Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Nowy konkurs z restauracją Incognito

Utworzony przez mateusz, 23 marca 2012 o 15:20 Powrót do artykułu
Potrzebujemy oczywiście golonki. Najlepsza wg mnie jest golonka prosto z rzeźni a nie kupowana np w supermarketach. Ponadto będziemy potrzebowali: 2 duże cebule 2 duże marchewki 1 por (do tego ewentualnie mały seler) 0,5 litra piwa, najlepiej Perła Chmielowa lub inne chmielowe do brytfanki wlewamy ok 150-200 ml oleju. Do tego dorzucamy kilka szczypt pieprzu, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej (mielonej), (mini)szczyptę kurkumy oraz gałki muszkatołowej. Mięsko obtaczamy w przygotowanej wyżej marynacie, robimy małe nacięcia w golonce i umieszczamy w nich liście laurowe (ok 5-6 sztuk wystarczy), dobrze je smarując z każdej strony, po czym umieszczamy ją do lodówki na min 5 godzin (najlepiej na 24 godziny). Po tym czasie wyjmujemy golonkę i umieszczamy ją na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Do smażonej golonki dodajemy pokrojone w kostkę cebulę oraz pół pokrojonego pora. Tak przyrządzaną golonkę "podlewamy" co jakiś czas wodą, tak aby całkowicie nie wyparowywała. Po kilkunastu minutach wodę zastępujemy piwem i czynimy to co poprzednio tylko przy pomocy piwka. Do tak przyrządzanego mięsa dodajemy pozostałe warzywa (jest też opcja by dolać pozostałość po marynacie - lecz pamiętajmy że golonka będzie wówczas bardzo tłusta.) Tak naszą golonkę gotujemy/smażymy aż będzie wystarczająco miękka (tu kwestia gustu jak bardzo). Tak przyrządzoną golonkę podajemy z ziemniakami lub puree z koperkiem + ewentualnie gotowane warzywa z naszej patelni. Wszystko popijamy dobrym lubelskim piwem P.S. Istnieje możliwość gotowania golonki w piwie, tą możliwość która podałem jest bardziej dla fanów golonki podsmażanej. Jesli ktos jest fanek golonki bardzo delikatnej - wówczas dolewamy dużą ilość wody, po czym całą zawartość butelki piwa. Wtedy golonka będzie bardziej delikatna z chmielowym posmakiem.
0
2 średnie golonki - najlepiej przednie, 1 kostka rosołowa, 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, 2 cebule, 1 główka czosnku, liść laurowy, goździk, 6 ziaren ziela angielskiego, kminek, imbir, chilli, łyżeczka majeranku, sos sojowy, sól, pieprz. 1. Golonki wyczyścić, opalić i włożyć do niedużej ilości osolonego wrzątku z kostką rosołowa , 2. Dodajemy łyżeczkę majeranku,kminek, ziele angielskie, liść laurowy, goździk, obrane ząbki czosnku, kolejno obrane warzywa. 3.Gotować ok. 90 min., do momentu, kiedy będzie można wyjąć kości, ale mięso nie będzie całkiem miękkie. Gdy golonki przestygną w wywarze, płyn przecedzić i postawić na małym ogniu, żeby odparował, a z golonek usunąć kości. 4.Zalewa: przecezony wywar, sos sojowy, imbir, chilli i posiekany ząbek czosnku. Skórę należy ponacinać 5.Golonki układać w żaroodpornym naczyniu i zalewać przygotowanym sosem , tak by sos sięgnął do połowy mięsa. Piec w temp. 180°C ok. 30-45 min., systematycznie uzupełniając sos resztą wywaru, aż golonki będą miękkie. Podawać z ziemniakami lub pieczywem i oczywiście PiweM. Smacznego
0
GOLONKA W PIWIE Składniki: - 4 golonki - 4 szklanki jasnego piwa - 6 cebul - 2 łyżki tłuczonego jałowca - sól, pieprz - smalec Wykonanie: Najpierw golonki trzeba natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia golonki należy na chrupiąco obsmażyć na smalcu z dodatkiem cebuli, zalać piwem i dusi do miękkości,aż mięsko będzie odchodzić od kości.Golonki podajemy z chrzanem, musztardą i pieczywem. SMACZNEGO!!! Magdalena 1986
