Napój 1. Zagotować litr wody z skórką otartą z połowy cytryny. Po oziębieniu dodać 4 łyżki miodu oraz sok z 2-ch cytryn. Napój 2. Odwirować sok z 75 dag marchwi, dodać 3 łyżki miodu, sok z 2-ch cytryn oraz pół litra wody. Napój 3. Zagotować pół kilograma dostępnych owoców: agrestu, malin, czarnych jagód, jabłek, poziomek, truskawek,  porzeczek, rabarbaru z jednym litrem wody. Dodać trzy łyżki miodu. Napój 4. Zagotować litr mleka, dodać 3 łyżki miodu i cynamon do smaku. Napój 5. Zmiksować szklankę soku pomidorowego z trzema szklankami jogurtu i 4 łyżkami miodu. Miodowe kakao. W rondelku wymieszać trzy łyżki miodu z trzema łyżkami kakao, 100 ml wody. Następnie zagotować i  gotować przez ok. 5 minut. Odstawić z ognia, dodać łyżeczkę wanilii i wymieszać. Przed użyciem dodawać czekoladową  mieszankę do gorącego mleka. Herbata cytrynowa z miodem. Zalać trzy torebki herbaty czarnej lub zielonej trzema szklankami wrzącej wody. Dodać kawałek  kory cynamonu. Parzyć przez 3-5 minut. Oddzielić herbatę, cynamon, dodać szklankę soku z grejpfruta i dwie łyżki miodu.  Napój z miodu Składniki: 3 łyżki miodu; 2 cytryny; 2 szklanki herbaty; 2 żółtka Przygotowanie: Miód utrzeć z żółtkami, połączyć z gorącą herbatą, następnie dodać do smaku sok z cytryny. Można podawać  na zimno bądź gorąco. Koktajl mleczno-jabłkowy Składniki: 2 szklanki mleka; 3 jabłka; 1 cytryna; 1 łyżka miodu; odrobina cynamonu Przygotowanie: Obierz i pokrój w ósemki jabłka, a następnie zmiksuj z pozostałymi składnikami. Mleczko bananowo-siemieniowe Składniki: 4 łyżki siemienia lnianego; 1 szklanka wody; 3 szklanki mleka; 2 banany; 2 łyżki miodu Przygotowanie: Siemię zalej przegotowaną wodą na kilka godzin, postaw na małym ogniu i zaparz. Następnie scedź napar i  połącz z mlekiem. Obierz owoce i zmiksuj je z mlekiem. Całość posłodź miodem do smaku. Napój mleczny Składniki: 3 szklanki mleka; 4 łyżki miodu; cynamon Przygotowanie: Mleko przegotuj i wymieszaj wszystkie składniki. Można podawać na gorąco lub zimno. Letni koktajl Składniki: 90 ml syropu cukrowego; 90 ml mleczka kokosowego; 60 ml śmietany kremówki; 240 ml soku ananasowego; 2  łyżeczki miodu; banan Dekoracja:; 2 plasterki banana; 2 kawałki ananasa Przygotowanie: Sok ananasowy, syrop cukrowy i mleczko kokosowe mieszamy. Banana miksujemy lub rozgniatamy widelcem, zalewamy  wcześniej przygotowanym napojem, dodajemy miód i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Koktajl podajemy w schłodzonych szklankach lub niskich pucharkach , zdobimy ananasem i bananem. Porada: Syrop cukrowy przygotujemy na wolnym ogniu, mieszając 500 ml wody i 2 szklanki cukru. Po kilkunastu minutach  woda odparuje a syrop zgęstnieje. Po ostudzeniu jest gotowy do użycia Sok z owoców czarnego bzu Owoce czarnego bzu ogrzewaj w garnku, aż puszczą sok, rozetrzyj je na miazgę i przeciśnij przez gazę. Zagotuj sok z miodem  (1 część miodu na 10 części soku), rozlej do ciemnych butelek. Pij 2-3 razy dziennie po szklance rozcieńczonego soku (50 g  soku uzupełnij gorącą wodą) przy przeziębieniu, zaburzeniach trawienia, nerwobólach.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz