Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis i wygraj super parowar Philipsa

Utworzony przez jadwiga, 1 lutego 2013 r. o 11:40
ŁOSOŚ W SOSIE Z BIAŁEGO WINA 4 filety łososia po 150 g sok z cytryny sól,pieprz Sos; 50 g masła 50 g maki 150 słodkiej śmietany 100 ml wywaru z ryby 125 ml białgo wina sól,pieprz Warzywa; 2 pory 2 łyżki masła pęczek trybuli sól,pieprz Filety przyprawić sokiem z cytryny,solą,pieprzem,gotować na tacy bez dziurek 12 min. Sos-masło roztopić ,zasmazyć mąkę,dodać śmietanę,wywar,zagotować.Dodac wino ,doprawić przyprawami. Pory pokroić w plasterki,podsmażyć na maśle,posypać solą,pieprzem,zalać wywarem,chwilę dusić.Posypujemy posiekaną trybulą.Podajemy z łososiem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PIEROŻKI RAVIOLI Ciasto-7 żółtek,1 jajko,250 g mąki,szczypta soli,2 łyżki oliwy Nadzienie-250 g serka ricotta,50g grysiku{kaszy} 1 jajko,1 żółtko,100 g parmezanu,sól,pieprz,100 g masła. Ciasto-wszystkie składniki ugnieść .Jeśli ciasto jest zbyt twarde ,dodać 1-2 łyżek wody.Odstawić na 20 min. Farsz-ser wymieszać z grysikiem,jajkiem,parmezanem,doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować,posmarować żółtkiem.Na połówce ciasta rozłożyć nadzienie w odstępach ułatwiających późniejsze przecinanie ciasta.Przykryć drugą połówką ciasta.Wycinarką do ravioli wycinać pierożki.Brzegi docisnąć widelcem.Ułożyć na natłuszczonej tacy bez dziurek.Gotować w parowarze-12-15 min.Rozłozyć na talerze,polać masłem,posypać tartym parmezanem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Nadziewane karczochy 4 duże karczochy 2 cytryny 2 łyżki oliwy 125 ml białego wina 3 łyżki mąki sól,pieprz Sos; 6 łyżek oliwy 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki wody pęczek szczypiorku po ćwiartce żółtej i,czerwonej,zielonej papryki 2 szalotki sól,pieprz,cukier puder 1 jajko ugotowane na twardo trybula Oderwać twarde części karczacha,główki skropić sokiem z cytryny.Łyżeczką usunąć wnętrze karczocha,skropić sokiem z cytryny.W głębokiej tacy wlać wodę,wino,oliwę,wsypać mąke ,dodać plasterki cytryny,doprawić solą i pieprzem.Włożyć karczochy,aby były zanurzone w wodzie.Dusic 25 min. Nadzienie-szczypiorek,papryki,szalotki posiekać,połączyć z wszystkimi składnikami sosu.doprawić ,dodać posiekane jajko.Napełnić karczochy,posypać trybulą.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA SZPARAGOWA 1 kg białych szparagów 250 ml jogurtu 250 ml kwaśnej śmietany 125 ml mleka pietruszka,szczypiorek, koper,trybula,estragon sok z 1 cytryny sól,pieprz sałata 100 g pomidorów koktajlowych Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie na tacy bez dziurek.Gdyby były zbyt gorzkie ,na tace wkładamy kawałek białego chleba lub bułki.Gotujemy ok 30 min.Pokroić na kawałki dł-5 cm.Zostawić w ciepłym wywarze.Jogurt wymieszać ze śmietana,mlekiem,dodać posiekane zioła,sok z cytryny,doprawić.Chłodne szparagi i liście sałaty polać przygotowanym sosem,przybrać pomidirkami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ROLADA Z KACZKI 1 kaczka łyżka soku z cytryny 2 łyżki majeranku 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych 25 dag suszonych śliwek kieliszek białego wytrawnego wina 4 ząbki czosnku sól,pieprz Z kaczki zdjąć skórę w całości,może być z miesem.natrzeć solą pieprzem,sokiem z cytryny.Zwinąć ,odstawic do lodówki na 1 godz..Śliwki namoczyć w winie.Mięso oddzielić od kości,przepuścić przez maszynkę,dodać rozgnieciony czosnek,pieprz,orzechy,majeranek,wino w którym moczyły się śliwki,jajka.Wyrobić masę.Farsz rozłożyć an skórze z kaczki.Na środku ułożyc śliwki,zrolować.Owinąć folią aluminiową.ułożyć na tacy bez dziurek.Dusić w parowarze ok 1 godz.Ostudzone mieso pokroić w plastru podać na liściach sałaty.Jako dodatek doskonale pasuje żurawina.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
