NIEMCY PIECZEŃ Z JABŁKIEM
po 80 g suszonych jabłek i śliwek
1 bułka
po 2 jabłka i cebule
80 g mielonego mięsa
1 jajko
sól,pieprz,
50 g porów
sok z cytryny
30 g makaronu
2 łyżki masła
150 g kremówki
250 ml rosołu
łyżka zasmażki błyskawicznej
Suszone owoce namoczyć w wodzie 3 godz.Bułkę namoczyć ,odcisnąć.Mięso ,posiekane cebulę suszone owoce ,bułka ,jajko,przyprawy wymieszać Przełożyć do formy.Piec 75 min-175 stopni.Makaron ugotować według przepisu.Jabłka dusić na maśle z sokiem z cytryny-2 min.Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone pory,Wlać śmietanę,1/8 l wody ,przyprawić zagotować.Dodać rosół,zagęścić zasmażką.Pieczeń podawać w towarzystwie warzyw i jabłek z makaronem.
RUMUNIA KURCZAK Z MORELAMI
4 udka z kurczaka
1 cebula
6 łyżek oleju
2 łyżki mąki
20 świeżych moreli
sól.pieprz.natka
Udka natrzeć solą ,pieprzem,Usmażyć na złoty kolor na patelni.Przełożyć do garnka,podlać 1/2 szkl wody,dusić 30 min.Pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić na tłuszczu dodać do mięsa.Dodać pokrojone morele pod koniec duszenia.Mięso doprawić solą,pieprzem.Jeśli sos jest za rzadki zagęścić mąką .Danie posypać natką.
|
|
ROSYJSKIE PIEROŻKI
1 jabłko
sok z 1 cytryny
120 g masła
200 g cukru
200 g mąki
1/2 łyżeczki pr do pieczenia
3 jajka
4 żółtka
łyżeczka rodzynek
50 g mielonych migdałów
łyżka cukru kryształu
10o ml krymskiego szampana
Jabłka pokroić w kostkę,wymieszać z 5 dag cukrem,sokiem z cytryny ,2 dag masła.Dusić 2 min .
Ciasto-z mąki ,pr do pieczenia,6 dag cukru,1 jajka 10 dag masła,zagnieść ciasto,odstawić na 30 min.Rozwałkować ,wyciąć 12 krążków,posmarować roztrzepanym jajkiem.Do jabłek dodać rodzynki,migdały,rozłożyć na cieście .Formować pierogi.Ułożyć na blaszce,posypać grubym cukrem.Upiec na złoty kolor.Ostatnie jajko,utrzeć z żółtkami , cukrem,szampanem na parze,aż zgęstnieje.podawać jako sos.
FRANCUSKI PASZTET Z PIETRUSZKĄ
800 g mielonej wieprzowiny
2 pęczki pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne/1/2 łyżeczki gałki
sól,pieprz
1jajko
250 g mąki
150 g masła
100 ml wody
Mięso wymieszać z jajkiem,posiekaną pietruszką,przyprawami.
Ciasto\masło posiekać z mąka,solą.W trakcie wyrabiania dodać wodę.Owinąć folią ,wstawić na 30 min do lodówki.Rozwałkować na prostokąt.Na środku ułożyć farsz,posmarować roztrzepanym jajkiem,owinąć masę.Całość zawinąć w folię aluminiową ,piec 1 godz-180 stopni.Odkryć,aby doszedł.
|
|
CZECHY KRÓLIK Z BORÓWKAMI
1 królik
100 g słoniny
1 cebula
23 dag masła
liść laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
po 6 ziaren czarnego pieprzu i ziela ang.
skórka z cytryny
2 łyżki mąki
3 łyżki czerwonego octu łyżka cukru pudru
sól,borówki
Królika podzielić na porcje,Skropić 2 łyżkami octu.Słoninę stopić,zeszklić na niej cebulę,oprószyć mąkę,przyprawy,skórkę z cytryny,sól.Włożyć królika,zalać wodą ,aby przykryła mięso.Dusić 1 1/2 godz.Stopić masło,dodać resztę mąki,zasmażyć,doprawić gałką.Mięso wyjąć .Sos pieczenia połączyć z zasmażką,doprawić octem,solą,cukrem,Królika polać sosem,udekorować borówkami.