0
GOLONKA W MAGGI Składniki: - 2 golonki wiepszowe - 3 cebule - 4 łyżki cukru - 4 łyżki wódki - 1/2 szklanki maggi - 4 plasterki imbiru ( lub 2 łyżki mielonego) - 2 łyżki smalcu Wykonanie: - Golonki myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę po bokach. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy 30 minut na małym ogniu (po 15 minutach zbieramy szumowiny). 2/3 wywaru odlewamy. - Cebule obieramy i kroimy w dużą kostkę. Do golonek dodajemy cebulę, cukier, imbir oraz smalec. Wlewamy maggi i wódkę. Gotujemy pod przykryciem ok. 2 godzin na bardzo małym ogniu. Co pół godziny golonki obracamy. - Golonki podajemy z warzywami lub kapustą i ryżem. Z pozostałego wywaru można zrobić galaretę lub wykorzystać jako bazę na zupę. SMACZNEGO!!! Magdalena 1986
0
GOLONKA Z DUSZONYMI WARZYWAMI Składniki ( na cztery porcje): - 2 kg golonki cielęcej - gałązka rozmarynu - 1 liść laurowy - sól - świeżo zmielony pieprz - 8 szalotek - 2 cebule - 200 g selera - 6 młodych marchewek - 2 łyżki oleju - 200 ml białego wina - 750 ml bulionu cielęcego - 2 łyżki sherry 1. Szalotki i cebule posiekać na półplasterki i zeszklić je na gorącym oleju. Piekarnik rozgrzać do 200° C. Golonkę natrzeć solą oraz pieprzem, przełozyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Podgrzać bulion cielęcy. Po około 30 minutach polać golonkę bulionem, zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160°C. Piec mięso, co jakiś czas polewając je wytwarzającym się sosem. 2. Po upływie 1,5 godziny dodać do mięsa zeszklone cebule i szalotki, pokrojone na kawałki marchewki i seler, ponadto liść laurowy i rozmaryn. Wlać białe wino. Piec jeszcze przez 40 minut. Gotowe mięso przełożyć na talerz. Warzywa przełożyć na patelnię. Wlać sherry, chwilę podgrzewać, doprawić solą i pieprzem. 3. Usunąć kość z golonki, pokroić mięso na plastry. Na talerzach ułożyć po kilka plastrów mięsa i uduszone warzywa. Udekorować gałżką rozmarynu. SMACZNEGO!!! Magdalena 1986
0
GOLONKA W PIWIE Składniki: - 8 tylnych golonek wieprzowych - 2-3 puszki piwa - 100 g pieczarek - 500 g kapusty kiszonej - 50 g masła - sól, pieprz - przyprawa uniwersalna - olej Wykonanie: - Natrzeć golonki solą i pieprzem. Wstawić na noc do lodówki. - Golonki ułożyć w dużym garnku i zalać piwem tak, aby mięso było całkowicie przykryte. W razie potrzeby dolać wody. Wstawić na 1 dzień w chłodne miejsce. - Golonkę gotować 3 godziny, aż do miękkości. - Oczyszczone pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kapustę kiszoną ugotować do miękkości. Dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną do smaku. - Kapustę wyłożyć na blachę. Golonki ułożyć na kapuście. Na każdy kawałek mięsa nałożyć odrobinę masła. Wstawić do nagrzanego do 180° C piekarnika. Piec ok. 30 min, aż do zarumienienia skóry. Golonkę podawać z kiszoną kapustą i świeżym pieczywem lub ziemniakami z posiekaną pietruszką. Doskonale smakuje z chrzanem, musztardą. SMACZNEGO!!! Magdalena 1986
0
