Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na danie z Europy, wygraj walizkę pełną sztućców!

Utworzony przez bernika, 17 czerwca 2010 r. o 18:57
NIEMCY PIECZEŃ Z JABŁKIEM po 80 g suszonych jabłek i śliwek 1 bułka po 2 jabłka i cebule 80 g mielonego mięsa 1 jajko sól,pieprz, 50 g porów sok z cytryny 30 g makaronu 2 łyżki masła 150 g kremówki 250 ml rosołu łyżka zasmażki błyskawicznej Suszone owoce namoczyć w wodzie 3 godz.Bułkę namoczyć ,odcisnąć.Mięso ,posiekane cebulę suszone owoce ,bułka ,jajko,przyprawy wymieszać Przełożyć do formy.Piec 75 min-175 stopni.Makaron ugotować według przepisu.Jabłka dusić na maśle z sokiem z cytryny-2 min.Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone pory,Wlać śmietanę,1/8 l wody ,przyprawić zagotować.Dodać rosół,zagęścić zasmażką.Pieczeń podawać w towarzystwie warzyw i jabłek z makaronem. RUMUNIA KURCZAK Z MORELAMI 4 udka z kurczaka 1 cebula 6 łyżek oleju 2 łyżki mąki 20 świeżych moreli sól.pieprz.natka Udka natrzeć solą ,pieprzem,Usmażyć na złoty kolor na patelni.Przełożyć do garnka,podlać 1/2 szkl wody,dusić 30 min.Pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić na tłuszczu dodać do mięsa.Dodać pokrojone morele pod koniec duszenia.Mięso doprawić solą,pieprzem.Jeśli sos jest za rzadki zagęścić mąką .Danie posypać natką.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ROSYJSKIE PIEROŻKI 1 jabłko sok z 1 cytryny 120 g masła 200 g cukru 200 g mąki 1/2 łyżeczki pr do pieczenia 3 jajka 4 żółtka łyżeczka rodzynek 50 g mielonych migdałów łyżka cukru kryształu 10o ml krymskiego szampana Jabłka pokroić w kostkę,wymieszać z 5 dag cukrem,sokiem z cytryny ,2 dag masła.Dusić 2 min . Ciasto-z mąki ,pr do pieczenia,6 dag cukru,1 jajka 10 dag masła,zagnieść ciasto,odstawić na 30 min.Rozwałkować ,wyciąć 12 krążków,posmarować roztrzepanym jajkiem.Do jabłek dodać rodzynki,migdały,rozłożyć na cieście .Formować pierogi.Ułożyć na blaszce,posypać grubym cukrem.Upiec na złoty kolor.Ostatnie jajko,utrzeć z żółtkami , cukrem,szampanem na parze,aż zgęstnieje.podawać jako sos. FRANCUSKI PASZTET Z PIETRUSZKĄ 800 g mielonej wieprzowiny 2 pęczki pietruszki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne/1/2 łyżeczki gałki sól,pieprz 1jajko 250 g mąki 150 g masła 100 ml wody Mięso wymieszać z jajkiem,posiekaną pietruszką,przyprawami. Ciasto\masło posiekać z mąka,solą.W trakcie wyrabiania dodać wodę.Owinąć folią ,wstawić na 30 min do lodówki.Rozwałkować na prostokąt.Na środku ułożyć farsz,posmarować roztrzepanym jajkiem,owinąć masę.Całość zawinąć w folię aluminiową ,piec 1 godz-180 stopni.Odkryć,aby doszedł.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
CZECHY KRÓLIK Z BORÓWKAMI 1 królik 100 g słoniny 1 cebula 23 dag masła liść laurowy 1/2 łyżeczki tymianku po 6 ziaren czarnego pieprzu i ziela ang. skórka z cytryny 2 łyżki mąki 3 łyżki czerwonego octu łyżka cukru pudru sól,borówki Królika podzielić na porcje,Skropić 2 łyżkami octu.Słoninę stopić,zeszklić na niej cebulę,oprószyć mąkę,przyprawy,skórkę z cytryny,sól.Włożyć królika,zalać wodą ,aby przykryła mięso.Dusić 1 1/2 godz.Stopić masło,dodać resztę mąki,zasmażyć,doprawić gałką.Mięso wyjąć .Sos pieczenia połączyć z zasmażką,doprawić octem,solą,cukrem,Królika polać sosem,udekorować borówkami. PIECZEŃ BERLIŃSKA 2 kg wołowiny na pieczeń 1/2 kg cebuli sól,pieprz 2łyżki ostrej musztardy 5 łyżek oleju 1 l rosołu liść laurowy Cebulę pokroić w cienkie pół-plasterki.Mięso natrzeć solą,pieprzem ,musztardą.Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.wyjąc mięso ,na tym tłuszczu zrumienić cebulę.Włożyć do niej mięso,dodać liść laurowy,rosół.piec 2 1/2 godz.200 stopni dodać pokrojoną w plastry polaną sosem cebulowym,resztę sosu podać osobno. SAŁATKA FRANKOŃSKA 400 g kiełbasy szynkowej 250 g twardego pasztetu 250 g twardego sera żółtego 200 g cebuli 5 łyżek octu winnego łyżeczka musztardy sól.biały pieprz,cukier 6 łyżek oleju pęczek szczypiorku 200 g roszponki Kiełbasę pokroić w paseczki,pasztet w kostkę,ser w słupki,cebulę w talarki. SOS-ocet,musztarda utrzeć z solą,pieprzem,cukrem,połączyć z olejem.Kiełbasę ,ser,pasztet,wymieszać z cebulą,polać sosem,lekko wymieszać,stawić na 2 godz do lodówki.Dodać sałatę,szczypiorek,przyprawić do smaku.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PIEROGI LITEWSKIE Z OWOCAMI Ciasto 2 dag drożdży 1/2 szkl mleka 25 dag maki 2 jajka 4 dag cukru 3 dag masła sól Farsz; po 30 dag śliwek,białego sera 10 dag ugotowanych ziemniaków 2 jajka 4 dag masła 8 dag cukru cukier wan 5 dag mąki Ciasto-drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżeczki cukru,rozprowadzić mlekiem,dodać tyle mąki,aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany.Odstawić do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z cukrem,dodać pozostałą mąkę,połączyć z rozczynem masłem,szczyptą soli.Wyrobić ciasto,odstawić do wyrośnięcia. Farsz-Śliwki pokroić na małe kawałki,wymieszać ze zmielonym serem i ziemniakami,dodać jajka,cukier,cukier wan. Z ciasta wycinać krążki,napełniać farszem,gotować na parze 10 min.Podawać ze zrumienioną bułką i śmietaną. WĘGIERSKA SZARLOTKA KOPROWA Ciasto-30 dag mąki 10 dag cukru 15 dag masła łyżeczka pr do pieczenia 50 ml mleka łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka Biszkopt-8 dag mąki 4 jajka 6 dag cukru Farsz 50 dag twarogu 10 dag cukru 3 żółtka pęczek koperku Ciasto-ze składników zagnieść szybko ciasto,wstawić na 30 min do lodówki.Rozłożyć na blaszce,podpiec na złoty kolor Farsz-Ser zmiksować z żółtkami,cukrem,dodać posiekany koperek,rozłożyć na podpieczonym cieście. Biszkopt-przygotować ciasto biszkoptowe z podanych składników,masę przełożyć do worka ,uformować kratownicę.piec do zrumienienia biszkoptu.Podawać posypane cukrem pudrem z cukrem waniliowym.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SOCZEWICA PO BAWARSKU 250 g soczewicy zielonej 400 g kiełbasy zwyczajnej 150 g surowego boczku 4 gruszki 1 cebula pęczek włoszczyzny bez kapusty 3 gałązki tymianku 2 łyżki oleju sól.pieprz 1/2 pęczka natki Cebulę,tymianek,natkę posiekać.Boczek pokroić ,stopić,dodać cebulę,zeszklić.Wlać 2 l wody,dodać całe gruszki,tymianek,gotować 30 min.Włoszczyznę pokroić w talarki.Z wywaru wyjac gruszki ,włożyć włoszczyznę, soczewicę,gotować 40 min.10 min przed końcem gotowania dodać pokrojoną kiełbasę.Włożyć gruszki,podgrzać.Danie posypać natką,podawać z pieczywem. ROSYJSKI RYBNY