"Flaki" z boczniaka doprawione Vegetą
Składniki :
500 g boczniaków, włoszczyzna, mięso z kurczaka może być korpus, 1 cebula
przyprawa typu "Vegeta", przyprawa do zup, ziele angielskie, listek laurowy
pieprz , sól , imbir , gałka muszkatołowa , majeranek
1 łyżka masła, 1 łyżka mąki
Mięso drobiowe zalać niewielką ilością zimnej wody, dodać ziele angielskie i listek laurowy oraz 2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta. Zagotować, dodać obraną włoszczyznę i cebulę. Ugotować wywar. Boczniaki umyć, pokroić w paski w poprzek blaszek i wrzucić do wywaru. Gotować przez 15-20 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą do zup, gałką oraz imbirem.Z mąki i masła zrobić zasmażkę, dodać ją do wywaru i zagotować. Gotową zupę odstawić z ognia i doprawić roztartym w dłoniach majerankiem.
Podawać z pieczywem, supre pyszne i proste w przygotowaniu
sp
|
|
Kurczak faszerowany pieczarkami
1 kurczak
1/2 kg piersi z kurczaka
1/2 kg pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
słodka papryka
vegeta
sól,pieprz
Kurczaka wyluzować od kości.wszystkie naciecia zaszyć,pozostawiając otwór.Piczarki,cebulę,paprykę posiekać,chwilę razem podsmażyć,dodać mieloną pierś.Doprawić przyprawami,dodać jajka,tartą bułkę,wymieszać.Napełnić farszem kurczaka.Włożyć do brytfanny,dusić ok 1,5 godz.Podawać pokrojonego w plastry.
Ostatnio edytowany 22 czerwca 2012 r. o 14:41
|
|
Zrazy drobiowe
4 piersi z kurczaka
2 kiszone ogórki
15 dag żółtego sera
2 jajka
bułka tarta
mąka
duża cebula
vegeta
sól,pieprz
olej
Pierś rozbić tłuczkiem.Ogórki i ser pokroić w paski.Ułożyć na przemian na mięsie.Posypać solą i pieprzem,Zwinąć w ruloniki.Spiąć wykałaczkami.Obtaczać w mące,rozmąconym jajku,tartej bułce.Usmażyć na oleju.Cebule podsmażyć na oleju z dodatkiem vegety.Kiedy będzie miękka,dodać do zrazów.Podawać z frytkami.
|
|
Pasztet sojowy
1 op kotletów sojowych
2 marchewki
po 1/2 korzenia pietruszki i selera
2 cebule
2 ząbki czosnku
garść otrąb pszennych
1 jajko
mały koncentrat pomidorowy
10 dag pieczarek
vegeta
majeranek
pieprz
10 dag margaryny
Warzywa pokroić,razem z kotletami i vegetą gotować 20 min.Odcedzić,zmielić.Do masy dodać jajko,otręby,pokrojone w paski pieczarki,przyprawy i koncentrat.Wymieszać ,aby połączyły się składniki.Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki.Piec ok 35 min-180 stopni.Podawać na zimno,bardzo dobrym dodatkiem jest ćwikła.
|
|
Faszerowana pierś z indyka
1 pierś z indyka
vegeta do drobiu
żurawina
sok malinowy
sałaty-rukola,lodowa,roszponka
orzechy włoskie
Farsz;
po 10 dag śliwek i moreli kandyzowanych
100 ml czerwonego wina
łyżeczka miodu
łyżka masła
Marynata-100 ml białego słodkiego wina,łyżeczka oliwy
Pierś włożyć do marynaty na 1 godz.W tym czasie przygotować farsz;owoce podsmażyć na maśle,dodać wino,miód,ochłodzić.Po wyjęciu z marynaty w mięsie wyciąć kieszonki.Napełnić przygotowanym farszem,spiąć wykałaczkami.Całość posypać vegetą do drobiu.Możemy piec na grillu lub w piekarniku.Podawać z żurawiną i sokiem malinowym,obsypując wokół sałatą i orzechami.
|
|
Udka kurczaka pachnące jałowcem
4 udka kurczaka
sok z cytryny
dużą cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 szkl białego wytrawnego wina
vegeta
jałowiec
liście laurowe
goździki
ziele ang
pieprz czarny
tymianek
imbir
pieprz ziołowy
10 ziaren jałowca utłuc w moździerzu.Udka skropić sokiem z cytryny,natrzeć vegetą,pieprzem i jałowcem.odstawić w chłodne miejsce na 1/2 godz..Udka zrumienić na oleju,dodać posiekaną cebulę,masło,chwilę razem podsmażamy.Wlać wino,dodać 2 liście laurowe,po kilka goździków i ziela ang,pieprz ziołowy,po 1/2 łyżeczki imbiru i tymianku-dusić pół godz.Gdy mięso będzie prawie miękkie wyjąć go ,sos przetrzećprzez sito. Włożyć udka poddusić ok 15 min.Podajemy z ziemniakami.
