SUFLET CZEKOLADOWY
Ciasto;
3 jajka
50 g czekolady
60 g masła
40 g cukru pukru
20 g cukru
szczypta soli
60 g posiekanych orzechów laskowych
40 g bułki tartej
20 g mąki
Polewa;
125 słodkiej śmietanki
20 g cukru
125 czekolady
sezonowe owoce
słodka śmietana,mięta
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.Masło utrzeć z cukrem pudrem,dodająć stopniowo żółtka,czekoladę.Białka ubić ze szczyptą soli,cukrem.Wymieszać orzechy z bułką,mąką i na przemian z pianą dodać do masy.Napełnić natłuszczone foremki do 2/3 wysokości.Piec w nagrzanym parowarze 30-40 min.{w zależnośći od foremek}
Polewa-śmietanę wymieszać z cukerm,dodać pokryszoną czekolade.Gorący suflet polać sosem czekoladowym,bitą śmietaną ozdobić owocami i mietą.
|
|
Roladki z soli
8 filetów z soli
sok z 1 cytryny
sól,pieprz
Sos;
50 g masła
50g mąki
125 ml kwaśnej śmietany
100 ml wywaru rybnego
1 op włókienek szafranu
125 ml białego wina
sól
pieprz
Ryż-100 g dzikiegi ryżu,2 łyżki masła,50 g startego parmezanu,sól
Filety skropić sokiem z cytryny,oprószyć solą,pieprzem,uformować krążki,przełożyć na natłuszczoną tace bez dziurek,gotować w parowarze 8-10 min{zależy od wielkośći filetów}
Sos-masło roztopić ,podsmażyć mąkę,dodać śmietanę,wywar z ryby,szafran,zagotować ,wlać wino,dodać przyprawy.
Ryż-1 część ryżu na 3 części wody,przełożyć na tackę bez dziurek-gotować w parowarze 45-50 min.
Ugotowany ryż wymieszać z masłem i parmezanem.Podać z rybą.
|
|
NADZIEWANA PAPRYKA
8 zielonych papryk
50 dag mielonego mięsa
80 g cebuli
100 g ryżu
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki
sól,pieprz,majeranek
1,5 l przecieru pomidorowego
Z papryki odciąć wierzch, wydrązyć.Cebule posiekać ,podsmażyć na tłuszczu,wymieszać z przyprawami,mięsem.
Ryż ugotować w parowarze-30 min.Dodać do farszu.Masą napełnić papryki,zakryć odcietymi dekielkami.Ułożyć na tacy bez dziudek.Polać przecierem pomidorowym,gotować w parowarze ok 45 min.
|
|
ziemniaki z sosem czosnkowym
ładniki:
• 6 ziemniaków
• 2 kolorowe papryki
• 6-8 pieczarek
• 8 dag żółtego sera
• pół pęczka posiekanej natki
• oliwa
• ostra papryka, sól i pieprz
Sos:
• 1 jogurt naturalny
• 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
• pół pęczka posiekanej dymki
• sól i pieprz
Składniki połączyc.
Ziemniaki umyj, posiekaj w plastry.
Resztę warzyw pokoj w slupki , dodaj pokrojony w kostke boczek, dopraw solą, pieprzem i papryką.
Gotuj w parowacze . Delikatnie wymieszaj warzywa z ziemniakami.Posyp startym serem i natka.
Podawaj z sosem z jogurtu, czosnku, dymki i przypraw.
Szybko i smacznie.
|
|
GOŁĄBKI RYBNE
40 dag okonia lub innej ryby czerwonej
2 pęczki pietruszki
2 cebule
4 kromki chleba tostowego namoczonego w mleku i odciśnietego
20 g musztardy łagodnej
2 żółtka
łyżeczka skórki z cytryny
4 łyżeczki soli ziołowej
pieprz
ostra papryka
8 liści kapusty pekińskiej
600 g marchwi
kostka bulionu warzywnego
450 g ziemniaków
50 g mleka
10 g masło
Sos;10 g oleju rzepakowego
20 g kaparów
600g wody
Pietruszkę ,cebule posiekać.dodać rybę -zmiksować.Połączyć z żółtkami,chlebem,skórką z cytryny.3 łyżeczkami soli ziołowej,doprawić pieprzem i papryką.Masę rozłożyć na liście kapusty.Uformować gołąbki.Marchew zmiksować.Do parowaru wlać wodę ,dodać bulion,umieścić ziemniaki.Gołąbki umieścić na tacce bez dziurek na marchwi,gotować 35 min.Ugotowane ziemniaki i marchew zmiksować z dodatkiem soli ziołowej ,masłem,mlekiem.
