgrzać 4 łyżkami wody.Gotować 5 min.Wymieszać olej,sos ,ocet,pieprz,sól.Marynatą posmarować steki ,odstawić na 20 min.Steki grillować na grillu dwustrefowym o wysokiej temperaturze-6 min przy zamkniętej pokrywie.Raz trzeba je obrócić.Dalej grillować w wysokiej temperaturze metodą pośrednia,aż steki będą gotowe ok 4 min.Obracając.Podawać ciepłe.
|
|
Mini torciki bezowe z kremem kawowym
Krem kawowy,
1 kost margaryna,
2 szt jajka,
6 łyżek cukier drobny,
2 łyżeczki kopiaste kawy Emozioni-mielona,
50 ml woda,
Beza,
4 szt białka,
250 gr cukier drobny,
szczypta Sól,
konfitura jagodowa
Krem;kawę Emozioni zaparzyć i schłodzić,jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ubijać tak długo aż cukier się rozpuści),margarynę utrzeć i małymi porcjami dodawać masę jajeczną cały czas ucierając.Do masy kremowej dodać zaparzoną kawę (całość z fusami)i wymieszać.
Beza;białka ubić na sztywno z szczyptą soli.Dodawać po łyżce cukru i ubijać do momentu kiedy cukier się rozpuści a białka będą białe ,lśniące i nie będą spadały z łyżek z miksera.Na papierze do pieczenia odrysować koła o średnicy około 10 cm - 14 szt.Za pomocą szprycy okręgami zapełniając szczelnie miejsce za miejscem wypełnić 7odrysowanych kół i 7 kół zrobić szprycą małe beziki jeden obok drugiego .
Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem do 160 st na 3 min i po tym czasie zmniejszyć na 90 st i suszymy przy lekko otwartych drzwiach około 1 godziny.Po tym czasie wyłączyć piec i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia piekarnika.
Na krążek z okręgów za pomocą szprycy nałożyć krem kawowy i na środek nałożyć 3 łyżeczki konfitury jagodowej.Przyłożyć drugą bezę z mini bezików lekko dociskając.
http://storage.doradcasmaku.pl/dynamic_image/f/f04f/ac7e/93ff/4cf9/691c/7690/906d/85ad/w800_h600_ma_bffffff.jpg
|
|
http://storage.doradcasmaku.pl/dynamic_image/7/7f94/f2b7/045f/1f83/c02f/7e2f/9d37/ad8f/w800_h600_ma_bffffff.jpg
Cappuccino z bitą śmietaną
Biszkopt kakaowy,
5 szt jajka,
5 łyżek cukier,
3 łyżki mąka pszenna,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
Krem,
1 kost margaryna,
0,5 l mleko,
3 łyżki mąka pszenna,
5 szt żółtka,
0,5 szkl cukier,
5 łyżek cappuccino orzechowe,
3 łyżki żelatyna,
bita śmietana,
0,5 l kremówka,
3 łyżki cukier puder,
3 łyżeczki żelatyna
Kawa mielona Espresso Casa do dekoracji
Biszkopt;Ubić na sztywno pianę z białek dodać cukier ,żółtka i ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao dodawać powoli do masy jajecznej cały czas mieszając (nie ubijać). Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Upiec w 160 st około 20 min. Krem; odlać pół szklanki mleka .Resztę mleka zagotować w pół szklance rozmieszać mąkę dodać do mleka.Żółtka zmiksować z cukrem dodać do mleka i całość zagotować.Do gorącego budyniu wlać rozmieszane w 1/4 szk wody cappuccino oraz rozmieszaną w 1/4 szk ciepłej wody żelatynę.Dokładnie wymieszać i odłożyć w chłodne miejsce do przestudzenia.Margarynę utrzeć ,dodawać małymi porcjami zimną masę i ucierać do uzyskania gładkiego kremu.Wyłożyć krem na biszkopt.Bita śmietana;zimna kremówkę ubić z cukrem pudrem ,dodać namoczoną i rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę,zmiksować.Bitą śmietanę wyłożyć na kremie.Ciasto posypać całe kawą lub zrobić fantazyjne wzorki.
