Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Konkurs: Podaj przepis na polędwiczki, wygraj nagrodę

Utworzony przez dosia, 23 marca 2012 o 07:35
Polędwiczki w sosie egzotycznym Sos do poledwiczek-składniki: Puszka brzoskwiń, 8-10 rodzynek, 1 cebulka(w kosteczkę) 2 łyżki karmelu, sos sojowo-grzybowy Tao-Tao-2 łyżki, 2-3 łyżki śmietany 9%,1 łyżka mąki przyprawy 2 polędwiczki kroimy w plastry,rozgniatamy lekko dłonią,posypujemy przyprawami(bez soli!!!!)-zostawiamy na pół godziny. Przygotowanie sosu Na sosie sojowo grzybowymi i karmelu dusimy cebulkę,rodzynki i brzoskwinie pokrojone w kostkę,dodajemy sok z brzoskwiń,przeduszamy przez chwilę,dolewamy 1/2 szklanki wody,przegotowujemy wywarek,dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką-zaprawiamy i dosmaczamy przyprawami. Obsmażamy plastry polędwiczek(po 2 minutki każdą ze stron)na złoty kolor. Wrzucamy je do sosu-dusimy razem 5 minut i podajemy.Najlepiej smakują z kluskami śląskimi,ale do ziemniaków również pasują
0
Polędwiczki w sosie jeżynowym Składniki: 80 dag polędwiczek wieprzowych, 20 dag jeżyn, 10 cebulek dymek, 1 szklanka bulionu jarzynowego, 3 łyżki oleju, 3 łyżki winiaku, sól, pieprz, 3 łyżki posiekanego tymianku, 1 łyżka jasnej zasmażki, 1łyżeczka cukru Przyrządzanie: Dymki obrać, przepołowić. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć polędwiczki. Następnie dodać cebulę dymkę, zeszklić. Dodać 1/4 bulionu i 2 łyżki tymianku, przykryć i dusić 15 minut. Mięso wyjąć, pokroić w plastry. Pozostały bulion i winiak wlać do sosu, dodać zasmażkę, zagotować. Jeżyny umyć, dodać do sosu. Na koniec doprawić solą, pieprzem, cukrem i pozostałym tymiankiem. Podawać do mięsa.
0
2 sztuki polędwiczek wieprzowych, 3 ząbki czosnku, 3/4 szklanki śmietany, 3 łyżki musztardy francuskiej, oliwa z oliwek, pół szklanki wina półwytrawnego, 1 opakowanie ciasta francuskiego, vegetta, 1-2 sztuki cebuli, 1 jajko, majeranek, bazylia, sól, pieprz. Polędwiczki opłukać i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pokroić na plastry i lekko zbić. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć mięso, następnie dodać posiekany czosnek, cebulę, sól, pieprz, vegettę, majeranek, bazylię. Dusić około 10 minut na małym ogiu. Gdy mięso będzie już prawie gotowe wlać na patelnię śmietanę, musztardę i wino, dusić około 5 minut. Następnie wyłożyć na talerz i po wystygnięciu rozwijamy ciasto francuskie, wykładamy na nie plasterki cebuli i zawijamy w nie mięso. Zalepiamy końce ciasta. Całośc lekko naciąć i posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 30-40 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i poląć sosem w którym wcześniej było smażone mięso.
0
Kochamy ten przepis i moi goście również!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Polędwiczki są mieciutkie a sosik słosziutki pycha najlepiej podawać z leniwymi Składniki: 1/2 kg polędwiczek wieprzowych 20 dag wędzonego boczku garść rodzynek 1 cebula 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki Sposób przyrządzania: Polędwiczki pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju na rumiano, przełożyć do garnka. Na reszcie oleju podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę, dodać do polędwiczek. Zalać wodą, dodać rodzynki, dusić do miękkości. Pod koniec duszenia zrobić z cukru karmel. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż się lekko zabrązowi, dodać trochę sosu z duszenia i dodać do garnka z mięsem. Na koniec zrobić zasmażkę z mąki i masła, dodać do mięsa. Najlepiej podawać z kładzionymi kluseczkami i surówką z czerwonej kapusty. milutka204@wp.pl Anna Wydra
0
Polędwiczki wieprzowe w chrupiącej skorupce składniki 2 polędwiczki wieprzowe - około pół kilograma dwie łyżki ostrej musztardy jedna średniej wielkości cebula miąższ z dwóch bułek sól czarny pieprz tymianek rozmaryn pół kostki masła sok z połowy cytryny łyżka oliwy natki pietruszki Polędwiczki obsmażamy na łyżce oliwy i łyżce masła. Przyrumienione mięsko posolić i popieprzyć. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę Do patelni, na której obsmażaliśmy mięso dodajemy dwie czubate łyżki masła, doprowadzamy do spienienia i w tym momencie wrzucamy cebulę. Cebulę smażę kilka chwil aby zeszklić, w gotującym się maśle cały czas mieszając Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy dokładnie rozdrobniony miąższ z bułek - dodajemy go tyle, by całość nie była zbyt sucha - masa ma być wilgotna aby dała się swobodnie formować. Masę doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem Na mięso nakładamy dość grubą warstwę musztardy. Na musztardę nakładamy warstwę nadzienia. Tak przygotowane mięso układamy w wysmarowanym masłem naczyniu i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (jeśli polędwiczki są grube to ciut dłużej) (pod przykryciem, ostatnie 10 min zdejmujemy przykrycie) Kiedy skorupka pięknie zbrązowieje - znak iż potrawa gotowa. sos: na patelni rozgrzewam pozostałe masło. Kiedy się spieni, dodaję sok z cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki. Patelnie trzymamy jeszcze na ogniu kilkanaście sekund. Sos jest gotowy Mięso kroimy na plastry o grubości około 1 cm i układamy na talerzu i polewamy sosem. Do tej potrawy idealnym dodatkiem są pieczone ziemniaki i sałata z sosem vinegrette.
