Zielone pomidory tak jak i zielone ziemniaki zawierają alkaloid zwany solaniną, wpływ temperatury powoduje częściową redukcję jej toksyczności, jednak spożycie dzienne takiego produktu nie powinno przekraczać więcej niż 150g w innym wypadku mogą wystąpić nudności.
|
|
Dzięki za cenną uwagę:
|
|
W nawiązaniu do postu o solaninie, na stronach Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego znalazłem taką informację:
"Solanina jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego plasterki zielonych pomidorów przed użyciem należy obgotować (blanszować). Znaczna część tego związku przejdzie wtedy do wody, ale niestety i tak sporo jej pozostanie. Z tego też względu potrawy z zielonych pomidorów powinny być jedzone z umiarem".
Pozdrowienia:)
|
|
Robię zawsze na jesieni dżem z zielonych pomidorów z podatkiem skórki pomarańczowej.Robię to tak;do szerokiego rondla wrzucam pokrojone w plasterki pomidory.Nakrywam pokrywką ,by szybko puściły sok.Potem troszkę odcedzam,bo ta woda nie jest potrzebna w nadmiarze.Dokładam skórkę i pokrojoną pomarańczę i wysmażam,a na koniec dodaję cukier ok.25 dkg na kilogram pomidorków.PYCHA .POLECAM TEN PROSTY PRZEPIS.
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|