SERNIK 1duża wędzona makrela 60 dag serka homogenizowanego naturalnego 250 g jogurtu naturalnego4 łyżki żelatyny 1 cebula pęczek natki sok z cytryny sól,pieprz,mielona papryka Rybę obrać.Serek wymieszać z jogurtem,Rozpuszczoną ,gęstniejącą żelatyną,makrelą,posiekaną cebulą,zieleniną.Doprawić sokiem z cytryny,papryką,solą,pieprzem.Wlać do podłużnej formy,chłodzić 3-4 godz.Podawać z pieczywem i surówką. PASZTET BRYTYJSKI 500 g filetów z pstrąga 1/2 szkl mąki kukurydzanej 1/2 szkl kremówki 2 jajka 1/4 szkl bardzo mocnej herbaty 1 szkl rosołu grzybowego z kostki sok z 1/2 cytryny garść zieleniny{natka,rozmaryn} 3 łyżeczki żelatyny liść laurowy sól.cukier Rybę ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody z liściem laurowym.Oczyszczoną przepuścić przez maszynkę, lub zmiksować.Dodać jajka,mąkę,śmietanę,posiekaną zieleninę,wymieszać ,przełożyć do formy do zapiekania.[wyłożonej folią].Umieścić ją w większym naczyniu z wodą.Piec 40 min 200 stopni.Żelatynę namoczyć, w kilku łyżkach rosołu,resztę rosołu zagotować,połączyć z żelatyna,dodać herbatę.Doprawić sokiem z cytryny,cukrem ,solą.Ostudzić ,gdy galaretka zacznie gęstnieć,zalać pasztet.,wstawić do lodówki na 2 godz.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PADEWSKI KURCZAK W KREMIE 1 KURCZAK 1 SZKL BRANDY 1 SZKL GĘSTEJ ŻEIETANY 8 KROMEK PIECZYWA TOSTOWEGO 4 ŁYŻECZKI MASŁA ROSÓŁ Z KURY SÓL PIEPRZ Kurczaka podzielić na kawałki,przyrumienić na maśle.Zalać brandy,rosołem ,aby mięso było zakryte.Dusić do miękkości.Dodać śmietanę,wymieszać.Pieczywo posmarować masłem,wstawić na chwilę do piekarnika,aby się przyrumieniły.kurczaka podawać z grzankami. SZWECJA ŁOSOŚ Z CYTRUSAMI 6 filetów z łososia po 6 plasterków cytryny i limonki 1/2 szkl łyżki oliwy sól.pieprz garść bazylii garść mięty Plasterki cytrusów podsmażyć na oliwie,oprószyć solą ,pieprzem,przełożyć na półmisek.Porcje ryby posypać solą,pieprzem,usmażyć na oliwie.Kawałki Ryby układać na cytrusach,posypać obficie bazylią,miętą,podawać gorące. SAŁATKA ŚWIT W BARCELONIE 1 1/2 szkl ugotowanego ryżu puszka krewetek w sosie własnym 3 szkl rzodkiewek pokrojonych w plasterki po łyżce czerwonej cebulo,szczypiorku,koperku 2/3 szkl majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól. biały pieprz Majonez wymieszać z jogurtem,przyprawić pieprzem,solą.Krewetki osączyć.Składniki sałatki połączyć,polać sosem,wymieszać.Przebrać rzodkiewkami oraz koperkiem.podawać z pieczywem SAŁATKA DUŃSKA 36 główek szparagów 8 plasterków wędzonego łososia 1/2 szlk naturalnego jogurtu 4 łyżeczki posiekanego szczypiorku 4 liście sałaty 2 łyżki soku z pomarańczy 1 ugotowane jajko sól.pieprz,cząstki pomarańczy Szparagi gotawać 5 min,opłukać zimną woda.Wymieszać jogurt,,sok z pomarańczy,4 plasterki łososia.Na liściu sałaty kłaść porcję szparagów,polać sosem,ozdobić plasterkiem łososia,jajkiem,pomarańczą.