ŁOSOŚ W SOSIE Z BIAŁEGO WINA
4 filety łososia po 150 g
sok z cytryny
sól,pieprz
Sos;
50 g masła
50 g maki
150 słodkiej śmietany
100 ml wywaru z ryby
125 ml białgo wina
sól,pieprz
Warzywa;
2 pory
2 łyżki masła
pęczek trybuli
sól,pieprz
Filety przyprawić sokiem z cytryny,solą,pieprzem,gotować na tacy bez dziurek 12 min.
Sos-masło roztopić ,zasmazyć mąkę,dodać śmietanę,wywar,zagotować.Dodac wino ,doprawić przyprawami.
Pory pokroić w plasterki,podsmażyć na maśle,posypać solą,pieprzem,zalać wywarem,chwilę dusić.Posypujemy posiekaną trybulą.Podajemy z łososiem.
|
|
PIEROŻKI RAVIOLI
Ciasto-7 żółtek,1 jajko,250 g mąki,szczypta soli,2 łyżki oliwy
Nadzienie-250 g serka ricotta,50g grysiku{kaszy} 1 jajko,1 żółtko,100 g parmezanu,sól,pieprz,100 g masła.
Ciasto-wszystkie składniki ugnieść .Jeśli ciasto jest zbyt twarde ,dodać 1-2 łyżek wody.Odstawić na 20 min.
Farsz-ser wymieszać z grysikiem,jajkiem,parmezanem,doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować,posmarować żółtkiem.Na połówce ciasta rozłożyć nadzienie w odstępach ułatwiających późniejsze przecinanie ciasta.Przykryć drugą połówką ciasta.Wycinarką do ravioli wycinać pierożki.Brzegi docisnąć widelcem.Ułożyć na natłuszczonej tacy bez dziurek.Gotować w parowarze-12-15 min.Rozłozyć na talerze,polać masłem,posypać tartym parmezanem.
|
|
Nadziewane karczochy
4 duże karczochy
2 cytryny
2 łyżki oliwy
125 ml białego wina
3 łyżki mąki
sól,pieprz
Sos;
6 łyżek oliwy
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki wody
pęczek szczypiorku
po ćwiartce żółtej i,czerwonej,zielonej papryki
2 szalotki
sól,pieprz,cukier puder
1 jajko ugotowane na twardo
trybula
Oderwać twarde części karczacha,główki skropić sokiem z cytryny.Łyżeczką usunąć wnętrze karczocha,skropić sokiem z cytryny.W głębokiej tacy wlać wodę,wino,oliwę,wsypać mąke ,dodać plasterki cytryny,doprawić solą i pieprzem.Włożyć karczochy,aby były zanurzone w wodzie.Dusic 25 min.
Nadzienie-szczypiorek,papryki,szalotki posiekać,połączyć z wszystkimi składnikami sosu.doprawić ,dodać posiekane jajko.Napełnić karczochy,posypać trybulą.
|
|
SAŁATKA SZPARAGOWA
1 kg białych szparagów
250 ml jogurtu
250 ml kwaśnej śmietany
125 ml mleka
pietruszka,szczypiorek, koper,trybula,estragon
sok z 1 cytryny
sól,pieprz
sałata
100 g pomidorów koktajlowych
Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie na tacy bez dziurek.Gdyby były zbyt gorzkie ,na tace wkładamy kawałek białego chleba lub bułki.Gotujemy ok 30 min.Pokroić na kawałki dł-5 cm.Zostawić w ciepłym wywarze.Jogurt wymieszać ze śmietana,mlekiem,dodać posiekane zioła,sok z cytryny,doprawić.Chłodne szparagi i liście sałaty polać przygotowanym sosem,przybrać pomidirkami.
|
|
ROLADA Z KACZKI
1 kaczka
łyżka soku z cytryny
2 łyżki majeranku
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
25 dag suszonych śliwek
kieliszek białego wytrawnego wina
4 ząbki czosnku
sól,pieprz
Z kaczki zdjąć skórę w całości,może być z miesem.natrzeć solą pieprzem,sokiem z cytryny.Zwinąć ,odstawic do lodówki na 1 godz..Śliwki namoczyć w winie.Mięso oddzielić od kości,przepuścić przez maszynkę,dodać rozgnieciony czosnek,pieprz,orzechy,majeranek,wino w którym moczyły się śliwki,jajka.Wyrobić masę.Farsz rozłożyć an skórze z kaczki.Na środku ułożyc śliwki,zrolować.Owinąć folią aluminiową.ułożyć na tacy bez dziurek.Dusić w parowarze ok 1 godz.Ostudzone mieso pokroić w plastru podać na liściach sałaty.Jako dodatek doskonale pasuje żurawina.