PIECZEŃ BERLIŃSKA
2 kg wołowiny na pieczeń
1/2 kg cebuli
sól,pieprz
2łyżki ostrej musztardy
5 łyżek oleju
1 l rosołu
liść laurowy
Cebulę pokroić w cienkie pół-plasterki.Mięso natrzeć solą,pieprzem ,musztardą.Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.wyjąc mięso ,na tym tłuszczu zrumienić cebulę.Włożyć do niej mięso,dodać liść laurowy,rosół.piec 2 1/2 godz.200 stopni dodać pokrojoną w plastry polaną sosem cebulowym,resztę sosu podać osobno.
SAŁATKA FRANKOŃSKA
400 g kiełbasy szynkowej
250 g twardego pasztetu
250 g twardego sera żółtego
200 g cebuli
5 łyżek octu winnego
łyżeczka musztardy
sól.biały pieprz,cukier
6 łyżek oleju
pęczek szczypiorku
200 g roszponki
Kiełbasę pokroić w paseczki,pasztet w kostkę,ser w słupki,cebulę w talarki.
SOS-ocet,musztarda utrzeć z solą,pieprzem,cukrem,połączyć z olejem.Kiełbasę ,ser,pasztet,wymieszać z cebulą,polać sosem,lekko wymieszać,stawić na 2 godz do lodówki.Dodać sałatę,szczypiorek,przyprawić do smaku.
|
|
PIEROGI LITEWSKIE Z OWOCAMI
Ciasto
2 dag drożdży
1/2 szkl mleka
25 dag maki
2 jajka
4 dag cukru
3 dag masła
sól
Farsz;
po 30 dag śliwek,białego sera
10 dag ugotowanych ziemniaków
2 jajka
4 dag masła
8 dag cukru
cukier wan
5 dag mąki
Ciasto-drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżeczki cukru,rozprowadzić mlekiem,dodać tyle mąki,aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany.Odstawić do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z cukrem,dodać pozostałą mąkę,połączyć z rozczynem masłem,szczyptą soli.Wyrobić ciasto,odstawić do wyrośnięcia.
Farsz-Śliwki pokroić na małe kawałki,wymieszać ze zmielonym serem i ziemniakami,dodać jajka,cukier,cukier wan.
Z ciasta wycinać krążki,napełniać farszem,gotować na parze 10 min.Podawać ze zrumienioną bułką i śmietaną.
WĘGIERSKA SZARLOTKA KOPROWA
Ciasto-30 dag mąki
10 dag cukru
15 dag masła
łyżeczka pr do pieczenia
50 ml mleka
łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
Biszkopt-8 dag mąki
4 jajka
6 dag cukru
Farsz
50 dag twarogu
10 dag cukru
3 żółtka
pęczek koperku
Ciasto-ze składników zagnieść szybko ciasto,wstawić na 30 min do lodówki.Rozłożyć na blaszce,podpiec na złoty kolor
Farsz-Ser zmiksować z żółtkami,cukrem,dodać posiekany koperek,rozłożyć na podpieczonym cieście.
Biszkopt-przygotować ciasto biszkoptowe z podanych składników,masę przełożyć do worka ,uformować kratownicę.piec do zrumienienia biszkoptu.Podawać posypane cukrem pudrem z cukrem waniliowym.
|
|
SOCZEWICA PO BAWARSKU
250 g soczewicy zielonej
400 g kiełbasy zwyczajnej
150 g surowego boczku
4 gruszki
1 cebula
pęczek włoszczyzny bez kapusty
3 gałązki tymianku
2 łyżki oleju
sól.pieprz
1/2 pęczka natki
Cebulę,tymianek,natkę posiekać.Boczek pokroić ,stopić,dodać cebulę,zeszklić.Wlać 2 l wody,dodać całe gruszki,tymianek,gotować 30 min.Włoszczyznę pokroić w talarki.Z wywaru wyjac gruszki ,włożyć włoszczyznę, soczewicę,gotować 40 min.10 min przed końcem gotowania dodać pokrojoną kiełbasę.Włożyć gruszki,podgrzać.Danie posypać natką,podawać z pieczywem.