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Francja Charlotte Royale - bomba owocowa Rolada 85 gram mąki pszennej 136 gram cukru pudru 5 jaj 2 łyżki zimnej wody 15 dag. dżemu ( bez kawałków owoców ) 1/2 op. cukru waniliowego Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Kolejne czynności wykonać ręcznie bez użycia robota. Dodać żółtka, mąkę, delikatnie mieszać łyżką. Na koniec dodać wodę.Wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w temp. 200 st. na złoty kolor ok. 15 min. Gorący biszkopt wyłożyć na na kuchenną serwetkę. Zwinąć razem w rulon. Kiedy ostygnie , delikatnie rozchylić wyjąć serwetkę posmarować dżemem i zwinąć ponownie, Schłodzić w lodówce. Rolade kroimy na plasterki i wykładamy nimi miskę o kształcie półkuli. Miska wczesniej wylozona jest folią spozywczą. Kilka plasterków niech nam zostanie, przykryjemy nimi masę w misce i będą stanowiły spód ciasta. 500 g twarogu zmielonego na sernik truskawki (z czesci zrobiłam mus) czesc pokroilam na kawałki, reszta do ozdoby 50g cukru pudru sok z 1/2 cytryny 10 łyżeczek żelatyny 200 g smietany kremówki Śmietane ubiłam. Mus, twaróg i cukier puder, sok wymieszałam. Zelatyne rozpuscilam w niewielkiej ilosci wody ciepłej i dodalam do mieszaniny sera. Wsypałam owoce, dodałam smietane, wymieszałam i do miski na palsterki rolady. Przyryłam pozostałymi palsterkami. zakryłam wystajacą folią. Ciasto do lodowki na noc. Gdy masa porządnie zesztywnieje przykryłam miskę talerzem, na którym ciasto ma się znaleźć i przewracamy całość do góry nogami, ciagnać za folię. Nasza bomba powinna wyskoczyć z miski bez najmniejszej trudności. Gotową posmarowalam galaretka truskawkowa rozpuszczona w 250ml wody. Ozdobiłam truskawami i smietaną ubita. pieknie sie prezentuje na letnim stole i wcale nei jest trudna.
Ostatnio edytowany 30 czerwca 2010 r. o 22:47
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Fasolka z mięsem po bułgarsku (przeps bułgarki pochodzenia tureckiego) kg łopatki (ale może by inne mięso gulaszowe) oregano ziele angielskie liść laurowy papryka ostra papryka słodka słoiczek koncentrat pomidorowy olej 1 l bulion (+ uzupełnianie wodą) 2-3 ząbki czosnku cebula kg fasolka szparagowej przyprawa np do karczku, grilla, mies Łopatkę kroje na kawałki tak ja na gulasz ale tez nie na małe. Mają byc fajne kawałki mięsa. Rozgrzewam olej wrzucam na gorący tłuszcz mięso, obsmażam, dodaje posiekana cebule i przeciśnięty czosnek, przyprawiam szczególnie dużo papryka słodka a tylko trochę ostrą, ma być kolor lekko czerwony, chwilę to mieszam, dusze, aż pojawi się fajny sos z mięsa, podlewam bulionem i dusimy jakies pół godziny. W międzyczasie robie pomidorowy sos. Na patelni karmelizuje przecier, podlewam stopniowo wywarem z garnka z mięsem, przyprawiam pieprzem, papryka, oregano, vegetą, papryka ostrą, i odrobiną cukru. Ma być mocno pomidorowo-ziołowy właściwie jak do spaghetti. Przelewam gotowy sos do mięsa. Dodaje przebrana umytą w całosci fasolke szparagową, mieszam, przykrywam i dalej dusze aż mięso całkowicie będzie miękkie a fasolka tez. Jeśli trzeba to w trakcie tego duszenia można uzupełnic wode lub dolac bulionu. Ja także jeszcze przyprawiam, szczególnie papryka i żeby podkreślic charakter dodaje trochę tych gotowych przypraw np. do steku czy karkówki. Połączenie tego daje właśnie ten specyficzny smak. Można dodac wegierskiej pasty paprykowej. Potrawa ma by tylko lekko pikantna. Jak ktos lubi bardziej to oczywiście można doprawi czyms ostrzejszym. Konsystencja ma byc gulaszu. My jemy go jako tzw. danie jednogarnkowe na obiad.