|
|
DORSZ Z WARZYWAMI
50 dag filetów dorsza
1 szkl mleka
puszka kukurydzy
duża cebula
galązka selera naciowego
1 szkl wywaru z warzyw
łyżeczka curry
sól,
1 łyżka mąkI
Rybe pokroić na kawałki,zalać mlekiem,odstawic na 1 godz.Rybę osączyć.Mąkę wymieszać z curry.solą,obtaczać rybę.Kukurydzę osączyć,cebulę posiekać ,seler pokroić na kawałki.Na tacy bez dziurek ułożyć kolejno;kukurydzę,rybę,cebulę wymieszana z selerem.Całość zalać wywarem.Dusić w parowarze 40 min.Podajemy z ryżem na sypko lub ziemniakami z parowaru.
|
|
KULKI WOŁOWE
45 mielonej wołowiny
3 posiekane ząbki czosnku
po 1/2 szkl posiekanej cebuli,startych ziemniaków
po 1/2 łyżki skrobi i sosu rybnego
SOS;po 1/2 łyżki oleju i sosu sojowego,sól,łyżeczka keczupu,1 szkl zmiksowanych pomidorów.
Mięso połączyć ze składnikami pulpetow.wyrobić masę.Uformować kulki ,ułożyć na tacy bez dziurek;gotować 40 min.
Sos-składniki zagotować z 1/2 szl wody, podać z pulpetami.
Ziemniaki ziołowe
10 ziemniaków
po 1 łyżeczce suszonego oregano,majeranku,łagodnej papryki,pieprz ziołowy,sól
Natka pietruszki,tymianek.
Obrane ziemniaki,posypać suszonymi ziołami,ułożyć na tacy,gotować w parowarze 35-40 min zależy od ich wielkośći.Ugotowane posypać świeżymi ziołami.Podać z kulami miesnymi.
|
|
ROLADA CIELĘCA Z BAKALIAMI
1 kg cielęciny-płat
50 dag cielęciny bez kości
3 jajka
10 dag masła
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki oleju
główka czosnku
po 10 dag rodzynek ,moreli
po 5 dag migdałów,fig
chili sól,
sok z cytryny
po łyżeczce gałki muszkatołowej,pieprzu,rozmarynu
Płat mięsa tak rozciąć ,aby otrzymać prostokąt.Skropić sokiem z cytryny,natrzeć czosnkiem,solą ,pieprzem,gałką,odstawić do lodówki.
Farsz;mięso zmielić,połączyć z jajkami, czosnku- połowa,przyprawami,bułką tartą,posiekanymi owocami,połowę moreli zostawić.Wyrobić masę ,rozłożyć na mięsie,zwinąć roladę.Obwiązać nitką. ułożyć na tacy bez dziurek.Natrzeć resztą czosnku,obłożyć morelami,podlać kilkoma łyżkami bulionu,roztopionym masłem.Piec zgodnie z instrukcją parowara.Podajemy z chrzanem.Do sosu który powstał w czasie gotowania dodaję szczyptę kawy rozpuszczalnej,Polewam mięso.
|
|
Udka kurczaka w tequili
8 udek
Marynata;
125 ml soku z pomaraczzy
4 łyżeki tequili
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka tabasco
łyżka posiekanego czosnku
1 1/ 2 łyżeczki soli morskiej
łyżeczka oregano
pieprz
Wszystkie składniki narynaty wymieszać,zalać udka,odstawić szczelnie zamknięte na 8 godz.Ułożyć na tacce bez dziurek.Marynatę zagotować,obficie posmarować udka,gotować w parowarze.Zgodnie z instrukcją parowara.Podajemy z warzywami z parowara.
|
|
Kukurydza z chili
4 kolby kukurydzy
60 g masła
2 łyżki posiekanego oregano
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki chili
szczypta czosnku granulowanego
szczypta pieprzu czarnego
Składniki marynaty rozetrzeć,aby sie wymieszały.Posmarować kolby kukurydzy,odstawić na 10 min.Ugotować w parowarze na tacy bez dziurek ok 25 min.Podajemy ciepłą.
|
|
Nadziewane jabłka
4 jabłka
1 cytryna
Nadzienie;
4 łyżki konfitury morelowej
4 łyżki rodzynek sutańskich
łyżka winiaku lub rumu
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Dodatki 4 łyżki masła,bita śmietana lub lody waniliowe.