|
|
Tiramisu z śmietaną w pucharkach
250 gr ser mascarpone,
150 ml kremówka,
50 gr cukier puder,
100 gr biszkopty podłużne,
1 filiżanka mocnego naparu z kawy Espresso Classico
50 gr likier amaretto,
do posypania kakao
Ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Serek wymieszać z cukrem pudrem i stopniowo dodawać ubitą kremówkę i powoli mieszać drewniana łyżką. Biszkopty nasączyć w kawie wymieszanej z likierem.Nakładamy na przemian do pucharków masę i biszkopty.Kończymy masą. Wstawić na kilka godzin do lodówki.Przed podaniem dokładamy suchy biszkopt i sypiemy przez sitko kakao.
http://storage.doradcasmaku.pl/dynamic_image/4/4b3d/6036/42d7/dd02/bd5f/3310/ee28/570f/w800_h600_ma_bffffff.jpg
|
|
Tort Pavlova z kremem kawowym i gruszkami
krem kawowy,
1 kost margaryna,
2 szt jajka,
6 łyżek cukier,
2 łyżeczki kopiaste kawy Espresso Casa,
50 ml woda,
beza,
4 szt białka,
250 gr cukier drobny,
szczypta soli,
1 szt gruszki w puszce,
do dekoracji wiśnie
Beza;białka ubić na sztywno z szczyptą soli.Dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać do momentu kiedy cukier się rozpuści a białka będą białe ,lśniące i nie będą spadały z łyżek z miksera.Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy około 25 cm.Za pomocą szprycy okręgami zapełniając szczelnie miejsce za miejscem wypełnić odrysowane koło.Koła musimy zrobić dwa.Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem do 160 st na 3 min i po tym czasie zmniejszyć na 90 st i suszymy przy lekko otwartych drzwiach około 1 godziny.Po tym czasie wyłączyć piec i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia piekarnika.Krem;kawę zaparzyć gorącą wodą i schłodzić,jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ubijać tak długo aż cukier się rozpuści),margarynę utrzeć i małymi porcjami dodawać masę jajeczną cały czas ucierając.Na końcu dodać zaparzoną kawę (całość z fusami)i wymieszać.Na pierwszy krążek bezy rozłożyć 2/3 kremu kawowego i pokrojone w kostkę 3 -4 połówki gruszki.Przyłożyć drugą bezę lekko dociskając.Górę udekorować pozostałym kremem.Górę tortu udekorować kawałkami gruszki i wiśniami.Przed podaniem trzymać w chłodnym miejscu.
http://storage.doradcasmaku.pl/dynamic_image/1/1ba7/0ccb/7205/b45b/b2a6/9f59/1b80/f76a/w800_h600_ma_bffffff.jpg
|
|
Tort Pavlova z kremem kawowym i gruszkami
krem kawowy,
1 kost margaryna,
2 szt jajka,
6 łyżek cukier,
2 łyżeczki kopiaste kawy Espresso Casa,
50 ml woda,
beza,
4 szt białka,
250 gr cukier drobny,
szczypta soli,
1 szt gruszki w puszce,
do dekoracji wiśnie
Beza;białka ubić na sztywno z szczyptą soli.Dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać do momentu kiedy cukier się rozpuści a białka będą białe ,lśniące i nie będą spadały z łyżek z miksera.Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy około 25 cm.Za pomocą szprycy okręgami zapełniając szczelnie miejsce za miejscem wypełnić odrysowane koło.Koła musimy zrobić dwa.Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem do 160 st na 3 min i po tym czasie zmniejszyć na 90 st i suszymy przy lekko otwartych drzwiach około 1 godziny.Po tym czasie wyłączyć piec i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia piekarnika.Krem;kawę zaparzyć gorącą wodą i schłodzić,jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ubijać tak długo aż cukier się rozpuści),margarynę utrzeć i małymi porcjami dodawać masę jajeczną cały czas ucierając.Na końcu dodać zaparzoną kawę (całość z fusami)i wymieszać.Na pierwszy krążek bezy rozłożyć 2/3 kremu kawowego i pokrojone w kostkę 3 -4 połówki gruszki.Przyłożyć drugą bezę lekko dociskając.Górę udekorować pozostałym kremem.Górę tortu udekorować kawałkami gruszki i wiśniami.Przed podaniem trzymać w chłodnym miejscu.
http://storage.doradcasmaku.pl/dynamic_image/1/1ba7/0ccb/7205/b45b/b2a6/9f59/1b80/f76a/w800_h600_ma_bffffff.jpg
|
|
http://storage.doradcasmaku.pl/dynamic_image/5/5e77/4ba5/c931/e4f9/5e76/e719/78d0/8890/w800_h600_ma_bffffff.jpg
Kawa mrożona
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal
0,5 l wody
3 łyżki cukier puder,
0,5 l kremówka,
2 lody śnieżka śmietankowe
sos czekoladowy do polania
Kawę zalać przegotowaną wodą ,posłodzić(jeżeli ktoś pije gorzką to nie słodzimy)i bardzo dobrze schłodzć . Rozlać do szklanek, ubić zimną kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.Na kawę położyć dwie łyżki bitej śmietany, pół kostki loda śnieżką, przykryć bitą śmietaną, polać sosem czekoladowym i smacznego.
|
|
Zgodnie z tradycją baby podajemy na Wielkanoc, ale myślę, że ta sprawdzi się również poza świętami, trochę przypomina piernik.