|
|
Golonka z grilla
1 wieprzowa golonka
ząbek czosnku
liść laurowy
1 bulion wołowy w kostce
1 bulion drobiowy w kostce
łyżeczka vegety
piwo
chrzan
musztarda grillowa
Golonkę ugotować z godatkiem liścia laurowago,czosnku,kostek bulionowych,vegety.Przekroić na dwie części,naciąć skórę.Piec na grillu polewając piwem.Podawać z chrzenem,musztardą
|
|
KROKIETY Z BAKŁAŻANA
2 duże bakłażany
1/2 szkl startego żółtego sera
3 jajka
2 łyżki maki
bułka tarta
sól
pieprz
vegeta
olej
Bakłażany obrać,pokroić na cienkie plasterki.Obtaczać w mące,podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Ser połączyć z 1 jajkiem,mąką,vegetą,solą,pieprzem.Na każdy plasterek bakłażana położyć łyżkę nadzienia ,zwijać w ruloniki.2 jajka roztrzepać ze szczyptą soli.Krokiety zanurzać w jajku,bułce tartej,smażyć ,aż się zrumienią.Podajemy gorące z jasnym pieczywem.
|
|
Indycze koreczki
1 filet z indyka
1 jajko
mąka
bułka tarta
oliwki
2 czerwone papryki
Marynata;
4 łyżki oliwy
oregano
słodka papryka w proszku
vegeta
Marynata-składniki wymieszać,włożyć filet i odstawić na 40 min.Po tym czasie pokroić mięso w kostkę,panierować w mące,jajku,bułce.Smażyć na złoty kolor.Odsączyć na bibule.Nadziewać na wykałaczki z pokrojoną papryka i oliwkami.Do ponierki możemy dodać żółty ser ,nada on efektowny kolor i wyśmienity smak.
|
|
Spagetti dla wegetariana z tuńczykiem
Magaron ugotować według czasu podanego na opakowaniu. Wodę przyprawić Vegetą i czosnkiem
Na patelne wrzucić pokrojoną cebulkę, tuńczyka w sosie włanym, pomidory bez skórki. drobno pokrojone.
Wszystko smażyć na wolnym ogniu.
Na koniec posypać Vegetą oraz startym serem.
Palce lizać ! Smacznego
|
|
Pieczeń Drobiowa
1 kg mięsa drobiowego bez skóry
2 jajka
10 dag szynki konserwowej
200 ml smietany
1 puszka groszku
1 op sosu pieczeniowego ze śliwką
2 łyżki oleju
vegeta
pieprz
Mieso przepuścić przez maszynkę,mieszamy z jajkiem,śmietaną,doprawiamy vegetą,pieprzem.Szynkę kroimy w paski,dodajemy do mięsa razem z odsączonym groszkiem.Masę dzielimy na dwie części,formujemy jednakowe kawałki.Pieczemy ok 45 min-200 stopni.Podajemy polaną sosem pieczeniowym ze śliwką.Przygotowac go według przepisu na opakowaniu.Zamiast groszku możemy dodać oliwki,szynkę możemy zastąpić boczkiem.
|
|
Zapiekanka warzywna
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg buraków
1/2 kg marchwi
250 g wędzonego boczku
1 cebula
vegeta
pieprz
olej
Obrane warzywa pokroić w paski,cebulę w krążki.Do naczynia żaroodpornego wlać trochę oleju.Układamy kolejno;ziemniaki,buraki,boczek,marchew.Resztę ziemniaków,cebulę,buraki,marchew,boczek.Całość posypac vegetą i pieprzem.Piec ok 1,5 godz -180 stopni.Podczas pieczenia możemy podlać odrobiną wody.
|
|
Zielona potrawka
4 ziemniaki
40 dag schabu
4 łyżki zielonego groszku
20 dag bobu
15 dag fasolki szparagowej
1/2 łyżeczki sosu śliwkowego
vegeta
pieprz
olej
papryka chili
Schab kroimy w paski,smażymy kilka minut na oleju.Przekładamy do garnka,podlewamy 1/2 szkl wody-dusimy 15 min.
