A oto ciekawy przepis na smaczną zupkę:
Do wywaru z kurczaka i warzyw dodać kilka (w zależności od ilości wywaru) "kiełbasek" serków topionych. Myślę o tych serkach topionych w takich Serki powinny być bez dodatków. Rozgotować serki w zupie. Dodać ulubioną zieleninkę.
Zupka najlepiej smakuje z makaronem.
Jest to zupa magiczna: przygotowuje się ją w tempie błyskawicznym i znika jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki!
Polecam.
|
|
zupa kminkowo-cebulowa
składniki:
3 kostki rosołowe
4 cebule
łyżka kminku
2 opakowania serka topionego
sól, pieprz
bagietka
Gotujemy wywar z kostek rosołowych. Cebule kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Zeszkloną cebulę dodajemy do wywaru razem z kminkiem, serkami. Gotujemy przez kilka minut aż serki się roztopią i doprawiamy do smaku. Zestawiamy z ognia i całośc miksujemy blenderem. Bagietkę kroimy w małe kostki i podsmażamy na patelni.
|
|
Muszę dodać dwa słowa, których zabrakło:
Do wywaru z kurczaka i warzyw dodać kilka (w zależności od ilości wywaru) "kiełbasek" serków topionych. Myślę o tych serkach topionych w takich plastikowych kiełbaskach, ale jeśli ich nie dostaniemy, równie dobrze mogą być klasyczne serki w kwadracikach. Serki powinny być bez dodatków. Rozgotować serki w zupie. Dodać ulubioną zieleninkę.
Zupka najlepiej smakuje z makaronem.
Jest to zupa magiczna: przygotowuje się ją w tempie błyskawicznym i znika jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki!
Polecam.
|
|
Zupa szczawiowa z jajkiem
Potrzebujemy szczaw (najlepiej taki zerwany lub jak nie mamy kupujemygotowy) i reszta składników jak do zupy:
porcja mięsa, szczaw, maggi, pieprz, vegeta, kostka rosołowa/ziołowa, ziele angielskie, liść laurowy.
Ważne by zupka wolno sobie "dochodziła" na wolnym ogniu- najlepiej ok. 2 godzin.
Jajka oczywiście gotujemy osobno, wrzucamy pod sam koniec gotowania krojąc na kwałki.
Pod sam koniec również dla tych którzy oczywiście lubią wrzucić pokrojony jeden ząbek czosnku lub inne przyprawy wedle uznania.
Zupa idealna na taką aurę, przy tym wzmacniająca organizm.
|
|
Zupa krem z kukurydzy ze smażoną tortillą
(ta zupa umili każde zimne i ponure popołudnie swoim słonecznym kolorem, pikantną nutą i chrupiącymi tortillami- tak uważa mój mąż)
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
1 tortilla
1 łyżka śmietany 12%
300 ml wody
30 g sera feta
2 łyżki salsy serowej
natka pietruszki
oliwa
sól, pieprz, chili
• paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazdo nasienne,
• pieczemy ją w piekarniku przez 20 min w temperaturze 180 stopni,
• gorącą wkładamy do woreczka foliowego na kilka minut,
• po wyjęciu obieramy skórkę,
• czosnek kroimy w plasterki, rumienimy w garnku na oliwie,
• paprykę kroimy w kostkę dodajemy do czosnku, chwile smażymy, dodajemy odsączoną kukurydzę,
• chwile smażymy i dolewamy wodę, gotujemy 15 min,
• następnie wszystko miksujemy, przyprawiamy, dodajemy śmietanę, salsę, chwilę gotujemy i mieszamy,
• tortillę kroimy w cienkie paseczki i na pół, obsmażamy na oliwie na chrupko,
• zupę przelewamy do miseczek, dodajemy tortillę, pokrojony w kostkę ser i posiekaną natkę pietruszki
|
|