Sos-40 g wywaru spod ziemniaków połączyć z olejem,kaparami,gotować 2 min.Otrzymanym sosem polać gołąbki i puree ziemniaczano-marchewkowe.
|
|
FASZEROWANA BOTWINA
12 dużych liści botwiny
40 g ryżu
łyżka rodzynek
1 posiekane dymki
300 ml bulionu warzywnego
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki masła
łyżka pestek pinii
sól,pieprz
Ryż ugotować w parowarze.Łodyżki botwiny odciąć,pokroić na kawałki-gotować 15 min.Liście balnszować,przelać zimną wodą.Rozgrzać oliwę,zeszklić dymkę,dodać botwinę-dusić 5 min.Połączyć z cebulą.pestkami pinii,rodzynkami,ugotowanym ryżem.Doprawić solą i pieprzem.Na każdy liść kładziemy łyżeczkę farszu,zawijamy.Ułożyć w parowarze,zalać bulionem,skropić masłem,parować 30 -35 min.
|
|
....ale przepisy mdlee to wszystko, ze jesc sie odechciewa
|
|
Pulpeciki z indyka z wędzoną śliwką
400g mięsa mielonego z indyka
kilka dużych suszonych wędzonych śliwek polskich
sok z 1/8 pomarańczy
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta chilli
jajko
otręby owsiane 2 łyżki
sól, pieprz
Mięso połączyć z przyprawą do piernika, chili, jajkiem, otrębami owsianymi, solą, pieprzem i sokiem z pomarańczy. Formować kuleczki, każda nadziewać ćwiartką wędzonej śliwki. Gotować w parowarze 15-20 minut w zależności od wielkości pulpecików.
Pulpeciki można podać z korzennym sosem:
¼ litra wody
sok z ¼ pomarańczy
1 laska cynamonu
2 ziarna kardamonu
½ łyżeczki miodu
sól
Składniki sosu zagotować i gotować na małym ogniu do zredukownia.
|
|
PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA WARZYWAMI
4 pojedyńcze piersi z kurczaka
po 2 czerwone i żółtte papryki
1 cebula
1 por
łyżka masła
100 ml śmietany słodkiej
łyżka natki
rozmaryn,czosnek
sól,pieprz,oliwa
Piersi naciąć,lekko rozbić,aby otrzymać platy.Paprykę upiec w piekarniku,obrać,pokroić w paski.Mięso natrzeć czosnkiem,rozmarynem,solą.Na płacie mięsa rozłożyć paprykę ,posypać cebulą.Zawinąć ciasno w filię spożywczą.Dusić w parowarze 25 min.Pory pokroić w skośne kawałki ,podsmażyć na maśle,doprawić solą ,pieprzem,dodać śmietanę,chwilę dusić.Rozłożyć na talerze,na nim podać kurczaka pokrojonego w plastry.
|
|
Risotto grzybowe
250 g ryżu na risotto
1 cebula
5 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
1 l wywaru warzywnego
200 g grzybów mogą być pieczarki
sól,pieprz
50 g masła
50 g startego parmezanu
3 łyżki świeżej bazylii
Cebule posiekać ,zeszklic na oliwie.dodac ryż i prażyć 1 min,dodać posiekany czosnek,zalać winem,zagotować.Napełnić ryżem głęboką tacę bez dziurek,zalać wywarem z warzyw,dusić 35 min.Grzyby podsmażyć na oliwie,dodać do risotta,Doprawić solą pieprzem,dodać masło,parmezan.Przed podaniem posypac bazylią.
|
|
ROLADA WOŁOWA
Rolada-4 cienkie sznycle wołowe po 160 g każdy,musztarda,mąka,sól,pieprz,olej.
Nadzienie-100 g wędzonego boczku,50 g marchwi,100 g cebuli,4 korniszony,2 ząbki czosnku.