ROSYJSKI RYBNY SERNIK
1duża wędzona makrela
60 dag serka homogenizowanego naturalnego
250 g jogurtu naturalnego4 łyżki żelatyny
1 cebula
pęczek natki
sok z cytryny
sól,pieprz,mielona papryka
Rybę obrać.Serek wymieszać z jogurtem,Rozpuszczoną ,gęstniejącą żelatyną,makrelą,posiekaną cebulą,zieleniną.Doprawić sokiem z cytryny,papryką,solą,pieprzem.Wlać do podłużnej formy,chłodzić 3-4 godz.Podawać z pieczywem i surówką.
PASZTET BRYTYJSKI
500 g filetów z pstrąga
1/2 szkl mąki kukurydzanej
1/2 szkl kremówki
2 jajka
1/4 szkl bardzo mocnej herbaty
1 szkl rosołu grzybowego z kostki
sok z 1/2 cytryny
garść zieleniny{natka,rozmaryn}
3 łyżeczki żelatyny
liść laurowy
sól.cukier
Rybę ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody z liściem laurowym.Oczyszczoną przepuścić przez maszynkę, lub zmiksować.Dodać jajka,mąkę,śmietanę,posiekaną zieleninę,wymieszać ,przełożyć do formy do zapiekania.[wyłożonej folią].Umieścić ją w większym naczyniu z wodą.Piec 40 min 200 stopni.Żelatynę namoczyć, w kilku łyżkach rosołu,resztę rosołu zagotować,połączyć z żelatyna,dodać herbatę.Doprawić sokiem z cytryny,cukrem ,solą.Ostudzić ,gdy galaretka zacznie gęstnieć,zalać pasztet.,wstawić do lodówki na 2 godz.
|
|
PADEWSKI KURCZAK W KREMIE
1 KURCZAK
1 SZKL BRANDY
1 SZKL GĘSTEJ ŻEIETANY
8 KROMEK PIECZYWA TOSTOWEGO
4 ŁYŻECZKI MASŁA
ROSÓŁ Z KURY
SÓL PIEPRZ
Kurczaka podzielić na kawałki,przyrumienić na maśle.Zalać brandy,rosołem ,aby mięso było zakryte.Dusić do miękkości.Dodać śmietanę,wymieszać.Pieczywo posmarować masłem,wstawić na chwilę do piekarnika,aby się przyrumieniły.kurczaka podawać z grzankami.
SZWECJA ŁOSOŚ Z CYTRUSAMI
6 filetów z łososia
po 6 plasterków cytryny i limonki
1/2 szkl łyżki oliwy
sól.pieprz
garść bazylii
garść mięty
Plasterki cytrusów podsmażyć na oliwie,oprószyć solą ,pieprzem,przełożyć na półmisek.Porcje ryby posypać solą,pieprzem,usmażyć na oliwie.Kawałki Ryby układać na cytrusach,posypać obficie bazylią,miętą,podawać gorące.
SAŁATKA ŚWIT W BARCELONIE
1 1/2 szkl ugotowanego ryżu
puszka krewetek w sosie własnym
3 szkl rzodkiewek pokrojonych w plasterki
po łyżce czerwonej cebulo,szczypiorku,koperku
2/3 szkl majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól. biały pieprz
Majonez wymieszać z jogurtem,przyprawić pieprzem,solą.Krewetki osączyć.Składniki sałatki połączyć,polać sosem,wymieszać.Przebrać rzodkiewkami oraz koperkiem.podawać z pieczywem
SAŁATKA DUŃSKA
36 główek szparagów
8 plasterków wędzonego łososia
1/2 szlk naturalnego jogurtu
4 łyżeczki posiekanego szczypiorku
4 liście sałaty
2 łyżki soku z pomarańczy
1 ugotowane jajko
sól.pieprz,cząstki pomarańczy
Szparagi gotawać 5 min,opłukać zimną woda.Wymieszać jogurt,,sok z pomarańczy,4 plasterki łososia.Na liściu sałaty kłaść porcję szparagów,polać sosem,ozdobić plasterkiem łososia,jajkiem,pomarańczą.