Cebulówka z zacierkami.Gotujemy wywar ,najlepiej na drobiu z listkiem laurowym i zielem angielskim.Warzywa:marchewka,pietruszka ,seler kroimy w słupki ,por w talarki,,ziemniaczki w kostkę, a 2-3 duże cebule w kosteczkę.I do wywaru.W miseczce robimy ciasto z wody i mąki ,wyrabiamy tak długo ,aż będzie twarde ale jednocześnie plastyczne i teraz uzbrajamy się w cierpliwość.Na gotującą się zupkę rzucamy rwane i ugniatane w palcach kluseczki w kształcie łezek,kuleczek.Następnie pól cebulki pokrojonej w kostke szklimy na tłuszczu i z tego robimy zasmażkę.Zaprawiamy nasze dzieło !dodając jeszcze kostkę rosołową ,pieprz ziołowy,bazylię i już.My padamy ze zmeczenia" zacieraniem ":)a nasi domownicy jedzą z lubością))Dla takich chwil warto żyć.Najlepiej zupa smakuje na drugi dzień.Polecam ,na prawde warto.Anka
|
|
Zupa bananowa z mleczkiem kokosowym
skladniki:)
mleko 150ml,cynamon,1 łyżeczka wiórków kokosowych i płatków migdałowych,1 banan, 1 łyzeczka cukru brązowego, 1 łyżeczka kaszy mannej, 100ml mleczka kokosowego, sok z połowy pomarańczy
Oba rodzaje mleka zagotować z cynamonem i cukrem. Dodać pokrojonego banana,trochę wiórków kokosowych i sok zpomarańczy. Zagęścić kaszą manną, chwilkę pogotować. Zmiksować blenderem.Przelać na talerz posypać płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi i cynamonem.
|
|
Zupa z lubczyku
łyżka masła
2 średnie drobno posiekane cebule
4 łyżki drobno posiekanych liści lubczyku
łyżka mąki
2 szklanki rosołu z kurczaka lub wywaru z jarzyn (no może być kostka..)
1 szklanka mleka
sól i pieprz
Masło stopić w rondlu, dodać cebulę i podsmażyć aż zmięknie. Dodać lubczyk, mąkę, trzymać na ogniu przez minutę ciągle mieszając.
Ciągle mieszając dolewać powoli rosół, przykryć i gotować ok 15 min. Dodać mleko, sól i pieprz. Podgrzać – nie zagotować! Podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem.
Zupa ma magiczne działanie na partnera, po zjedzeniu emanuje miłością
|
|
Zupka Walentynkowa:)
Składniki:2udka lub 2 kości,ziemniaki,mieszanka warzywna,makaron swiderki,sól,pieprz,śmietana,koncentrat pomidorowy,łyżka mąki
Udka lub kości płuczemy dodajemy do wody ziemniaki pokrojone w kostkę,gotujemy na małym ogniu,po paru minutach dodajemy mieszankę warzywną,solimy i dodajemy pieprz,gdy wszystkie składniki są już miękkie,dodaję makaron,koncentrat pomidorowy,później śmietanę z odrobiną mąki i zupa gotowa,pyszna aż palce lizać(mój mąż ją uwielbia)
|
|
Barwna Zupka Odchudzającooczyszczającadowitaminizująca
składniki
pierś z kurczaka-1spora lub 2 mniejsze. względnie kawałeczek indyczej
czosnek-wedle uznania ile
brokuł-może być mrożony
2 marchewki
zielona fasolka-może być mrożona
czerwona papryka-ważny kolor!
oliwa
Na oliwie podsmażamy=podduszamy pokrojoną w kostkę pierś, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek,potem startą na jarzynówce marchew,pokrojoną w kosteczkopaseczki paprykę, poróżyczkowany brokuł i fasolkę. Ja zalewam to wrzącą wodą, wtedy gotuje się krótko i przez to mniej traci wartości odżywczych. Szybko zagotować. można dodać sól ziołową lub morską, ale ja gotuję ze względu na swoją chorobę dietetycznie.
Zupka wprost idealna dla rekonwalescentów, chorych, przejedzonych, skacowanych. Delikatna i pełna wartości, a przy tym cieszy oko swoimi barwami, a nos aromatem.
|
|
Smaczna i egzotyczna zupa bananowa z kurczakiem
Składniki: 2 piersi z kurczaka, banan, 3 ziemniaki, 2 czerwone cebule, papryczka chili, łyżka masła, pół szklanki mleczka kokosowego, sól, pieprz.
Piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Gotujemy w niewielkiej ilości bulionu. Dodajemy cebule pokrojone w cienkie plastry i drobno posiekaną papryczkę chili. Doprawiamy solą, pieprzem i chwilę gotujemy. Następnie wrzucamy wcześniej obgotowane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki i pokrojonego banana. Gotujemy na małym ogniu około godziny { uważac, by zupa się nie wygotowała }. Wyjmujemy mięsso, resztę miksujemy na krem. Dodac mleczko kokosowe i masło. Z powrotem wkładamy mięso, lekko mieszamy i zupa gotowa. Jeśli jest za gęsta, rozrzedzamy bulionem.
Doskonała na goracą, pikantna uczte.
|
|
Nie wszyscy lubią zupy, niektórzy zupę kojarzą jedynie ze standardową kartoflanką. A jednak są takie zupy, które swoimi walorami przewyższą tzw. drugie danie. Przepisy na kilka wspaniałych zupek prezentuję poniżej, skomplikowane nie są, na pewno zachwycą wielu smakoszy.
BARSZCZ UKRAIŃSKI
-4 duże buraki (ok. 1 kg) -4 średnie ziemniaki -2 duże garście posiekanej kapusty włoskiej -2 marchwie -1 korzeń pietruszki -2 szklanki kwasu buraczanego lub 5 łyżek koncentratu barszczu -2 łyżki przecieru pomidorowego –pół szklanki fasoli –pół szklanki śmietany –łyżka masła –liść laurowy -3 ziarna ziela angielskiego -2 ząbki czosnku –łyżeczka cukru –świeżo zmielony pieprz –sól.
Fasolę na noc namoczyć w wodzie. Następnego dnia w tej samej wodzie gotować do miękkości (ostatecznie może być gotowa fasola z puszki). Obrane 2 buraki, 1 marchewkę, pietruszkę kroimy na dowolnej wielkości kawałki, zalewamy 1,5 l wody i ok. pół godziny gotujemy na średnim ogniu. Wywar przecedzamy. Pozostałe 2 buraki i marchewkę kroimy na „zapałkę” i parę minut podsmażamy na masełku, stale mieszając. Podsmażone warzywa zalewamy wywarem buraczano-marchewkowym, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, listek laurowy, ziele ang. i sól. Zupę gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, roztarte z solą ząbki czosnku i kwas buraczany. Gotujemy jeszcze parę minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i cukrem – musimy osiągnąć wyrazisty kwaśno-słodkawy smak. Z talerzy znika błyskawicznie!
Teraz coś również z akcentem buraczanym, tym razem na zimno.
CHŁODNIK LITEWSKI
-2 szklanki dobrego zsiadłego mleka (trudno teraz o takie) lub gęstego kefiru -1 szklanka kwaśnej śmietany -2 pęczki botwiny -2 kiszone ogórki -2 ogórki świeże –pęczek koperku –pęczek szczypiorku –ok. 30 dkg piersi z kurczaka –szczypta pieprzu cayenne (b. ostry!) –łyżka oliwy –sól –pieprz –sok z cytryny -2 jajka ugotowane na twardo.
Filet z kurczaka nacieramy solą, pieprzem i pieprzem cayenne, smarujemy oliwą i pieczemy do zrumienienie w piekarniku (ustawienie „grill”). W tym czasie w 2 szklankach wody gotujemy do miękkości (ok. 20 minut) drobno pokrojoną botwinkę. Studzimy.
Obrane ogórki kroimy w drobną kostkę. Drobno kroimy szczypiorek i koperek. Do wystudzonej botwiny dodajemy kefir i śmietanę oraz pozostałe składniki (upieczony filet kroimy w paseczki). Chłodnik doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością soku z cytryny. Podajemy dobrze ochłodzony.
Kolejne zupki też są niebanalne, smakowite i łatwe w wykonaniu.
ZUPA Z SOCZEWICY
-10 dkg soczewicy –włoszczyzna -2 cebule -3 pomidory –oliwa –listek laurowy –ziele ang. – majeranek –sól –pieprz.