SOS-1 cebula,łyżeczka posiekanych kaparów,kilka gałązek tymianku,400 ml bulionu wołowego,125 ml kwaśnej śmietany,20 g mąki,musztarda.
Dodatkowo-500 g makaronu wstążki.
Sznycle rozbić,posolić,oprószyć pieprzem.Posmarować musztardą.Na każdy płat nałożyć boczek,pokrojoną marchew,cebulę,ogórek.Zwijać tworząc rolady.Spiąć wykałaczkami.Posypać mąką ,obsmażyć ze wszystkich stron na brązowy kolor.Roladki wyjąć z patelni,a do wywaru dodać cebulę,kapary,tymianek,chwile dusić.Zalać bulionem.Włożyć rolady do głębokiej tacy bez dziurek,zalać wywarem dusić w parowarze ok 1,5 godz.Mięso wyjąć sos zagęścić mąką ,śmietana,zagotować.
Makaron ugotować na tacy bez dziudrek z dodatkiem masła,soli.
Roladki podajemy na makaronie
|
|
DORSZ Z WARZYWAMI
Filet z dorsza oplukac,osuszyc, pokroic na kawalki, nie przyprawiac.Marchew, pietruszke,seler zetrzec na tarce.Wymieszac.ulozyc w parowarze dorsza, na dole. W nastepnej komorze parowaru wylozyc warzywa. Parowac ok. 20min.Nie potrzebne sa przyprawy ,warzywa sa aromatyczne , obecnosc selera powoduje,ze znakomity smak.
|
|
DORADA Z OWOCAMI
1 kg dorady
1/2 łyżeczki posiekanej szałwii
2 łyżki masła
łyżka oleju
sok z 1/2 cytryny
po 1;kiwi,ogrek konserwowy,cebula,gruszka,banan niedojrzały
1 szkl rosołu z kostki
1/2 szkl śmietany
sól
Rybę oczyścić,natrzeć solą ,sokiem z cytryny.Do środka włożyć szałwie,posmarować masłem.Ułożyć na tackę bez dziurek ,dusić w parowarze ok 20 min.
Sos-cebulę zeszklić na oleju,dodać obrane. pokrojone w kostke kiwi,gruszkę ,banan,ogórek.Wlać 1 szkl bulionu,gotować 10 min.Doprawić śmietaną.Doradę podajemy z owocowym sosem
|
|
RYŻ NA 4 SPOSOBY
2 szkl ryżu
2 szkl wody
2 łyżki masła
sól
Ryż włożyc na tackę bez dziurek,zalać wodą,dodać masło,szczyptę soli.Gotować 35 min.
Ryż szafronowy-przed gotowaniem dadać nitki szafranu.
Ryż z groszkiem-po 25 min gotowania dodać do ryżu mrożony zielony groszek.
Ryż z curry-na oleju zeszlić cebulę.Ryż zalać bulionem1;1,dodać masło,sól,sproszkowane curry.Gotować 35 min.
Ryż na słodko-ugotować w parowarze kremową masę 2 szkl ryżu,5 szkl mleka z masłem,cukerm,szczyptą soli.Przed podaniem posypać tartą czakoladą lub cynamonem.
|
|
KREWETKI Z MAKARONEM SZKLANYM
500 g krewetek,używam mrożonych
Marynata;kurkuma,1 cytryna,sól, pieprz
400g makaronu szklanego
2 ząbki czosnku
10 g imbiru
1 marchew
1/2 pęczka szczypiorku
150 g grzybów shitake
4 łyżki oleju sezamowego
sos sojowy
Krewetki zalać marynatą ,odstawić na 20 min.{Składniki marynaty łączymy}.Ugotować w parowarze-10-15 min, zależy od wielkośći krewetek.
Makaron moczyć w zimnej wodzie,aby zmiekł.Obraną marchew,szczypiorek,imbir,czosnek pokroić w paski.grzyby na ćwiartki.Rozgrzać olej,zeszklić grzyby,dodać czosnek,imbir,krótko dusić.Dodać marchew ii szczypiorek.Przełożyć warzywa na tacke bez dziudek,gotować 10 min.Doprawić sosem sojowym.
