Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na dobry makaron, wygraj kosz pełen makaronów!

Utworzony przez Paulina Jabłońska, 21 października 2011 o 17:06
Makaron z pieczarkami - szybko i pysznie Paczka makaronu "grube rurki" 0,5 kg pieczarek 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 duże ząbki czosnku 250 ml śmietany 18% sól, pieprz odrobina oliwy do smażenia Gotujemy makaron al dente, na patelni podgrzewy odrobinę oliwy i na tym podsmażamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy do czosnku pokrojone w płatki pieczarki i dusimy na małym ogniu, następnie dodajemy słodką paprykę. Dusimy ok 10 minut. Do pieczarek, czosnku i papryki wlewamy śmietanę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni mieszamy z odcedzonym makaronem. Nakładamy danie na talerz i możemy ozdobić gałązką świeżego tymianku bądź bazylii. (Paulina -paulinajb@op.pl)
0
Prosty i bardzo dobry makaron. Podstawą jest użycie dobrej jakości składników, wtedy będzie naprawdę pyszny. Przygotowanie trwa w zasadzie niewiele dłużej niż ugotowanie makaronu. Potrzebujemy: -makaron, najlepiej pene -pomidory w puszce -dobrej jakości koncentrat pomidorowy -mięsko mielone, ja polecam pierś z kurczaka -cebula -czosnek -sól, pieprz -oliwa z oliwek I coś co sprawia, że ten makaron jest naprawdę dobry: -kolendra (listki lub nasiona) -kilka listków mięty Mięso przyprawiamy i razem z cebulą podsmażamy na oliwie. Gdy będą już prawie gotowe dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy całość pomidorami z puszki i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy przez chwilę i sprawdzamy smak - jeśli sos jest zbyt kwaśny doprawiamy go odrobiną cukru. W międzyczasie gotujemy makaron, gdy jest już prawie al dente dodajemy kolendrę i miętę. Doprawiamy do smaku. Odcedzamy makaron i całość łączymy. Podajemy posypane parmezanem (lub innym serem żółtym) i udekorowane listkami mięty.
0
Martyna napisał:
Prosty i bardzo dobry makaron. Podstawą jest użycie dobrej jakości składników, wtedy będzie naprawdę pyszny. Przygotowanie trwa w zasadzie niewiele dłużej niż ugotowanie makaronu. Potrzebujemy: -makaron, najlepiej pene -pomidory w puszce -dobrej jakości koncentrat pomidorowy -mięsko mielone, ja polecam pierś z kurczaka -cebula -czosnek -sól, pieprz -oliwa z oliwek I coś co sprawia, że ten makaron jest naprawdę dobry: -kolendra (listki lub nasiona) -kilka listków mięty Mięso przyprawiamy i razem z cebulą podsmażamy na oliwie. Gdy będą już prawie gotowe dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy całość pomidorami z puszki i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy przez chwilę i sprawdzamy smak - jeśli sos jest zbyt kwaśny doprawiamy go odrobiną cukru. W międzyczasie gotujemy makaron, gdy jest już prawie al dente dodajemy kolendrę i miętę. Doprawiamy do smaku. Odcedzamy makaron i całość łączymy. Podajemy posypane parmezanem (lub innym serem żółtym) i udekorowane listkami mięty.
Oj, zapomniałam podać nazwiska:)
0
Pieczarki,masło,groszek zielony,boczek i śmietana no i oczywiście makaron ale gruby,wstążki lub kokardki.Makaron ugotować al dente.Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na masełku.Oddzielnie podsmażyć boczek.Połączyć razem i dodać groszek zielony z puszki.Potem dolewamy śmietany ,12% mały kubeczek.Chwilę gotujemy.Nakładamy makaron,zalewamy sosem i...smacznego.Łatwe tanie i szybkie.