|
|
Francja Charlotte Royale - bomba owocowa
Rolada
85 gram mąki pszennej
136 gram cukru pudru
5 jaj
2 łyżki zimnej wody
15 dag. dżemu ( bez kawałków owoców )
1/2 op. cukru waniliowego
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Kolejne czynności wykonać ręcznie bez użycia robota. Dodać żółtka, mąkę, delikatnie mieszać łyżką. Na koniec dodać wodę.Wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w temp. 200 st. na złoty kolor ok. 15 min. Gorący biszkopt wyłożyć na na kuchenną serwetkę. Zwinąć razem w rulon. Kiedy ostygnie , delikatnie rozchylić wyjąć serwetkę posmarować dżemem i zwinąć ponownie, Schłodzić w lodówce.
Rolade kroimy na plasterki i wykładamy nimi miskę o kształcie półkuli. Miska wczesniej wylozona jest folią spozywczą. Kilka plasterków niech nam zostanie, przykryjemy nimi masę w misce i będą stanowiły spód ciasta.
500 g twarogu zmielonego na sernik
truskawki (z czesci zrobiłam mus) czesc pokroilam na kawałki, reszta do ozdoby
50g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
10 łyżeczek żelatyny
200 g smietany kremówki
Śmietane ubiłam. Mus, twaróg i cukier puder, sok wymieszałam. Zelatyne rozpuscilam w niewielkiej ilosci wody ciepłej i dodalam do mieszaniny sera. Wsypałam owoce, dodałam smietane, wymieszałam i do miski na palsterki rolady. Przyryłam pozostałymi palsterkami. zakryłam wystajacą folią. Ciasto do lodowki na noc. Gdy masa porządnie zesztywnieje przykryłam miskę talerzem, na którym ciasto ma się znaleźć i przewracamy całość do góry nogami, ciagnać za folię. Nasza bomba powinna wyskoczyć z miski bez najmniejszej trudności. Gotową posmarowalam galaretka truskawkowa rozpuszczona w 250ml wody. Ozdobiłam truskawami i smietaną ubita. pieknie sie prezentuje na letnim stole i wcale nei jest trudna.
Ostatnio edytowany 30 czerwca 2010 r. o 22:47
|
|
Fasolka z mięsem po bułgarsku (przeps bułgarki pochodzenia tureckiego)
kg łopatki (ale może by inne mięso gulaszowe)
oregano
ziele angielskie
liść laurowy
papryka ostra
papryka słodka
słoiczek koncentrat pomidorowy
olej
1 l bulion (+ uzupełnianie wodą)
2-3 ząbki czosnku
cebula
kg fasolka szparagowej
przyprawa np do karczku, grilla, mies
Łopatkę kroje na kawałki tak ja na gulasz ale tez nie na małe. Mają byc fajne kawałki mięsa. Rozgrzewam olej wrzucam na gorący tłuszcz mięso, obsmażam, dodaje posiekana cebule i przeciśnięty czosnek, przyprawiam szczególnie dużo papryka słodka a tylko trochę ostrą, ma być kolor lekko czerwony, chwilę to mieszam, dusze, aż pojawi się fajny sos z mięsa, podlewam bulionem i dusimy jakies pół godziny. W międzyczasie robie pomidorowy sos. Na patelni karmelizuje przecier, podlewam stopniowo wywarem z garnka z mięsem, przyprawiam pieprzem, papryka, oregano, vegetą, papryka ostrą, i odrobiną cukru. Ma być mocno pomidorowo-ziołowy właściwie jak do spaghetti. Przelewam gotowy sos do mięsa. Dodaje przebrana umytą w całosci fasolke szparagową, mieszam, przykrywam i dalej dusze aż mięso całkowicie będzie miękkie a fasolka tez. Jeśli trzeba to w trakcie tego duszenia można uzupełnic wode lub dolac bulionu. Ja także jeszcze przyprawiam, szczególnie papryka i żeby podkreślic charakter dodaje trochę tych gotowych przypraw np. do steku czy karkówki. Połączenie tego daje właśnie ten specyficzny smak. Można dodac wegierskiej pasty paprykowej. Potrawa ma by tylko lekko pikantna. Jak ktos lubi bardziej to oczywiście można doprawi czyms ostrzejszym. Konsystencja ma byc gulaszu. My jemy go jako tzw. danie jednogarnkowe na obiad.