Zalać włoszczyznę 1,5 l wody, ugotować wywar, dodać soczewicę, gotować 45 minut. Na oliwie zeszklić cebulę, wrzucić pokrojone pomidory, poddusić z cebulką i dodać do zupy. Marchew i pietruszkę z wywaru pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
ZUPKA CEBULOWA
-4 cebule –bulion warzywny –szklanka białego wytr. wina –oliwa –sól,pieprz –łyżka mąki.
Cebulę kroimy w talarki, oprószamy mąką i podsmażamy na oliwie tak, by były złociste i chrupiące. Gotujemy je w bulionie na wolnym ogniu przez 20 min. Pod koniec gotowania wlewamy wino, doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami.
ZUPA Z KMINKIEM
-30 dkg ciemnego chleba -1 l bulionu (może być z kostki) -3 łyżki kminku –łyżka masła -2 ząbki czosnku –kozieradka –kilka jagód jałowca –sól, pieprz.
Pokruszony chleb rozgotowujemy w bulionie z kminkiem. Miksujemy. Dodajemy masło, roztarty czosnek, kozieradkę, jałowiec, doprawiamy solą i pieprzem.
ZUPA CZOSNKOWA
Składniki: ile dużych ząbków czosnku, tyle łyżek oliwy, szklanek wody, sztuk pomidorów, cebula (o połowę mniej).
Przykładowe proporcje:
4 pokrojone w kostkę ząbki czosnku rumienimy na 4 łyżkach oliwy, dodajemy 2-3 posiekane cebule i 4 pokrojone, obrane ze skórki pomidory. Zalewamy 4 szklankami wrzątku, doprawiamy solą, pieprzem (ekstremalnie – nieco chili), gotujemy 5 minut. Podajemy ze świeżymi grzankami posmarowanymi przekrojonym ząbkiem czosnku.
Na podsumowanie: doskonała na złagodzenie „syndromu dnia następnego”, dobra na rozgrzewkę w zimowe dni, szybka w przygotowaniu…
OGNISTA ZUPA RYBNA
W bulionie warzywnym (ok. 1,5 l) gotujemy (uważajmy, by nie rozgotować) 1 kg pokrojonych na kawałki filetów rybnych wraz z kawałkami czerwonej papryki. Na koniec gotowania wsypujemy 3 łyżeczki słodkiej papryki i 1 łyżeczkę ostrej. Doprawiamy kwaśną śmietaną. podajemy z grzankami lub kromeczkami świeżej bagietki. Smacznego i… na zdrowie!
|
|
Zupa warzywna z zielonym pieprzem
800 g (6-8 szt.) ziemniaków
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
1 strąk zielonej papryki
1 litr bulionu warzywnego
1 pęczek natki
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany kremówki
40 g płatków migdałowych
zielony pieprz
oliwa
na 1 łyżce oleju podsmażyć pokrojone ziemniaki i włoszczyznę, zalać bulionem. Gotować 20 min. dodać posiekaną natkę i zmiksować. Zmiażdżony czosnek wymieszać ze śmietana i obficie przyprawić zmielonym zielonym pieprzem. płatki migdałowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. na talerzu dodać do zupy krem czosnkowy i płatki migdałowe.
Zupa jest niezwykła w smaku, łagodnie pikantna i wyrafinowana. A jak pięknie wygląda!
|
|
Mała namiastka Hiszpanii - zupa z ciecierzycą, czosnkiem i świeżą bazylią. Wprawdzie w oryginale jest z miętą, ale z bazylią jest równie smaczna, polecam
2 łyżeczki oliwy
2 średnie cebule posiekane
8 szklanek (2l) bulionu z kurczaka
2 łyżki octu z białego wina
2 puszki (po 425g) ciecierzycy, odsączonej
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (nie miałam)
5 ząbków czosnku, wyciśniętych
2 duże pomidory (440g), pozbawione pestek i drobno pokrojone
2 łyżki świeżej bazylii, posiekanej
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, dodać cebulę, smażyć mieszając aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Wlać bulion z kurczaka i ocet winny. Doprowadzić do wrzenia. Dodać ciecierzycę i kmin rzymski, gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia 15 minut.