DORSZ Z WARZYWAMI 50 dag filetów dorsza 1 szkl mleka puszka kukurydzy duża cebula galązka selera naciowego 1 szkl wywaru z warzyw łyżeczka curry sól, 1 łyżka mąkI Rybe pokroić na kawałki,zalać mlekiem,odstawic na 1 godz.Rybę osączyć.Mąkę wymieszać z curry.solą,obtaczać rybę.Kukurydzę osączyć,cebulę posiekać ,seler pokroić na kawałki.Na tacy bez dziurek ułożyć kolejno;kukurydzę,rybę,cebulę wymieszana z selerem.Całość zalać wywarem.Dusić w parowarze 40 min.Podajemy z ryżem na sypko lub ziemniakami z parowaru.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
KULKI WOŁOWE 45 mielonej wołowiny 3 posiekane ząbki czosnku po 1/2 szkl posiekanej cebuli,startych ziemniaków po 1/2 łyżki skrobi i sosu rybnego SOS;po 1/2 łyżki oleju i sosu sojowego,sól,łyżeczka keczupu,1 szkl zmiksowanych pomidorów. Mięso połączyć ze składnikami pulpetow.wyrobić masę.Uformować kulki ,ułożyć na tacy bez dziurek;gotować 40 min. Sos-składniki zagotować z 1/2 szl wody, podać z pulpetami. Ziemniaki ziołowe 10 ziemniaków po 1 łyżeczce suszonego oregano,majeranku,łagodnej papryki,pieprz ziołowy,sól Natka pietruszki,tymianek. Obrane ziemniaki,posypać suszonymi ziołami,ułożyć na tacy,gotować w parowarze 35-40 min zależy od ich wielkośći.Ugotowane posypać świeżymi ziołami.Podać z kulami miesnymi.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ROLADA CIELĘCA Z BAKALIAMI 1 kg cielęciny-płat 50 dag cielęciny bez kości 3 jajka 10 dag masła 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki oleju główka czosnku po 10 dag rodzynek ,moreli po 5 dag migdałów,fig chili sól, sok z cytryny po łyżeczce gałki muszkatołowej,pieprzu,rozmarynu Płat mięsa tak rozciąć ,aby otrzymać prostokąt.Skropić sokiem z cytryny,natrzeć czosnkiem,solą ,pieprzem,gałką,odstawić do lodówki. Farsz;mięso zmielić,połączyć z jajkami, czosnku- połowa,przyprawami,bułką tartą,posiekanymi owocami,połowę moreli zostawić.Wyrobić masę ,rozłożyć na mięsie,zwinąć roladę.Obwiązać nitką. ułożyć na tacy bez dziurek.Natrzeć resztą czosnku,obłożyć morelami,podlać kilkoma łyżkami bulionu,roztopionym masłem.Piec zgodnie z instrukcją parowara.Podajemy z chrzanem.Do sosu który powstał w czasie gotowania dodaję szczyptę kawy rozpuszczalnej,Polewam mięso.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Udka kurczaka w tequili 8 udek Marynata; 125 ml soku z pomaraczzy 4 łyżeki tequili 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka tabasco łyżka posiekanego czosnku 1 1/ 2 łyżeczki soli morskiej łyżeczka oregano pieprz Wszystkie składniki narynaty wymieszać,zalać udka,odstawić szczelnie zamknięte na 8 godz.Ułożyć na tacce bez dziurek.Marynatę zagotować,obficie posmarować udka,gotować w parowarze.Zgodnie z instrukcją parowara.Podajemy z warzywami z parowara.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kukurydza z chili 4 kolby kukurydzy 60 g masła 2 łyżki posiekanego oregano 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki chili szczypta czosnku granulowanego szczypta pieprzu czarnego Składniki marynaty rozetrzeć,aby sie wymieszały.Posmarować kolby kukurydzy,odstawić na 10 min.Ugotować w parowarze na tacy bez dziurek ok 25 min.Podajemy ciepłą.