Makaron odcedzić ,gotowac na tacy bez dziurek15 min.Przelać zimną wodą.Kilka razy poprzecinać ,wymieszać z warzywami.Rozłożyć na talerze,na wierzch ułożyc krewetki.
|
|
KLUSKI TWAROGOWE Z MIETĄ
250g twarogu
50 g grysiku
1 jajko,1 żółtko
starty parmezan
świaża mięta
500g szpinaku
gałka muszkatołowa
4 łyżki masła
só,pieprz
Zmielony twaróg wymieszać z grysikiem,jajkiem,żółtkiem.Doprawić solą i pieprzem,gałką.Szpinak ugotować na tacy z dziurkami-8min,schłodzic zimną wodą.
Do masy dodać trochę dobrze odciśnietego szpinaku,miętę ,parmezan.Za pomocą dwóch łyżek formować kuski.Układać an tacy bez dziurek-gotować 25 min.Gotowe kluski przełożyć na ogrzany w parowarze szpinak.Posypać parmezanem i roztopionym masłem.
|
|
ZUPA KREM Z SELERA Z FRYTKAMI SELEROWYMI
400 g selera bulwiastego
50 g cebuli
1l bulionu wołowego
20 g masła
20 g mąki
200 ml słodkiej śmietany
sól,pieprz,gałka
Cubulę pokroić ,zeszklić na maśle,posypać mąką,zalać bulionem.Zupę umieścić w parowarze,dodać 300 g pokrojonego selera,śmietane-gotować 50 min.Doprawić solą ,pieprzem.galką,zmiksować.
Frytki-seler pokroić w cienkie paski 2;5 cm.Smażyć na rozgrzanym oleju ok 2min.Do zupy dodać niewielką ilość bitej śmietany.Zupę podać z frytkami.
|
|
GOŁĄBKI Z KAPUSTY CZERWONEJ
1 czerwona kapusta
2 łyżki octu winnego
1 szkl ugotowanej kaszy perłowej
2 jajka
1/2 kg twarogu
1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich
łyżeczka ostrej musztardy
duże winne jabłko
po łyżeczce;imbiru,miodu,
łyżka soku z cytryny
1/2 szkl wywaru z warzyw
2 łyżki olej
sól,pieprz
Zagotować osoloną wodę z octem,gotowac kapustę 5 min.Rozdzielić liscie.
Jajka roztrzepać z solą pieprzem,musztardą.Orzechy utrzeć z serem,połączyć z jajkami,kaszą.Z liści usunąć twarde nerwy,składać po 2 ,nakładać farsz.Formować gołąki.Ułożyć w głębokiej tacy,posypać tartym jabłkiem,skropić wywarem.Pod koniec porowania skropić miodem sokiem z cytryny.Podajemy gogące.
|
|
SUFLET Z ŁOSOSIA Z WARZYWAMI
Farsz;150 g łososia,1 jajko,sok z cytryny,sól,pieprz,wermut,200ml słodkiej śmietany
łyżeczka posiekanego koperku,
Łosoś-4 filety łososia-o 150 g,sok z 1 cytryny,2 łyżki oliwy,sól,pieprz.
Warzywa-po 150g marchewki,cukinii,buraka,.100 g szpinaku,2 łyżki masła,sól,pieprz.
Farsz-mięso pokroić-zmiksować.Wymieszać z solą,pieprzem,jajkiem.Doprawić wermutem,sokiem z cytryny.Dodać koperek i śmietanę.
Filety przyprawić sokiem z cytryny,solą,pieprzem.Rozłożyć na nich warstwę farszu.Przełożyć na tackę bez dziurek z małą ilością oliwy,gotować w parowarze15-20 min.
Warzywa oczyściś,gotować -15 min.Przyprawić masłem .solą ,pieprzem.
Suflet rozkładamy na talerze w towarzystwie warzyw.
|
|
Roladki z kurczaka z serem pleśniowym: 1 pierś z kurczaka kroimy na 3 części, formujemy w cienkie kotlety, każdą część należy posmarować przyprawą do kurczaka oraz ostrą musztardą. Do środka wkładamy pasek sera pleśniowego (brie, camembert), i zwijamy roladki. Każdą roladkę należy owinąć w folię aluminiową. Parujemy ok 30 minut.
|
Strona 3 z 8
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|