0
Polędwiczki a'la Wellington Składniki: Dwie dorodne polędwiczki wieprzowe, 30 dag pieczarek, 1 duża cebula, ząbek czosnku, opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1 jajko, 5 łyżek oleju, sól, pieprz. Do dzieła: Polędwiczki oprószamy solą i pieprzem. Następnie na rozgrzanym oleju obsmażamy po 2-3 minuty na każdej stronie (jeśli ktoś woli wersję "krwistą" to można trzymać na patelni odrobinę krócej). Odstawić do ostygnięcia. Następnie polędwiczki podzielić na dwie równe części. Na patelnię od razu wrzucić pokrojoną w piórka cebulę a chwilę później pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki. Całość przyrumieniamy i odstawiamy do ostygnięcia. Płat ciasta franuskiego podsypać nieco mąką (żeby nie przykleił się do blatu). Podzielić na cztery kwadraty. Na każdy z płatów ciasta dajemy nieco masy pieczarkowo-cebulowej, a następnie kładziemy porcję polędwiczki. Całość zawinąć w zwięzły "bochenek". Z nadmiaru ciasta wyciąć radełkiem cieniutkie paseczki i zrobić z nich na wierzchu sympatyczną krateczkę. Każde z zawiniątek posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć w wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszce. Piec 25 min w temp. 200 stopni (z moich doświadczeń wynika, że ciasto franuskie lepiej piecze się w nieco wyższej niż 180 stopni temperaturze). Pozdrawiam.
0
Idzie wiosna więc czas grilla: Polendwiczki marynowane w piwie i miodzie: Polędwiczki pospujemy majerankiem i większą szczyptą ostergo chilli. Nacieramy oliwą z oliwek oraz musztardą rosyjską. Do garnka wlewamy piwo i dodajemy 3 łyżki stołowe miodu, podgrzewamy i zalewamy polędwiczki. Po ostygnięciu piwa wstawiamy w miseczce pod przykryciem do lodówki na min. 6h a najepiej 24h. Pieczemy na grillu lub patelni grilowej. Polecam lekko krwiste.
0
Polędwiczki w sosie śmietanowym. 1.Polędwiczkę należy pokroić w plastry, roztłucz lekko dłonią, osolić, popieprzyć. 2.Jak odparuje woda z polędwiczki dodać trochę tłuszczu podsmażyć, następnie dodać cebulkę porojoną w talarki. 3.Wlać wodę tak, aby przykryła polędwiczki i dodać ziele angielskie i liść laurowy dusić ok 30 min. 4.Na koniec dodajemy gęstą śmietane i koperek. 5. Smacznego
0
Polędwiczki wieprzowe duszone w czerwonym winie, z gruszkami w konfekcji miodowej. Składniki: polędwiczki wieprzowe 500 g, 2 gruszki, 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego, 2 łyżki miody, gozdziki, czerwona ostra papryka,cebula, 1 łyżka mąki,sól, pieprz,majerek lub kminek,tłuszcz.Przygotowanie: umyte i osuszone polędwiczki obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor w głębokim rondlu, posypać majerankiem lub kminkiem, wlać wino i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości od 40-60 minut, wyparowany sos uzupełniać winem. Na kwadrans przed końcem duszenia dodać pokrojoną w piórka cebulę.W między czasie obraną i pokrojone gruszki bez nasion, naszpikować gozdzikami,obtoczyć w miodzie i papryce, obsmażyć delikatnie na maśle i dodać na sam koniec do sosu z polędwiczkami.Nakryć rondel na 10 minut,aż gruszki przejdą smakiem sosu lub podawać w postaci skarmelizowanej jako dodatek do polędwiczek.