0
- makaron taki jak kto lubi [mi pasuje tutaj np. tagliatelle, fusilli] - kawałek sera typu blue cheese, grubości ok. 3 cm - śmietanka 18% [koniecznie ta płynna!] - natka pietruszki, tymianek, majeranek, szczypta ziaren kminu rzymskiego, pieprz ziołowy [lepsze jest ze świeżą natką i tymiankiem] - wersja wzbogacona: filet drobiowy [lepszy z indyka, ale kurczak też ujdzie] pokrojony w cienkie paseczki, delikatnie podsmażony [nie usmażony do końca!] w małej ilości oliwy. nie solić! Ser pokroić na małe kawałki i rozpuścić na patelni na małym ogniu. Dolać 3-7 łyżek śmietanki [w zależności od tego jaką kto preferuje konsystencję i intensywność smaku sera], dokładnie wymieszać. Dodać kmin i pieprz ziołowy. Jeśli zioła [tymianek i majeranek] są suszone - namoczyć przez kilka minut w odrobinie mleka przed dodaniem. W wersji wzbogaconej dodać podsmażone mięso i całość dusić na małym ogniu przez 5minut. Na samym końcu dodać drobno posiekaną natkę. Powtarzam - odradzam solenie czegokolwiek [no, może poza szczyptą soli do gotowania makaronu, ale nie więcej] ser jest na tyle słony, że ta ilość spokojnie wystarczy Bon appetit!
0
Sałatka z makaronem ryżowym - 1/2 opakowania makaronu ryżowego( najlepiej Makaron Czaniecki ryżowy) - 2 filety z kurczaka - 1 papryka czerwona - 1 papryka żółta - 1 świeży ogórek - Puszka kukurydzy - jogurt naturalny - 2 łyżki majonezu - szczypiorek - przyprawa do kurczaka - pieprz i sól Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie.Filety drobno kroimy w kostkę posypując przyprawą do kurczaka i smażymy na oliwie.Paprykę,ogórka kroimy w drobną kostkę, razem mieszamy dodając posiekany szczypiorek i kukurydzę.Jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami majonezu, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki łączymy i gotowe. paulina_lachowska@wp.pl
0
- makaron spagetti (ugotować al dente) - 200g boczku (pokroić w drobną kostkę) - 1 średniej wielkości cebula (pokroić j.w.) - 2 łyżki drobnych rodzynek - 1 łyżka miodu - puszka pomidorów (w sezonie używam 500g dojrzałych pomidorów sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) - pęczek natki pietruszki (posiekać) - sól, pieprz do smaku Boczek zrumienić na patelni, dodać cebulę a gdy się zeszkli rodzynki i mód. Chwilę smażyć a następnie dorzucić pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem aż pomidory rozpadną się. Na koniec dodać natkę pietruszki i podawać z makaronem. Smacznego
0
Zapiekanka makaronowa-bardzo łatwa do wykonania,tania,a przede wszystkim smaczna. Zmodyfikowałam kilka przepisów i stworzyłam własny. Należy ugotować pół opakowania makaronu najlepiej np.kolanka ozdobne lub wstążki, ok.5 marchewek,usmażyć na oleju 25 dag pieczarek z cebulą, oddzielnie usmażyć na oleju jedną czerwoną paprykę pokrojoną w krótkie paski ewentualnie można skroić marynowaną,dodać puszkę kukurydzy, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego (nawet pół słoiczka), ewentualnie kawałek drobno pokrojonego gotowanego kurczaka, pokrojone w kostkę marchewki, sól i pieprz do smaku. Roztrzepać 2 jajka ze szklanką 12% śmietany i polać zapiekankę. Piec ok. 30 min.,zetrzeć ok.15 dag sera żółtego np.salami i posypać, podpiec ok.10 min. Podawać z keczupem.
0
Zapiekanka makaronowa Jest bardzo łatwa do wykonania,tania, a przede wszystkim smaczna. Zmodyfikowałam kilka przepisów i stworzyłam własny. Należy ugotować pół opakowania makaronu najlepiej np.kolanka ozdobne lub wstążki, ok.5 marchewek, usmażyć na oleju 25 dag pieczarek z cebulą, oddzielnie usmażyć na oleju jedną czerwoną paprykę pokrojoną w krótkie paski, ewentualnie można skroić marynowaną, dodać puszkę kukurydzy, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego (nawet pół słoiczka), ewentualnie kawałek drobno pokrojonego gotowanego kurczaka, pokrojone w kostkę marchewki, sól i pieprz do smaku. Roztrzepać 2 jajka ze szklanką 12% śmietany i polać zapiekankę. Piec ok. 30 min., zetrzeć ok.15 dag sera żółtego i posypać, podpiec ok.10 min. Podawać z keczupem. P.S.Właśnie się zarejestrowałam stąd powtórka przepisu.