Dodać czosnek, pomidory, świeżą bazylię, podgrzewać bez przykrycia około 5 minut lub do chwili, aż pomidory będą miękkie.
Można podawać z grzankami.
Smacznego
|
|
Niezwykły smak skryty w herbacianych liściach można wydobyć także w nieco inny sposób… Zupa wzbogacona smakiem zielonej herbaty to niezwykła propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i nie boją się nowych pomysłów.
Zielona jarzynówka
6 łyżeczek zielonej herbaty,
1,5 litra wrzątku,
1 marchew,
1 cebula,
2 ziemniaki,
200 gram szczawiu,
liść laurowy,
śmietana – do smaku.
Rozpoczynamy od zalania herbaty wrzątkiem. Po zaparzeniu i odcedzeniu doprowadzamy wywar do wrzenia i wrzucamy do niego pokrojoną marchew, cebulę i ziemniaki. Gdy tylko zupa zacznie się ponownie gotować, należy ją posolić i dosypać pieprzu do smaku. Po kilkunastu minutach dodajemy szczaw i listek laurowy. Herbacianą zupę najlepiej podawać ze śmietaną i gotowanym jajkiem.
|
|
Ta zupa zaciekawiła mnie, gdy tylko ją ujrzałem, a gdy przeczytałem przepis wiedziałem, że muszę ją spróbować, nie ma to tamto.
Ponieważ jestem dość ciekawską osobą postanowiłem poszukać coś na jej temat, może innych wersji, pochodzenia i sposobu podawania.
Niby zwykła zupa jajeczna, a jednak niezwykła, bo podobno ma chińskie pochodzenie, ale znana jest także w kuchni japońskiej i europejskiej.
Jej skład jest niezwykle prosty. Wystarczą jajka, bulion drobiowy, woda i szalotki, jednak w Chinach podawana jest czasem z tofu lub fasolką szparagową, a w Japonii z makaronem soba lub udon. Znowu we Francji z jajkiem podawana jest zupa czosnkowa. Na całym świecie jest znana, a nas zadziwia
Przejrzałem kilka przepisów i wszystkie są do siebie podobne, choć są nieznaczne różnice w przyprawach, ja zrobiłem taki mały fusion
A jak smakuje? Jak jajecznica w bulionie
Zupa jajeczna
bulion drobiowy (najlepiej nie z kostki)- 300 ml
1 całe jajko i jedno białko
szalotka (szczypiorek plus cebulka)
odrobina imbiru w proszku lub soku ze świeżego, startego
świeżo mielony czarny pieprz
łyżeczka mąki kukurydzianej
kilka kropli sosu sojowego
Bulion zagotować. Mąkę wymieszać z łyżeczką wody i wlać, ciągle mieszając, do zupy. Szczypiorek pokroić na centymetrowe odcinki, cebulkę posiekać i wrzucić do bulionu. Jajka rozbełtać w kubeczku i wlewać powoli do gotującego się bulionu, delikatnie mieszając. Doprawić pieprzem, sosem sojowym i sokiem z imbiru.
|
|
Słodkie zupy na osłodę życia
Śliwkowa pomuła
30 dag suszonych śliwek bez pestek,
laska cynamonu,
2 goździki,
pół szklanki miodu,
3 łyżki orzechów włoskich.
25 dag śliwek zalać litrem przegotowanej wody. Pozostawić na trzy godziny. Dodać cynamon i goździki. Rozgotować. Następnie wyjąć laskę cynamonu i goździki. Wsypać orzechy. Zmiksować. 5 dag śliwek zalać szklanką wrzątku. Ugotować. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić w paski. Wywar wlać do zmiksowanej zupy. Wlać miód. Zagotować. Wsypać pokrojone śliwki na koniec gotowania. Podawać wymieszane z łazankami.
Zupa z piernikami i piwem
1,5 litr jasnego piwa,
15 dag rodzynek,
15 dag migdałów,
10 dag pierników,
2 łyżki masła,
2 łyżki miodu.