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Semifreddo truskawkowe z musem - Włochy 250g truskawek 250ml kremówki 35 gr curku pudru 125 g serka mascarpone (1/2 opakowania) truskawki kilka sztuk drobno pokrojne mus ze zmikosownych truskawek z łyzka cukru Owoce zmiksować, kremówke ubic z cukrem pudrem. Do kremówki dodać mascarpone i troche wymieszac. Niezbyt dokladnie (dzieki temu otrzymalam po przekrojeniu widoczne białe plamy zamrozonego mascarpone). Mus delikatnie połaczyc ze smietana. Dodac pokrojne truskawki. Forme (u mnie mala keksówka) wyłozyc folia spozywcza, wstawic na 5 minut do zamrazalnika. Wyjać, wlac mase, zakryc wystajacą folią i wstawic do zamrazalnika na 6h. przed podaniem wyajc neich sie 10 minut lleko oceipli. Bedzie lepiej sie kroic. Truskawki zmiksowac z cukrem na mus. polac kawałki deseru. Pychota. Jak zamrozony koktajl truskawkowy.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Dwa błędy w moich przepisach za które przepraszam; Niemcy Pieczeń z Jabłkiem Powinno być 800 g mięsa mielonego Padewski kurczak w kremie 1 szkl gęstej śmietany
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kołduny litewskie Składniki na 4 porcje: na farsz: 20 dag polędwicy wołowej 20 dag pieczeni baraniej 15 dag łoju 1 cebula 1/2 szklanka rosołu majeranek Na ciasto: 35 dag mąki 1 jajko sól 1. Polędwicę i baraninę posiekać, łój przepuścić przez maszynkę. Cebulę posiekać, zrumienić na suchej patelni. Dodać łój i mięso, podsmażyć i zalać rosołem. Ciągle mieszając, dusić na małym ogniu tak długo, aż nadmiar płynu wyparuję, a farsz będzie gładki i jednolity. Doprawić majerankiem. 2. Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, pośrodku zrobić zagłębienie, wbić do niego jajko, dodać szczyptę soli. Składniki wyrobić, dolewając po trochu gorącą wodę w takiej ilości, aby ciasto było trochę luźniejsze niż na pierogi. 3. Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać z niego krążki o średnicy 4 cm. Na każdym krążku układać porcję farszu, sklejać małe pierożki. 4. Gotowe kołduny wrzucać porcjami na wrzącą, lekko osoloną wodę, Gotować, aż wypłyną na powierzchnie.Podawać do zup czystych: rosołu lub barszczu. Musaka grecka Składniki: 2 średniej wielkości bakłażany 2 łyżki oleju 1 strąk pokrojonej papryki 2 średniej wielkości cebule pokrojone 3 wyciśnięte ząbki czosnku 75 dag zmielonego chudego mięsa wołowego 4 roztrzepane żółtka 1/2 szklanki mleka 3 małe pojemniki jogurtu naturalnego mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Pokrój bakłażany w plastry o grubości 0.5 cm. Posól i odstaw na godzinę. Na średnim ogniu usmaż na oleju cebulę i czosnek posypany pieprzem. Dodaj mięso. Posyp solą, pieprzem i papryką. Odlej tłuszcz. Plastry bakłażana obtocz w mące. Smaż na jasno brązowy kolor na oleju. W żaroodpornym naczyniu ułóż usmażone plastry bakłażanów. Przykryj mięsem. Ponownie połóż bakłażany. Nakryj pokrywką. Piecz w temperaturze 180 stopni około 30 min. Jogurt wymieszaj z żółtkami i mlekiem. Polej potrawę, nie przykrywaj. Piecz jeszcze 15 min.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 4 z 4

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...