|
|
Semifreddo truskawkowe z musem - Włochy
250g truskawek
250ml kremówki
35 gr curku pudru
125 g serka mascarpone (1/2 opakowania)
truskawki kilka sztuk drobno pokrojne
mus ze zmikosownych truskawek z łyzka cukru
Owoce zmiksować, kremówke ubic z cukrem pudrem. Do kremówki dodać mascarpone i troche wymieszac. Niezbyt dokladnie (dzieki temu otrzymalam po przekrojeniu widoczne białe plamy zamrozonego mascarpone). Mus delikatnie połaczyc ze smietana. Dodac pokrojne truskawki.
Forme (u mnie mala keksówka) wyłozyc folia spozywcza, wstawic na 5 minut do zamrazalnika. Wyjać, wlac mase, zakryc wystajacą folią i wstawic do zamrazalnika na 6h. przed podaniem wyajc neich sie 10 minut lleko oceipli. Bedzie lepiej sie kroic. Truskawki zmiksowac z cukrem na mus. polac kawałki deseru. Pychota. Jak zamrozony koktajl truskawkowy.
|
|
Dwa błędy w moich przepisach za które przepraszam;
Niemcy Pieczeń z Jabłkiem
Powinno być 800 g mięsa mielonego
Padewski kurczak w kremie
1 szkl gęstej śmietany
|
|
Kołduny litewskie
Składniki na 4 porcje:
na farsz:
20 dag polędwicy wołowej
20 dag pieczeni baraniej
15 dag łoju
1 cebula
1/2 szklanka rosołu
majeranek
Na ciasto:
35 dag mąki
1 jajko
sól
1. Polędwicę i baraninę posiekać, łój przepuścić przez maszynkę. Cebulę posiekać, zrumienić na suchej patelni. Dodać łój i mięso, podsmażyć i zalać rosołem. Ciągle mieszając, dusić na małym ogniu tak długo, aż nadmiar płynu wyparuję, a farsz będzie gładki i jednolity. Doprawić majerankiem.
2. Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, pośrodku zrobić zagłębienie, wbić do niego jajko, dodać szczyptę soli. Składniki wyrobić, dolewając po trochu gorącą wodę w takiej ilości, aby ciasto było trochę luźniejsze niż na pierogi.
3. Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać z niego krążki o średnicy 4 cm. Na każdym krążku układać porcję farszu, sklejać małe pierożki.
4. Gotowe kołduny wrzucać porcjami na wrzącą, lekko osoloną wodę, Gotować, aż wypłyną na powierzchnie.Podawać do zup czystych: rosołu lub barszczu.
Musaka grecka
Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
2 łyżki oleju
1 strąk pokrojonej papryki
2 średniej wielkości cebule pokrojone
3 wyciśnięte ząbki czosnku
75 dag zmielonego chudego mięsa wołowego
4 roztrzepane żółtka
1/2 szklanki mleka
3 małe pojemniki jogurtu naturalnego
mielona papryka
sól, pieprz
Wykonanie:
Pokrój bakłażany w plastry o grubości 0.5 cm. Posól i odstaw na godzinę. Na średnim ogniu usmaż na oleju cebulę i czosnek posypany pieprzem. Dodaj mięso. Posyp solą, pieprzem i papryką. Odlej tłuszcz. Plastry bakłażana obtocz w mące. Smaż na jasno brązowy kolor na oleju. W żaroodpornym naczyniu ułóż usmażone plastry bakłażanów. Przykryj mięsem. Ponownie połóż bakłażany. Nakryj pokrywką. Piecz w temperaturze 180 stopni około 30 min. Jogurt wymieszaj z żółtkami i mlekiem. Polej potrawę, nie przykrywaj. Piecz jeszcze 15 min.
|
Strona 4 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|