0
Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim, z wyrazistym sosem musztardowym Zasmakują każdemu! Bez względu na wiek, płeć, upodobania. Co prawda, należy zacząć je przygotowywać dzień wcześniej, ale smak wynagrodzi nasz trud. Smacznego! Polędwiczki w cieście: [*]Opakowanie gotowego ciasta francuskiego [*]Ok. ½ kg polędwiczek [*]Łyżka musztardy francuskiej [*]Świeżo zmielony czarny pieprz Polędwiczkę płuczemy, suszymy, nacieramy musztardą i pieprzem. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień na niewielkiej ilości oliwy obsmażamy, przykrywamy pokrywką i dusimy kwadrans. Płat ciasta francuskiego dzielimy na mniejsze kawałki (np radełkiem, wtedy otrzymamy ładne, karbowane brzegi) i zawijamy w nie polędwiczki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200st) i pieczemy aż ciasto nabierze ładnego koloru. Sos: [*]Małe opakowanie śmietany kwaśnej 18% [*]3 łyżki musztardy francuskiej [*]1 łyżka oliwy [*]sól [*]Pieprz można posypać zieleninką. Na patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy, doprawiamy. Po kilku minutach duszenia sos zgęstnieje. Na talerzu układamy polędwiczki w cieście, obok nakładamy porcję sosu i surówkę. dzismamochotena@onet.eu
0
Polędwiczki wieprzowe w sosie słodko kwaśnym Polędwiczki kroję w plastry dwu centymetrowe - można grubiej w zależności od upodobań. Następnie trochę posolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Do polędwiczek robimy marynatę z trzech łyżek musztardy, trzech łyżek miodu. Marynatę doprawiamy dużą ilością tymianku, majeranku, ostrej papryki i odrobiny rozmarynu - rewelacyjnie do tego nadają się wysokiej klasy przyprawy firmy Prymat;). Marynatę należy dobrze wymieszać. Następnie tak przyrządzoną marynatę mieszamy z polędwiczkami, tak by wszędzie dobrze dotarła. Odstawiamy do lodówki na 15 - 30 minut(osobiście wstawiam je rano przed pracą do lodówki i po pracy smażę - im dłużej polędwiczki pozostają w marynacie tym intensywniejszyy jest ich słodko kwaśny smak). Polędwiczki smażymy na oliwie z oliwek na dużym ogniu do zarumienienai. Polędwiczki podaje z puree ziemniaczanym i klasyczną surówką z kapusty kiszonej. Całość jest bardzo smaczna - pisząc ten przepis zgłodniałem i jutro robię polędwiczki według wskazanego przepisu:) Gdyby mój przepis spodobał się szanownej Komisji proszę o kontakt na squark@interia.pl
0
polędwiczkę nacieramy przyprawami oprócz soli ja daję odrobinę ostrej musztardy i słodkiej papryki ,obsmażam z obu stron na klarowanym maśle,kroję w plastry potem w paski szykuję miskę różnych sałat dodaję pomidorki koktajlowe,czerwoną cebulę, zielonego ogórka,paprykę,wszystko zalewam sosem francuskim.pycha, polecam a składniki można mieszać dowolnie co kto lubi.
0
Z racji zbliżającego się okresu grilowego proponuję Państru rewelacyjny przepis-znakomite polędwiczki z grila, które nie wymagają zbyt długiego czasu rzygotowania. Ostro-słodkie Polędwiczki z grila ok.1 kg polędwiczek składniki do marynaty: 1/3 szklanki soku z cytryny 1/3 szklanki soku ze słodkich pomarańczy drobno pokrojona papryczka chilli rozgniecione 2 ząbki czosnku łyżeczka pieprzu mielonego łyżeczka startego imbiru łyżka miodu sól (ewentualnie przypraca Maggi) Składniki marynaty dokładnie mieszamy, następnie zalewamy nią pokrojone polędwiczki(sześciany ok 2 cm). Odstawiamy do zamarynowania najlepiej na całą noc. Przed grilowaniem odsączamy polędwiczki z marynaty i nabijamy na patyczki szaszłykowe wczesniej moczone w wodzie (nie spalą się podczas grilowania). Ja między kawałkami polędwiczek wkładam warzywa (papryka, cebula pieczarki). Pieczemy ok 10 min na rozgrzanym grilu oczywiście obracając co 2-3 minuty.