Składniki na foremkę babkową ok. 21 cm:
- 70 g miękkiego masła roślinnego;
- 200 g cukru;
- 1 łyżeczka sody;
- 150 ml mleka;
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej;
- 300 g mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 2 jajka;
- 100 ml płynnego miodu;
- ok. 100-150 g posiekanych orzechów włoskich;
- polewa czekoladowa.
Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem na masę. Do drugiej miski wlać ciepłe mleko, wsypać sodę i kawę. Dokładnie wymieszać. W trzeciej misce wymieszać przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Do ucieranej masy dodawać po jednym jajku i na zmianę mikstury z obu misek. Na końcu dodać miód i orzechy. Wlać do foremki babkowej i piec w nagrzanym piekarniku w 180°C ok. 30-40 minut. Po ostudzeniu polać polewą i dowolnie udekorować.
Podpatrzone na blogu In my coffe kitchen.
kasiek.k@o2.pl
http://magielkuchenny.pl/_files/Gallery/ba/bk/babka-kawowa-z-orzechami-2_mi.jpg
|
|
LODY KAWOWE
Nadal upał i ciągle mamy smak na coś orzeźwiającego i chłodzącego. Polecam więc lody, wybrałam smak kawowy bo jakoś ostatnio u nas kawowo się zrobiło...
Składniki na ok. 0,5 l lodów
- 450 g gęstej, kwaśnej śmietany;
- 450 g gęstego jogurtu naturalnego;
- 1/3 szkl. cukru trzcinowego;
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal, rozpuszczone w odrobinie wody;
- 1 łyżeczka kawy mielonej Segafredo.
Przygotowanie
Wszystkie składniki połączyć ze sobą na jednolitą masę. Przelać ją do pojemnika, włożyć do zamrażarki i mieszać masę co godzinę, przez ok. 4-5 godzin. Do masy można dodać również odrobinę posiekanej mięty. Gdy masa swoją konsystencją będzie już przypominać lody - całość jest gotowa.
Przepis podpatrzony na blogu justmydelicious z moimi zmianami. Zdecydowałam się na ten przepis ponieważ zgodnie z nim do przygotowania tych lodów nie używamy surowych żółtek.
http://magielkuchenny.pl/_files/Gallery/lo/dy/lody-kawowe-2_mi.jpg
Ostatnio edytowany 3 maja 2012 r. o 23:26
|
|
KAWA FRAPPE – MROŻONA KAWA PO GRECKU
Kawa doskonała na upalne dni. To taki kawowy zastrzyk energii – orzeźwienie gwarantowane :)
Jest idealna nie tylko dla wielbicieli kawy. Przetestowałam to na rodzinie i przyjaciołach. Wszystkim bardzo smakowała i będą taką przygotowywać w swoich domach.
Składniki i przygotowanie
Do wysokiego naczynia wsypać kawę rozpuszczalną Cafe Mag Specjal ok. łyżki na osobę, dodać cukier - mniej więcej tyle co kawy i tyle zimnej wody, by zakryła sypkie składniki.
Mieszankę ubijać mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, sztywnej piany.
Następnie pianę przełożyć do szklanki/szklanek i delikatnie wlać do niej zimne mleko lub zimną wodę ewentualnie zimne mleko z wodą w zależności na jaką kawę mamy ochotę.
Podawać od razu po przygotowaniu, w szklankach z kostkami lodu (lód można pominąć).