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Nadziewane jabłka 4 jabłka 1 cytryna Nadzienie; 4 łyżki konfitury morelowej 4 łyżki rodzynek sutańskich łyżka winiaku lub rumu 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Dodatki 4 łyżki masła,bita śmietana lub lody waniliowe. Jabłka wydrązyć,natrzeć sokiem z cytryny.Składniki nadzienia mieszamy.Napełniamy jabłka,na wierzchu kładziemy łyżeczkę masła. Owijamy w folię aluminiową-każdo osobno.Wstawić do parowaru na 20 min,zależy od wielkośc jabłek.Podajemy ciepłe z sokiem jaki się zebrał.Ozdabiamy bitą śmietana lub lodami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Gulasz cielęcy z knedlami Gulasz;1 kg cielęciny,20 dag cebuli,4 łyżki oleju,20 g słodkiej papryki w proszku,1 pomidor,400 ml bulionu wołowego,po 125 ml słodkiej i kwaśnej śmietany,łyżka mąki,skórka z cytryny,sól. Knedle; 250 g czerstwej bułki,300 ml mleka,60 g masła.4 jajka,gałka muszkatołowa,sól,pieprz,pęczek natki. Mieso pokroić w kostkę.Cebule zeszklić na olelu,poddusić mięso,dodać paprykę pokrojonego pomidora bez skórki.Wlać bulion,słodką śmietanę.Doprawić solą ,skórką z cytryny.Włożyć w głęboką tacę.parować1 ,5 do 2 godz.Mięso wyjąć,sos zagęścić mąką ze śmietaną,zagotować .włożyć mięso. Knedle;podgrzać mleko ,dodać masło,sól,,pieprz,gałkę.Gorącym zalać bułki.Odstawi na 20 min .Do masy dodać jajka,posiekaną natkę.Wyrobić ciasto.Rozłożyć na foli,uformować wałek,Zawinąć w drugą filię.Gotować w parowarze 30 min.Odwinąć fioię ,pokroić w plastry podajemy z gulaszem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Piekielne pulpety Składniki: 50 dag mięsa mielonego, 4 jajka, 2 spore cebule, 2-3 ząbki czosnku, 1 szklanka śmietany 22%, 2 łyżeczki musztardy lub bardzo ostrego keczupu, 1 łyżeczka VEGETY,1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka ziół prowansalskich ew.garść świeżego tymianku, 2-3 łyżki startego sera żółtego (najlepszy parmezan),garść tartej bułki, sól, pieprz lub mielona ostra papryka ( lup pieprz cayenne) Wykonanie:Czosnek miażdżymy,cebulę drobniutko kroimy, mięso mieszamy z cebulą, czosnkiem, 1 jajkiem, musztardą, mąką i szczyptą soli. Z masy formujemy niewielkie pulpety i dusimy obsypane vegetą. Śmietanę ubijamy z pozostałymi trzema jajkami i ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Formę do zapiekania natłuszczamy,układamy uparowane pulpety i zalewamy masą śmietanowa. Posypujemy startym serem wymieszanym z tartą bułką i chwilę podpiekamy. Smakują z puree ziemniaczanym. Naprawę polecam
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
kkkkkkkkkk
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kolorowe szaszłyki . składniki:3 filety z piersi kurczaka,1czerwona papryka,2cebule,5 pieczarek ,2 plastry chudego wędzonego boczku,2łyżki oliwy z oliwek. Składniki na sos;3 łyżki cukru,1 łyżeczka masła,5 łyżek bulionu z kury ,4 łyżki sosu z chilli .Wykonanie;opłukane i osuszone filety, boczek oraz warzywa kroimy na kwadraty a pieczarki na ćwiartki.Na drewniane patyczki do szaszłyków nakładamy kawałki miesa i boczku na przemian z warzywami.Tak przygotowane szaszłyki wkładamy do posmarowanego tłuszczem naczynia z otworami i gotujemy na parze 10 minut. Przygotowujemy sos;w garnku karmelizujemy cukier oraz dodajemy resztę składników i gotujemy na kuchence 3 minuty.Doprawiamy solą.Szaszłyki układamy na półmisku i polewamy sosem.SMACZNEGO!