0
polędwiczkę nacieramy przyprawami oprócz soli ja daję odrobinę ostrej musztardy i słodkiej papryki ,obsmażam z obu stron na klarowanym maśle,kroję w plastry potem w paski szykuję miskę różnych sałat dodaję pomidorki koktajlowe,czerwoną cebulę, zielonego ogórka,paprykę,wszystko zalewam sosem francuskim.pycha, polecam a składniki można mies zać dowolnie co kto lubi. agnieszkakisiak@op.pl
0
Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym SKŁADNIKI: 200g polędwiczek , 100 g sera sera pleśniowego, 35 ml oleju, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz Sos: 400 g kurek ,½ l śmietanki 36%, 1,5 cebuli, sól, pieprz, przyprawa typu warzywko, 50 ml wina białego wytrawnego,50 g masła Polędwiczki posypujemy solą, pieprzem i ziołami.Smażymy je na rozgrzanym oleju przez ok. 25 min, podlewając niewielką ilością wody, pod koniec smażenia dodajemy wino i dusimy pod przykryciem ok. 5 min.Osobno rozpuszczamy masło i dodajemy grzyby, pokrojoną w kostkę cebulę oraz zioła i smażymy ok. 10 min. Następnie dodajemy sos powstały podczas duszenia polędwiczek, śmietankę, starty ser . Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Mięso polewamy sosem .
0
okapi999@wp.pl
0
Dwie polędwiczki obsmażyć na ostrym ogniu posypac solą i pieprz, nastepnie pieć w naczyniu żaroodpornym 1kg=1godzina pieczenia. Studzimy w lodówce , na drugi dzień kroimy w bardzo cienkie paski. SOS 1/2 szkl. majonezu 1 puszka tuńczyka w oleju (odsączyć) lekko i zmiksować 1/2 słoiczka kapary ( odsączyć ) i zmiksować sól, pieprz, sok z cytryny Na półmisek układamy polędwiczki i polewamy sosem Pychota
0
aga410@konto.pl
0
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W PIECZARKACH SKŁADNIKI: 3 POLĘDWICZKI WIEPRZOWE 200 G PIECZAREK PÓŁ PAPRYKI ŚREDNIEJ CZERWONEJ I PÓŁ ŻÓŁTEJ MAŁY POR WYWAR MIĘSNO-WARZYWNY OLIWA Z OLIWEK ŚMIETANA 3 ŁYŻKI 18% PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, KMINEK PRZYGOTOWANIE: POLĘDWICZKI POKROIĆ NA PLASTRY, GRUBOŚĆ OKOŁO 3 CM. LEKKO ROZBIĆ TŁUCZKIEM, DOPRAWIĆ PIEPRZEM I SOLĄ. DELIKATNIE PODSMAŻYĆ OBIE STRONY. PIECZARKI I PORA POKROIĆ W PLASTRY, PAPRYKĘ W KOSTKĘ. DO GOTOWEGO WYWARU DODAWAĆ WARZYWA I PODSMAŻONE POLĘDWICZKI. GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU POD PRZYKRYCIEM OKOŁO 40 MINUT. NA KONIEC DODAĆ 3 ŁYZKI ŚMIETANY, DOPRAWIĆ. edy.cz@op.pl
0
POLĘDWICZKI ZAWIJANE W BOCZKU SKŁADNIKI: całe polędwiczki wieprzowe (1 wystarczy na 2-3 osoby) kilkanaście plastrów wędzonego boczku sos sojowy curry, pieprz oliwa Polędwiczki kroimy na medaliony o grubości odpowiadającej wysokości plastrów boczku (ok.4-5cm)-na 1 osobę wystarczą 2 medaliony, przekładamy do miseczki lub talerza i doprawione curry i pieprzem oraz sosem sojowym marynujemy ok. 1 godzinę. Po zamarynowaniu, każdy medalion owijamy plastrem wędzonego boczku (dobry jest niezbyt trłusty, a plastry jak najdłuższe, aby ich nie "sztukować" przy owijaniu polędwiczek). Tak przygotowane polędwiczki podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej oliwie na patelni, zaczynając tą stroną do dołu, gdzie kończy się plaster boczku (wtedy nie trzeba spinać mięsa wykałaczkami ani obwiązywać nitką). Podsmażone "zawijańce" przekładamy do blaszki, podlewamy tłuszczem ze smażenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut (w zależności od grubości medalionów), sprawdzając stan upieczenia. Polędwiczki zawijane w boczku najlepiej smakują z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i bukietem warzyw (marchew, brokuły, kukurydza, papryka itp.) duszonych na patelni. SMACZNEGO
0
Strona 1 z 4

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.