Jabłka wydrązyć,natrzeć sokiem z cytryny.Składniki nadzienia mieszamy.Napełniamy jabłka,na wierzchu kładziemy łyżeczkę masła. Owijamy w folię aluminiową-każdo osobno.Wstawić do parowaru na 20 min,zależy od wielkośc jabłek.Podajemy ciepłe z sokiem jaki się zebrał.Ozdabiamy bitą śmietana lub lodami.
|
|
Gulasz cielęcy z knedlami
Gulasz;1 kg cielęciny,20 dag cebuli,4 łyżki oleju,20 g słodkiej papryki w proszku,1 pomidor,400 ml bulionu wołowego,po 125 ml słodkiej i kwaśnej śmietany,łyżka mąki,skórka z cytryny,sól.
Knedle;
250 g czerstwej bułki,300 ml mleka,60 g masła.4 jajka,gałka muszkatołowa,sól,pieprz,pęczek natki.
Mieso pokroić w kostkę.Cebule zeszklić na olelu,poddusić mięso,dodać paprykę pokrojonego pomidora bez skórki.Wlać bulion,słodką śmietanę.Doprawić solą ,skórką z cytryny.Włożyć w głęboką tacę.parować1 ,5 do 2 godz.Mięso wyjąć,sos zagęścić mąką ze śmietaną,zagotować .włożyć mięso.
Knedle;podgrzać mleko ,dodać masło,sól,,pieprz,gałkę.Gorącym zalać bułki.Odstawi na 20 min .Do masy dodać jajka,posiekaną natkę.Wyrobić ciasto.Rozłożyć na foli,uformować wałek,Zawinąć w drugą filię.Gotować w parowarze 30 min.Odwinąć fioię ,pokroić w plastry podajemy z gulaszem.
|
|
Piekielne pulpety
Składniki: 50 dag mięsa mielonego, 4 jajka, 2 spore cebule, 2-3 ząbki czosnku, 1 szklanka śmietany 22%, 2 łyżeczki musztardy lub bardzo ostrego keczupu, 1 łyżeczka VEGETY,1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka ziół prowansalskich ew.garść świeżego tymianku, 2-3 łyżki startego sera żółtego (najlepszy parmezan),garść tartej bułki, sól, pieprz lub mielona ostra papryka ( lup pieprz cayenne)
Wykonanie:Czosnek miażdżymy,cebulę drobniutko kroimy, mięso mieszamy z cebulą, czosnkiem, 1 jajkiem, musztardą, mąką i szczyptą soli. Z masy formujemy niewielkie pulpety i dusimy obsypane vegetą. Śmietanę ubijamy z pozostałymi trzema jajkami i ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Formę do zapiekania natłuszczamy,układamy uparowane pulpety i zalewamy masą śmietanowa. Posypujemy startym serem wymieszanym z tartą bułką i chwilę podpiekamy. Smakują z puree ziemniaczanym.
Naprawę polecam
|
|
kkkkkkkkkk
|
|
Kolorowe szaszłyki . składniki:3 filety z piersi kurczaka,1czerwona papryka,2cebule,5 pieczarek ,2 plastry chudego wędzonego boczku,2łyżki oliwy z oliwek. Składniki na sos;3 łyżki cukru,1 łyżeczka masła,5 łyżek bulionu z kury ,4 łyżki sosu z chilli .Wykonanie;opłukane i osuszone filety, boczek oraz warzywa kroimy na kwadraty a pieczarki na ćwiartki.Na drewniane patyczki do szaszłyków nakładamy kawałki miesa i boczku na przemian z warzywami.Tak przygotowane szaszłyki wkładamy do posmarowanego tłuszczem naczynia z otworami i gotujemy na parze 10 minut. Przygotowujemy sos;w garnku karmelizujemy cukier oraz dodajemy resztę składników i gotujemy na kuchence 3 minuty.Doprawiamy solą.Szaszłyki układamy na półmisku i polewamy sosem.SMACZNEGO!