Polecam lód o smaku kawy, przygotowany w domu.
http://magielkuchenny.pl/_files/Gallery/ka/wa/kawa-frappe-2_mi.jpg
|
|
Udka kurczaka z kawą
http://4.bp.blogspot.com/-ZjFX-h3gQ6g/T6O4of_NRNI/AAAAAAAAT4g/tul7hA0tRyg/s400/DSCN6375.JPG
składniki: 2 duże udka z kurczaka
2 łyżeczki kawy Segafredo INTERMEZZO, zmielonej
2 gwiazdki anyżu
kawałek kory cynamonu - ok.5 cm
1/2 łyżeczki przyprawy ognistej
1/2 łyżeczki przyprawy kofte bahari
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
kilka łyżek śmietanki kremówki 36 %
sposób przygotowania: udka dokładnie opłukałam, osuszyłam, nacięłam w kilku miejscach ostrym nożem. Natarłam solą, przyprawą ognistą i kofte bahari, odłożyłam na ok. 30 minut. Do rondelka wsypałam mieloną kawę, dodałam anyż, cynamon i miód, wlałam ok. 1/2 szkl. zimnej wody i na malusieńkim ogniu gotowałam 5 minut - wywar zostawiłam do wystudzenia a potem przecedziłam dokładnie. Udka włożyłam do foliowego woreczka i zalałam zimną kawą - woreczek dokładnie zawiązałam starając się usunąć ze środka jak najwięcej powietrza. Na wszelki wypadek woreczek położyłam w głębokim talerza - jeśli coś pęknie albo będzie jakaś nieszczelność to marynata nie zachlapie lodówki, do której odstawiłam udka na całą noc. Następnego dnia udka wyjęłam i ułożyłam w naczyniu do pieczenia - wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam ok. 45 minut polewając marynatą - jeśli mięso zanadto będzie się rumieniło przykryć je kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu zlałam sos przez sitko, zebrałam większość tłuszczu z powierzchni a resztę podgrzewałam w rondelku żeby go nieco zredukować. Dolałam śmietankę i doprawiłam do smaku odrobinką miodu - po prostu trzeba spróbować. Podałam z ryżem basmati i marchewką.
Ostatnio edytowany 4 maja 2012 r. o 18:12
|
|
Galaretka z kawą
2 szklanki bardzo mocnej kawy Segafredo
6 goździków
2 filiżanki cukru
laska wanilii
2 łyżki żelatyny
20 dag uprażonych migdałów
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,gdy napęcznieje zagotować.Zaparzyć kawę ,dodać do niej korzenie,odstawić na 15 min.Przecedzić dodać cukier,żelatynę,wymieszać.Dodać posiekane migdały.Wlać do foremki schłodzić-ok 2 dodz.
|
|
Petites truffes
1 szkl słodzonego mleka kondensowanego
2 łyżki masła
1 filiżanka mocnej kawy Segafredo słodzonej
łyżka startej czekolady
2 łyżki rumu lub brandy
W kąpieli wodnej rozpuścić mleko,masło,czekoladę,kawę,mieszać aż powstanie jednolita gładka masa.Ostudzić.Dodać alkohol.Formować małe kulki,obtaczać je w posiekanych orzechach lub migdałach
|
|
Krajanka orzechowa
5 jajek
20 dag cukru
50 dag orzechów włoskich lub arachidowych
łyżka kawy rozpuszczanej- dowolna
15 dag masła
cukier puder orzechy do ozdoby
Orzechy drobno posiekać.Żółtka utrzeć z cukrem.Masło stopić,wymieszać z kawą,orzechami,masą żółtkową.Białka ubić ze szczyptą soli dodać do masy.Masę wyłożyć na prostokątną blachę posypaną mąką.Upiec w temp-180 stopni.Posypać cukrem pudrem,pokroić na kwadraciki.Przybrać orzechami
|
|
BRĄZOWE NALEŚNIKI.
1i 1/2 szklanki mąki
2 jajka,
2 szklanki mleka,
3 łyżki masła,
1 łyżka oleju,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki kawy Segafredo Zaneti Espresso classico,
1 łyżka kakao,
szczypta soli,
brzoskwinie lub morele z puszki,
bita śmietana,
Wykonanie: Kawę parzymy w małej ilości wody a kiedy naciągnie przecedzamy i słodzimy,
Mąkę przesiać dodać kakao i szczyptę soli,wymieszać.
Jajka rozbić i połączyć z mąką.
Masło roztopić, ostudzić waz z mlekiem i olejem stopniowo dodawać do ciasta, ciągle mieszając,(można dodać 1 szklankę mleka i 1 wody). na końcu dodać napar z kawy, wymieszać. Masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany.. Rozgrzać patelnię i usmażyć cienkie naleśniki. Złożyć w chusteczkę, wypełnić bitą śmietaną i owocami. PYCHA!
|
Strona 3 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|