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kaczka nadziewana warzywami z sosem żurawinowym Potrzebne będą : - wypatroszona kaczka - pół selera - pół buraka - 5 ziemniaków - 3 marchewki - 1 cytryna - 1 łyżki miodu -250 dag żurawiny - pół cukinii -sól - pieprz Najpierw należy obrać wszystkie warzywa z wyjątkiem cukinii.Potem pokroić je w cienkie plastry.Następnie bierzemy kaczkę , wypełniamy ją warzywami i odstawiamy .[b] B[/b]ierzemy miseczkę i wsypujemy tam żurawinę . Następnie rozcieramy ją łyżeczką, do tej[b] pory , aż zostanie wyciśnięty cały sok . Po wyciśnieciu przelewamy sam sok do drugiej miseczki . Po przelaniu należy dodać łyżkę miodu by zabić kwaskowatość żurawiny . Mieszamy to. Następnie wkładamy kaczkę napełnioną warzywami i gotujemy , aż kaczka się zarumieni . Po nałożeniu porcji kaczki polać sosem .[/b] Dziękuję
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Suflet z kaszy jaglanej z warzywami 250 g kaszy jaglanej 250 ml wody 1 cebula 30 g masła 150 g pieczarek 1 por 1 marchew 200 g kalafiora 3 jajka 250 ml kwaśnej śmietany 100 ml słodkiej śmietany 200g parmezanu świerze zioła sól,pieprz Na tacę bez dziurek wlać wodę,wsypać kaszę ,gotować 30 min.Cebulę zeszlkić na maśle,dodać pokrojone na kawałki warzywa,kalafior podzielony na różyczki.Wymieszać z cebulą dodać pozostałe składniki.Doprawić przyprawami.Masę umieścić w tacy bez dziurek lub formie do sufletów.Gotować 35-40 min.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Przepis na łososia z mango i chili Czas: ok. 20 minut Składniki ok. 1 kg łososia 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka miodu słoneczna salsa: 1 mango 1/2 chili 1 mała szalotka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru odrobina oliwy Przygotowuję marynatę, mieszam oliwę lub olej z sosem sojowym, przyprawami i miodem. Nacieram tym łososia. Ustawiam do gotowania na parze na 12-20 minut (w zależności od programu – normalny to dłużej, program szybki – krócej). Miksuję blenderem lub bardzo, bardzo drobno siekam mango, chili, szalotkę i do tego dodaję sok z cytryny, cukier i odrobinę oliwy. Podaję łososia z salsą, smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PASZTET Po 1 kg gęsiny ,udek z kurczaka 50 dag wątróbki drobiowej 3 jajka 5 łyżek gęstej śmietany po 1; marchew,pietruszka 2 cebule 15 dag pieczarek 5 łyżek oleju liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1/4 łyżeczki imbiru w proszku szczypta gałki biały pieprz sól Mięso ugotować w parowarze z marchewką,pietruszką.zielem angielskim,liściem laurowym,solą.Cebule zeszklić na oleju,dodać wątróbki,posiekane pieczarki,chwilę smażyć.Ostudzone mięso dwukrotnie zemleć w maszynce razem z warzywami,wątróbką,piczarkami.Dodać jajka,śmietanę.Doprawić przyprawami.Przełożyć do foremki lub tacki bez dziurek.Przykryc folią,gotować w parowarze ok 60 min.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pierś kurczaka z pesto 30 dag piersi z kurczaka 75 ml wytrawnego białego wina 1 cebula 2 liście laurowe gałązka rozmarynu 20 dag fasolki szparagowej mała cukinia 6 zielonych szparagów 3 łyżki pesto łyżka majonezu sól.pieprz Mięso ugotować z winem,cebulą.liściem laurowym,rozmarynem,solą.w parowarze-15-20 min.Szparagi ugotować w parowarze na półtwardo,oprószyć solą i pieprzem.Cukinie pokroić w paski,ugotować w porowarze.Pesto wymieszać z majonezem.Mięso pokroić w plastry,podać z warzywami oraz sosem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 4 z 8

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...