|
|
Kaczka nadziewana warzywami z sosem żurawinowym
Potrzebne będą :
- wypatroszona kaczka
- pół selera
- pół buraka
- 5 ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 cytryna
- 1 łyżki miodu
-250 dag żurawiny
- pół cukinii
-sól
- pieprz
Najpierw należy obrać wszystkie warzywa z wyjątkiem cukinii.Potem pokroić je w cienkie plastry.Następnie bierzemy kaczkę , wypełniamy ją warzywami i odstawiamy .[b] B[/b]ierzemy miseczkę i wsypujemy tam żurawinę . Następnie rozcieramy ją łyżeczką, do tej[b] pory , aż zostanie wyciśnięty cały sok . Po wyciśnieciu przelewamy sam sok do drugiej miseczki . Po przelaniu należy dodać łyżkę miodu by zabić kwaskowatość żurawiny . Mieszamy to. Następnie wkładamy kaczkę napełnioną warzywami i gotujemy , aż kaczka się zarumieni . Po nałożeniu porcji kaczki polać sosem .[/b]
Dziękuję
|
|
Suflet z kaszy jaglanej z warzywami
250 g kaszy jaglanej
250 ml wody
1 cebula
30 g masła
150 g pieczarek
1 por
1 marchew
200 g kalafiora
3 jajka
250 ml kwaśnej śmietany
100 ml słodkiej śmietany
200g parmezanu
świerze zioła sól,pieprz
Na tacę bez dziurek wlać wodę,wsypać kaszę ,gotować 30 min.Cebulę zeszlkić na maśle,dodać pokrojone na kawałki warzywa,kalafior podzielony na różyczki.Wymieszać z cebulą dodać pozostałe składniki.Doprawić przyprawami.Masę umieścić w tacy bez dziurek lub formie do sufletów.Gotować 35-40 min.
|
|
Przepis na łososia z mango i chili
Czas: ok. 20 minut
Składniki
ok. 1 kg łososia
2-3 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka miodu
słoneczna salsa:
1 mango
1/2 chili
1 mała szalotka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
odrobina oliwy
Przygotowuję marynatę, mieszam oliwę lub olej z sosem sojowym, przyprawami i miodem. Nacieram tym łososia.
Ustawiam do gotowania na parze na 12-20 minut (w zależności od programu – normalny to dłużej, program szybki – krócej).
Miksuję blenderem lub bardzo, bardzo drobno siekam mango, chili, szalotkę i do tego dodaję sok z cytryny, cukier i odrobinę oliwy.
Podaję łososia z salsą, smacznego
|
|
PASZTET
Po 1 kg gęsiny ,udek z kurczaka
50 dag wątróbki drobiowej
3 jajka
5 łyżek gęstej śmietany
po 1; marchew,pietruszka
2 cebule
15 dag pieczarek
5 łyżek oleju
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
szczypta gałki
biały pieprz
sól
Mięso ugotować w parowarze z marchewką,pietruszką.zielem angielskim,liściem laurowym,solą.Cebule zeszklić na oleju,dodać wątróbki,posiekane pieczarki,chwilę smażyć.Ostudzone mięso dwukrotnie zemleć w maszynce razem z warzywami,wątróbką,piczarkami.Dodać jajka,śmietanę.Doprawić przyprawami.Przełożyć do foremki lub tacki bez dziurek.Przykryc folią,gotować w parowarze ok 60 min.
|
|
Pierś kurczaka z pesto
30 dag piersi z kurczaka
75 ml wytrawnego białego wina
1 cebula
2 liście laurowe
gałązka rozmarynu
20 dag fasolki szparagowej
mała cukinia
6 zielonych szparagów
3 łyżki pesto
łyżka majonezu
sól.pieprz
Mięso ugotować z winem,cebulą.liściem laurowym,rozmarynem,solą.w parowarze-15-20 min.Szparagi ugotować w parowarze na półtwardo,oprószyć solą i pieprzem.Cukinie pokroić w paski,ugotować w porowarze.Pesto wymieszać z majonezem.Mięso pokroić w plastry,podać z warzywami oraz sosem.
|
Strona 4 z 8
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|