GOLONKA PIECZONA PODANA NA PUREE Z GROCHU I KWAŚNĄ KAPUSTĄ Z KMINKIEM;) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 4 GOLONKI WIEPRZOWE Z KOŚCIĄ(OK.250 G),200G SOLI PEKLOWEJ NA 2L WODY,PRZYPRAWA PO POTRAW KUCHAREK,LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE, PIEPRZ CZARNY ZIARNISTY. 0,5KG KAPUSTY KWASZONEJ,4 ŁYZKI WŁOSZCZYZNY SUSZONEJ, 50G POKROJONEJ W KOSTKĘ SŁONINY,1 POSIEKANA CEBULA,KMINEK. 300G NAMOCZONEGO ŁUSKANEGO GROCHU,100G MARCHEWKI, 100G ZIEMNIAKÓW, 100ML SMIETANY 36%, 1 ŁYZKA MASŁA,1 ŁYZKA ZUPY GROCHOWEJ,SOS PIECZENIOWY CIEMNY. PRZYGOTOWANIE: UMYTE I OCZYSZCZONE GOLONKI ZALAC SOLA PEKLOWA ROZPUSZCZONA W 2L WODY,ODSTAWIC NA OK.3 DNI.NASTEPNIE GOLONKI WLOZYC DO WRZATKU,DODAC PRZYPRAWE DO POTRAW KUCHAREK,LISC LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE I PIEPRZ ZIARNISTY I GOTOWAC DO MIEKKOSCI.UGOTOWANE GOLONKI WYJAC Z WYWARU NACIAC SKORKE I PIEC W TEMPERATURZE 140 STOPNI DO DOMENTU ZARUMIENIENIA SIE SKORKI.KAPUSTE ZALAC WODA DODAC WŁOSZCZYZNE SUSZONA I GOTOWAC NA MALYM OGNIU PRZEZ OK.GODZINE.POD KONIEC PRZYPRAWIC PRZYPRAWA DO ZUP I POTRAW ORAZ PLASKA LYZECZKA KMINKU. Z MAKI I ROZTOPIONEJ SLONINY,CEBULI ZROBIC ZASMAZKE,DODAC DO KAPUSTY I DUSIC KILKA MINUT, CZASEM MIESZAJAC. GROCH UGOTOWAC W OSOLONEJ WODZIE Z MARCHEWKA I ZIEMNIAKAMI.ODCEDZIC I PRZECISNAC GROCH PRZEZ PRASKE DO ZIEMNIAKOW,W RONDELKU ZAGOTOWAC SMIETANE Z MASLEM,ORAZ LZYZKA ZUPY GROCHOWEJ.SMIETANE DODAC DO GORACYCH ZIEMNIAKOW Z GROCHEM I DOKŁADNIE POLACZYC.PODAWAC GOLONKE NA GORĄCEJ KAPUSCIE Z AROMATYCZNYM PUREE Z GROCHU I SOSEM PIECZENIOWYM CIEMNYM. SMACZNEGO:-)
0
GOLONKA NA KAPUŚCIE SKŁADNIKI: 2 peklowane pokaźne goloneczki, 1 duża biała cebula, 2 marchewki, 3 litry bulionu, 10 ziarenek jałowca, 10 goździków, 10 ziarenek pieprzu, 3 zwykłe cebule, 30 dag porów, 3 czerwone papryki, 3 łyżki oleju, kg kapusty kiszonej, 5 listków laurowych, peczek natki pietruszki, 150 ml soku jabłkowego, sól, pieprz, cukier, musztarda. PRZYRZĄDZANIE: Goloneczki dokładnie myjemy. Białą cebulę obieramy, kroimy na połówki. Obieramy marchewkę. Goloneczki wkładamy do bulionu, dodajemy cebulę, ziarna pieprzu i jałowca, goździki i marchewkę, całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i na wolnym ogniu gotujemy około 1 godziny. Następnie wyjmujemy goloneczki z z wywaru, odsączamy. Układamy w brytfance. Wstawiamy do do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy 45 minut. Na 10 min. przed końcem pieczenia goloneczki smarujemy musztardą. Zwykłe cebule obieramy, krojąc je w małą kosteczkę. Czyścimy pory i paprykę, płuczemy, osuszamy. Pory kroimy w plasterki, paprykę na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy olej. Na nim, mieszając lekko przysmażamy cebulę, papryke i por. Dodajemy kapustę kiszoną, listki laurowe, mieszamy. Podlewamy sokiem jabłkowym, duszac na wolnym ogniu 20 minut. W trakcie duszenia mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Myjemy i osuszamy natkę pietruszki, listki odrywamy od gałązek i siekamy. Na półmisku układamy gotową kapustę, a niej upieczone goloneczki. Całe danie suto posypujemy posiekaną natką. Podajemy z ziemniakami z wody, ewentualnie ze swieżym białym pieczywem. SMACZNEGO
0
GOLONECZKA Z GRILLA SKŁADNIKI: 4 golonki, 2 marchewki, 1 seler, 1 cebula, 1 pietruszka, oliwa, sól, pieprz, ulubione zioła do smaku, bulion. WYKONANIE: Warzywa kroimy w słupki, cebulę w piórka. Golonki nacieramy solą, pieprzem i ziołami. Obkładamy warzywami. Podlewamy oliwą. Prawdziwi smakosze dodają kieliszek żubrówki (resztę butelki chowają na przyjęcie grillowe). Całość chowamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia gotujemy razem z warzywami. Po wyjęciu skrapiamy oliwą, Grillujemy na złoty kolor, tak by były chrupiące. Smacznego!!!
