Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Jak zrobić dobrą golonkę po lubelsku?

Utworzony przez Użytkownik niezarejestrowany, 17 lipca 2016 r. o 12:04 Powrót do artykułu
Obleśne zdjęcie,wyglada jak penis
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Od kiedy to penis jest obleśny? Ossa penis u ludzi nie występuje. Gdzie ty takie kostne penisy widziałaś?
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
zapraszamy na najlepszą golonkę po tej stronie wieprza
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Mój przepis na golonkę: 4 przednie golonki zamarynować na min 5 dni ( marynata: marchew, pietruszka, seler, liść laurowy, ziele angielskie, owoc jałowca, sos sojowy - ciemny słodki, 1 op. soli peklowej, 4 łyżki cukru. Warzywa najlepiej zetrzeć na tarce, przyprawy utrzeć w moździerzu lub rozgnieść. Można też dodać czosnek surowy - posiekany nie zgnieciony bo sfermentuje) Dokładnie nacieramy marynatą, masujemy golonki min. raz dziennie. Po 5 dniach golonki gotujemy ok 2 godziny (pewnie zapytacie po co w takim razie sól peklowa - próbowałem taki i tak i z solą lepsze) z całą marynatą + 0,5 litra ciemnego piwa. Następnie blachę wykładamy kiszoną kapustą na nią układamy plastry (cieniutkie) słoniny a na słonine golonkę tak żeby stała ( cienkim do góry ) Na górę golonki nakładamy kołnierzyki z foli aluminiowej ( zapobiega przypaleniu ) nie owijamy golonki całej folią. na sód wylewamy ( do kapusty) piwo jasne. Pieczemy 1,5 - 2 godziny w temp. 230-240 st. ( każdy piekarnik inny) Na 20 min przed końcem zdejmujemy kołnierzyki z folii ( skórka nam się zarumieni i zrobi chrupka ). Dla lepszej chrupkości na 5 min przed końcem mozna smarowac marynatą ( piwo, miód, sos sojowy ) - nie smarować za wcześnie bo szybko karmelizuje. A i na 20 min przed końcem można włączy termoobieg. Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
"ziół i warzyw hodowanych" To nie lepiej uprawiać?
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...