Ziemniaki kroimy w kostkę,dodajemy do miesa.Doprowiamy i dusimy.Bób wkładamy na kilka minut do wrzątku,obieramy.Do mięsa dodajemy fasolkę,bób,groszek,sos śliwkowy.Ponownie doprawiamy,dusimy ok 20 min.Dodajemy pokrojoną w paski papryczkię chili.Chwilę dusimy i potrawka gotowa.
|
|
PASZTET Z CUKINII
3 szkl startej cukinii
1,5 szkl bułki tartej
1 cebula
20 dag żółtego sera
2 marchewki
4 jajka
1/2 szkl oleju
natka pietruszki
sól,
pieprz
vegeta
Cukinię osączyć z soku.Dodać startę marchew,cebulę,bułke tartą,żółtka,sól,pieprz,vegetę,natkę.Dokładnie wymieszać,dodać ser,ubite białka.Pieczemy w natłuszczonej i posypanej bułką keksówce.70 min-200 stopni.Podajemy z sosem grzybowym.
|
|
SCHABOWE PALUCHY Z ORZECHOWYM FARSZEM
0,5 kg schabu
20 dag posiekanych orzechów włoskich
4 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki chrzanu
10 dag startego żółtego sera\
bułka tarta
pieprz
vegeta
Schab kroimy w plastry,rozbijamy i oprószamy vegetą i pieprzem.
Farsz-chrzan,ser,śmietanę i orzechy mieszamy z 1 jajkiem,przyprawiami.Plastry mięsa smarujemy farszem,zwijamy rulony.Spinamy wykałaczkami.Panierujemy w 3 roztrzepanych jajkach,bułce.Smażymy obracając ,aby zrumieniły sie ze wszystkich stron.
|
|
GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI
1 kapusta pekińska
50 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 szkl ryżyu
1 cebula
vegeta
pieprz
masło
Ryż ugotować na sypko.Kapustę sparzyć.Pieczarki pokroić ,podsmażyć na maśle razem z cebulą.Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę,przyprawiamy vegetą i pieprzem.Porcje farszu zawijamy w liście kapusty.Gołąbki układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy ok 50 min 180 stopni.
|
|
KACZE UDKA W JABŁKACH
6 kaczych udek
6 jabłek
3 cebule
3 łyżki smalcu.
vegeta
pieprz
czesnek granulowany
Udka natrzeć vegetą,pieprzem,czosnkiem.Odstawić do lodówki na 1 godz.Obrane jabłka pokroić na ćwiartki,cebulę pokroić w plasterki.Udka układamy do brytfanie,przykrywamy jabłkami,cebulą.Pieczemy ok 80 min-180 stopni.Udka ułożyć na jabłkach i cebuli wstawić do piekarnika ,aby się zarumieniły.Podajemy z ziemniakami
|
|
PIECZONE ŻEBERKA
2 kg żeberek wieprzowych
1 duży keczup
1 dżem morelowy
vegeta
2 cebule
Żeberka podzielić,posypać vegetą,wstawić na noc do lodówki.Dno naczynia zaroodpornego smarujemy keczupem i dżememu kładamy żeberka.Przykrywamy cebulą,grubo smarujemy dżemem i keczupem.Naczynie przykryć pieczemy ok 2 godz -200 stopni.
|
|
Roladki z indyka
1 pierś z indyka
40 dag pieczerek
15 dag żółtego sera
2 cebule
vegeta
pieprz
Panierka-4 łyżki mąki,2 jajka,4 łyżki bułki tartej,czesnek
Pierś pokroić w plastry,rozbić.Pieczarki i ser osobno zertzeć na tarce -duże oczka.Cebule zeszkić na oleju,dodać pieczarki,vegetę,dusić aż płyn odparuje.Do ostudzonych pieczarek dodać ser,pieprz,farsz musi być pikantny.Nakładamy go na plastry miesa.zwijamy.Spinamy szpilkami do zrazów.Panierujemy w mące,jajku,bułce.Smażymy na rumiano.Podajemy z ryżem i dowolną surówką.
|
|
Tęczowy Strogonoff ostro-kwaśny
składniki:
70 dkg pieczarek
4 papryki ( zielona,czerwona,żółta,pomaranczowa)
70 dkg. mięsa (szynka wp. bez kości)
1 puszka groszku konserwowego
4 ogórki konserwowe
koncentrat pomidorowy 200-300g.
4 łyzki mąki
bulion drobiowo-wołowy
liśc laurowy,ziele angielskie, papryka słodka i ostra, pieprz, maggi , cytryna, olej i Vegeta.
Gotujemy ok. 2-3 litrów bulionu z dodatkiem Vegety Natur, lub jesli nie mamy bulionu robiomy go z wody i Vegety natur. W międzyczasie kroimy w paski pieczarki, papryki oraz mięso. Każdy ze składników osobno przesmazamyna rozgrzanym oleju i wrzucamy na cedzak, aby odsączyć z tłuszczu. Po zagotowaniu bulionu wrzucamy uprzednio przesmazony przecier pomidorowy i dodajemy pieczarki, papryki i mięso. Gotujemy ok. 1 godz. na małym ogniu. Dodajemy przyprawy : paprykę ostrą słodką ,maggi, lisc lauroy i ziele ang. po godz. dodajemy pokrojone w paski ogórki i groszek .kons. Zagęszczamy strogonoff cztermea łyżkami mąki i (ew. śmietaną).
|
Strona 1 z 3
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|