Ostatnio edytowany 18 listopada 2011 o 22:45
0
Makaron z rybą 200-250 g makaronu świderki lub kolanka ozdobne,puszka tuńczyka w oleju, 1 czerwona papryka, kilka łyżek oliwy, 3 cebule, 3-5 ząbków czosnku, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku Ugotować makaron. Przygotować sos: pokrojoną cebulę podsmażyć ze zmiażdżonym czosnkiem na oliwie, dodać koncentrat z odrobiną wody, pokrojoną paprykę, tuńczyka i gotować ok. 10 min.,doprawić. Polać sosem makaron.
0
Makaron w sosie brie z brokułami iw białym winie Składniki 200g makaronu penne rigate mały ser pleśniowy niebieski ser brie brokuły kieliszek białego wina półwytrawnego łyżka masła sól oregano Makaron penne rigate ugotować w osolonej wodzie. Oddzielnie ugotować brokuły w osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło, pokrojony w kostkę ser brie i pleśniowy przyprawić oregano.Podlać winem. Dodać odcedzony makaron i brokuły. Wymieszać delikatnie z sosem. Smacznego. To naprawdę dobre, a przepis wymyśliłam przez przypadek.
0
Obiad w 15 min. 200 g makaronu (najlepsze rurki lub świderki) 150 – 200 g mięsa (szynki, kiełbasy itp. -ja daje końcówki z tygodnia) 50 g sera żółtego Nastawić makaron i gotować z łyżeczką soli i łyżeczka oliwy (nie będzie się kleił). W między czasie pokroić mięsko i je podsmarzyć a potem zetrzeć ser żółty na jarzynówce lub pokroić w cienkie paski/kostkę. Gdy makaron będzie miękki wrzucić go na patelnie z wędlina i dodać ser. Całość można doprawić zieleniną – Bazylia, koperek, nać pietruszki zależnie od tego co mamy. Polać keczupem i obiad gotowy. Może mało wykwintne, ale szybkie, proste i smaczne a dzieci po prostu to uwielbiają. Smacznego!
0
tanie i smaczne danie z makaronem? proszę uprzejmie Spaghetti po mojemu tanio, szybko i smakowicie paczka makaronu spaghetti -3 zł mielonka w konserwie -3 zł koncentrat pomidorowy -2 zł papryka surowa(kolor obojetny) -1,50zł cukinia mała pokrojona w kostkę -1,50 zł ser żółty 20 dkg -3zł cebula ciutkę oleju czosnek, bazylia oregano sól i pieprz (nie uznaję vegety) Gotujemy makaron aldentte. Na patelni smażymy mielonkę z puszki ciągle mieszając, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, cukinię i cebulę, chwilę dusimy. Potem należy dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany z odrobiną wody. Przyprawiamy bazylią, czosnkiem,solą i pieprzem.Na koniec dodać oregano.Chwilę dusić pod przykryciem. Na ugotowany i ułożony w gniazdka makaron wyłożyć nasz sos, posypać tartym serem żółtym, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Danie rewelacyjne. Moi domownicy uwielbiają. Wszystko szykuje się pół godziny i nie zrusza budżetu domowego. To danie dla naszej 5 osobowej rodziny wynosi 15 zł. Polecam
0
Spaghetti z sosem anchois Składniki: 50 dag makaronu spaghetti 10 filetów anchois 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 kieliszek białego wina 4 cebule 2 łyżki oliwy 1 czupata łyżka ziół (natka pietruszki, liście selera naciowego, szałwia, igiełki rozmarynu) sól pieprz Przygotowanie: Przecier i wino zagotowujemy w rondelku i odstawiamy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor na oliwie, dodajemy anchois, zioła i przecier z winem. Doprawiamy do smaku solą. Podgrzewamy , nie doprowadzając do wrzenia. W między czasie gotujemy spaghetti w dużej ilości osolonj wody, odcedzamy,mieszamy z sosem i podajemy od razu ze świeżo zmielonym pieprzem. Szybki makaron - rozgrzewający Składniki: 35 dag makaronu tagliatelle 4 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryczki chilii 1 łyżeczka startego imbiru 5 łyżek śmietanki 36% 1 łyżeczka startej skórki z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek, posiekane chilii i imbir. Dodajemy śmietankę, lekko solimy i pieprzymy, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia. Gotujemy makaron w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z sosem. Makaron rozkładamy na talerze i posypujemy skórką cytrynową.
0
Witam ! Proszę was o pomoc. Biorę udział w konkursie w którym liczą się wyświetlenia mojego filmiku, więc proszę was oglądajcie mój filmik dużo razy wysyłajcie go znajomym. Byłbym bardzo wdzięczny. Proszę was o pomoc, to nic was nie kosztuje tylko klikanie. Z góry dziękuję. | | | \/ (KLIKNIJ !)