Umyte rodzynki sparzyć i odsączyć. Sparzyć migdały i obrać ze skórki. Pokroić. Zetrzeć pierniki. Wsypać na stopione masło. Lekko podsmażyć. Wlać ciepłe piwo. Gotować na małym ogniu. Stale mieszać. Ma powstać jednolity krem. Wsypać rodzynki i migdały. Wlać miód. Wymieszać. Podawać z grzankami.
Arbuzowy chłodnik z malinami
1 kg arbuza,
50 dag malin,
pół szklanki skondensowanego mleka,
pół szklanki gęstej śmietany 18%,
2 łyżki cukru,
Cukier wanilinowy.
Maliny opłukać. Z arbuza wydrążyć miąższ. Usunąć pestki. Zmiksować z 40 dag malin, śmietaną, mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Wlać dwie szklanki przygotowanej wody. Dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Podawać z płatkami owsianymi. Ozdobić na talerzach resztą malin.
Chłodnik z bananów
5 obranych bananów,
4 papryczki chili,
2 łyżki cukru,
500 ml jogurtu,
sól,
pieprz.
Z umytych papryk pozbyć się gniazd nasiennych. Drobno posiekać. W kostkę pokroić banany. Wymieszać z jogurtem i cukrem. Dodać przyprawy do smaku. Włożyć do lodówki. Podawać schłodzony.
|
|
Przesyłam przepis na moja ulubiona zupę z soczewicy.Lubi ją również moja rodzina i znajomi, których chętnie zapraszam na ten przysmak. Przygotowujemy ja najczęściej razem z mężem. Mąż obiera i kroi ziemniaki, pózniej cierpliwie czeka na gotowa zupkę.
Składniki:
-soczewica 2 szklanki,
-żeberka wędzone ½ kg,
-ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler,
-liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, majeranek, kminek i inne przyprawy według uznania.
Wykonanie.
Soczewicę opłukać, namoczyć na noc w zimnej wodzie/szybciej się ugotuje/, dodać pół łyżeczki kminku.
Ugotować żeberka w niewielkiej ilości wody. Soczewicę ugotować oddzielnie. Żeberka wyjąć z rosołu, soczewicę odcedzić. Na rosole i wodzie z gotowania soczewicy ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę lub słupki, marchewkę, pietruszkę , seler starte na grubej tarce, liść laurowy, ziele angielskie. ¼ soczewicy rozdrobnić blenderem lub rozgnieśc widelcem , resztę dodać do ugotowanych ziemniaków z warzywami. Wszystko zagotować, dodać rozdrobniona soczewicę- ona nam zagęści zupę- dodać również pokrojone mięso z żeberek, majeranek, pieprz, sól. Zagotować. Zupka gotowa. Dodaje pieprz ziołowy, gdyż ma specyficzny zapach i smak. Zupa jest gęsta bez dodawania zasmażki czy mąki . Smacznego
Można jeść zupę z pieczywem, ale bardziej mi smakuje z grzankami
|
|
Fantazja
1 banan 250 g marchewki,1 cebula,3 łyżki oleju,3 łyżeczki curry,500 ml bulionu warzywnego,sok z dwóch pomarańczy,szczypta kminku,szczypta cukru,150 g obranego ananasa,1 limonka,mięta,sól pieprz.
Obraną marchewkę pokroić w kostkę.Cebulę obraną posiekać,poddusić na oleju,posypać curry,chwilę smażyć,dodać bulion,gotować 20 min.Obrane banany pokroić w kostkę ,dodać do marchewki,dodać sok z pomarańczy,doprawić solą,pieprzem cukrem,kminkiem,podgrzewać.Ananasa pokraić na małe kawałki.Utrzeć skórkę z limonkii wycisnąć sok z połowy owocu.Wymieszać skórkę sok,ananas,rozłożyć na talerzach,rozlać zupę ozdobić miętą.
Ogórkowy chłodnik z orzechami
1 duży ogórek,800g jogurtu,łyżeczka soli,ząbek czosnku,2 łyżki posiekanej natki pietruszki,łyżeczka posiekanego koperku,2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,2łyżki oliwy,mięta.