0
GOLONKA KOLOROWA Składniki: - 40 dag chudego mięsa wykrojonego zgolonki - 3 duże, grube marchwie - olej - przyprawa do mięsa wieprzowego - 2 ząbki czosnku - kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu - listek laurowy - łyżeczka przyprawy typu vegeta - sól WYKONANIE: Chude mięso wykrojone z golonki opłucz, osusz, pokrój na kawałki jak gulasz (tłustą część można pokroić i dodać do domowego smalcu).Oprósz przyprawą typu vegeta oraz przyprawą do wieprzowiny, posmaruj zmiażdżonym czosnkiem. Marchew obierz, pokrój na grube plastry (będzie ładnie wyglądać). Mięso obsmaż na oleju, włóż do rondla, zalej wrzątkiem, by było przykryte. Dodaj liść, ziele i pieprz oraz marchew, ewentualnie trochę soli. Duż pod przykryciem 50 min. Podawaj z kopytkami lub kluskami śląskimi. Smacznego!!! M.D 15.02
0
GOLONKA PODLASKA Składniki: - 4 duże golonki - po 2 marchewki i pietruszki - 1 cebula - liść laurowy - 3-4 ziarna ziela angielskiego - 5-6 ziaren czarnego pieprzu - 3-4 ziaren jałowca SOS: - 3 łyżki oleju - 1 łyzka miodu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 2 kieliszki jałowowcówki (100 g) - sól, pieprz WYKONANIE: Umyte golonki, włożyć do dużego garnka na gotującą się wodę i gotować około 10 minut. Zlać wodę, dodoać warzywa w całości, przyprawy i sól. Golonki zalać świeżą, zimną wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny na małym ogniu. Olej, miód, mąkę i jałowcówkę połączyć i dokładnie wymieszać. Naczynie do pieczenia posmarować olejem, olonki wyjąć z wywaru i ułożyć w naczyniu. Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi otworami i ułożyć obok golonek. Mięso przykryć przygotowanym sosem (najlepiej przy użyciu pędzla)i włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika. PIec jeszcze 1 godzinę, podlewając wywarem. Podawać z kluskami z ziemniaków i sałatką z buraków. Smacznego!!! Marcinex
0
GOLONKA W KAPUŚCIE Z JABŁKAMI Składniki(4 porcje): - 1 kg golonki - łyżka suszonego majeranku - tłuszcz do brytfanny - 2 cebule - 3 łyżki smalcu - 20 dag kiszonej kapusty - 2 kwaśne jabłka - sól, pieprz Wykonanie: Golonkę umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Brytfannę natłuść, ułóż mięso, piecz 1 i 1/2 godz. w temp. 200°C, skrapiająć od czasu do czasu wodą. Cebule obierz, posiekaj, wrzuć na rozgrzany smalec, zeszklij. Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę, wlej 3 łyżki wody, duś na małym ogniu, aż kapusta zmięknie. Włóż oczyszczone jabłka pokrojone w ósemki. Duś jeszcze 5 min. Golonkę ułóż na półmisku, obłóż kapustą z jabłkami. Podawaj z ziemniakami z wody. Smacznego! M.D 0215
0

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.