0
Makaron ze szpinakiem, łososiem i serem gorgonzola. Brzmi groźnie ale przepis jest bajecznie prosty a efekt powala na kolana. Składniki: - 100 g suchego makaronu tagiatelle /gruba wstążka/ - 200 g świeżego szpinaku - 50 g serka gorgonzola - 100 g łososia wędzonego - sól do posolenia wody na makaron - 1 ząbek czosnku - łyżka oliwy z oliwek lub oleju Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. W tym czasie na patelnie wlewamy odrobinę oleju lub oliwy i wrzucamy surowy szpinak. Jak szpinak już nam "siądzie" na patelni wrzucamy do niego ser gorgonzola, pozbawiwszy go wcześniej skórki /skórka się nie rozpuści/, wciskamy ząbek czosnku i mieszamy na małym ogniu do uzyskania jednolitej budyniowatej konsystencji. Na koniec dodajemy łososia pokrojonego w paseczki, ugotowany makaron, mieszamy całość i gotowe. Nie solimy bo część składników jest słona. Smacznego!
0
SPAGHETTI Z SOSEM GRZYBOWYM (na 3-4 osoby0 SKŁADNIKI: 50 dag spaghetti, 40 dag boczniaków, duży por, 25 dag pomidorów, 4 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, łyżeczka oregano, kilka listków świeżego rozmarynu, łyżka masła, 5 dag startego parmezanu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: makaron ugotować al dente. Grzyby oczyścić, pokroić. Por pociąć w paski. Czosnek obrać i posiekać. Pomidory obrać, pokroić w dużą kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażyć 5 minut grzyby i por. Dodać czosnek, pomidory, zioła, przyprawy. Dusić 5 minut. Masło rozpuścić w garnku, wrzucić makaron. Dodać sos, wymieszać. Posypać parmezanem. Smacznego
0
MAKARON ZAPIEKANY Z TWAROGIEM (dla 5 osó (pożywne danie) SKŁADNIKI: 50 dag makaronu, 35 dag twarogu, 15 dag twarożku homogenizowanego, papryka, 2 cebule, 3 pomidory, 4 jajka, 150 ml śmietany 12 proc., 4 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej zieleniny, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: - Makaron, ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić. - Cebulę obrać, opłukać i posiekać. paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Łyżkę pokrojonej papryki odłożyć do dekoracji, a pozostałą poddusić razem z cebulą na łyżce masła. - Twaróg, jajka oraz śmietanę rozetrzeć na gładką masę. wymieszać z podduszonymi warzywami, doprawić solą i pieprzem. - Naczynie żaroodporne posmarować łyżką masła i ułożyć na przemian warstwami ugotowany makaron oraz masę twarogową. Ostatnią warstwą winien być makaron. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki pomidory i wiórki masła. - zapiekać około 30 min. w temperaturze około 200 stopni. posypać posiekaną zieleniną i resztą papryki. Polecam udekorować kleksami twarożku. Smacznego
0
PIKANTNE KOKARDKI (dla 4 osó SKŁADNIKI: 40 dag makaronu kokardki, 1 cebula, ostra papryczka, strąk papryki, 2 łyżki oliwek z oliwy lub oleju, puszka pomidorów bez skórki, natka pietruszki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku, odcedzić. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać posiekaną ostrą papryczkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość przesmażyć, mieszając. Dodać pomidory z puszki, dusić na małym ogniu, dopóty nie powstanie gęsty sos. Przyprawić go do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać, rozłożyć na talerze. Przed podaniem potrawę posypać natką pietruszki. Smacznego
0
PYSZNE SPAGHETTI Z PIERSIĄ KURCZAKA SKŁADNIKI: 0,5 kg pieczarek pierś z kurczaka (ok. 0,6 kg) 4 cebule 4 ząbki czosnku makaron spaghetti 400 ml śmietany 30% przyprawa gyros WYKONANIE: Pieczarki poddusić z pokrojoną w talarki cebulą. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros i podsmażyć, aż mięso się zarumieni. Makaron ugotować, dodać pieczarki z cebulą i mięso. Do śmietany dodać przeciśnięty czosnek. Tak przygotowanym sosem polać potrawę. Całość trzymać na ogniu przez około 15 sekund, cały czas mieszając. Podawać na gorąco. SMACZNEGO!
0
Strona 1 z 4

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.