Obrany ogórek pokroić w bardzo drobną kosteczkę,wymieszać z jogurtem,1/4 l zimnej przegotowanej wody,solą czosnkiem,dodać koperek pietruszkę,rozlać do salaterek,posypać orzechami,skropić oliwą,przybrać miętą.podawać z chlebem tostowym.
Zupa miętowo-jogurtowa
2 cebule,2 łyzki oliwy,100 g ryżu pełnoziarnistego,1/2 l wywaru warzywnego,2 gałązki mięty,2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej,300 g jogurtu,2 łyżki masła,sól,pieprz,mięta,50 g jogurtu.
Ryż podsmażyć na oleju,zalać bulionem,doprowadzić do wrzenia,gotować na małym ogniu 40 min.aż będzie miękki.Dodać mąkę rozmieszaną w filiżance wody,gotować 3 min.Zdjąć z ognia,dodać jogurt.doprawić do smaku sokiem z cytryny,solą,pieprzem.Rozlać do miseczek,udekorawać łyżką jogurtu i listkami mięty.
Słodka zupa z cytrusami
1 l bulionu,5 marchewek,20 dag ziemniaków,sok z 1 pomarańczy,sok z 1/2 cytryny,sól,pieprz,po szczypcie cynamonu i imbiru,2 łyżki kremówki
Obraną marchewkę pokroić na plasterki.Bulion zagotować,dodać marchewkę,doprawiś solą,pieprzem.dodać ziemniaki pokrojone w kostkę,gotować do miękkości,zmiksować,doprawić cynamonem,imbirem.Dodać sok z pomarańczy,cytryny.Zupę rozlać do miseczek,ozdobić śmietaną,miętą.
|
|
Zupa bananowa
4 banany,60 g cebuli,2 ząbki czasnku,2 zielone i czerwone papryczki chili,2 łyżki oleju,400ml mleka kokosowego,200 ml mleka odtłuszczonego,400 ml bulionu z kurczaka,sok z limonki,pęczek kolęndry,sól,20 g chipsów bananowych.
Obrane banany pokroićw plasterki,obraną cebulę i czonek posiekać.Oczyszczone chili pokroić na cząstki.Rozgrzać olej,smażyć banany,cubulę,czosnek ,chili 3min.Dodać mleko kokosowe,odtłuszczone,bulion,zagotować.gotować 15 min.Dodać sok z limonki,sól.Zupę podawać na gorąco z plastrami banana,kolendrą,chipsami.Pycha!
Barszczyk
700 g buraków,100 g suszonych śliwek bez pestek,po 2 szklanki soku z jabłek i buraków,4 szkl wody,3 łyżki miodu,szczypta mielonych goździków i otartej skórki z cytryny,sól,pieprz.
Buraki upiec w piekarniku.Śliwki namoczyć w wodzie 2 szkl.dodać goździki,skórkę z cytryny,ugotować.Buraki zetrzeć na tarce duże oczka,zalać gorącą wodą 2 szkl.gotować 10 min.Przecedzeć,doprawić solą,pieprzem,dodać miód,przecedzony wywar ze śliwek.Zagotować ,dodać oba soki.Podawać z pasztecikami.
Zupa cytrynowa
20 dag skrzydełek z kurczaka,10 dag pałek,włoszczyzna bez kapusty,koperek natka pietruszki,2 cytryny,sok z 1 cytryny,1 szkl białego wytrawnego wina,1 szkl śmietany,2 surowe żółtka,sól,biały pieprz,cukier,1 1/2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu.
Cytryny sparzyć.Skrzydełka,pałki,cebulę,włoszczyznę,zalać wodą i gotować ok. 40 min.Wywar przecedzić,dodać pokrojoneną na ćwiartki 1 cytrynę.Wlać sok z cytryny,wino,doprawić solą,pieprzem,cukrem,gotować 5-6 min.przecedzić,zagotować.Śmietanę roztrzepać z żółtkami,dodać do zupy,podgrzać nie gotować.Pozostałą cytrynę pokroić w cienkie plasterki.Tuż przed podaniem włożyć do zupy.Posypać natką i koperkiem.
|
Strona 1 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|